ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μετά το μακελειό ζητούν ενίσχυση της κατοχής

Το μακελειό συνεχίζεται
Το μακελειό συνεχίζεται
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ενίσχυση των δυνάμεων κατοχής υπό μορφή εκπαιδευτικού προσωπικού ζητά το ΝΑΤΟ, από τα κράτη - μέλη του που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική αποστολή στο Αφγανιστάν, απαιτώντας 2.000 επιπλέον στρατιώτες, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες. Δύο μέρες μετά το νέο μακελειό στην επαρχία Ουρουζγκάν, που στοίχισε τη ζωή σε 27 αμάχους, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, ο επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, επιχείρησε να ζητήσει ακόμα μία υποκριτική συγγνώμη, από τον αφγανικό λαό, με βίντεο που αναρτήθηκε στην αφγανική γλώσσα σε ΝΑΤΟική ιστοσελίδα, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι εντολές των κατοχικών που ζητούν να μην υπάρχουν απώλειες αμάχων που αποδεικνύονται, για να μη στρέφουν την κοινή γνώμη εναντίον της κατοχής.

Η επίθεση στην Ουρουζγκάν ήταν η δεύτερη στη σειρά μετά τη στοχευμένη επίθεση, επίσης εναντίον αμάχων, στη Μαρτζάχ, την περασμένη βδομάδα, που στοίχισε τη ζωή σε 15 αμάχους, επαναβεβαιώνοντας τις σαφείς εντολές για χτυπήματα ακόμα και στην υποψία ύπαρξης Ταλιμπάν, χωρίς τη διαδικασία της «επιβεβαίωσης» με όποιο κόστος, κάτι που κάνει τις δηλώσεις του Σ. ΜακΚρίσταλ, περί «τραγικού λάθους» και έρευνας προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά, ακόμα πιο φαιδρές.

Εντελώς κυνικά, ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάικ Μιούλεν υποστήριξε ότι τα συμφέροντα που καθοδηγούν αυτό τον πόλεμο «αξίζουν το κόστος», σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις στη Μαρτζάχ προχωρούν «αργά αλλά σταθερά», αποδίδοντας την καθυστέρηση στην προσπάθεια «αποφυγής απωλειών σε αμάχους»! Επανέλαβε δε ότι ο πόλεμος μπορεί και πρέπει να κερδηθεί, με τα σωστά μέσα και την κατάλληλη στρατηγική.

Την ίδια στιγμή τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 14 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στην πρωτεύουσα της επαρχία Χελμάντ, Λάσκαρ Γκαχ, με τις αρχές να αποδίδουν την επίθεση σε δυνάμεις των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι όλοι οι νεκροί είναι «άμαχοι».

ΜΑΔΕΪΡΑ
Η καταστροφή αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Ξεπερνούν τους 32 οι αγνοούμενοι από τις καταστροφικές συνέπειες από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν το περασμένο Σάββατο το νησί Μαδέιρα της Πορτογαλίας (αυτόνομη περιοχή στο μέσο του Ατλαντικού). Μάλιστα οι αρχές υποστηρίζουν πως ίσως οι αγνοούμενοι να μη βρεθούν ποτέ καθώς μπορεί να παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και τη λάσπη στη θάλασσα. Συνολικά, μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις, είχαν καταγραφεί 42 νεκροί, ενώ από τους 151 τραυματίες που διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Φουντσάλ, οι 18 παραμένουν για επιπλέον παρακολούθηση.

Στο μεταξύ, ειδικοί σημειώνουν πως εκτός από τις σημαντικές ποσότητες νερού που προκάλεσαν τις σοβαρότατες ζημιές, ευθύνεται και η 30χρονη άναρχη δόμηση και έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού, ώστε να... αναπτυχθεί το γρηγορότερο το νησί ως ένα θέρετρο με σύγχρονες εγκαταστάσεις για υψηλό τουρισμό. Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, ο επικεφαλής της ένωσης των τεχνικών δημόσιας ασφάλειας της Πορτογαλίας, Ρικάρντο Ριμπέιρο, τόνισε πως «ό,τι έγινε στη Μαδέιρα είναι ένα ακριβές παράδειγμα των κινδύνων του λάθους αστικού σχεδιασμού». Εκατοντάδες κτίρια έχουν «ξεφυτρώσει» σε σαθρό έδαφος, ενώ η τσιμεντοποίηση μιας μεγάλης επιφάνειας των ακτών του νησιού αποτρέπει τη ροή του νερού στο έδαφος.

Πάντως, ο δήμαρχος του Φουντσάλ, Μιγκέλ Αλμπουκέρκε, αρνούμενος να σχολιάσει τις συγκεκριμένες καταγγελίες, αρκέστηκε να υποστηρίξει πως η συγκεκριμένη καταστροφή προκλήθηκε από τα «έντονα καιρικά φαινόμενα»...

ΣΥΝΟΔΟΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Προχωράει νέα περιφερειακή οργάνωση

ΚΑΝΚΟΥΝ.-- Στο Κανκούν του Μεξικού πραγματοποιήθηκε η διήμερη Σύνοδος Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, η κοινή Σύνοδος της Ομάδας του Ρίο και της Caricom, σύνοδος της ενότητας, όπως χαρακτηρίζεται, με κυρίαρχο ζήτημα τη σύσταση μιας περιφεριακακής οργάνωσης συνεργασίας, χωρίς τη συμμετοχή ΗΠΑ και Καναδά και στον αντίποδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών όπου οι ΗΠΑ έχουν τον κυρίαρχο ρόλο.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες στο δίκτυο Τελεσούρ, όπου σημείωσε: «εκεί που υπάρχουν οι ΗΠΑ δεν υπάρχει απελευθέρωση για τους λαούς μας». Παράλληλα ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στη σύσταση ενός περιφερειακού οργάνου για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική που δηλώνεται ότι «θα διαπραγματεύεται ως μπλοκ με τις ΗΠΑ, Καναδά ή άλλες περιφερειακές οργανώσεις» ως «το μοναδικό που μπορεί να μας απελευθερώσει από τα δεσμά των εσωτερικών ή των εξωτερικών εχθρών».

Ο Πρόεδρος Μοράλες συμμετέχει με άλλους 25 ηγέτες χωρών και αξιωματούχους συνολικά 33 χωρών - η Ονδούρα δεν προσκλήθηκε καθώς τελεί υπό αποκλεισμό μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια αποκλεισμός που δεν άρθηκε μετά την «ανάδειξη» του Πορφίριο Λόμπο ως νέου προέδρου - που λαμβάνουν μέρος στη Σύνοδο, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ και άλλοι.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες είχε τονίσει ότι «οι λαοί της Λατινικής Αμερικής προσπαθούν να βρουν τον αρχικό τους δρόμο της ένωσής τους, να βρουν το δρόμο που κάποτε χάραξε ο Σιμόν Μπολίβαρ» και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως ο Οργανισμός θα έχει δημιουργηθεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο Ενότητας Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής που θα γίνει τον Ιούνη του 2011 στο Καράκας.

«Η Σύνοδος αυτή μπορεί να είναι ιστορική» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», προσθέτοντας ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών όσον αφορά την ολοκλήρωση των όρων και του κειμένου για τη σύσταση του νέου περιφερειακού οργάνου. Είναι σοβαρό ενδεχόμενο λοιπόν το τελικό ανακοινωθέν να ανακοινώσει τη δημιουργία του περιφερειακού οργάνου.

Παράλληλα ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι υπάρχει «ομοφωνία όσον αφορά την καταδίκη του εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και θα απαιτεί από την αμερικανική κυβέρνηση την άμεση άρση του» που θα αναφέρεται και στο τελικό ανακοινωθέν που αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας σήμερα.

Τέλος, ομοφωνία φαίνεται ότι υπάρχει όσον αφορά και το ζήτημα κυριαρχίας των νήσων Μαλβίνας που έχει θέσει η Αργεντινή σε μία στιγμή μάλιστα κρίσιμη καθώς υπάρχει ένταση μεταξύ της Αργεντινής και της Βρετανίας λόγω της εξόρυξης πετρελαίου από βρετανικές εταιρείες, εξόρυξη που άρχισε προχτές. Αλλωστε, για την κυριαρχία των νησιών, Βρετανία και Αργεντινή είχαν έρθει και σε πόλεμο το 1982.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παπούτσι εναντίον Ερντογάν

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Το παπούτσι του πέταξε ένας Κούρδος μετανάστης στην Ισπανία, εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που περιοδεύει στη χώρα και εκείνη την ώρα έβγαινε από το Δημαρχείο της Σεβίλλης, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης απέναντι στους Κούρδους στην Τουρκία. Θέλοντας να μιμηθεί την παλαιότερη επίθεση εναντίον του Τζορτζ Μπους με τη χειρότερη προσβολή στο μουσουλμανικό κόσμο, ο 30χρονος Κούρδος, που συνελήφθη, πέταξε το παπούτσι του στον Τούρκο πρωθυπουργό, χωρίς να βρει στόχο, φωνάζοντας «Ζήτω το Κουρδιστάν».

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία συνεχίζονται οι ανακρίσεις κορυφαίων στελεχών του στρατού, συνολικά 51, που συνελήφθησαν με την κατηγορία της συμμετοχής στην Εργκένεκον και της δράσης σχετικά με το Σχέδιο «Βαριοπούλα», που είχε στόχο τεχνητή ένταση με την Ελλάδα και ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Aποσύρθηκε μελέτη για τη στάθμη της θάλασσας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Βρετανοί επιστήμονες αναγκάστηκαν να αποσύρουν μελέτη που υποστήριζε ότι η στάθμη του νερού της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 82 εκατοστά ως το τέλος του 21ου αιώνα και που είχε δημοσιευτεί πέρσι στην επιστημονική επιθεώρηση «NATURE GEOSCIENCE» καθώς εντοπίστηκαν σημαντικά σφάλματα σε δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να στηριχτεί η παραπάνω πρόβλεψη...

Ο Μαρκ Σίνταλ, απ' το τμήμα Γεωεπιστημών του βρετανικού πανεπιστημίου Μπρίστολ, ανακοινώνοντας την απόσυρση της έκθεσης απ' την επιστημονική επιθεώρηση έπειτα απ' τις επισημάνσεις και διορθώσεις άλλων επιστημόνων, επιχείρησε να δικαιολογήσει το συμβάν με τη φράση «οι άνθρωποι κάνουν λάθη και τα σφάλματα συμβαίνουν και στις επιστήμες»...

Η επίμαχη έκθεση με τίτλο «Ορια της μελλοντικής αύξησης της στάθμης της θάλασσας από παρελθούσες αλλαγές» επιβεβαίωνε τα συμπεράσματα της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) το 2007. Οι συντάκτες χρησιμοποίησαν στοιχεία από απολιθώματα κοραλλιών και μετρήσεις δειγμάτων που πάρθηκαν από παγόβουνα, μόνο που τα δεδομένα αυτά δεν ήταν επαρκή για να οδηγήσουν σε ασφαλή πρόβλεψη σχετικά με τη μελλοντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας στο τέλος του 21ου αιώνα. «Το πρώτο βασικό λάθος μας ήταν ο κακός υπολογισμός και το δεύτερο η ανεπάρκεια δεδομένων που θα δικαιολογούσαν πλήρως την αλλαγή της θερμοκρασίας του πλανήτη τα τελευταία 2.000 χρόνια», σημείωσε ο επικεφαλής της συντακτικής ομάδας, Μαρκ Σίνταλ...

Ως εκ τούτου θα συνταχθεί νέα μελέτη γιατί η παλιά οδηγούσε σε λανθασμένα συμπεράσματα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ