ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ
Δολοφονική επίθεση ενάντια στους απεργούς αλιεργάτες

Ωμή επίθεση ενάντια στην προχτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης εξαπέλυσαν τραμπούκοι της εργοδοσίας με την ανοχή της αστυνομίας

Σε οργάνωση ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία κάλεσαν χτες και προχτές οι διαδηλωτές

Motion Team

Σε οργάνωση ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία κάλεσαν χτες και προχτές οι διαδηλωτές
Αποθρασυμένοι από τη στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση, οι μηχανισμοί και οι υπηρεσίες του κράτους, οι πλοιοκτήτες της Μηχανιώνας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό ενάντια στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και όσους τολμούν να τους στηρίζουν στο δίκαιο αγώνα που πραγματοποιούν. Επιδόθηκαν σε δολοφονικές επιθέσεις τόσο το πρωί της Κυριακής όσο και χτες το απόγευμα μετά τη νέα συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ κόντρα στην επιχείρηση τρομοκρατίας που έχουν στήσει ενάντια στους αλιεργάτες και το λαό της Μηχανιώνας για να επιβάλουν τα σχέδιά τους.

Αμέσως μετά την αποχώρηση της διαδήλωσης και των ΜΜΕ, μέσα στη νύχτα, οι πληρωμένοι μπράβοι μαζί με τους καθοδηγητές τους άρχισαν να επιτίθενται στους Αιγύπτιους αλιεργάτες που μένουν στη Μηχανιώνα. Οπου τους έβρισκαν, στο δρόμο, αλλά και μέσα στα σπίτια τους, όπου έμπαιναν σπάζοντας τις πόρτες.

Παρέμβαση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Μίλησε με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον ΓΓ του υπουργείου και ζήτησε να παρέμβουν προκειμένου να σταματήσει το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι μεγαλοπλοιοκτήτες και οι πληρωμένοι μπράβοι τους, ενάντια στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης προκειμένου να επιληφθεί του θέματος.

Τι προηγήθηκε

Το πρωί της Κυριακής, η επίθεση ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί, με στόχο τους Αιγύπτιους και τους άλλους εργαζόμενους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Μηχανιώνας, αναμένοντας τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ που κατευθύνονταν στο χώρο συγκροτημένα με πορεία.

Μόλις αποχώρησε η αστυνομία από το χώρο της συγκέντρωσης, μια ομάδα πλοιοκτητών και τραμπούκων πληρωμένων δολοφόνων όρμηξε και με μπουνιές, κλωτσιές και κεφαλιές άρχισε να χτυπά άνδρες, νεολαίους, γυναίκες, τους δημοσιογράφους, τους εικονολήπτες και τους φωτογράφους που πήγαν για να καλύψουν τη συγκέντρωση, ακόμη και τους βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα και Σοφία Καλαντίδου. Εσπασαν ακόμη και το μικροφωνικό εξοπλισμό. Μάλιστα τέσσερις εργάτες χρειάστηκε να μεταφερθούν στο τοπικό Κέντρο Υγείας για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Η αστυνομία επανεμφανίσθηκε για να «ηρεμήσει» τα πνεύματα, όταν έφτασε στο χώρο της συγκέντρωσης η διαδήλωση.

Και χτες επαναλήφθηκε το ίδιο. Οι πλοιοκτήτες και οι μισθοφόροι τραμπούκοι επιτέθηκαν στους πρώτους διαδηλωτές που είχαν φτάσει στο χώρο της συγκέντρωσης. Αμέσως μόλις έφτασε στο σημείο ο κύριος όγκος της διαδήλωσης, οι νταήδες τραμπούκοι κρύφτηκαν πίσω από την αστυνομία που παρατάχθηκε ανάμεσα.

Δεν κατάφεραν όμως να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης. Η κινητοποίηση έγινε με κεντρικό ομιλητή τον Σ. Ζαριανόπουλο και αφού έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας, ολοκληρώθηκε με τη συγκροτημένη αποχώρηση των διαδηλωτών. Με την καθοδήγηση των λίγων μεγαλοπλοιοκτητών δύο μήνες τώρα, όσο δηλαδή συνεχίζεται η απεργία των αλιεργατών, επιχειρείται να στηθεί σκηνικό βίας και τρομοκρατίας στη Μηχανιώνα. Αποφεύγεται χάρη στη στάση ευθύνης του ΠΑΜΕ και του σωματείου των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Οι πλοιοκτήτες συνέχιζαν να προκαλούν και χτες το πρωί στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε η έφεση που κατέθεσαν ενάντια στην απόφαση του δικαστηρίου που έβγαλε νόμιμη την απεργία των αλιεργατών. Δήλωναν ότι το ΠΑΜΕ επιτέθηκε εναντίον τους με σιδηρολοστούς και άλλα μεταλλικά αντικείμενα και προέτρεπαν στην αστυνομία για επιβεβαίωση της καταγγελίας τους.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει: «Οι μεγαλοπλοιοκτήτες (εφοπλιστές στην πραγματικότητα) και οι τραμπούκοι τους δε θα κάμψουν την αποφασιστικότητα του ΠΑΜΕ να οργανώσει την εργατική αλληλεγγύη. Η Μηχανιώνα και ο πλούτος της ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ. Ανήκει στους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες που τον παράγουν. Είναι υποχρεωμένοι να το καταλάβουν».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αμεση απάντηση με συλλαλητήρια την Πέμπτη

Ολοι στους δρόμους ήταν το σύνθημα που δόθηκε στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Πανεξόρμηση στους τόπους δουλειάς ξεκινά σήμερα, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν αύριο σε εργατικές συνοικίες

Παντού πρέπει να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός ενάντια στο μεσαίωνα που ετοιμάζουν για τους εργάτες και το λαό οι πολιτικές δυνάμεις και τα όργανα του κεφαλαίου. Οι νέες δηλώσεις του πρωθυπουργού και του εκπροσώπου της ΕΕ δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Κάθε δισταγμός αφήνει ακόμα πιο ελεύθερο το πεδίο για τα μονοπώλια και τους υπηρέτες τους.

Αυτά επισημάνθηκαν στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, όπου, χωρίς να χάσουν ούτε λεπτό οι ταξικές δυνάμεις, έδωσαν το σύνθημα για παγκινητοποίηση.

Σ' αυτή την κατεύθυνση αύριο Τετάρτη ταξικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς προχωρούν σε συγκεντρώσεις και πορείες στα κέντρα των πόλεων και τις συνοικίες. Ενώ μεθαύριο Πέμπτη προετοιμάζονται συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα το ραντεβού ορίστηκε ήδη στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ.

Αγωνιστικά ραντεβού έχουν ήδη προγραμματιστεί και σε Θεσσαλονίκη (6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου), Κατερίνη (6.30 μ.μ., Συντριβάνι, πλατάνι), Χανιά (7 μ.μ. στα Νέα Καταστήματα), Ηράκλειο (7 μ.μ., Νομαρχία).

Τα επόμενα βήματα των ταξικών δυνάμεων στη Λάρισα θα καθοριστούν στη σημερινή πλατιά σύσκεψη διοικήσεων σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων που συγκαλεί η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας τονίστηκε ότι όλα τα ταξικά συνδικάτα, οι ταξικές δυνάμεις σε κάθε χώρο δουλειάς πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Από σήμερα με όλα τα υλικά και τα μέσα που έχουν να ενημερώσουν τους εργάτες, να τους πείσουν για την ανάγκη άμεσης αγωνιστικής απάντησης, για κλιμάκωση του αγώνα.

Η ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων επισημάνθηκε το περασμένο Σάββατο και στην Ολομέλεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. «Χρειάζεται προετοιμασία, πολιτική, ιδεολογική, χρειάζονται μέτρα ετοιμότητας, μηχανισμός, ώστε όταν χρειαστεί με ένα κάλεσμα να βγουν χιλιάδες στους δρόμους» τονίστηκε μεταξύ άλλων. Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου καλεί «σε μέγιστη αγωνιστική ετοιμότητα. Να απαντήσουμε με εργατικό ξεσηκωμό αμέσως την επόμενη στιγμή από την εξαγγελία του νέου πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων, να πλημμυρίσουν οι πλατείες και οι γειτονιές».

Αυτός είναι και ο προσανατολισμός της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Εκτελεστική Γραμματεία, που έχει ως εξής:

Τώρα ξεσηκωμός!

«Εργαζόμενε, εργαζόμενη, νέα, νέε, άνεργε,

  • Κάτω οι νέοι φόροι.
  • Καμία μείωση μισθού, κανένα κόψιμο στον 14ο μισθό.
  • Πραγματικές αυξήσεις τώρα σε μισθούς και συντάξεις, μέτρα προστασίας για τους ανέργους.
  • Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Να καταργηθούν τα προνόμιά του.

Ολοι την Πέμπτη 4 Μάρτη στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα στις 6 το απόγευμα.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! Ολοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα.

Για να αποκρούσουμε τα άγρια μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ, της πλουτοκρατίας.

Σοκ και δέος να νιώσουν αυτοί, ΟΧΙ εμείς!

Στήριξε και στηρίξου στο ΠΑΜΕ. Μπορούμε να τους κόψουμε τη φόρα:

  • Να μην επιτρέψουμε να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς, να καταργήσουν τον 13ο και τον 14ο μισθό.
  • Να μην τους αφήσουμε να μας πνίξουν με τους φόρους, αυξάνοντας το ΦΠΑ και τους φόρους στα καύσιμα.
  • Να αποκρούσουμε το ξεθεμελίωμα του ασφαλιστικού συστήματος, την κατάργηση της κατώτερης σύνταξης και των παροχών, για να μη δουλεύουμε ως τα βαθιά γεράματα για ψίχουλα.
  • Να μην τους αφήσουμε να καταργήσουν ακόμα και τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, να απελευθερώσουν τις απολύσεις.

Καμιά εμπιστοσύνη σε όσα λένε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., οι δημοσιογράφοι που υπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματίες. Το πραγματικό δίλημμα είναι: Θα πτωχεύσουμε εμείς οι εργαζόμενοι και ο λαός ή θα μειωθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Είναι ντροπή σήμερα για κάθε εργάτη και νέο να υποταχθεί, να δεχθεί αμαχητί να αφαιρέσουν δικαιώματα που οι προηγούμενες γενιές με αγώνες και αίμα κατέκτησαν. Να επιτρέψει να καταδικάσουν αυτόν και τα παιδιά του στην ανασφάλεια και στη φτώχεια, για να έχουν περισσότερα προνόμια και κέρδη οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ. ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ.

Παραμερίστε τον εργοδοτικό - δικομματικό συνδικαλισμό, πάρτε την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα και της αντεπίθεσης στα χέρια σας.

Τέρμα πια στην κοροϊδία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία!

Εμπρός να δείξουμε τη δύναμή μας. Διεκδικούμε σύγχρονα δικαιώματα. Εμείς παράγουμε τον πλούτο. Μπορούμε να ζήσουμε πολύ καλύτερα χωρίς τους πλουτοκράτες.

Εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νέοι και γυναίκες όλοι μαζί στους δρόμους ενάντια στον κοινό μας αντίπαλο».

Οι προσυγκεντρώσεις της Πέμπτης

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ έχουν οριστεί για τις 5.00 μ.μ. ως εξής:

  • Πλ. Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι: Οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, Ξύλου, Μισθωτοί τεχνικοί, Μετάλλου, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, Τύπου - Χαρτιού, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Φαρμάκου, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μεταφορών, Εμπορίου, Ιδ. Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Λογιστών, Ενέργειας, Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο των ΕΒΕ Αθήνας.
  • Πλ. Ομόνοιας: Σωματεία και εργαζόμενοι: Χρηματοπιστωτικού, Δημοσίου, Καλλιτεχνών, Εκπαιδευτικών, Τηλεπικοινωνιών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Υγείας.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ).
  • Πλ. Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Δυτικών Συνοικιών, Βορειοδυτικών Συνοικιών, 3ου - 4ου Διαμερίσματος, 5ου - 6ου Διαμερίσματος.
  • Πλ. Κλαυθμώνος: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Ανατολικών, Βορειοανατολικών Συνοικιών, 7ου Διαμερίσματος, Νότιων, Νοτιοανατολικών Συνοικιών, 2ου Διαμερίσματος.

Σήμερα προγραμματίζονται συζητήσεις στους εξής τόπους δουλειάς: Δρακουλάκης, Καούσης Γαβαλάς, Βιαμέξ, Ζυγομετάλ, Εδραση, Χίλτον, Βρετάνια, Πλάζα, Μετροπόλιταν, Μάριοττ, Στάνλεϋ, Κάραβελ, Καζίνο Πάρνηθας, Νοβοτέλ, Αστέρας Βουλιαγμένης, Holiday-in, Tιτάνια, Intercontinental, σε μαγαζιά του επισιτισμού σε Θησείο, Πλάκα, στο Γκάζι. Bιανέ-Κοσμοκάρ, Ιcap, Wackenhut, Καθαρίστριες Πολυτεχνείου και Πανεπιστημίου. Deloit. Λαμπρόπουλος, Αττικα, Mall, Αvenew, Kωνσταντακάτος, Πράκτικερ στον Ταύρο. ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Καλανίδης, Αδάμου, Δυναμική, Παπάζογλου, Σύμφα, Βιάν, Farmastok, Wella, ΠΕΙΦΑΣΥΝ. ΥΜΑ - ΝΥΜΑ ΟΤΕ, Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ, Τροίας, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, HOL, EΛΤΑ (γραφεία Ηρούς και Πατησίων), ΜΗΤΕΡΑ - Υγεία, ΝΤΥΝΑΝ, ΙΑΣΩ, ΕΛΠΕ, Δήμος Αθήνας (βρεφονηπιακοί σταθμοί), ΕΣΔΚΝΑ, Πετρούπολη, ΒΛΑΧΟΣ, ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ, Αργος, ΣΟΦΤΕΞ, Σκαγιάς, Αγγελίδης, Intertreit.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΠ
Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά το ΠΑΜΕ

Με στόχο ο λαός του Πειραιά να ενημερωθεί για τα νέα βάσανα που του ετοιμάζουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, με το λεγόμενο «Αναπτυξιακό Σχέδιο του ΟΛΠ ΑΕ 2010 - 2020», το οποίο θέτει ολόκληρη την Πειραιώτικη περιφέρεια υπό την πολιορκία των μονοπωλιακών ομίλων, οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 4 του μήνα, ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ την ημέρα αυτή θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά και με την ανακοίνωση στο χέρι θα οργώσουν καταρχήν το κέντρο της πόλης.

Την ίδια μέρα και ώρα στην άλλη άκρη του λιμανιού, στο κτίριο του ΟΛΠ, θα ξεκινήσει η παρουσίαση του «Αναπτυξιακού Σχεδίου» από την διυπουργική επιτροπή, στήνοντας και σχετική φιέστα για να αποκρύψουν τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχουν τα σχέδιά τους για το λαό.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΜΕ - ΟΓΕ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ
Ζητημα αιχμής η Υγιεινή και Ασφάλεια

Πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστών έγινε το Σάββατο στην Αθήνα

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του Σαββάτου
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του Σαββάτου
Με στόχο τα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 8 Μάρτη να δώσουν ώθηση στους δεσμούς των πρωτοβάθμιων συνδικάτων με τις εργαζόμενες γυναίκες συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της αγωνιστικής πρωτοβουλίας που παίρνουν από κοινού το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως. Στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη Λάρισα, θα γίνει συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, ενώ για εκείνη τη μέρα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας κήρυξε 2ωρη στάση εργασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Το πρωί της ίδιας μέρας, θα γίνει εκδήλωση έξω από το εργοστάσιο «Μπετίνα». Στην Κατερίνη, στις 6.30 μ.μ. στο συντριβάνι (πλατάνι). Στη Ξάνθη στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Στην Κέρκυρα στις 10 π.μ. στην πλατεία Σαρόκο. Στη Λαμία στις 6 μ.μ. στην πλατεία Πάρκου. Στη Νάουσα θα γίνει εκδήλωση την Κυριακή 7 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο «Στέκι Νεολαίας».

Ζήτημα πολιτικό η υγεία

Σε ζητήματα υγιεινής - ασφάλειας και συνθηκών εργασίας που επικρατούν σε κλάδους με υψηλή συγκέντρωση γυναικών επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων η πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστών που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων.

«Είναι καθήκον για το ταξικό κίνημα να παίρνει μέτρα ώστε να ανεβαίνει η συμμετοχή των γυναικών στον αγώνα, να μη μένουν εκτεθειμένες στην κυρίαρχη ιδεολογία και να υποχωρούν ή και να εγκαταλείπουν όσο πιο μεγάλα οικογενειακά και επαγγελματικά βάρη σηκώνουν» σημείωσε εισηγητικά η Αλεξάνδρα Μπαλλού: «Γιατί είναι ανάγκη να μπουν στη δράση, να οργανώνονται, να παλεύουν, να δυναμώσει η πολιτική συνείδηση, να εντάξουν τον αγώνα τους για την αλλαγή εξουσίας».

Μιλώντας για τις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας, η νοσηλεύτρια Κατερίνα Μιχαλιού επισήμανε πως δεν αποτελούν απλά τεχνικό και επιστημονικό ζήτημα, αλλά πως είναι καθαρά πολιτικό και ταξικό. Η μάχη για την εφαρμογή ικανοποιητικών συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων, είναι μάχη ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η εργασιακή ανασφάλεια, το ευέλικτο ωράριο, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία πρώτιστα των γυναικών, αυξάνοντας το άγχος και επιβαρύνοντας τη ψυχική και πνευματική υγεία, επισήμανε. Ιδιαίτερα τονίστηκαν και οι βιολογικές ιδιαιτερότητες της γυναίκας που ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης δεν παίρνει υπόψιν.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, όπως σημειώθηκε στη σύσκεψη. Μυοσκελετικές διαταραχές, σε κλάδους όπως η κλωστοϋφαντουργία, αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα, είναι ιδιαίτερα συχνά. Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και στην αναπαραγωγική διαδικασία, στην εγκυμοσύνη, σε κλάδους όπου αναγκάζονται να εργάζονται νυχτερινές βάρδιες ή με καθιστική εργασία πολλών ωρών. Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις προβλημάτων ακοής στις τηλεπικοινωνίες.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την προχτεσινή πρώτη τραμπούκικη επίθεση, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση τραμπούκων σε Αιγύπτιους αλιεργάτες και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που προετοίμαζαν τη συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ και το Σωματείο Αιγυπτίων αλιεργατών, την Κυριακή 28 Φλεβάρη, στη Μηχανιώνα.

Αποτέλεσμα αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης είναι ένας εργάτης να βρίσκεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο, ενώ η αστυνομία απλώς παρακολουθούσε τους λίγους τραμπούκους που συνέχιζαν να επιτίθενται φραστικά.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στους εργάτες που απεργούν δύο μήνες τώρα, διεκδικώντας τα αυτονόητα: Να πληρώνονται κανονικά βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί και να μη γίνονται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης με μηνιάτικα 300 ευρώ. Ο ταξικός αγώνας των αλιεργατών δε σταματά μπροστά στις μηνύσεις, για να βγει παράνομη η απεργία τους, δε λύγισε μπροστά στις απειλές και τους εκβιασμούς, θα δυναμώσει απέναντι στις άνανδρες επιθέσεις τραμπούκων.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στο λαό της Μηχανιώνας, στους μισθωτούς, στους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους επαγγελματίες, στους ψαράδες που δίνουν τον αγώνα για το μεροκάματο στη θάλασσα και καλεί τους χιλιάδες κατοίκους να απομονώσουν τους λίγους τραμπούκους, που υποκινούμενοι από τους ακόμα πιο λίγους μεγάλους πλοιοκτήτες καϊκιών, προχωρούν σε δολοφονικές ενέργειες.

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους αλιεργάτες εκδηλώνουν κάθε μέρα περισσότεροι εργάτες, σωματεία και μαζικοί φορείς, αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι αγρότες. Αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να δυναμώσει μέχρι τη νίκη της απεργίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που υλοποιούν τη συμφωνημένη με την ΕΕ αντιλαϊκή πολιτική, που σαρώνει εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και το εισόδημα του λαού. Να γυρίσουν την πλάτη και στο ΛΑ.Ο.Σ., που στηρίζει αυτή την πολιτική και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που καλλιεργεί αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ.

Η μόνη λύση είναι να οργανώσουν οι εργαζόμενοι την πάλη τους και να απαντήσουν στα μέτρα που φέρνει κυβέρνηση και ΕΕ με μαζικό, αποφασιστικό, ταξικό αγώνα. Απέναντι στο μονόδρομο της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, υπάρχει ο μοναδικός δρόμος φιλολαϊκής ανάπτυξης: Αυτός της λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ