ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Μάθημα» από την πρεσβεία των ΗΠΑ

ΚΚΕ: Οι σφαγείς των λαών δεν έχουν δικαίωμα να «διδάσκουν» τους μαθητές, στο όνομα οποιουδήποτε «εκπαιδευτικού» προγράμματος

Τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού και της νεολαίας μας δεν μπορούν να κατευναστούν ούτε να συμβιβαστούν με διδαχές της αμερικάνικης πρεσβείας σε μαθητές
Τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού και της νεολαίας μας δεν μπορούν να κατευναστούν ούτε να συμβιβαστούν με διδαχές της αμερικάνικης πρεσβείας σε μαθητές
Πρόκληση για τους μαθητές του Λυκείου Αμπελώνα Λάρισας, για τους γονείς τους και, γενικότερα, για το λαό της περιοχής, αποτέλεσε η προχτεσινή παρουσία στο σχολείο δύο στελεχών της αμερικάνικης πρεσβείας, που κλήθηκαν «να κάνουν μάθημα» στους μαθητές με θέμα, μάλιστα, ...το πώς στις ΗΠΑ έχουν ίδια και ίσα δικαιώματα οι λευκοί με τους μαύρους!

Η κλήση των δύο Αμερικανών, οι οποίοι είναι αφροαμερικανοί και ανήκουν στο «Πολιτιστικό Τμήμα» της πρεσβείας, έγινε από τον σχολικό σύμβουλο Αγγλικής Φιλολογίας, Αντ. Φραγγούλη, που πήρε τη σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και το «μάθημα» στις τάξεις Α2 και Α3 του σχολείου πραγματοποιήθηκε με την άδεια του διευθυντή του Λυκείου Αμπελώνα.

Σύμφωνα με όσα είπαν στον «Ρ» ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και ο λυκειάρχης, το «μάθημα» από τους Αμερικανούς στους μαθητές έγινε στο πλαίσιο της άμεσης πρακτικής εξάσκησης των μαθητών στην αγγλική γλώσσα - έκαναν λόγο για «βιωματική εξοικείωση»(!) - και το θέμα επιλέχτηκε επειδή είναι επίκαιρο, καθώς, στις ΗΠΑ, ο μήνας Φλεβάρης είναι αφιερωμένος στον αγώνα των μαύρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ισότητα μαύρων και λευκών.

Η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Λάρισας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Λάρισας του ΚΚΕ, αφού αναφέρεται στο «συμβάν», σημειώνει:

«Καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη απαράδεκτη ενέργεια και όσους υπεύθυνους έβαλαν πλάτη για να περπατήσει, ειδικά επειδή πρόκειται για παιδαγωγούς. Ακόμα και στη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας υπάρχουν όρια. Το αίμα των λαών της Παλαιστίνης, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Γιουγκοσλαβίας είναι ακόμα νωπό από τα σύγχρονα όπλα των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ - ΕΕ. Οι σφαγείς των λαών δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διδάσκουν τους μαθητές, στο όνομα οποιουδήποτε προγράμματος. Ο ελληνικός λαός έχει δείξει έμπρακτα μέσα από το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα την αντίθεσή του στους φονιάδες των λαών!

Το γεγονός μας ανησυχεί σοβαρά, δε μας εκπλήσσει όμως. Αλλωστε, μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα διδάσκονται μαθηματικά με "εφαρμογή ασκήσεων με κριτήριο τα κέρδη του Μπιλ Γκέιτς ανά ώρα ή ανά λεπτό" (Μαθηματικά ΣΤ' Δημοτικού), οι κοινωνικές επαναστάσεις ονομάζονται "αναστάτωση" (Ιστορία Ε' Δημοτικού)!

Με την ίδια αντιεπιστημονική "λογική", η στροφή στην κατάρτιση προβάλλεται ως "φυσική ιδιότητα", καταγραμμένη στο DNA των μαθητών (ΣΕΠ Γ' Γυμνασίου)! Την ίδια ώρα κατοχυρώνονται ως "δίκαιες οι "ανθρωπιστικές παρεμβάσεις" του ΝΑΤΟ" (Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Γ' Γυμνασίου), ενώ στην Ιστορία της ΣΤ' Δημοτικού διατυπώνεται ότι "ο ευρωπαϊκός πολιτισμός γίνεται ο ιδανικός πολιτισμός για όλους". Τα σχολικά εγχειρίδια είναι γεμάτα από τέτοια παραδείγματα.

Τα παραπάνω συμβαίνουν γιατί η κεντρική κατεύθυνση που υιοθετούν πλήρως στα προγράμματά τους και υλοποιούν, ως πολιτική εξουσία, τα κόμματα του δικομματισμού είναι συγκεκριμένη: Το σχολείο στην Ελλάδα πρέπει να γίνει ακόμα πιο ταξικό, ακόμα πιο διαφοροποιημένο, όπως και όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Αυτό το σχολείο προορίζεται να "συμβάλει", κατά προτεραιότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών, στη μαζική παραγωγή του αυριανού ευέλικτου εργατικού δυναμικού, σε μαθητές που θα έχουν στις "μορφωτικές τους αποσκευές" δεξιότητες αντί γνώση, που θα "γνωρίζουν" την Ιστορία παραχαραγμένη και αναποδογυρισμένη.

Τέτοιοι μαθητές χρειάζεται να φτιαχτούν γιατί ως αυριανοί εργαζόμενοι προορίζονται στη διά βίου μάθηση, στη συνεχή κατάρτιση, στην ευέλικτη και ανασφάλιστη εργασία, στην αλλαγή μέχρι και 8 δουλειών κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Σ' αυτό το σχολείο χωράνε και τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, όπως αυτή στο Λύκειο Αμπελώνα, όπου η ισχυρότερη χώρα στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα, κλήθηκε να διδάξει ανθρώπινα δικαιώματα και ισοτιμία των λαών!!

Το εκπαιδευτικό κίνημα, όπως και το γονεϊκό, πρέπει να απομονώσει, να συγκρουστεί με τέτοιες πρακτικές. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβάλουν στη μάχη της αληθινής μόρφωσης, στη διδασκαλία της αληθινής ιστορίας. Να προσφέρουν με το λειτούργημά τους στις ανάγκες του λαϊκού κινήματος και όχι στις ανάγκες των μονοπωλίων για μια παιδεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους».

Καταγραφή των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης...

...για να δικαιολογηθεί η αποπροσανατολιστική πολιτική του υπουργείου Παιδείας που ανάγει τις αποσπάσεις σε κύριο πρόβλημα

Με μια παράθεση γνωστών στοιχείων, από διάφορους φορείς, η εταιρεία «Orientum» εμφάνισε μια έρευνα για τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς, η οποία «δικαιώνει» την αποπροσανατολιστική πολιτική του υπουργείου «ενάντια» στις αποσπάσεις. Η εταιρεία ξεχωρίζει τις 10.000 αποσπάσεις δασκάλων και τις 4.000 περιπτώσεις δασκάλων που έχουν δηλώσει ψυχολογικά προβλήματα και δε βρίσκονται στις τάξεις, για να ...καταλήξουμε στο «συμπέρασμα» ότι αυτοί φταίνε για τις ελλείψεις! Τη «σούμα» αυτή έκανε το «Βήμα» και στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ έκανε λόγο για «"Κοπάνα" από 16.000 δασκάλους», προσθέτοντας και τους 1.700 δασκάλους που έχουν εκπαιδευτική άδεια! Είναι αστείο να «δικαιώνεται» η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που ευθύνεται, μαζί με τη ΝΔ, για τα προβλήματα στην εκπαίδευση. Είναι κάτι παραπάνω από προκλητικό να εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ πολέμιος των ...περίεργων αποσπάσεων και των ρουσφετιών.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η εταιρεία, τα τελευταία χρόνια αποφοιτούν περίπου 4.000 δάσκαλοι το χρόνο, από τα 9 τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης που υπάρχουν στην Ελλάδα, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2008 υπηρετούσαν συνολικά 55.089 δάσκαλοι από τους οποίους οι 51.903 ήταν μόνιμοι και οι 3.186 αναπληρωτές. Υπάρχουν 5.500 δημοτικά σχολεία στην Ελλάδα και επιπλέον 4.271 ολοήμερα δημοτικά σχολεία, στα οποία λειτουργούν 7.036 τμήματα και υπηρετούν 4.227 μόνιμοι δάσκαλοι και 6.137 ωρομίσθιοι. Σε κάθε ολοήμερο σχολείο εργάζονται ένας με δύο μόνιμοι δάσκαλοι και οι ανάγκες κυρίως καλύπτονται από τους ωρομίσθιους, που σε κάθε περίπτωση υπερβαίνουν τις 6.000 αγγίζοντας τις 7.500! Οι ωρομίσθιοι καλύπτουν κυρίως μαθήματα Πληροφορικής, Φυσικής Αγωγής, Καλλιτεχνικών μαθημάτων. Τέλος, κάθε χρόνο αποφοιτούν από τα 9 τμήματα νηπιαγωγών περίπου 1.350 άτομα, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2008 υπηρετούσαν συνολικά 15.586 νηπιαγωγοί. Από αυτούς οι 13.884 ήταν μόνιμοι και οι 1.702 αναπληρωτές. Τα ολοήμερα νηπιαγωγεία είναι περίπου 2.900 και οι νηπιαγωγοί που υπηρετούν σε αυτά υπολογίζονται περίπου στους 3.800.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό», με το πρόγραμμά τους αυτές τις μέρες να περιλαμβάνει:

Σήμερα Σάββατο: ΡΟΚ συναυλία με τους «Κυνηγούς Ονείρων». Ωρα έναρξης 10 μ.μ.

Αύριο Κυριακή: Κλασική μουσική, από τα μουσικά σύνολα της ΚΝΕ. Ωρα 9 μ.μ.

Δευτέρα 22/2: Αφιέρωμα στο πολιτικό επαναστατικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Ωρα 9.30 μ.μ.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΠΑΛ ΓΙΑ ΤΕΙ
Από 3 έως 16 Μάρτη τα μηχανογραφικά

Από 3 Μαρτίου μέχρι και 16 Μαρτίου 2010 είναι η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων από τα τεχνικά και επαγγελματικά σχολεία, για τις εξετάσεις για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ και τις άλλες ανώτερες σχολές. Οι εξετάσεις αυτές αφορούν αποφοίτους και μαθητές ΕΠΑΛ (ομάδας Α'), κατόχους πτυχίου Β' κύκλου ΤΕΕ, (ημερησίων, εσπερινών) ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων. Οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέτουν τα μηχανογραφικά στα Γραφεία ή τις διευθύνσεις εκπαίδευσης που ανήκει το σχολείο τους, ενώ οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών μπορούν να το κάνουν και στις διευθύνσεις και γραφεία εκπαίδευσης του τόπου διαμονής τους. Το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι δε θα δοθεί παράταση στις παραπάνω ημερομηνίες και ανακοινώνει ότι σχετικό ενημερωτικό υλικό για τα μηχανογραφικά έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, στη διεύθυνση: www.ypepth.gr/exam.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ