ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Η βία ως άλλοθι για άλλους στόχους

Για μια ακόμα φορά το θέμα των φαινομένων βίας, αξιοποιείται για τη προώθηση άλλων στόχων. Τον ρόλο του «μπροστινού», κατά σύμπτωση, ανέλαβε ξανά η ΕΠΟ. Το είχε κάνει για την κυβέρνηση, με τις προτάσεις μεγιστοποίησης σε αστυνομοκρατία και καταστολή, λογικής «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Αυτή τη φορά για τις ΠΑΕ. Ζήτησε άμεση αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος παραχώρησης της καταλληλότητας. Να περάσει από το κράτος (φορείς Αυτοδιοίκησης) σε όργανα του ποδοσφαίρου.

«Αυτό το θέμα δεν είναι δυνατόν να διαιωνίζεται, διότι δε λειτουργεί. Η Πολιτεία να δώσει το δικαίωμα στο ποδόσφαιρο να αποφασίζει» (!) ζήτησε ο Σοφ. Πιλάβιος. Ετσι, υποτίθεται, ότι θα ξεπεραστούν γραφειοκρατικά ή άλλου είδους προβλήματα, τα οποία εμποδίζουν τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στην πραγματικότητα - γι' αυτό οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου συμφώνησαν απόλυτα - οι ΠΑΕ θα αυξήσουν την ασυδοσία τους και θα ελαχιστοποιήσουν τις (έτσι και αλλιώς) μηδαμινές πιθανότητες ελέγχου. Ταυτόχρονα θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες μεγιστοποίησης της κερδοφορίας τους, αφού - εντελώς τυχαία - τέθηκε θέμα (μη) ιδιοκτησίας πολλών γηπέδων...

Κατά τα άλλα, η (κατά αυτούς) αντιμετώπιση της βίας παραπέμπεται για το καλοκαίρι!... Η «καίρια», «ρηξικέλευθη», απόφαση - «τομή» πάρθηκε, μετά από το πολύωρο έκτακτο ΔΣ στη Σούπερ Λίγκα, με τη συμμετοχή των Π. Μπιτσαξή (γγΑ), Σοφ. Πιλάβιου (προέδρου ΕΠΟ), Στ. Διαμαντάκου (ταξίαρχου, διευθυντή Γενικής Αστυνόμευσης του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.).

Οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν συνομιλίες περίπου 3,5 ωρών για να επικυρώσουν τα ισχύοντα (απαγόρευση μετακινήσεων, παρουσία αστυνομίας στα γήπεδα), για να ολοκληρώσουν «τον πρώτο κύκλο των επαφών της πολιτείας με τους φορείς του ποδοσφαίρου» (Μπιτσαξής) και να συμφωνήσουν ότι θα... καθαρίσουν το καλοκαίρι. Ενδεικτική του κλίματος είναι η διχογνωμία αν ήταν γενικός ή συγκεκριμένος διάλογος, αν υπήρξαν ή όχι προτάσεις!

Σύμφωνα με τον γγΑ «έγινε ένας καθαρός, ευθύς και απολύτως ειλικρινής διάλογος, όχι γενικός και αόριστος, αλλά συγκεκριμένος, οι πτυχές του οποίου θα απασχολήσουν εν καιρώ και πάλι τη ΓΓΑ και τους αρμόδιους φορείς». Ενώ κατά άλλη αποστροφή του συγκεκριμένα μέτρα «θα πρέπει να αναμένονται σύντομα»! Κατά τον Ν. Πατέρα (πρόεδρο Σούπερ Λίγκας) «δεν υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις» αλλά «έχουν βγει ουσιαστικά αποτελέσματα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε (σ.σ. μάρτυς τους το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν) για την εξάλειψη της βίας». Η ΕΠΟ υποσχέθηκε ακόμα «δραστικές αλλαγές στον Πειθαρχικό Κώδικα», οι οποίες θα τεθούν προς ψήφιση στην προσεχή ΓΣ της τον Ιούνη.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Υπό τον ίδιο φόβο...

Την γνωστή ταινία «Οι μέρες στην Μορμότα», όπου ο πρωταγωνιστής ζει και ξαναζεί το ίδια πράγματα, θυμίζει και ο φετινός τελικός του Κυπέλλου στο μπάσκετ. Και φυσικά για το γεγονός ότι οι αντίπαλοι είναι ίδιοι, αφού για μια ακόμη χρονιά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα κοντραριστούν το Σάββατο στο Ελληνικό για το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς, κάθε άλλο παρά τίθεται θέμα... Ωστόσο, το γεγονός ότι και φέτος κυριαρχεί ο φόβος των επεισοδίων επί της ουσίας δείχνει μια πραγματικότητα την οποία αρνούνται οι αρμόδιοι. Τη ...μονοτονία της κατάστασης παραδέχθηκαν και οι δύο προπονητές Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Παναγιώτης Γιαννάκης που εκδήλωσαν την απογοήτευσή τους για τις συνθήκες διεξαγωγής του φετινού τελικού, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε χρόνο τα ίδια λέμε».

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας παραδέχθηκαν εμμέσως την αδυναμία ώστε να διοργανωθεί ένα παιχνίδι αντάξιο των όσων απαιτούν οι περιστάσεις, με τον γγ της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνη να δηλώνει: «Δυστυχώς, οι συνθήκες που υπάρχουν δε μας επιτρέπουν να δείξουμε ό,τι καλύτερο διαθέτει το ελληνικό μπάσκετ. Αυτή είναι η αγωνία και η πικρία μας».

Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση των αρμοδίων να μην υλοποιηθούν οι αρχικές σκέψεις για παρουσία μαθητών και αθλητών από ακαδημίες σωματείων, το παιχνίδι θα παρακολουθήσουν οπαδοί των δύο ομάδων. Και μπορεί η αστυνομία να απαίτησε την παρουσία όσο δυνατόν πιο λίγων (από 750 εισιτήρια πήρε η κάθε ΚΑΕ) όμως ο φόβος παραμένει με βάση και το τι έχουμε δει στο παρελθόν...

Στο αγωνιστικό μέρος, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επισήμανε πως ένα τέτοιο παιχνίδι έχει τις δικές του δυσκολίες και ιδιαιτερότητες, ενώ ο Παναγιώτης Γιαννάκης αναφέρθηκε στην αγωνιστική βελτίωση της ομάδας του τον τελευταίο καιρό, κάτι που τον κάνει να αισιοδοξεί για το αποτέλεσμα. Οσο για τη συμμετοχή του Γιάννη Μπουρούση, όπως είπε, παραμένει αμφίβολη.

ΠΣΑΚ: «Να μην υπάρχουν οργανωμένοι στρατοί»

Η πρόταση του ΠΣΑΚ να δοθούν τα εισιτήρια του τελικού σε μαθητές και αθλητές ακαδημιών, μπορεί να χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη» από την ΕΟΚ και να μην εισακούστηκε από την αστυνομία, ο Σύνδεσμος των καλαθοσφαιριστών χτες απέστειλε ξανά επιστολές στην ομοσπονδία, στον αθλητικό δικαστή και τον ΕΣΑΚΕ, που ζητάει να μην υπάρξουν μετακινήσεις οργανωμένων οπαδών και να ξανασυζητηθεί το θέμα της βίας, μετά τα όσα έγιναν στον αγώνα Περιστέρι - ΑΕΚ.

  • Σπουδαία νίκη για το στόχο της παραμονής της στην Α1 πέτυχε χτες η ΑΕΚ που στα πλαίσια της 17ης αγωνιστικής επικράτησε της Καβάλας εκτός έδρας με 88 - 86.
ΠΟΛΟ

Με δυο ντέρμπι ανοίγει σήμερα η αυλαία της 15ης αγωνιστικής στην Α1. Ο δεύτερος της βαθμολογίας, Πανιώνιος, υποδέχεται στο κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης τον ΠΑΟΚ (17.00), ενώ ο πρωταθλητής και πρωτοπόρος, Ολυμπιακός, υποδέχεται τη Βουλιαγμένη (19.00).

ΔΙΕΘΝΗ

Σε βαθύ πένθος βυθίστηκε η διεθνής αθλητική κοινότητα στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Κενυάτη παλιού δρομέα, Ντέιβιντ Λελέι και του συμπατριώτη του, παγκόσμιου πρωταθλητή, Μόουζες Τανούι (δύο φορές νικητής στον περίφημο Μαραθώνιο της Βοστόνης). Οι δυο τους ενεπλάκησαν σε τραγικό τροχαίο που σημειώθηκε έξω από την πόλη Νακούρου, μία από τις μεγαλύτερες της αφρικανικής χώρας.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Γιώργος Δαλούκας, του Συνδέσμου Θεσσαλίας, ορίστηκε να διευθύνει το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκού. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 23ης αγωνιστικής, στο πρωτάθλημα επαγγελματικού ποδοσφαίρου της Σούπερ Λίγκας, θα σφυρίξουν: Εργοτέλης - Ολυμπιακός (Σπάθας), ΑΕΚ - Αρης (Τσινιάρης), Ηρακλής - Λεβαδειακός (Παμπορίδης), Καβάλα - Ξάνθη (Αμπάρκιολης), Ατρόμητος - Αστέρας Τρίπολης (Κύρκος), Λάρισα - Πανθρακικός (Παππάς), ΠΑΣ Γιάννινα - Πανιώνιος (Σταθόπουλος).

ΔΗΜΟΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Παραίτηση Κουτελάκη

Την παραίτησή του από το αξίωμα του δημάρχου Νέας Σμύρνης υπέβαλε χτες ο Γιώργος Κουτελάκης, καθώς παραπέμπεται σε δίκη για ατασθαλίες στα οικονομικά του δήμου, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ίδιος ισχυρίζεται ότι παραδίδει το δήμο πλεονασματικό κατά 7.500.000 και «εξηγεί» την παραίτησή του, λέγοντας ότι «δεν επιθυμώ να εμπλέξει στην προσωπική δικαστική τμυ εκκρεμότητα την πόλη της Νέας Σμύρνης». Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν τον πρώην δήμαρχο να παραιτείται προκειμένου να διατηρεί το δικαίωμα, με βάση το νόμο, εκ νέου υποψηφιότητας.

Σε δίκη, μαζί με τον πρώην δήμαρχο παραπέμπονται συνολικά δέκα άτομα, πρώην και νυν αιρετοί και μέλη της ΠΑΕ Πανιώνιος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής σε συνεργασία με τα μέλη της ΠΑΕ, εξέδιδαν πλαστά τιμολόγια για να δικαιολογήσουν δαπάνες του δήμου.

Η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» ήταν η μόνη παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο που είχε φέρει αντίρρηση σε οποιαδήποτε ανάμειξη του δήμου με την ΠΑΕ Πανιώνιος και γενικά με επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το δε πλεόνασμα που επικαλείται ο πρώην δήμαρχος, δεν αντανακλάται και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι «ανθούν» οι ελαστικές μορφές εργασίας και η ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες του δήμου.

ΠΑΟ - ΡΟΜΑ 3-2
Εμεινε ζωντανός μετά... το έμφραγμα

Ζωντανός στο κυνήγι της πρόκρισης για τους «16» του φετινού Γιουρόπα Λιγκ έμεινε ο Παναθηναϊκός μετά την πολύτιμη νίκη που πέτυχε χτες στο ΟΑΚΑ επί της Ρόμα με 3-2, παίρνοντας ελαφρύ προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς στην ιταλική πρωτεύουσα. Οι πράσινοι έφτασαν στη νίκη κάνοντας τη μεγάλη ανατροπή στο β' ημίχρονο αφού βρέθηκαν να χάνουν δύο φορές με 1-0 και 2-1 χάρις στα γκολ των Βούσιτς (23') και Πιζάρο (80' πέν.). Ωστόσο, η «χρυσή» αλλαγή του Ν. Νιόμπλια, Δ. Σαλπιγγίδης ισοφάρισε στο 67' και έδωσε το έναυσμα για την αντεπίθεση των γηπεδούχων που συνεχίστηκε στο 84' με το γκολ του Χριστοδουλόπουλου και ολοκληρώθηκε στο 89' με το γκολ του Σισέ.

Σε γενικές γραμμές οι «πράσινοι» αν και τα πήγαν καλά στο χώρο του κέντρου και στην επίθεση, αντιμετώπισαν προβλήματα στην άμυνα (κυρίως στο α' μέρος) τα οποία εκμεταλλεύτηκε η Ρόμα. Η νίκη ακόμα και με τον τρόπο με τον οποίο προήλθε δίνει βάσιμες ελπίδες πρόκρισης στην ελληνική ομάδα, αρκεί να είναι πιο προσεκτική στη ρεβάνς.

ΣΤΙΒΟΣ

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 24 χρόνια για να σπάσει το πλέον «στοιχειωμένο» Πανελλήνιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο. Ο Μιχάλης Σταματόγιαννης με εκπληκτική βολή στα 20,36 μέτρα έκανε την κορυφαία επίδοση στη σφαιροβολία και πήρε το παλιό ρεκόρ του Δημήτρη Κουτσούκη που ήταν 20.27 και κρατούσε από το 1986.

ΒΟΛΕΪ
Το πάλεψε αλλά...

Η υπόθεση - πρόκριση για τον Παναθηναϊκό στους «6» του Champions League ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη μετά την ήττα της περασμένης βδομάδας με 3-0 στη Μόσχα. Οι «πράσινοι» χτες ηττήθηκαν και στη Γλυφάδα με 3-2 και αποκλείστηκαν πλέον από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Η ελληνική ομάδα μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και προηγήθηκε με 1-0 ωστόσο οι Ρώσοι κατέκτησαν το 2ο σετ και ουσιαστικά τελειώσαν τα όνειρα των γηπεδούχων. Μάλιστα, οι φιλοξενούμενοι αν και αγωνίστηκαν με τους αναπληρωματικούς στο υπόλοιπο παιχνίδι έφτασαν στην νίκη. Τα σετ: 25-18, 14-25, 27-25, 32-34, 12-15



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ