ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμιά διάθεση διεκδίκησης του κατοχικού δανείου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη «νήσσαν» εποίησε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, για τα ζητήματα των οφειλών της Γερμανίας προς το ελληνικό δημόσιο και προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να διεκδικήσει, όχι τις αποζημιώσεις για τα θύματα αλλά ούτε καν αυτό το κατοχικό «δάνειο» που ετσιθελικά απέσπασαν από την Ελλάδα οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Ούτε μια λέξη επί της ουσίας δεν κατάφερε να αρθρώσει, έστω για λόγους πολιτικής ευθιξίας. Αντίθετα, η απάντησή του σε σχετική ερώτηση έμοιαζε περισσότερο με δήλωση παραίτησης από το δικαίωμα διεκδίκησης του δανείου. Είπε συγκεκριμένα: «Σας είπα ότι ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου θέματος είναι τέτοιος, που επιβάλλει πολύ καλούς χειρισμούς από τη δική μας πλευρά. Ολα αυτά τα θέματα τα αντιμετωπίζουμε σε όλες τις πτυχές τους. Και το κάνουμε αυτό με ιδιαίτερη ευαισθησία και γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον. Η κυβέρνηση, αυτή την ώρα, αντιμετωπίζει ένα πολύ συγκεκριμένο και ειδικό θέμα. Είμαστε όλοι απέναντι σε μια απόφαση Δικαστηρίου. Αυτό είναι το θέμα που καλούμαστε να χειριστούμε και τίποτα άλλο».

Οταν ο δημοσιογράφος επανήλθε στην ερώτησή του, ο Δ. Ρέππας έκανε και πνεύμα, δηλώνοντας: «Χαίρομαι για την ευαισθησία σας και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας που είναι πολύ ειλικρινές! Αλλά, η κυβέρνηση, αυτή την ώρα, ασχολείται με ένα πολύ συγκεκριμένο και ειδικό θέμα, το οποίο προέκυψε μετά από απόφαση δικαστηρίου».

Ερωτώμενος για το αν θα συμμετάσχει εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή της γερμανικής Βουλής, η οποία θα διαχειριστεί ένα κονδύλι 10 δισ. μάρκων, που προορίζεται για αποζημιώσεις σε όσους εργάστηκαν καταναγκαστικά στη Γερμανία την περίοδο του πολέμου, ο Δ. Ρέππας δήλωσε: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας βρίσκονται σε επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Γερμανίας, προκειμένου να εξακριβώσουν ποιο, ακριβώς, είναι το περιεχόμενο αυτής της απόφασης και ποιους αφορά. Και θα πράξουμε αναλόγως».

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανησυχεί για τα πυρηνικά αντιβαλλιστικά μέσα

Με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε χτες στη Μόσχα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακ. Τσοχατζόπουλος. Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε περισσότερο από μία ώρα, συμμετείχε και ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ιγκορ Σεργκέγιεφ και έγινε στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στη χώρα.

Μετά το τέλος των συνομιλιών, οι δυο υπουργοί παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Ο Ακ. Τσοχατζόπουλος, χαρακτήρισε τη συνάντηση ουσιαστική και στις δηλώσεις τους ανέφερε: «Είναι κοινό το ενδιαφέρον και των δυο χωρών, να υποστηρίξουμε την ειρήνη στη Νοτιανατολική Ευρώπη, να υπερασπιστούμε τη μη αλλαγή των συνόρων και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να πάρουμε σαφή θέση ενάντια στα αποσχιστικά κινήματα και να δηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας ενάντια στην τρομοκρατία».

Επίσης ο Ακ. Τσοχατζόπουλος, δήλωσε, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Ρωσίας «για τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στην ειρήνευση, στη δίκαιη λύση του Κυπριακού και στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Σύμφωνα, με τον Ελληνα υπουργό, επίσης συζητήθηκε, η εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα για όλες τις χώρες. Παράλληλα, στη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα για τη συνεργασία των δυο χωρών, στο στρατιωτικό - αμυντικό τομέα και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Τέλος, ο Ακ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του «για τον κίνδυνο να αλλοιωθεί η παγκόσμια ισορροπία από την πρόταση των ΗΠΑ για τη δημιουργία, για πρώτη φορά μικρής εμβέλειας αντιβαλλιστικών πυρηνικών μέσων», χωρίς ωστόσο να καταδικάσει τη συγκεκριμένη πρόταση. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αρκέστηκε να πει ότι «δεν είναι εύκολο να είναι θετική η απάντηση»... Και πρόσθεσε ότι «το θέμα αυτό θα απασχολήσει για πολύ καιρό όλες τις χώρες του κόσμου», ενώ προέβλεψε ότι δε θα υπάρξει γρήγορα μια συγκεκριμένη εξέλιξη.

ΒΙΜ ΝΤΟΥΙΖΕΝΜΠΕΡΓΚ
Μεγαλύτεροι οι ρυθμοί ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ

Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να είναι "σαφώς μεγαλύτεροι του 3%" για χρονικό διάστημα δύο χρόνων τουλάχιστον, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ στην ιταλική οικονομική ημερησία Il Sole 24 Ore.

Κατά τη διάρκεια των δύο επομένων χρόνων "οι ευρωπαϊκοί ρυθμοί ανάπτυξης θα ξεπεράσουν τους αμερικανικούς", σύμφωνα με τον Βιμ Ντούιζενμπεργκ. "Αυτή είναι η βασική αιτία που κάνει εμάς στην ΕΚΤ να λέμε ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν να υπάρξει εκτίμηση προς το ευρώ", επισήμανε.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός "θα διατηρηθεί κατά μέσον όρο λίγο άνω του 2% "την επόμενη διετία, εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Υποστήριξε επίσης ότι ο αντίκτυπος της αύξησης, στις 8 Ιουνίου, του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 4,25% "πρέπει να απορροφηθεί ακόμη περισσότερο από το σύστημα".

"Ελπίζουμε να έχουμε βραδύτερους ρυθμούς αύξησης της ποσότητας χρήματος (Μ3)", το οποίο είναι το εργαλείο που κατ' εξοχήν χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων, ανέφερε ο Βιμ Ντούιζενπεργκ.

Η Βρετανία ικανοποιεί όλα σχεδόν τα κριτήρια ένταξης

Η Βρετανία ικανοποιεί όλα τα κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ εκτός από αυτό που αφορά την ισοτιμία ένταξης, υποστήριξε ακόμα ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ στη συνέντευξή του στην ιταλική οικονομική ημερησία.

"Οι επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας είναι αξιοθαύμαστες", αλλά αυτή "υποφέρει πολύ σήμερα λόγω της μη συμμετοχής (της Βρετανίας) στη ζώνη του ευρώ", επισήμανε. "Βεβαίως, η απόφαση εναπόκειται στο βρετανικό λαό", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, διευκρινίζοντας ότι τα σχόλιά του "είναι αυστηρά οικονομικής και τεχνικής φύσεως". "Κρίσεις επί θεμάτων πολιτικής δεν είναι της αρμοδιότητάς μου", υπογράμμισε.

Χθες (σ.σ. προχθές) βράδυ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ότι θα ηγηθεί εκστρατείας για την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος από τη Βρετανία μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα διενεργηθούν το 2002, εάν η βρετανική οικονομία συνεχίσει να συγκλίνει με τις οικονομίες των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Ο Τόνι Μπλερ ανέφερε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες (της οικονομίας) μπορεί να διεξαχθεί σχετικό δημοψήφισμα λίγο μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», σήμερα Σάββατο, στις 14.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συνομιλεί για την πραγματικότητα των φυλακών της Τουρκίας με τους: Γιλμάζ Ατίτς, δημοσιογράφος και ζωντανός μάρτυρας της βαρβαρότητας των τούρκικων φυλακών και Ροζιέρ Ντεμίρ, εκπρόσωπος του συντονιστικού επαναστατικών δυνάμεων από την Τουρκία και το Κουρδιστάν.

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει καλοκαιρινή 8ήμερη εκδρομή από τις 31 του Ιούλη έως και τις 7 Αυγούστου στη Ρόδο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 8810.074, από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Επίσκεψη στο Λαύριο

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης διοργανώνει εκδρομή στο Λαύριο το Σάββατο 8 του Ιούλη, στην οποία περιλαμβάνεται επίσκεψη στο μουσείο της πόλης και στις στοές του λατομείου με ξενάγηση. Στη συνέχεια, οι εκδρομείς θα μεταβούν για φαγητό στις εγκαταστάσεις του ΕΟΤ στην Καμάριζα.

Η αναχώρηση των πούλμαν έχει προγραμματιστεί για τις 8 π.μ. από την οδό Ομήρου 68 στη Ν. Σμύρνη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 9354.841 από 6.30 -8.30 μ.μ.

Θυμίζει γαλέρα η Κ/Φ «ΚΑΡΤΕΡΙΑ»

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «ΚΑΡΤΕΡΙΑ», το οποίο επισκευάζεται στο Ναύσταθμο Κρήτης, κάνει πολλά από τα μέλη του πληρώματος να αναρωτιούνται αν υπηρετούν σε μεσαιωνική γαλέρα ή σε σύγχρονο πολεμικό πλοίο. Σύμφωνα με επιστολή - καταγγελία μελών του πληρώματος του πλοίου αυτού, επικρατούν εξοντωτικές και επικίνδυνες συνθήκες υπηρεσίας.

Το ωράριο είναι 12ωρο, από το πρωί στις 8 ως το βράδυ στις 10 με μια διακοπή το μεσημέρι, ενώ ακολουθεί και η υπηρεσία για όσους είναι βραδινοί σκοποί. Οι ναύτες και οι υπαξιωματικοί υποχρεώνονται να κάνουν εργασίες που δε γνωρίζουν και οι οποίες απαιτούν και μια εμπειρία, όπως ο χειρισμός του κομπρεσέρ, αμμοβολές, βαφές κλπ. Συχνά δε, είναι τα ατυχήματα αλλά και οι λιποθυμίες από την υπερκόπωση και τη ζέστη. Το πλήρωμα του πλοίου στο σύνολό του επί οκτάμηνο, που διαρκεί η επισκευή του, έχει μετατραπεί σε ναυπηγοεπισκευαστικό συνεργείο που όμως για πρώτη φορά έρχεται σε επαφή με ένα τέτοιο αντικείμενο, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, ούτε και η επισκευή του πλοίο να γίνεται σωστά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, όλες αυτές οι εργασίες θα μπορούσαν να γίνουν από τα εξειδικευμένα συνεργεία που υπάρχουν στο Ναύσταθμο.

Απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση η απάντηση που δίνεται από τους ανωτέρους είναι ότι σύμφωνα με διαταγή του Αρχηγού του ΓΕΝ όταν το πλοίο βρίσκεται σε επισκευή το πλήρωμα δουλεύει 12ωρο και τα Σαββατοκύριακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ