ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η απεργία των εργατών στην «TEKEL»

Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του αγώνα των εργατών της «TEKEL»
Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του αγώνα των εργατών της «TEKEL»
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Περισσότερο από δύο μήνες συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους στην Τουρκία οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας «TEKEL», την οποία η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ξεπούλησε σε βρετανική καπνοβιομηχανία, με ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους, οι οποίοι είτε απολύθηκαν είτε κλήθηκαν να αποδεχθούν σημαντικές μειώσεις μισθών και κατάργηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Στις 10 Φλεβάρη τα τουρκικά συνδικάτα και προοδευτικές δυνάμεις όπως το ΚΚ Τουρκίας, που από την αρχή στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία, καταγγέλλοντας τις πρακτικές εκφοβισμού της κυβέρνησης, κατάφεραν να διοργανώσουν πανεργατική απεργία σε όλη τη χώρα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενότητας της εργατικής τάξης στην κυβέρνηση, που ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι που κλήθηκαν να αποδεχθούν περικοπές από την «TEKEL» ήταν οι εξαιρετικά υψηλόμισθοι.

Στο πλευρό των απεργών στέκονται και οι φοιτητές, παρά τις επιθέσεις που δέχονται και τον εκφοβισμό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πανεπιστημίου Χατζετεπέ, που η διοίκηση διέταξε έρευνα εναντίον φοιτητών οι οποίοι διοργάνωσαν δραστηριότητες υπεράσπισης των απεργών, καλώντας τους να μιλήσουν στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και δηλώνοντάς τους τη συμπαράστασή τους. Στο πανεπιστήμιο Μπιλκέντ δεν επετράπη να πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις κινητοποιήσεις της «TEKEL» που επιχείρησαν να διοργανώσουν οι φοιτητές, ενώ δε δόθηκε και καμία εξήγηση. Το ΚΚ Τουρκίας πρωτοστατεί στη στήριξη στους απεργούς, σημειώνοντας ότι θα συνεχιστούν και οι κινητοποιήσεις.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Μέτρα λιτότητας για το λαό

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το σενάριο μάλλον είναι χιλιοπαιγμένο: Προκειμένου η Βρετανία να είναι «αξιόπιστη» στις διεθνείς αγορές, «στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η εξάλειψη του δομικού σημερινού ελλείμματος κατά τη διάρκεια της θητείας του Κοινοβουλίου» και μάλιστα για να έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και εάν δυνατόν «να τεθούν σε ισχύ το οικονομικό έτος 2010-11» αναφέρουν είκοσι κορυφαίοι Βρετανοί οικονομολόγοι σε επιστολή τους που δημοσιεύθηκε στους κυριακάτικους «Τάιμς του Λονδίνου».

Για τους «κορυφαίους οικονομολόγους» - μεταξύ αυτών και έξι ακαδημαϊκών του London School of Economics και του επικεφαλής του σερ Χάουαρντ Ντέιβις - η «μαγική συνταγή» για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου μεταπολεμικά ελλείμματος και ενός από τα μεγαλύτερα μεταξύ των ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών είναι μία: Περικοπή δαπανών. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να ζητούν εμμέσως και τη δέσμευση της μελλοντικής κυβέρνησης που θα προέλθει από τις εκλογές του Ιούνη για τη λήψη άμεσων και δρακόντειων μέτρων λιτότητας που θα αποτελέσουν μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Αλλά οι «επιφανείς οικονομολόγοι» ουδόλως νοιάζονται για τους εργαζόμενους, το κεφάλαιο προασπίζονταν γι' αυτό και με το κύρος τους ζητούν την προώθηση αυτών των μέτρων. Εξάλλου, την ίδια συνταγή έχουν προτείνει όλοι προς τις χώρες που εμφανίζουν «πρόβλημα» ασχέτως εάν είναι διαφορετικό, όπως σε Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε τη «δική» του εκδοχή για το σχέδιο μεταρρύθμισης του αμερικανικού συστήματος Υγείας, μετά το φιάσκο στο οποίο έχει εξελιχθεί το σχέδιο που κατέθεσε στο Κογκρέσο. Κατά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, το «νέο σχέδιο», ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων, θα επιτρέψει σε επιπλέον «31 εκατομμύρια Αμερικανούς» να ασφαλιστούν (ενισχύοντας τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς κολοσσούς), ενώ θα θέτει υποτίθεται όρια στις αυξήσεις των ασφαλίστρων και θα ελέγξει τα έξοδα.

Η δημοσιοποίηση αυτού του σχεδίου, εκ μέρους του Λευκού Οίκου, έρχεται τέσσερις μέρες πριν από τη «σύνοδο», στην οποία ο Ομπάμα εμμένοντας στη «διακομματική συναίνεση» κάλεσε τους δημοκρατικούς και τους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει σε σχέση με αυτό το σχέδιο μεταρρύθμισης.

Μετά την απουσία υποστήριξης από τους Ρεπουμπλικάνους, που ζητούν να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις από το μηδέν, ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι θα παρουσίαζε τη δική του εκδοχή της μεταρρύθμισης, που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «πλησιάζει στις προτάσεις νόμου που έκανε η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων», συμπεριλαμβάνοντας «νέα μέτρα για τη μείωση της σπατάλης, της κατάχρησης και της απάτης».

ΗΠΑ
Συνεχίζεται η προστασία του εγκληματία Καρίλες

Για τρίτη φορά αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Δευτέρα 1 Μαρτίου στο Ελ Πάσο των ΗΠΑ δίκη κατά του εγκληματία και πρώην πράκτορα της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες. Η δικαστής Καθλίν Καρντόνε αποφάσισε την αναβολή της δίκης, κάνοντας αποδεκτή την αίτηση των συνηγόρων του αρμόδιου τμήματος για την αντιτρομοκρατία του υπουργείου Δικαιοσύνης και ανακήρυξε την 20ή Μάη ως την ημέρα που θα ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία της εκδίκασης της δίκης.

Στο μεταξύ, ο Ποσάδα - μέσω της νομικής του ομάδας - επιδιώκει να «βγει καθαρός» από την όλη διαδικασία υποστηρίζοντας πως αυτός απλά εκτελούσε εντολές της CIA. Ο συγκεκριμένος εγκληματίας είναι υπεύθυνος για την τοποθέτηση βομβών στα ξενοδοχεία της Αβάνας το 1997 με αποτέλεσμα να σκοτωθεί και ένας Ιταλός τουρίστας. Επιπλέον, θεωρείται ο «εγκέφαλος» της ανατίναξης κουβανικού αεροσκάφους το 1976 με αποτέλεσμα το θάνατο και των 73 επιβατών του. Την ίδια στιγμή που ο Καρίλες κυκλοφορεί ουσιαστικά ελεύθερος, οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές παραμένουν για 11η χρονιά άδικα φυλακισμένοι. Εχουν υποστεί σημαντικές παραβιάσεις των βασικών δικαιωμάτων τους επειδή υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους την Κούβα ενάντια σε επιθετικά σχέδια που ετοίμαζαν αντικουβανικές ομάδες του Μαϊάμι και εγκληματίες σαν τον Καρίλες κατά του Νησιού της Επανάστασης.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Προληπτικά» αμερικανικά γυμνάσια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Στρατιωτικά γυμνάσια στις σερβοκατοικούμενες περιοχές του βορειοανατολικού Κοσσυφοπεδίου ξεκινούν το τρέχον 48ωρο δύο λόχοι Αμερικανών στρατιωτών της ΝΑΤΟικής δύναμης, KFOR.

Τα αμερικανικά στρατεύματα, που εδρεύουν στην τεράστια αμερικανική βάση Bondsteel (Μπόντστιλ) κοντά στο Γκνίλιανε, θα δράσουν με στόχο την «επιβεβαίωση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας για ενίσχυση και υποστήριξη» της ΝΑΤΟικής δύναμης στο προτεκτοράτο σε περίπτωση εκδήλωσης επεισοδίων ή ταραχών...

Ωστόσο, απώτερος στόχος των γυμνασίων είναι η ετοιμότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων καταστολής μπροστά στην πιθανότητα εκδήλωσης έντονων αντιδράσεων των ντόπιων σερβικών κοινοτήτων στο νέο σχέδιο ΗΠΑ, ΕΕ και Κοσσοβάρων Αλβανών για «ενσωμάτωσή» τους στις διοικητικές δομές και αρχές της Πρίστινας ώστε να αποκοπεί κάθε σχέση και εξάρτησή τους από τη Σερβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ