ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αταλάντευντα στο πλευρό της σοσιαλιστικής Κούβας

Συναυλία αλληλεγγύης χτες στην Καισαριανή

Στο βήμα ο πρέσβης της Κούβας Ε. Ερέρα
Στο βήμα ο πρέσβης της Κούβας Ε. Ερέρα
Τον τερματισμό του πολύμορφου αποκλεισμού που έχει επιβάλει στο Νησί της Επανάστασης ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών απαίτησαν πολλοί φίλοι της Κούβας, συμμετέχοντας χτες στη συναυλία που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης στο κλειστό γυμναστήριο της «Νήαρ Ηστ» στην Καισαριανή, όπου εξέφρασαν για άλλη μια φορά την αμέριστη αλληλεγγύη τους στη σοσιαλιστική Κούβα.

Στη ζεστή αυτή εκδήλωση μεταφέρθηκαν οι χαιρετισμοί της προέδρου του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών, Κένια Σεράνο, και διαβάστηκε η πρόσφατη επιστολή του ενός από τους πέντε φυλακισμένους στις ΗΠΑ Κουβανούς αγωνιστές, του Ρενέ Γκονζάλες. Σ' αυτή εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάταξη της Κούβας στη λίστα των κρατών που ενισχύουν την τρομοκρατία την οποία έχουν συντάξει οι ΗΠΑ κι αποκάλυψε ταυτόχρονα τις αμέτρητες επιθετικές ενέργειες κατά της Κούβας, αλλά και την παροχή ασύλου σε εγκληματίες στη Νότια Φλόριντα, όπως στον γνωστό εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες.

Αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Στο χαιρετισμό του ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, αφού ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο για την αλληλεγγύη που προσφέρει στη σοσιαλιστική Κούβα «ως μια από τις πιο παλιές σε παγκόσμιο επίπεδο αδελφικές οργανώσεις από την αρχή της επανάστασης», αφού ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και τους συντελεστές για την πραγματοποίηση της χτεσινής εκδήλωσης, σημείωσε:

«Αυτή η πολιτιστική εκδήλωση, μέσω της μουσικής και της ποίησης, συμβολίζει τη συνέχεια της πάλης του κινήματος αλληλεγγύης, είναι μια όμορφη πρωτοβουλία συμπαράστασης στους 5 Κουβανούς αγωνιστές που βρίσκονται για πάνω από 11 χρόνια άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Ερχεται να ενωθεί με τα πολλά μηνύματα και καταγγελίες προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την άμεση απελευθέρωσή τους, για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους που τόσο τους θαυμάζει για τον ηρωισμό και την επαναστατική τους προσήλωση και συμβολή στην προστασία του λαού μας, όπως και άλλων ανθρώπων από άλλες χώρες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρατική τρομοκρατία και τις ενέργειες που οργανώνουν οι μαφιόζικες και αντεπαναστατικές οργανώσεις από το έδαφος των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας.


Επίσης, αυτή η εκδήλωση είναι ένα βήμα καταγγελίας του βάρβαρου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ που εξακολουθεί να παραμένει αμετάβλητος, παρά τη σχετική μείωση της εχθρικής ρητορικής της σημερινής διοίκησης σε σχέση με αυτή του Μπους. Είναι επίσης ένα βήμα στην κατεύθυνση της πίεσης για ένα διάλογο και συνεργασία με την ΕΕ, που θα μπορούσε να ομαλοποιηθεί με την κατάργηση της λεγόμενης Κοινής θέσης της ΕΕ, που καθιερώθηκε με την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ στηρίζοντας τη στρατηγική των ΗΠΑ για πολιτική απομόνωση και οικονομική ασφυξία της Κούβας, πράγμα που είναι φανερό ότι δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν».

Και κατέληξε: «Ξέρουμε ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε εσάς, όπως γνωρίζουν τα αδέλφια μας οι Αϊτινοί και άλλοι λαοί ότι μπορούν να υπολογίζουν στην Κούβα, στη συμπαράστασή της σε κάθε τομέα, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, τις αποστάσεις και τα εμπόδια που βάζει ο ιμπεριαλισμός.

Ζήτω η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών! Μέχρι την τελική νίκη για πάντα!».

Φωτεινό παράδειγμα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Στην Κούβα, η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και του σοσιαλισμού είναι έργο των πολιτών. Ο κουβανικός λαός είναι ένας λαός ενημερωμένος, οργανωμένος και οπλισμένος. Επανάσταση για τους Kουβανούς δεν είναι μόνο η απελευθέρωση από το ζυγό του ιμπεριαλισμού. Επανάσταση είναι μια διαρκής διαδικασία για την εξασφάλιση και υπεράσπιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ο καπιταλισμός αρνείται στα 9/10 του πληθυσμού του πλανήτη μας».

Αποψη από τις κερκίδες
Αποψη από τις κερκίδες
Αφού μίλησε για τα 51 χρόνια από τη Νίκη της Επανάστασης, τα αποτυχημένα σχέδια ανατροπής από τις ΗΠΑ, ο Ν. Καρανδρέας αναφέρθηκε και στη σημερινή εντεινόμενη επιθετικότητα των ΗΠΑ, «που με δολιοφθορές, επιθέσεις έχουν σκοτωθεί 3.500 άνθρωποι, πολλές χιλιάδες έχουν τραυματιστεί και έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στην οικονομία. Μαζί με αυτά θα πρέπει κανείς να προσθέσει και τα 50 χρόνια ενός εξοντωτικού οικονομικού αποκλεισμού που έχει κοστίσει περισσότερα από 250 δισ. δολάρια». Και συνέχισε:

«Μετά τη διάλυση των σοσιαλιστικών χωρών η Κούβα βρέθηκε εκτεθειμένη στην ολοκληρωτική επίθεση του παγκόσμιου καπιταλισμού. Παρ' όλα αυτά, τα τελευταία 20 χρόνια φάνηκαν με αδιαμφισβήτητο τρόπο η υπεροχή των επαναστατικών αξιών, η συνοχή μιας κοινωνίας που εθελοντικά υπερασπίζεται τους κατακτημένους σοσιαλιστικούς κοινωνικούς θεσμούς και η αποφασιστικότητα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού να αγωνιστεί για να τους αναπτύξει δημιουργικά μέσα στις δυσμενείς αυτές συνθήκες, που δε σταμάτησε στιγμή να δίνει, όπου υπήρχε και υπάρχει ανάγκη και χωρίς ανταλλάγματα τη διεθνιστική βοήθειά της. Η Κούβα είναι ζωντανό παράδειγμα πως η κατάκτηση της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της δικαιοσύνης είναι δυνατή ακόμα και απέναντι στον ισχυρότερο εχθρό. Η ιστορία της πείθει πως η πραγματική ανεξαρτησία κερδίζεται μόνο με τη ρήξη με τον ιμπεριαλισμό, μόνο με τη ρήξη με τις καπιταλιστικές δομές».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Σήμερα η ανανεωμένη επιθετικότητα των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική έχει δύο στόχους: Την αποκατάσταση της επικυριαρχίας τους στη Λατινική Αμερική και την απομόνωση της Κούβας. Παρά τις μικρές, χωρίς αντίκρισμα, χειρονομίες της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο στυγνός οικονομικός αποκλεισμός διατηρείται αναλλοίωτος με τη συνδρομή και της ΕΕ, παρά τις ομόφωνες σχεδόν αποφάσεις των ΓΣ του ΟΗΕ. Γι' αυτό παραμένουν φυλακισμένοι οι 5 Κουβανοί πατριώτες που αποκάλυψαν τα σχέδια των αντεπαναστατών του Μαϊάμι».

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν ο Βασίλης Λέκκας, ο Στέφανος Ψαραδάκος με το συγκρότημά του που ερμήνευσαν τραγούδια του αγώνα και το κουβανικό συγκρότημα «Εστρέγιας Κουμπάνας», που έφερε τους ρυθμούς της Κούβας και της επανάστασης με γνωστές μελωδίες, ανάμεσά τους τη θρυλική «Γκουανταναμέρα». Ο σκηνοθέτης - ηθοποιός Λεωνίδας Βαρβαρός απήγγειλε ποίημα του κορυφαίου Κουβανού καλλιτέχνη Νικολάς Γκιγέν για τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχαν η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, οι Γιώργος Μαρίνος και Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλη του ΠΓ, ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής, η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής. Ακόμα παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Βενεζουέλας, Ροντρίγκο Τσάβες, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, ο δήμαρχος της Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, ο Χρήστος Κατσώτης, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία από την ΕΕΔΔΑ και εκπρόσωποι πολλών ακόμα φορέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ