ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΤΗΣ ΠΟΘΑ
Κάλεσμα μαχητικής συσπείρωσης με το ΠΑΜΕ

Στην απεργία στις 24/2 με το ταξικό κίνημα, να απομονωθεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΟΘΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΟΘΑ
Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) καλεί όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για τα δικαιώματά τους στη δουλειά, στην ασφάλιση, στη ζωή, συμμετέχοντας με το ΠΑΜΕ στην απεργία της 24ης Φλεβάρη.

«Τούτη την περίοδο» - αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» της ΠΟΘΑ - «το μέτωπο μεγαλοεργοδοτών, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης ξεδιπλώνει με πρόσχημα την κρίση μια πρωτοφανή επίθεση κατά των εργαζομένων ποδοπατώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση. Με στόχο τους να γίνει φτηνότερη η εργατική μας δύναμη για να διατηρηθούν και να αυξηθούν τα κέρδη των ισχυρών του πλούτου, μειώνουν μισθούς και συντάξεις, καταργούν το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας, γκρεμίζουν το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν ως το θάνατο, αυξάνουν τη φορολογία, έμμεση και άμεση, κι επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως η ωρομισθία, τα δελτία, η ενοικίαση εργαζομένων κλπ. Και είμαστε μόνο στην αρχή. Ολα δείχνουν πως δε θα σταματήσουν πουθενά, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς».

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» τονίζει: «Σ' αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, η παράταξη της "Ενωτικής Κίνησης" που υποστηρίζεται από τον ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ και η οποία μαζί με την "Ελεύθερη Εκφραση" που πρόσκειται στη ΝΔ συγκροτούν τη νέα πλειοψηφία στο ΔΣ της ΠΟΘΑ, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εμποδίσουν την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων διευκολύνοντας την κυβέρνηση στην εφαρμογή της αντιδραστικής της πολιτικής. Αποκαλυπτική είναι η στάση της ηγεσίας της ομοσπονδίας μας να μη συμμετέχει στις απεργίες της 17ης Δεκέμβρη 2009 και της 10ης Φλεβάρη 2010, την ίδια στιγμή που τα μεγαλύτερα σωματεία του κλάδου είχαν αποφασίσει να απεργήσουν. Το βασικό επιχείρημα της πλειοψηφίας της ΠΟΘΑ ότι "ο κλάδος δεν είναι έτοιμος για απεργίες" καταρρίφθηκε θεαματικά από τη μαζική συμμετοχή των ηθοποιών στην απεργία της 17ης Δεκέμβρη (100% στα θέατρα και για πρώτη φορά στα σίριαλ), των μουσικών του ΠΜΣ και των Χορωδών της Λυρικής όπου η συμμετοχή ήταν καθολική. Στην απεργία της 10ης Φλεβάρη έπεσαν πια οι μάσκες. Η πλειοψηφία της ΠΟΘΑ γράφοντας ακόμη μια φορά στα παλιά της παπούτσια τις αποφάσεις του ΣΕΗ, του ΠΜΣ, των Χορωδών και των Τεχνικών της Λυρικής και των εργαζομένων στο ΑΚΡΟΠΟΛ για συμμετοχή στην απεργία, δήλωσε ξεκάθαρα πως δε συμμετέχει σ' αυτήν, επειδή προκηρύχτηκε από το ΠΑΜΕ και όχι από τη ΓΣΕΕ, με την οποία και θα συμπορευτεί. Χωρίς καμιά αναστολή άφησε ακάλυπτους τους εργαζόμενους των σωματείων της Λυρικής που την περίοδο αυτή πλήττονται βάναυσα από την πολιτική ολοσχερούς εμπορευματοποίησης του χώρου τους. Οι ίδιες δυνάμεις και τα ίδια πρόσωπα στο ΣΕΗ ψήφισαν υπέρ της απεργίας στριμωγμένα από τη μαζική συμμετοχή των ηθοποιών στην προηγούμενη απεργία και προσπαθώντας να φιλοτεχνήσουν αγωνιστικό προσωπείο ενόψει των επικείμενων εκλογών του ΣΕΗ».

«Σύνταξη της ΠΟΘΑ με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σημαίνει αποδοχή του προγράμματος σταθερότητας της κυβέρνησης, αυτής της λαιμητόμου όλων των κατακτήσεων που είχαν οι εργαζόμενοι μετά τον πόλεμο και τη μεταπολίτευση, σημαίνει υιοθέτηση των μέτρων για το ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης που η ΓΣΕΕ τα θεωρεί απλά "ασαφή", σημαίνει πλήρη αποδυνάμωση και παράδοση του συνδικαλιστικού κινήματος και στο χώρο μας στην αδηφαγία του μεγάλου κεφαλαίου της πολιτιστικής βιομηχανίας. Κι αν η ΓΣΕΕ προκήρυξε απεργία στις 24 Φλεβάρη, αυτό το έκανε για τα προσχήματα, θέτοντας προκλητικά σαν απεργιακό στόχο όχι τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, αλλά "τη στήριξη της κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις που δέχεται από τις αγορές"! Γι' αυτό πριν να είναι αργά, χρειάζεται ΤΩΡΑ όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Θεάματος - Ακροάματος "από τα κάτω", στα σωματεία, στις συνελεύσεις, στις επιτροπές αγώνα, να απομονώσουμε τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΓΣΕΕ και την ΠΟΘΑ και να συσπειρωθούμε μαχητικά στο ΠΑΜΕ, το μόνο συνεπή και μαχητικό εκφραστή των ταξικών συμφερόντων μας, τη μόνη ελπίδα των εργαζομένων. Η αντεργατική θύελλα μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν σύσσωμοι οι εργαζόμενοι απαντήσουμε με γενικό ξεσηκωμό κλείνοντας τ' αυτιά μας σε κάθε φωνή συμβιβασμού και μοιρολατρίας και προπαντός στην ξετσίπωτη κυβερνητική προπαγάνδα ότι η υποταγή μας είναι "πατριωτισμός"».

Παραστάσεις θιάσων του ΣΕΗ

Ο Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΟΕΘ -ΣΕΗ) χρηματοδότησε τους εξής θιάσους και τις παραστάσεις τους: Θίασος «Ανέμη», «Χωρίς τίτλο λόγω αμνησίας» των Μιχαέλας Aντωνίου - Σοφίας Παναηλίδoυ, θέατρο «Θεατρική Σκηνή» (Νάξου 84, Πλ. Κολιάτσου), σε σκηνοθεσία Γιάννη Στεφόπουλου, μέχρι 28/3. «Θεατρίνων θεατές», θέατρο «Στούντιο Κυψέλης» (Σπετσοπούλας 9 και Κυψέλης), με το έργο του Οσκαρ Ουάιλντ «Ο σοβαρός κύριος Ερνέστος», σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού μέχρι 28/3 και 11/4-1/5. Θίασος «Οι εταίροι», με το έργο του Αλντο Νικολάι «Αμλετ με πικάντικη σάλτσα», θέατρο «Κνωσός» (Κνωσού 11 & Πατησίων 195), σκηνοθεσία Λάμπρου Τσάγκα, 1-28/3 και 12/4-30/5. Θίασος «Σημείο Μηδέν», «Οπως σας αρέσει» του Σαίξπηρ, θέατρο «Studio Κινητήρας» (Ερεχθείoυ 24, Ακρόπολη), σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου μέχρι 28/3 και 15/4-5/5. Θίασος «Συνθήκη», «Το σπίτι της κούκλας» του Ιψεν, θέατρο «Studio Μαυρομιχάλη» (Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια), σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, 8/4-10/6. Θίασος «Grand babushka», «Ρώσικες νύχτες» των Βιργινίας Διακάκη - Ράσμι Σoύκουλη, «Θέατρο του Ηλιου» (Φρυνίχου 10, Πλάκα), σκηνοθεσία Γιάννη Μποσταντζόγλου, μέχρι 28/3.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ