ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Το κεφάλαιο ξεζουμίζει τα λαϊκά στρώματα

Από πρόσφατη διαδήλωση φτωχών Ινδών αγροτών
Από πρόσφατη διαδήλωση φτωχών Ινδών αγροτών
Σε εφιάλτη εξελίσσεται η ζωή για τα λαϊκά στρώματα στην Ινδία. Η άρχουσα τάξη της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο (μετά την Κίνα) με 1.166.079.217 κατοίκους επιλέγει να καταδικάσει την πλειοψηφία όχι απλά στην ανέχεια αλλά στην αδυναμία στοιχειώδους επιβίωσης, ενώ παράλληλα προσπαθεί να εμφανιστεί μεταξύ των 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενων χωρών στον πλανήτη, με σαφή προσανατολισμό στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή και τον κόσμο. Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 17,95%, ενώ η κυβέρνηση του Κογκρέσου υπό τον πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκχ έσπευσε να ανακοινώσει πρόταση κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για την περαιτέρω αύξηση στα καύσιμα της τάξης του 5 έως 20% προκαλώντας κύμα αντιδράσεων, με κινητοποιήσεις που καταπνίγονται από την αστυνομία, καθώς προμηνύεται ακόμα μεγαλύτερο κύμα ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, οι τιμές των οποίων είναι ήδη απαγορευτικές για την πλειοψηφία του λαού.

Την ίδια στιγμή φουντώνουν οι κινητοποιήσεις σε κρατίδια όπως το Αντρα Πραντές, με περιοχές όπως το Χάιντεραμπάντ, που συγκεντρώνουν βιομηχανίες και νέες τεχνολογίες, και η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να τα διασπάσει, απομονώνοντας τα βιομηχανικά τμήματα στη μία πλευρά και καταδικάζοντας τους υπόλοιπους κατοίκους στην ανεργία, απαιτώντας τη ματαίωση τέτοιων σχεδίων.

Οι κεφαλαιοκράτες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι με τη δικαιολογία της «οικονομικής κρίσης», ξεζουμίζουν τα λαϊκά στρώματα για να αναπτύσσουν τις «μπίζνες» τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πυρηνικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για δήθεν «μη στρατιωτικούς στόχους», που αποτελεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό έργο, από την πλευρά της Ινδίας και αν και διατείνεται ότι θα λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα, στην πραγματικότητα απλά ενισχύει την εξάρτηση της χώρας από την Ουάσιγκτον, που υποθηκεύει πλέον την εξωτερική της πολιτική.

Η αστική κυβέρνηση επενδύει εκατομμύρια στα εξοπλιστικά της προγράμματα, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επενδύσει 1,35 τρισεκατομμύρια δολάρια στη γειτονική Μιανμάρ, στο σχεδιασμό του φυσικού αερίου. Οι διάφοροι λεγόμενοι οίκοι αξιολόγησης αναφέρουν ότι η Ινδία μπορεί μέχρι το 2050 να 40πλασιάσει την ανάπτυξή της σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της αγοράς της - με ό,τι ακόμα χειρότερο συνεπάγεται αυτό για το λαό - να εισάγει αξιόπιστη φορολογική πολιτική και να ελέγξει τον πληθωρισμό της.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο λαός, με το 40% των παιδιών που υποσιτίζονται παγκοσμίως να ζουν στην Ινδία, σημαντικό μέρος του πληθυσμού να επιβιώνει με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα, να ποδοπατούνται χιλιάδες άνθρωποι για ένα πιάτο δωρεάν φαγητό και μία κουβέρτα, ενώ ο πρωθυπουργός ταξιδεύει ανά τον κόσμο, πουλώντας το «προφίλ της επιτυχίας», μίας ταχύτατα αναπτυσσόμενης οικονομίας.

Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) καλεί το λαό της χώρας να εντείνει την ταξική πάλη, καταδικάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί εγκληματικά για την τύχη του λαού. Και στην περίπτωση της Ινδίας, ο λαός πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές που υποδαυλίζει η ηγεσία της χώρας, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του, να συνειδητοποιήσει ότι μόνο με την ενότητα και την πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα.


Α. Φ.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Απειλές και εκβιασμοί

Το ρόλο της Τουρκίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς προβάλλει η τουρκική κυβέρνηση απέναντι στην υπερψήφιση, την Πέμπτη το βράδυ, από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κοινοβουλίου, ψηφίσματος, με το οποίο αναγνωρίζεται η σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915, ως γενοκτονία. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ για «διαβουλεύσεις», εκδίδοντας ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι η απόφαση που ελήφθη «θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μας ευρείας κοινής ατζέντας, υποδεικνύει δυστυχώς και την έλλειψη στρατηγικού οράματος».

Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξομαλύνουν την κατάσταση, με την Χίλαρι Κλίντον να «προειδοποιεί» για τις συνέπειες θετικού αποτελέσματος τα μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στην παράταξη των Δημοκρατικών, η Αγκυρα φρόντισε να υπενθυμίσει στις ΗΠΑ στο ακέραιο το ρόλο της στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ασία, καθώς και στην περιοχή της «Ευρείας Μέσης Ανατολής» και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στο ρόλο «κλειδί», που έχει αποδοθεί στη χώρα του, υπογράμμισε με νόημα στις δηλώσεις του ότι η Τουρκία έχει συμβάλει τα μέγιστα στα «ειρηνευτικά σχέδια» του Μπ. Ομπάμα στην περιοχή της Ασίας και αυτό «δε θα έπρεπε να θυσιαστεί για μικροπολιτικά παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης», προχωρώντας και στον εκβιασμό και προειδοποιώντας ότι «αυτή η κίνηση δε θα φέρει ειρήνη στον Καύκασο». Αντίστοιχα ήταν και τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου την Παρασκευή, που υποδέχτηκαν την απόφαση επίσης με απειλές εν είδει προειδοποιήσεων. Χαρακτηριστικό είναι άρθρο στη «Χουριέτ», που προβάλλει τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της Τουρκίας στο πλευρό των ΗΠΑ και θέτει το δίλημμα: «Από τη μία πλευρά είναι το Κογκρέσο με την επιρροή των λόμπι των διαφόρων εθνοτήτων και από την άλλη είναι τα μεγάλα συμφέροντα των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, και Καύκασο», από εκεί και πέρα, είναι στην κρίση των ΗΠΑ να αποφασίσουν «τι έχει μεγαλύτερη σημασία»...

ΕΣΘΟΝΙΑ
Αμετανόητοι...

Σε νέα αντικομμουνιστική πρόκληση με αφορμή την επερχόμενη επέτειο των 65 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη προχώρησε η Εσθονία, αυτή τη φορά μέσω μιας οργάνωσης... «φίλων» της «Ιστορίας»: Εδώ και λίγες μέρες, στην περιοχή Μίσο της Εσθονίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, ακριβώς δίπλα στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που ενώνει τις δύο χώρες και κάτω από τις κατευθυντήριες πινακίδες, νοσταλγοί του ναζισμού έφτιαξαν ένα ακριβές αντίγραφο του ναζιστικού τανκ, τύπου «Tiger 1», με την κάννη του στραμμένη προς τη Ρωσία.

Στον πύργο του αντιγράφου είναι γραμμένο το νούμερο «217». Οχι τυχαία. Πρόκειται για άρμα μάχης που με αυτόν τον σειριακό αριθμό συμμετείχε στο ναζιστικό 502 τάγμα βαριών τεθωρακισμένων «Schwere Panzer - Abteilung 502». Το τάγμα δημιουργήθηκε το 1942 ειδικά για το μέτωπο του Λένινγκραντ, συμμετέχοντας φυσικά και στην πολύχρονη πολιορκία της ηρωικής πόλης. Αργότερα, το «217» και ό,τι απέμεινε από το τάγμα του πολέμησε κατά την υποχώρηση των ναζί στις μάχες στη Βαλτική. Διοικητής του συγκεκριμένου τανκ ήταν ο Οτο Κάριους, ο οποίος, μετά τον πόλεμο έγινε... φαρμακοποιός, ονομάζοντας το φαρμακείο του «Tiger»! Ο αμετανόητος Κάριους έγραψε μάλιστα και απομνημονεύματα, με τα οποία εκθείαζε τη δράση της μεραρχίας των SS «Νόρντλαντ» στη Βαλτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ