ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Πάλη ενάντια στην πολιτική διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών

Στιγμιότυπο από τη Διημερίδα
Στιγμιότυπο από τη Διημερίδα
Μία διημερίδα με ξεχωριστή σημασία - για την «Πρόληψη επί της ουσίας» - οργανώθηκε και στήθηκε με πολύ κόπο από τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σκοπός της διημερίδας ήταν η προβολή του σημαντικού έργου των Κέντρων Πρόληψης (ΚΠ) στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με στόχο την ψυχοκοινωνική ενίσχυση του υγιούς πληθυσμού και τη θωράκιση των νέων απέναντι στην «κουλτούρα» της εξάρτησης.

Για την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, μακριά από λογικές νομιμοποίησης και διαχωρισμού «μαλακών» και «σκληρών» ουσιών, που προωθούν από την πίσω πόρτα την τοξικοεξάρτηση, μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Είναι αναγκαία μια αντιναρκωτική πολιτική με ενιαία φιλοσοφία και κεντρικό σχεδιασμό που να διασφαλίζει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παροχής υπηρεσιών στην πρόληψη, στη θεραπεία και στην κοινωνική επανένταξη. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας, που σε ένα μεγάλο βαθμό καθορίζεται και από την αντιναρκωτική πολιτική της ΕΕ, δεν έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Ως στόχο είχε τη διαχείρισή του και το να μας μάθουν να ζούμε με τα ναρκωτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα Κέντρα Πρόληψης υπενθύμισε: «Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι αυτό το θεσμικό καθεστώς με την κατά 50% χρηματοδότηση από τον ΟΚΑΝΑ και τους δήμους αντίστοιχα θα οδηγούσε σε αδιέξοδο τη συνολική υπόθεση της πρωτογενούς πρόληψης στη χώρα. Το καθεστώς λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης ως αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, ουσιαστικά ιδιωτικοποιούσε τη λειτουργία τους και υποθήκευε το μέλλον τους». Υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας δημόσιος ενιαίος φορέας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και τα Κέντρα Πρόληψης να ενταχθούν σε αυτόν έτσι ώστε οι παρεμβάσεις πρωτογενούς πρόληψης να καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης να συμμετάσχουν στους αγώνες που έρχονται για τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Είναι μεγάλο το κόστος αυτών των ανθρώπων (σ.σ. εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης), παρ' όλα αυτά πάλεψαν, έμειναν όρθιοι και είναι σήμερα εδώ για να διεκδικούν ζητήματα πρωτογενούς πρόληψης, όχι συντεχνιακά για τους εργαζόμενους ή για τις καρέκλες τους, αλλά γι' αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, για τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ και εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά των Ναρκωτικών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου αντιναρκωτικού κινήματος που θα παλεύει ενάντια στις αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα.

«Η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και θα το περιφρουρήσουμε», ισχυρίστηκε η υφυπουργός Υγείας, Φ. Γεννηματά, χωρίς να δεσμευτεί για το αίτημα αιχμής των εργαζομένων που θέλουν την αλλαγή θεσμικού πλαισίου. Αντ' αυτού η Φ. Γεννηματά, ούτε λίγο ούτε πολύ, εναπόθεσε τη... λύση στον «Καλλικράτη», επιβεβαιώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει αρμοδιότητες του κράτους, όπως είναι η πρόληψη, στην πλάτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πρόσθετα οικονομικά βάρη για τους εργαζόμενους. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Ανδριοπούλου πρόβαλε ως λύση το... εγχείρημα της Πορτογαλίας (μερική αποποινικοποίηση ουσιών, κλπ.), ενώ η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Ε. Ντόλα, βρήκε τον υπεύθυνο για την τοξικοεξάρτηση... στους μετανάστες.

Πλούσιο έργο παρά τα προβλήματα

Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα στοιχεία που παρουσίασαν στη διημερίδα οι εργαζόμενοι στα ΚΠ, στα οποία αποτυπώνεται η ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των Κέντρων (θεσμικά, οικονομικά, κλπ.) και των προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης με μακρόχρονο ορίζοντα, που θα είναι προσαρμοσμένα στις τοπικές, γεωγραφικές και άλλες ιδιαιτερότητες. Παράλληλα, αναδεικνύονται οι σοβαρές ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για την έλλειψη θεσμικού πλαισίου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και του υπουργείου Παιδείας που μόνο εύκολη δεν έκανε τη δουλειά των ΚΠ στα σχολεία.

Συγκεκριμένα: Κάθε ΚΠ δέχεται περίπου 83 αιτήματα για παρέμβαση το χρόνο. Οι εργαζόμενοι, εκτός από απλήρωτοι, είχαν να αντιμετωπίσουν και τη δυσκολία πρόσβασης στα σχολεία, παρότι υπήρχε μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας. Παρ' όλα αυτά, το 2007 - 2008 το 42,9% των παρεμβάσεων έγινε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το 49% στη Δευτεροβάθμια. Το 52,9% αφορούσε σε ενημέρωση σε εκπαιδευτικούς και το 47,1% σε μαθητές.

Οι σημαντικότερες δυσκολίες που εντοπίζονται στο χώρο του σχολείου είναι: Το υπουργείο Παιδείας δε δίνει εκπαιδευτικές άδειες για σεμινάρια εκπαιδευτικών, οι διευθυντές δεν είναι πάντα συνεργάσιμοι, οι δράσεις πρόληψης δεν εντάσσονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΚΠ, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους σε σχετικά ερωτηματολόγια, είναι: 47,1% το θεσμικό πλαίσιο και η χρηματοδότηση, 19,6% η εκπαίδευση στελεχών, 15,7% οι δυσκολίες πρόσβασης στην εκπαιδευτική κοινότητα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΒΙΔΑΛΗ
Εζησε και πέθανε ως κομμουνιστής!

Ο γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ Παναγιώτης Σπήλιος (φωτ.) κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο
Ο γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ Παναγιώτης Σπήλιος (φωτ.) κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο
Στο χωριό Μελία της Λάρισας, μπροστά στον γρανιτένιο βράχο, που σηματοδοτεί και διαμηνύει την ακλόνητη πίστη και τον ανυποχώρητο αγώνα του κομμουνιστή δημοσιογράφου για το δίκιο του λαού, την ελευθερία της πατρίδας, τα υψηλά ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα καπιταλιστικά δεσμά, πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», Κώστα Βιδάλη. Στην εκδήλωση, που τα τελευταία 24 χρόνια συνδιοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, την ΕΣΗΕΑ και την Τοπική Αυτοδιοικητική Αρχή, ξύπνησαν θύμησες για τον μάρτυρα της δημοσιογραφίας, που, το καλοκαίρι του 1946, δολοφόνησαν οι παρακρατικοί της συμμορίας του Σούρλα, με τη βοήθεια του επίσημου κρατικού μηχανισμού.

Τον κομμουνιστή Κώστα Βιδάλη, που «έδεσε τη δημοσιογραφική του ζωή με τους αγώνες του λαού κι αυτό το δέσιμο, την ταύτιση, τη σφράγισε με το αίμα του», όπως έλεγε ο αείμνηστος, κομμουνιστής δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, εμπνευστής αυτής της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση από τον παπα - Βασίλη και απαγγελία ποιημάτων από μαθήτριες του σχολείου Μελίας, μπροστά στο βράχο - μνημείο. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας, της Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης, του «Ριζοσπάστη», της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της Νομαρχίας Λάρισας, του Δήμου Πλατυκάμπου, του Συλλόγου Γυναικών του χωριού κ.α.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Μελίας έγιναν ομιλίες για την αγωνιστική ζωή και το μαρτυρικό θάνατο του κομμουνιστή δημοσιογράφου.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από το δάσκαλο του χωριού Β. Τσιάρα, που αναφέρθηκε στο μήνυμα του αγώνα και της θυσίας του γενναίου δημοσιογράφου.

«Ο Κώστας Βιδάλης - είπε στην ομιλία του ο Κ. Νίτσος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης - είναι ο αρχάγγελος της μαχόμενης δημοσιογραφίας, όσο ακόμα αυτή επιτελούσε κοινωνικό λειτούργημα. Ηταν ρεπόρτερ - λαγωνικό ράτσας, συντάκτης που ζούσε για να γράφει προς όφελος του λαού και του τόπου».

Και υπενθυμίζοντας ότι δίπλα από τη Μελία, τον τόπο μαρτυρίου του Κώστα Βιδάλη, βρίσκεται το Κιλελέρ, το σύμβολο της εξέγερσης των κολίγων πριν από 100 χρόνια, αναφέρθηκε στο θαυμαστό, επικό και θρυλικό δημοσιογραφικό πόνημα του Βιδάλη, για τη «Μάχη της Σοδειάς» που έδωσαν στη διάρκεια της Κατοχής οι αγρότες, υπό την προστασία και τη βοήθεια των μαχητών του ΕΛΑΣ.

Η απόδοση τιμής στον Κ. Βιδάλη αποτελεί χρέος του σημερινού δημοσιογράφου, είπε στον χαιρετισμό της η Ενυ Μαγιάση, αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, σημειώνοντας ότι η Ενωση θα συνεχίσει να τον τιμά ανταποκρινόμενη στην παρακαταθήκη που άφησε ο Ν. Καραντηνός.

«Ο Βιδάλης έσπειρε καλό σπόρο στη Θεσσαλία», είπε στην παρέμβασή του ο Κ. Σπανούλης, αντινομάρχης Λάρισας.

Ακολούθησε η παράδοση χρηματικού βραβείου στις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Μελίας Μαρία Γκουνέλα και Χρυσάνθη Γαρυφαλλοπούλου, ενώ ανακοινώθηκε ότι η ΕΣΗΕΑ θα δώσει ως δώρο στο σχολείο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και έναν εκτυπωτή.

Νεκρός μετανάστης

Αλλος ένας άνθρωπος που ξεκίνησε για ένα καλύτερο αύριο, έχασε χτες τη ζωή του στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Πρόκειται για έναν μεσήλικα Ασιατικής καταγωγής που βρέθηκε νεκρός από ψαρά της περιοχής στην ακτή Διαπόρι της Σύμης. Νωρίς το πρωί η αστυνομία είχε εντοπίσει στην ευρύτερη περιοχή άλλους 10 οικονομικούς μετανάστες ενώ σε άλλο σημείο βρέθηκε και μια εγκαταλειμμένη βάρκα. Καθώς υπάρχει ενδεχόμενο ή τα περιστατικά να συνδέονται ή ο άνθρωπος αυτός να μην ήταν μόνος του, το λιμενικό συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοούμενων μεταναστών στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ