ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανοχύρωτος στις πλημμύρες ο νομός

Παρέμβαση με αφορμή την υπερχείλιση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και προκάλεσε καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης πλημμύρισαν ξανά και απείλησαν χωριά του Δήμου Γαστούνης εξαιτίας της υπερχείλισης του φράγματος της τεχνητής λίμνης του Πηνειού
Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης πλημμύρισαν ξανά και απείλησαν χωριά του Δήμου Γαστούνης εξαιτίας της υπερχείλισης του φράγματος της τεχνητής λίμνης του Πηνειού
Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το γεγονός ότι η Ηλεία είναι ανοχύρωτη σε πλημμυρικά και σεισμικά φαινόμενα αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, με αφορμή την υπερχείλιση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού, που έπνιξε έναν άνθρωπο και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

«Για άλλη μια φορά - σημειώνει - αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο νομός μας είναι ανοχύρωτος μπροστά σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Μετά από τις πυρκαγιές και τους σεισμούς έχουμε τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερα τα ήδη αυξημένα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής μας και ιδιαίτερα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, που κάθε φορά μετράει τις πληγές της».

Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «από την πρώτη στιγμή μετά από τις πυρκαγιές του 2007 είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του νομού μας αν δεν παρθούν μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία του. Δυστυχώς, κάθε φορά αποδεικνύεται ότι η αντιπλημμυρική προστασία είναι ανεπαρκής για να προστατέψει τις περιουσίες των αγροτών του νομού μας. Αυτή τη φορά τις πληγές τους μετράνε οι αγρότες στην περιοχή δίπλα από τον Πηνειό και ιδιαίτερα στο Λευκοχώρι».

Και τονίζει: «Την κύρια ευθύνη γι' αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πολιτική μείωσης των δημόσιων επενδύσεων για έργα και υποδομές. Αλλωστε, οι επιλογές της ΕΕ, που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής και της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίθετα, η ΕΕ με την πολιτική της επιδιώκει τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι' αυτό και έργα όπως αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά κλπ., κρίνονται μη επιλέξιμα.

Σοβαρές όμως ευθύνες έχουν και οι νομαρχιακές και δημοτικές αρχές του νομού μας, που σαν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όχι μόνο δε συγκρούονται με αυτήν την αντιαγροτική πολιτική, αλλά τη στηρίζουν και την υλοποιούν».

Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να διεκδικήσουν:

  • Αμεση καταγραφή και πλήρη αποζημίωση όλων των ζημιών.
  • Δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού.
  • Σχεδιασμό και εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.
  • Νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για ένα κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Κερδισμένο μόνο το μεγάλο κεφάλαιο

Το κόστος κατασκευής ενός έργου μέσω ΣΔΙΤ είναι τουλάχιστον μιάμιση έως και τρεις φορές υψηλότερο απ' ό,τι αν κατασκευαζόταν ως δημόσιο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει αποφασιστικά στην εφαρμογή του νόμου για την κατασκευή των δημόσιων έργων μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα επιβεβαίωσε ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας ΣΔΙΤ, Ν. Μαντζούφας, μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε ημερίδα, που οργάνωσε το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη. Παρουσιάζοντας μια εντελώς παραμορφωμένη εικόνα ισχυρίστηκε ότι οι ΣΔΙΤ δεν αποτελούν ιδιωτικοποίηση των έργων και των παρεχόμενων μέσω αυτών υπηρεσιών, ότι το κόστος τους αυξάνεται ελάχιστα, ότι αυξάνουν την ασφάλεια και την ποιότητα. Αδυνατώντας να αντικρούσει τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, παραδέχθηκε ότι τα ΣΔΙΤ είναι ακριβότερα και στο κόστος δανεισμού, ότι είναι ανταποδοτικά και το κόστος τους θα αναγκαστούν να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Στην εισήγηση που παρουσιάστηκε από την ομάδα εργασίας του ΤΕΕ, εντοπίστηκαν πολλές από τις αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του νόμου περί ΣΔΙΤ. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε: «Εάν θεωρηθεί ότι τα 51 έργα, που η ένταξή τους στις ΣΔΙΤ έχει εγκριθεί, θα ολοκληρωθούν μέχρι το έτος 2012, από εκεί και πέρα και για περίπου 25 έτη, θα δεσμεύονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κάθε έτος 200 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή αυτών των έργων! Στη δε περίπτωση των κοινωνικών μη ανταποδοτικών έργων, το κόστος μέσω ΣΔΙΤ είναι τουλάχιστον μιάμιση φορά έως και τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι αν κατασκευάζονταν ως δημόσια».

Δουλεύουν για την κερδοφορία του κεφαλαίου

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Ζώκας, εκπρόσωπος της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, επισήμανε:

«Για μας οι Συμπράξεις ανοίγουν το δρόμο για την ολοκληρωτική παράδοση της κατασκευής των έργων του δημοσίου στο μεγάλο κατασκευαστικό και τραπεζιτικό κεφάλαιο. Μοναδική επιδίωξη των κομμάτων, που σχεδίασαν, νομοθέτησαν κι εφαρμόζουν το νόμο για τις ΣΔΙΤ, ήταν και παραμένει η ικανοποίηση των διαρκώς αυξανόμενων απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του και την εξεύρεση νέων επενδυτικών ευκαιριών. Κερδοφορία η οποία θα προέλθει από την ίδια την κατασκευή των έργων, αλλά και από τις συμβάσεις εκμετάλλευσής τους. Από τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, από τη συρρίκνωση των αμοιβών και την αύξηση των ωραρίων, δηλαδή από τη χωρίς όρια ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων». Προέβλεψε, επίσης, ότι αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εργολήπτες και μελετητές.

Ο Ν. Ζώκας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της κατάργησης του νόμου περί ΣΔΙΤ και ότι θέση του είναι τα δημόσια έργα στη χώρα να κατασκευάζονται εξολοκλήρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παρουσίασε δε την πρόταση του ΚΚΕ για φθηνά και ποιοτικά δημόσια έργα, που δε θα αποτελούν εμπόρευμα, θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των χρηστών, των κατοίκων και των εργαζομένων σ' αυτά, την προστασία και το σεβασμό του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ