ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκλήσεων συνέχεια από την ισραηλινή κυβέρνηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από μέρος της Δυτικής Οχθης, που θεωρεί στρατηγικής σημασίας για λόγους ασφαλείας, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Αυτό υποστήριξε, χτες, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Κνέσσετ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, οξύνοντας περαιτέρω τα ήδη τεταμένα πνεύματα.

Αμεση ήταν η αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ τόνισε πως «οι δηλώσεις αυτές αποκαλύπτουν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να υπάρξει συμφωνία, ούτε καν διαπραγματεύσεις». Την παλαιστινιακή αγανάκτηση, που πυροδοτήθηκε εκ νέου την περασμένη εβδομάδα από την απόφαση ένταξης δύο θρησκευτικών μνημείων της Δ. Οχθης, που διεκδικούνται εξίσου από την εβραϊκή και μουσουλμανική θρησκεία, σε λίστα ισραηλινών μνημείων, ήρθε να κλιμακώσει περαιτέρω χτεσινή ανακοίνωση της δημαρχίας της Ιερουσαλήμ.

Οπως γνωστοποιήθηκε, εγκρίθηκε σχέδιο κατεδάφισης τουλάχιστον 40 παλαιστινιακών κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου να κατασκευαστεί «αρχαιολογικό πάρκο με θέμα από τη Βίβλο». Η απόφαση αναστάλθηκε λίγες ώρες αργότερα λόγω των αντιδράσεων και εντός Ισραήλ.

«Κατασκοπευτική» συνέχεια

Στο Ισραήλ μεταβαίνουν εντός των ημερών αξιωματούχοι της αυστραλέζικης αστυνομίας και της υπηρεσίας διαβατηρίων προκειμένου να συναντηθούν με τους τρεις Αυστραλούς υπηκόους (που έχουν και ισραηλινή υπηκοότητα) των οποίων τα διαβατήρια πλαστογραφήθηκαν και ενεπλάκησαν στην υπόθεση της δολοφονίας του αξιωματούχου της «Χαμάς», Μαχμούντ Μάμπχουχ, στο Ντουμπάι. Η αυστραλέζικη αντιπροσωπεία αναμένεται να πιέσει περαιτέρω και τις ισραηλινές αρχές για εξηγήσεις.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις και τα πολιτικά παιχνίδια

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις συνεχίζονται
Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις συνεχίζονται
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των αμερικανοΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων σε συνεργασία με τον κυβερνητικό στρατό στην περιοχή Μαρτζάχ του Αφγανιστάν στην επαρχία Χελμάντ, με στόχο την «εκκαθάριση της περιοχής» από τους μαχητές των Ταλιμπάν και την εδραίωση της κυριαρχίας της δοσίλογης κυβέρνησης της Καμπούλ.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του εγκάθετου Προέδρου Χαμίντ Καρζάι επιχείρησε χθες να ανασκευάσει την απαγόρευση της κάλυψης των επιθέσεων από τα ΜΜΕ, η οποία σύμφωνα με την αρχική της δήλωση εξυπηρετεί τους Ταλιμπάν και όχι τις κατοχικές - κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι απλά θα επιβληθούν κάποιοι «κανόνες» προκειμένου να μην επωφελούνται οι Ταλιμπάν...

Στο Πακιστάν ο κυβερνητικός στρατός που συνεργάζεται με τις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε και διέλυσε ένα τεράστιο κρησφύγετο της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, που περιελάμβανε 156 σπηλιές στα βουνά και σκότωσε 75 φερόμενους ως «μαχητές των Ταλιμπάν», μεταξύ των οποίων ήταν Ουζμπέκοι, Τσετσένοι, Αιγύπτιοι και Αφγανοί. Επιβεβαιώθηκε ακόμα ο θάνατος του επικεφαλής της ομάδας ανταρτών Λασκάρ ε Τζανκβί, Κάρι Μοχάμεντ Ζαφάρ.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Αλλεπάλληλες επαφές και πιέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΕΚΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σταθερή στην άποψή της ότι υπάρχουν περιθώρια διπλωματικής επίλυσης του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος χωρίς να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις εμφανίστηκε, χτες, η κινεζική ηγεσία. Η δήλωση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών συνέπεσε με την άφιξη στο Πεκίνο του Αμερικανού διπλωμάτη Τζέιμς Στάινμπεργκ, με την οποία ολοκληρώνεται μια σειρά διμερών διπλωματικών επαφών που δρομολόγησε η Ουάσιγκτον «καλλιεργώντας το έδαφος» για την υιοθέτηση ψηφίσματος επιβολής κι άλλων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Ο Λευκός Οίκος, προς το παρόν, τηρεί σχετικά χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας απλώς ότι «είναι ανησυχητική η αδιάλλακτη στάση της Τεχεράνης».

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος όπως και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών καθιστούσαν σαφές ότι η Μόσχα «δεν απορρίπτει την προοπτική επιβολής κυρώσεων στο Ιράν, εφόσον, όμως, αυτή είναι η ύστατη λύση και δεν προκαλεί ανθρωπιστική κρίση με στόχο τον ιρανικό λαό». Και ο Μεντβέντεφ, αλλά και ο Λαβρόφ, αντιστοίχως, εκτίμησαν ότι υπάρχει ακόμη κάποιο περιθώριο διπλωματικής προσπάθειας.

Σε αντίθετη εντελώς κατεύθυνση ήταν, για άλλη μια φορά, η ισραηλινή παρέμβαση. Ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν κάλεσε την Ουάσιγκτον να «επιβάλει μονομερώς εμπάργκο κατά του Ιράν, όπως έχει πράξει στην περίπτωση της Κούβας και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό!».

Σύλληψη γνωστού σκηνοθέτη

Μέσα στο σπίτι του, μαζί με μέλη της οικογένειάς του και φίλους του, συνελήφθη, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί. Ο Παναχί, που έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ και υπέρ της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας, έχει βραβευτεί πολλάκις σε διεθνή φεστιβάλ, όπως είναι της Βενετίας ή των Καννών, για τη δουλειά του. Τη σύλληψή του καταδίκασε το Παρίσι.

ΙΝΔΙΑ
Δύο διαδηλωτές νεκροί σε κινητοποιήσεις για την μπούργκα

ΜΠΑΝΓΚΑΛΟΡ.--

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στην Ινδία, στην πόλη Σιμόνγκα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μουσουλμάνων, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους για ένα άρθρο κατά της μπούργκας, το οποίο δημοσιεύτηκε την Κυριακή σε τοπική εφημερίδα του κρατιδίου Καρνατάκα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της αστυνομικής καταστολής, 15 ακόμα τραυματίστηκαν και 50 συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μετά τις κινητοποιήσεις, η Αστυνομία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας για ένα 24ωρο.

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Αρχισαν οι επισκέψεις για εξομάλυνση των σχέσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, με στόχο την εκτόνωση της έντασης, που κορυφώθηκε μετά τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον θρησκευτικό ηγέτη Δαλάι Λάμα, στις σινο-αμερικανικές σχέσεις και είχε τις βαθύτερες ρίζες της στην άρνηση της Κίνας να συνεργαστεί στην πρόθεση της Ουάσιγκτον να προωθήσει κυρώσεις εναντίον του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στη δημιουργία και τη συντήρηση της έντασης συμβάλλουν οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υπόθεση της Google, που κατηγορείται η Κίνα για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και αλληλογραφίας χρηστών, αλλά και τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί το Πεκίνο ότι σκόπιμα υποτιμά το γουάν και αρνείται να προχωρήσει σε ανατίμηση.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γκανγκ εξέφρασε την «ελπίδα» οι ΗΠΑ να συνεργαστούν, προκειμένου οι σχέσεις των δύο χωρών να επανέλθουν στην προηγούμενη τροχιά τους.

ΙΡΑΚ
Υψηλοί τόνοι λίγο πριν τις εκλογές

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ανέβασε τους προεκλογικούς τόνους ο Νούρι αλ Μάλικι, που διεκδικεί εκ νέου την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία στις κάλπες της 7ης Μάρτη. Ο Μάλικι κατηγόρησε πολιτικούς του αντιπάλους και τα κόμματά τους ότι «δέχονται χρηματοδοτήσεις από χώρες του εξωτερικού, δίνοντας έτσι το δικαίωμα σε ξένες δυνάμεις να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ». Απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί σε συγκεκριμένες παρατάξεις ή χώρες, αφήνοντας απλώς υπόνοιες.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο ίδιος κατηγορείται από αντιπάλους του ότι έχει δομήσει ολόκληρη την προεκλογική του εκστρατεία στις πετρελαϊκές συμφωνίες που έκλεισαν με ξένες ενεργειακές εταιρείες για εκμετάλλευση κοιτασμάτων, κυρίως στο κεντρικό και νότιο Ιράκ. Παρουσιάζοντας εαυτόν ως «εγγυητή της ανάπτυξης», ο Μάλικι αποφεύγει να αναφερθεί στη συνεχιζόμενη κατοχή, στην έλλειψη ασφάλειας και σε σειρά άλλων μέτρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ