ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπαλεύουμε την ανισότητα, την αδικία και τη φτώχεια

Ο χαιρετισμός της Cangyl Ornek, μέλους του Κομματικού Συμβουλίου του ΚΚ Τουρκίας

Η Cangyl Ornek στο βήμα της συγκέντρωσης
Η Cangyl Ornek στο βήμα της συγκέντρωσης
«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για τα 100 χρόνια από την ανακήρυξη της Μέρας των εργαζόμενων γυναικών.

Μπροστά στην 8η του Μάρτη κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εκμετάλλευση, στην ανισότητα και στις διακρίσεις. Η 100ή επέτειος βρίσκει τις γυναίκες πιο αποφασισμένες να παλέψουν ενάντια στην ανισότητα, στην αδικία και στη φτώχεια. Στην Τουρκία, στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές του κόσμου οι γυναίκες είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το ψωμί και την ισότητα, ενάντια στον καπιταλισμό και στον ιμπεριαλισμό.

Επιτρέψτε μου καταρχάς να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη της Ελλάδας που αντιστέκεται και στις γυναίκες που είναι πρωτοπόρες σε αυτόν τον αγώνα. Η γενική απεργία στις 24 του Φλεβάρη μας ενέπνευσε και μας έδωσε δύναμη να αντιστεκόμαστε στον καπιταλισμό και στην κρίση του. Δώσατε μια σωστή, δυναμική απάντηση στους αστούς πολιτικούς, στους καπιταλιστές και στους εκπροσώπους του ιμπεριαλισμού που προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στο λαό.

Οι άνθρωποι του μόχθου ήδη υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους ενώ άλλοι δουλεύουν περισσότερες ώρες για να επιβιώσουν. Οι γυναίκες είναι οι πρώτες που αντιμετωπίζουν τις απώλειες που προκαλεί η κρίση: Είναι οι πρώτες που απολύονται, πληρώνονται λιγότερο και νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον των παιδιών τους. Καθώς βιώνουν τη διπλή εκμετάλλευση του καπιταλισμού έχουν πιο πολλούς λόγους να παλέψουν ενάντια στις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις, που με πρόσχημα την κρίση επιβάλλουν περαιτέρω περικοπές στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να μιλήσω για τον αγώνα των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία της Τουρκίας. Εδώ και 79 μέρες οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην Αγκυρα και μένουν σε σκηνές στους δρόμους. Παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά γιατί μετά την ιδιωτικοποίηση της καπνοβιομηχανίας το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης τους αναγκάζει να δεχτούν να δουλέψουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να εγκαταλείψουν όλα τα κοινωνικά δικαιώματά τους. 15.000 εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία, άντρες και γυναίκες, Τούρκοι και Κούρδοι, παλεύουν για τα δικαιώματά τους, τις οικογένειές τους και για όλους εμάς στην Τουρκία. Σήμερα (χτες) βγήκε απόφαση που υποχρεώνει το κράτος να πληρώνει τους απολυμένους για 8 μήνες. Το θεωρούμε νίκη.

Αυτή τη χρονιά οι γυναίκες του ΤΚΡ αφιερώνουν την 8η του Μάρτη στις ηρωίδες του αγώνα των καπνεργατών. Από την πρώτη μέρα οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Αφησαν πίσω τα παιδιά τους, τα σπίτια τους και ήρθαν στην Αγκυρα. Πρωτοστατούν στον αγώνα ενώ η αποφασιστική στάση τους συνέβαλε στο να αποδειχτεί το δίκιο του αγώνα στην κοινωνία. Δείχνουν σε όλη τη χώρα τη δύναμη των εργαζόμενων γυναικών.

Ξέρουμε ότι χωρίς τις εργαζόμενες γυναίκες ο αγώνας αυτός δε θα είχε τέτοια επιτυχία. Μας έδειξαν το δρόμο για τη χειραφέτησή μας.

Θέλω να επαναλάβω το σύνθημά μας για τους καπνεργάτες: "Η νίκη τους είναι νίκη όλων μας", "Η νίκη των εργατριών είναι νίκη όλων των γυναικών".

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη των εργαζόμενων γυναικών!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ