ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Αντιλαϊκά μέτρα από το «σοσιαλιστή» Θαπατέρο

Προετοιμάζει περικοπές μισθών και αύξηση ορίων συνταξιοδότησης

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησε χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ώστε να προχωρήσουν οι αντιδραστικές και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας, ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν τη δραστική μείωση των δημοσίων εξόδων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και του χρόνου υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και την πρόταση για μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις με στόχο την κατάργηση σειράς βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι συγκεκριμένες «μεταρρυθμίσεις» είναι παρόμοια μέτρα με τα μέτρα λιτότητας και ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου που παίρνει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως τα γνωστά περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας κατά πώς βολεύει το κεφάλαιο με κατάργηση 8ώρου και μείωση ημερών εργασίας της βδομάδας κ.ά. Ταυτόχρονα, ο Θαπατέρο - συνοδοιπόρος στη «σοσιαλιστική διεθνή» του Γ. Παπανδρέου - χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους: «νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ανάπτυξη με θυσίες (δήθεν) από όλους»...

Επιχειρώντας να «πατήσει» πάνω στην λαϊκή δυσαρέσκεια, με τα εργατικά συνδικάτα (τα περισσότερα συμβιβασμένα που αποδέχονται την ταξική συνεργασία) να προετοιμάζουν συγκεντρώσεις και απεργίες, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου «Λαϊκού Κόμματος» Μαριάνο Ραχόι, εκπρόσωπος του άλλης μερίδας της άρχουσας τάξης, υποστήριξε πως η κυβέρνηση Θαπατέρο έχει «έλλειμμα προσανατολισμού και ηγεσίας» και σε αυτά τα διαχειριστικά πλαίσια ζήτησε να γίνει αυτός χαλίφης στη θέση του χαλίφη με πρόωρες εκλογές.

Πέθανε ένας από τους Σοβιετικούς ήρωες του Ράιχσταγκ

Η θρυλική φωτογραφία: Η κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ
Η θρυλική φωτογραφία: Η κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ
Πέθανε την Τρίτη στη πόλη Χασαβιούρτ του Νταγκεστάν σε ηλικία 93 ετών ο Αμπνουλχακίμ Ισμαΐλοφ, ένας από τους Σοβιετικούς στρατιώτες που απαθανατίστηκαν να υψώνουν τη σημαία της Σοβιετικής Ενωσης στη στέγη της γερμανικής Βουλής στο Βερολίνο το Μάιο του 1945. Ο Ισμαΐλοφ - που υπηρετούσε στον Κόκκινο Στρατό από το 1939 και συμμετείχε στη μάχη του Στάλινγκραντ - βρίσκεται κάτω από τον στρατιώτη που ύψωσε τη σημαία της Σοβιετικής Ενωσης στο Ράιχσταγκ, στην ιστορική φωτογραφία του δημοσιογράφου Γεβγένι Χαλντέι του πρακτορείου «Τας». Για την προσφορά του είχε ανακηρυχθεί ήρωας της ΕΣΣΔ.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης

ΜΑΝΙΛΑ.--

Τουλάχιστον 21 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζήσουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης», μόνο στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, που δημοσιοποιήθηκε χθες, εάν συνεχιστεί η «παγκόσμια καπιταλιστική κρίση». Σύμφωνα με την έκθεση, «Επιτυγχάνοντας τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας σε Μία Εποχή Παγκόσμιας Αβεβαιότητας», η «κρίση» έχει σοβαρές συνέπειες στις προσπάθειες των κρατών της περιοχής να μειώσουν τη φτώχεια, τονίζοντας ότι ακόμα 21 εκατομμύρια άνθρωποι θα προστεθούν για το 2009 και 2010 σε αυτούς που ζουν με μικρότερα εισοδήματα από 1.25 δολάρια ημερησίως.

Ως «θετικό» της κρίσης υποστηρίζεται ότι είναι «η αποκάλυψη των τρωτών σημείων της περιοχής», δίνοντας την ευκαιρία στους κερδοσκόπους και τους ιμπεριαλιστές να ασχοληθούν με αυτά και «να κατευθύνουν τη διαδικασία της ανάκαμψης προς μία ισχυρότερη και με διάρκεια πορεία για την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού», με στοχευμένες επενδύσεις...

ΡΩΣΙΑ
Δολοφονική επίθεση κατά συνδικαλιστή του ΚΚΡΟ

Στις 15 Φλεβάρη στην πόλη Ζλατοούστ (περιοχή του Τσελιάμπινσκ) έγινε επίθεση κατά του μέλους της εργοστασιακής επιτροπής του συνδικάτου στο μεταλλουργικό εργοστάσιο της πόλης Ζλατοούστ, υποψήφιου βουλευτή στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, κομμουνιστή Αλεξάντερ Νεγκρεμπίτσκιχ. Κατά την επίθεση, ο εργάτης συνδικαλιστής τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Ο Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, έκανε δήλωση σχετικά με αυτήν την απαράδεκτη επίθεση κατά του Α. Νεγκρεμπίτσκιχ. Στη δήλωσή του αναφέρεται πως η κοινωνική δράση του Α. Νεγκρεμπίτσκιχ, οι απεργίες που είχε οργανώσει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του εργοστασίου, κατά του κλεισίματος του εργοστασίου, εδώ και καιρό «εκνεύρισαν τους ισχυρούς». Ο εργάτης - κομμουνιστής δεχόταν απειλές ιδιαίτερα μετά τη συμμετοχή του στο συνέδριο των εργατικών κολεκτίβων και την υποβολή της υποψηφιότητάς του στις τοπικές εκλογές. «Οι ρωσικές αρχές συνέχεια ψάχνουν αφορμές για να κατηγορήσουν τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για εξτρεμισμό. Ωστόσο όλο και πιο συχνά αντιμετωπίζουμε την πολιτική τρομοκρατία ακριβώς κατά των κομμουνιστών. Η επίθεση κατά του Α. Νεγκρεμπίτσκιχ είναι ακόμα ένα συμβάν σε αυτή τη επονείδιστη σειρά. Το ΚΚΡΟ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη στον Α. Νεγκρεμπίτσκιχ στον αγώνα του για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων της πόλης Ζλατοούστ», δήλωσε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ.


Ι. Π.

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΚΚΕ

Σε μήνυμα που απέστειλε στο ΚΚΡΟ το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται:

«Η δολοφονική επίθεση, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φλεβάρη σε βάρος συνδικαλιστή, μέλους της διοίκησης του σωματείου στο μεταλλουργικό εργοστάσιο του Ζλατοούφσκ και υποψήφιου στις επερχόμενες τοπικές εκλογές με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντρ Νεγκρεμπέτσκιχ, αποδεικνύει για άλλη μια φορά το επίπεδο των συνδικαλιστικών - λαϊκών ελευθεριών, που υπάρχει στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία της ολιγαρχίας.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση και εκφράζει την αλληλεγγύη του με τους κομμουνιστές και το εργατικό - ταξικό κίνημα της Ρωσίας, που αγωνίζονται ενάντια στη σκληρή εκμετάλλευση, στην εργοδοτική και κρατική αυθαιρεσία και τρομοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ