ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαθαίνουν οι σχέσεις κυριαρχίας και εξάρτησης στην ΕΕ

Με τον Δ. Τσάτσο καθηγητή, ευρωβουλευτή και εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε χτες με τον καθηγητή Δημήτρη Τσάτσο, ευρωβουλευτή, εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ, στα πλαίσια της ενημέρωσης των αρχηγών των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Η συνάντηση έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Στην αναλυτική του ενημέρωση, σχετικά με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ο Δ. Τσάτσος αναφέρθηκε στις ανησυχίες του για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής, που μπορεί να μειώσει το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Φέιρα να ενσωματωθεί η «ενισχυμένη συνεργασία» στα θέματα της Διακυβερνητικής, εκφράζοντας τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μία συνεργασία που δε θα θίγει τη θεσμική ενότητα της ΕΕ και θα αφορά σε συγκεκριμένα θέματα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τις ανησυχίες του ΚΚΕ για το γεγονός ότι η ΕΕ περνάει σε ακόμα πιο αντιδραστική φάση, ιδιαίτερα με τη στρατιωτικοποίηση και την ενίσχυση του διωκτικού και κατασταλτικού της χαρακτήρα. Δήλωσε, επίσης, την αντίθεση του ΚΚΕ στις προτάσεις για ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ, για δημιουργία σκληρών πυρήνων και θεσμοθέτηση πολλών ταχυτήτων και κατηγοριών κρατών - μελών. Εκτίμησε ότι στη Διακυβερνητική, όπως και γενικότερα στην ΕΕ, γίνονται προσπάθειες για μία πορεία εμβάθυνσης των σχέσεων κυριαρχίας και εξάρτησης, υπέρ των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αναθερμαίνονται οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ

Στον απόηχο του συνεδρίου και με τις εσωκομματικές διεργασίες να συνεχίζονται, ο ΣΥΝ μοιάζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των «κεντροαριστερών» ζυμώσεων

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο η νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, που καλείται πέντε μέρες μετά τη λήξη του τρίτου τακτικού συνεδρίου να εκλέξει τη νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Βέβαια, η γνώμη των μελών της ΚΠΕ λίγο φαίνεται να ενδιαφέρει τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, που φέρονται να έχουν ήδη καταλήξει από τα μέσα της βδομάδας για τη σύνθεση της ΠΓ. Αν αυτές οι πληροφορίες ευσταθούν, τότε τα μέλη της ΚΠΕ θα κληθούν σήμερα να επικυρώσουν μια συμφωνία που προβλέπει, 9 μέλη στην ΠΓ από το «αριστερό ρεύμα», 7 από τους «προεδρικούς», 3 από τους «εκσυγχρονιστές» και 1 από τη «σύνθεση». Στην ΠΓ δικαιωματικά μετέχει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος.

Αμέσως μετά το ενδιαφέρον όλων θα εστιαστεί στην κατανομή των αρμοδιοτήτων, στο ποια τάση, δηλαδή, θα αναλάβει τι, στα πλαίσια μιας γενικότερης αναδιάταξης που λαμβάνει χώρα στο Συνασπισμό. Για παράδειγμα κυκλοφορούν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες αρκετοί «μνηστήρες» έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το Γραφείο Τύπου του κόμματος, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της «Αυγής» κ.ά.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Η αρμονική συνύπαρξη των τάσεων και ο συγκερασμός των απόψεών τους μοιάζουν εξαιρετικά δύσκολα, αν όχι αδύνατα. Ηδη κατά τη διάρκεια και προς το τέλος του Συνεδρίου πολλοί ήταν αυτοί που επισήμαναν τις παραλυτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται. Σε επίπεδο ΠΓ και εφόσον η σύνθεση είναι η παραπάνω, υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης συγκυριακών συμμαχιών και πλειοψηφιών, όχι όμως και στην ΚΠΕ, όπου το «ρεύμα» κυριαρχεί.

Το αν, τελικά, επιτεύχθηκε ο στόχος της «ενότητας» κατά το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΝ, όπως διατυμπανίζει η ηγεσία του, είναι κάτι που δε θα αργήσει να φανεί. Σύντομα ο ΣΥΝ θα κληθεί να παίξει το δικό του ρόλο στο έργο, της καθ' όλα ψευδεπίγραφης, αλλαγής και αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Θα κληθεί να γίνει πιο αποτελεσματικός στο ρόλο του κυματοθραύστη των λαϊκών αντιδράσεων και τότε τα «μαχαίρια» θα ξαναβγούν από τις θήκες, αφού όπως φάνηκε και στο συνέδριο του κόμματος, η κάθε τάση διεκδικεί για τον εαυτό της την ηγεμόνευση μια τέτοιας αποστολής.

Η επίθεση φιλίας του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη, προς τον ΣΥΝ από το βήμα του συνεδρίου του, δεν ήταν τυχαία. Οπως τυχαίο δεν είναι και το ότι επανήλθε στην πρότασή του προχτές, δηλώνοντας στον «9,84» ότι «το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει και θα επιστρέψει σύντομα στην πρόταση, που απηύθυνα στο συνέδριο του Συνασπισμού για έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων».

Η ιδέα της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού και το πλασάρισμα ενός πολυχρησιμοποιημένου προϊόντος με νέο, φανταχτερό περιτύλιγμα, ζυμώνεται - κυρίως από το κυβερνών κόμμα - με μεθοδικότητα έτσι ώστε να γίνει πράξη όταν κριθεί ότι έχει ωριμάσει στις λαϊκές συνειδήσεις. Από την επιτυχία αυτών των σχεδίων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η εκτέλεση βαθύτατα αντιλαϊκών επιλογών της άρχουσας τάξης, με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις και σ' αυτό ακριβώς το σημείο η συνεισφορά κομμάτων ή κινήσεων, που θα ενδύσουν με «αριστερό» μανδύα το όποιο πολιτικό σχήμα προκύψει, κρίνεται απαραίτητη.

Στα πλαίσια αυτά δεν είναι τυχαίες ούτε οι σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη - πριν λίγες μέρες από το βήμα ημερίδας του για την «προοδευτική διακυβέρνηση». Ο Κ. Σημίτης ανέθεσε το καθήκον στο κόμμα του να ανοίξει ένα ευρύ διάλογο με βάση τα αποτελέσματα και τις θέσεις της διάσκεψης των όπου Γης «κεντροαριστερών» στο Βερολίνο, τα οποία - δήλωσε - «πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε σε πρόγραμμα κυβερνητικών δράσεων».

Ενισχυτικά των παραπάνω λειτουργούν οι φήμες που λένε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες ο Κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τους ομοϊδεάτες του, που βρίσκονται εκτός ΠΑΣΟΚ, με εκπροσώπους δηλαδή των διαφόρων κινήσεων και ομίλων, συγγενών αντιλήψεων. Αλλωστε, είναι ήδη γνωστό (το δήλωσε ο Ν. Μπίστης προχτές) ότι «κινήσεις, δίκτυα, όμιλοι» που περιδιαβαίνουν τους «διαδρόμους» τους εκσυγχρονισμού, αναζητώντας τη στρατηγική συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ, προτίθενται να προχωρήσουν από τον Σεπτέμβρη σε κινήσεις συντονισμού.

Κούβελας και Σκουλαρίκης ξανά στη Βουλή

Μπαίνει και πάλι στη Βουλή ο Σωτ. Κούβελας, ο οποίος κέρδισε τη «μάχη» στο Εκλογοδικείο εναντίον του εκλεγέντος βουλευτή της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη Κ. Γκιουλέκα. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένστασή του και αφαίρεσε τη βουλευτική ιδιότητα από τον Κ. Γκιουλέκα λόγω κωλύματος εκλογιμότητας, επειδή είχε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με τη Δημοτική Εταιρία Πληροφορίας - Θεάματος Θεσσαλονίκης (στην οποία είχε τηλεοπτική εκπομπή) και δεν παραιτήθηκε εγκαίρως.

Βουλευτική έδρα κερδίζουν όμως και δύο επιλαχόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Ιω. Σκουλαρίκης και Αχμέτ Μεχμέτ, που καταλαμβάνουν αντίστοιχα τις θέσεις των Γ. Κουτσούκου (πρώην προέδρου της ΑΔΕΔΥ) στο Νομό Ηλείας και Χρυσάνθης Μανωλιά (υπαλλήλου στο ειδικό γραφείο του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων) στο Νομό Ροδόπης. Το Εκλογοδικείο, που εξέτασε τις ενστάσεις τους, έκρινε ότι οι εκλεγέντες συνυποψήφιοί τους παραβίασαν το άρθρο 96 του Συντάγματος γιατί δεν παραιτήθηκαν εγκαίρως από τις θέσεις τους.

Το Εκλογοδικείο απέρριψε, τέλος, σε διάσκεψη τις ενστάσεις κατά της εκλογής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Π. Βαρδίκα (Σάμου), Αθ. Ασκητή (Β' Αθηνών), Π. Αντωνακόπουλου (Ηλείας) και της ΝΔ Μ. Παπαδόπουλου (Κοζάνης) και Στ. Δαϊλάκη (Δράμας).

Οι νέοι βουλευτές θα ορκιστούν μετά τη δημοσίευση της παραπάνω απόφασης και την κοινοποίησή της στον πρόεδρο της Βουλής. Η Ολομέλεια του Σώματος θα συγκληθεί μετά τις θερινές διακοπές.

ΔΗΚΚΙ
Σήμερα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Με την εισήγηση του Δημήτρη Τσοβόλα, αρχίζουν σήμερα Σάββατο στις 5.30 μ.μ και ολοκληρώνονται αύριο, οι εργασίες της διήμερης Πανελλήνιας Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του ΔΗΚΚΙ. Οι εργασίες της, θα γίνουν σε αίθουσα του Ολυμπιακού Σταδίου, και σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ θα τις παρακολουθήσουν πάνω από 1.000 μέλη και στελέχη του κινήματος.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις 2 και 3 Δεκέμβρη του 2000, το ΔΗΚΚΙ θα πραγματοποιήσει το 1ο Συνέδριό του, το οποίο, όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρός του, θα έχει ιδεολογικό και καταστατικό χαρακτήρα και μέσα σ' αυτό θα γίνει περαιτέρω επεξεργασία των θέσεων του κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ