ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η ανεργία καλπάζει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η ανεργία καλπάζει στις ΗΠΑ, εντούτοις πάνω από 2.000 οικοδόμοι οι οποίοι απασχολούνται σε δημόσια έργα οδοποιίας, από τη Δευτέρα πρώτη Μάρτη, είναι και πάλι χωρίς δουλειά, καθώς την περασμένη Τετάρτη η Γερουσία ενέκρινε μεν ένα «μετριοπαθές» νομοσχέδιο ύψους 15 δισ. δολ. (κι όχι 85 δισ. δολ. όπως προβλεπόταν αρχικά) για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Μπάνινγκ μπλόκαρε παράταση μόλις 30 ημερών στα επιδόματα λόγω ...διόγκωσης του ελλείμματος!

Η ψήφιση του νομοσχεδίου συνολικά ήταν ένα ρεσιτάλ «διακομματικής συναίνεσης» που επιθυμεί διακαώς ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Από το εν λόγω πακέτο ρυθμίσεων αφαιρέθηκε επίσης μια παράταση στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας (τη χρηματοδότηση της οποίας ο Ομπάμα έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2010).

Την ίδια στιγμή, η λαιμητόμος των απολύσεων συνεχίζει να πέφτει σε όλο τον πλανήτη.

Την απώλεια έως και 2.000 θέσεων μπορεί να προκαλέσει η συγχώνευση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας «Orange» («France Telecom») και «T-Mobile» («Deutsche Telekom») στη Βρετανία, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Times». Η «Orange UK» απασχολεί σήμερα περίπου 12.500 ανθρώπους, σχεδόν τους διπλάσιους από αυτούς που απασχολεί η «T-Mobile», η οποία έχει περίπου 6.500 εργαζόμενους στη Βρετανία.

Επίσης εκατοντάδες εργαζόμενοι, τουλάχιστον 600, αναμένεται ότι θα βρεθούν στο δρόμο μετά τα άνευ προηγουμένου μέτρα για τη μείωση του κόστους που ανακοίνωσε το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, με πιο χαρακτηριστικά το κλείσιμο δύο ραδιοσταθμών και τη συρρίκνωση της ιστοσελίδας του.

Περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας ετοιμάζεται να περικόψει από διάφορα τμήματά της η εταιρεία τεχνολογίας IBM, της οποίας το συνολικό παγκόσμιο προσωπικό ανέρχεται στις 400.000.

Τέλος, αύξηση κατά 82.132 άτομα παρουσίασε στην Ισπανία ο αριθμός των ανέργων το Φλεβάρη, φτάνοντας στο σύνολο των 4,13 εκατ. Πρόκειται για τον 7ο διαδοχικό μήνα αύξησης του αριθμού των ανέργων, ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και διατηρείται στο 18,8%.

ΓΑΛΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ενίσχυση «οικονομικής και στρατηγικής συνεργασίας»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφτασε στο Παρίσι μεταφέροντας δελεαστικές προτάσεις, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, στον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί και το γαλλικό κεφάλαιο, το οποίο, με τη σειρά του, «ανταποδίδει» με επικερδείς επενδύσεις, όπως προκύπτει από τις πρώτες επαφές τους. Ενώ συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις για πώληση τεσσάρων πολεμικών πλοίων στη Ρωσία, μεταξύ αυτών του εξαιρετικά σύγχρονου αεροπλανοφόρου «Mistral».Αν τελικά υπογραφεί αυτή η συμφωνία, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική πώληση προς τη Ρωσία από χώρα του ΝΑΤΟ.

Οι Μεντβέντεφ - Σαρκοζί, για αρχή, υπέγραψαν συμφωνία με την οποία η γαλλική ενεργειακή ημικρατική εταιρεία «GDF Suez» αποκτά το 9% του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream», που ελέγχεται από την «Gazprom», και μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Πρόκειται για τον κατά κύριο λόγο ανταγωνιστικό αγωγό του «Nabucco» που προωθούν οι ΗΠΑ. Στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκε και η αύξηση της ποσότητας φυσικού αερίου που θα προωθείται προς τη Γαλλία, από το 2015 και μετά, αγγίζοντας το 1,5 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα.

Γάλλοι και Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις, καθώς η Γαλλία είναι ο 7ος, κατά σειρά, επενδυτής στη Ρωσία με 500 γαλλικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται εκεί. Χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ δήλωνε ότι «οι γαλλικές επενδύσεις ξεπέρασαν τις αμερικανικές: βρισκόμαστε σε καλό δρόμο». Δεσμεύτηκε, δε, ότι η Μόσχα θα παραμείνει ο κύριος προμηθευτής αργού πετρελαίου και αερίου στη Γαλλία. Οι δύο μίλησαν για κοινές θέσεις και σε διεθνή ζητήματα, όπως π.χ. το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αναλυτές χαρακτήριζαν την επίσκεψη Μεντβέντεφ στο Παρίσι «μήνυμα προς την Ουάσιγκτον ότι δεν είναι αναγκαία».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις θα πραγματοποιήσει το ΝΑΤΟ πάνω από τις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία) στις 17 έως 20 Μάρτη και θα έχει ως στόχο «την επίδειξη αλληλεγγύης με τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στη Βαλτική», ανακοινώθηκε από το ΝΑΤΟ.

ΡΟΣΤΟΦ-ΟΝ-ΝΤΟΝ.-- Τουλάχιστον έξι ένοπλοι που φέρεται να είναι ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν από ρωσικές αστυνομικές δυνάμεις στη νότια δημοκρατία της Ινγκουσετία κατά τη διάρκεια εφόδου σε σπίτια, ανακοίνωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.

ΜΟΣΧΑ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιαντράνκα Κοσόρ υπέγραψε χτες στη Μόσχα την επίσημη συμφωνία συμμετοχής της στο σχέδιο του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ», με τον Ρώσο ομολόγό της Βλαντίμιρ Πούτιν να υπόσχεται στο Ζάγκρεμπ «σημαντικά προφανή οφέλη»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι βρετανικές αρχές, ανταποκρινόμενες σε σήμα της σερβικής αστυνομίας, συνέλαβαν χτες σε αεροδρόμιο του Λονδίνου τον πρώην πρόεδρο της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας, Εγιούπ Γκάνιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο που διαμέλισε την πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΣΑΝΑ'Α.-- Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε ολοκληρωτικά 6ώροφη πολυκατοικία και υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές άλλα δύο κτίρια από έκρηξη στο ισόγειο της πρώτης, στην πόλη Τάιζ, στο νότο της χώρας. Αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ατύχημα σε κρυμμένο οπλοστάσιο αυτονομιστών, η επίσημη εκδοχή αναφέρθηκε σε ατύχημα σε αποθήκη πυρομαχικών.

ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Μη αναστρέψιμη η ανεξαρτησία»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Μη αναστρέψιμη είναι για τη Γαλλία η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου» δήλωσε χτες στην Πρίστινα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ολοκληρώνοντας επίσημη επίσκεψη στο προτεκτοράτο.

Εγινε δεκτός απ' την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών σαν «παλιός φίλος» (καθώς είχε παίξει ενεργότατο ρόλο και επί των ιμπεριαλιστικών βομβαρδισμών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας). Κάλεσε την κυβέρνηση της Πρίστινας να «ξεκινήσει διάλογο με τη Σερβία, γιατί αυτό είναι το μόνο μονοπάτι που οδηγεί στην ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι ανταπάντησε ότι το Κοσσυφοπέδιο «είναι αφοσιωμένο στις σχέσεις καλής γειτονίας με τη Σερβία» και ότι είναι προς το συμφέρον «όλων και χάρη της σταθερότητας, της περιφερειακής συνεργασίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής». Ωστόσο, ο Θάτσι χαρακτήρισε «λήξαν» το θέμα του καθεστώτος του προτεκτοράτου...

Στην Γκρατσάνιτσα, ο Κουσνέρ αποκάλεσε «τρελό» δημοσιογράφο της «Φωνής της Αμερικής», όταν ο τελευταίος τού ζήτησε να σχολιάσει την υπόθεση κλοπής και διακίνησης οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων από στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ την περίοδο του πολέμου (1998 - '99) και την πιθανότητα εμπλοκής του..

Τέλος, χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε ότι η χώρα του σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αντίθεση με τις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο, όπου η σχετική κατάσταση είναι μελανή. «Δεν εφαρμόζεται ούτε το ελάχιστο των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο ιδιαίτερα για τους Σέρβους», είπε ο Γέρεμιτς, σχολιάζοντας το προτεκτοράτο «το πιο σκοτεινό μέρο της Ευρώπης».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η διαμάχη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι», στην υπόθεση της διαμάχης της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του τουρκικού στρατού στη χώρα, με σαφή στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού και την ευκολότερη χειραγώγησή του στο φανατισμό, μακριά από τα πραγματικά του προβλήματα. Οπως δημοσιοποιήθηκε, ένας ακόμα στρατηγός και ένας εισαγγελέας κατηγορούνται για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση που είχε στόχο να δυσφημίσει το κυβερνών κόμμα και να προετοιμάσει στρατιωτικό πραξικόπημα. Το νέο κατηγορητήριο με αφορμή την ίδια συνωμοσιολογία της Εργκένεγκον συντάχθηκε στην πόλη Ερζιντζάν και εμπλέκει στην υπόθεση 12 ακόμα άτομα.

Στο κατηγορητήριο της Ερζιντζάν κατονομάζει τον στρατηγό Σαλντιράν Βερκ ως επικεφαλής τοπικής οργάνωσης της Εργκένεγκον και τον εισαγγελέα Ιλχάν Τζιχανέρ, ως τον κύριο συνεργό, παραπέμποντάς τους με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Στην ίδια ομάδα περιλαμβάνονται ακόμα οκτώ στρατιωτικοί και τρία στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ). Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, οι ύποπτοι επρόκειτο να «δυσφημίσουν» με ναρκωτικά, όπλα και παράνομα έγγραφα την ισλαμική σέχτα του Φετουλάχ Γκιουλέν, που πρόσκειται στο ΑΚΡ, με στόχο τελικά την αποδυνάμωση και ανατροπή της κυβέρνησης. Σχέδιο το οποίο περιλαμβανόταν σε έγγραφο που φέρεται να είχε συντάξει ο αξιωματικός του Ναυτικού Ντουρσούν Τσιτσέκ στην Αγκυρα, το οποίο έφερε την υπογραφή του.

Στο πλαίσιο των σκοπιμοτήτων που επιχειρούν να εξυπηρετήσουν οι αποκαλύψεις, ο τουρκικός στρατός σε έγγραφό του ανακοίνωσε ότι διαθέτει στοιχεία που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν κατηγορίες για συμμετοχή κάποιων στελεχών του σε ενδεχόμενες ραδιουργίες με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης της χώρας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντισυνταγματικός ο «αντιτρομοκρατικός νόμος»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αντισυνταγματικό έκρινε τον αντιτρομοκρατικό νόμο που επέτρεπε στο γερμανικό κράτος να τηρεί στοιχεία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες των πολιτών το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στην Καρλσρούη, δικαιώνοντας την προσφυγή 35.000 πολιτών και διατάσσοντας συνάμα την καταστροφή όλων των αρχείων που έχουν συλλεχθεί έως τώρα.

Ο νόμος βασιζόταν σε ευρωπαϊκή οδηγία του 2006, που ζητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να τηρούνται στοιχεία τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών για έξι μήνες «για περίπτωση μελλοντικής νομικής χρήσης». Οι γερμανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, βάσει του εν λόγω νόμου, μπορούσαν να κρατούν βάσεις δεδομένων με τα στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Γερμανών πολιτών, πράξη που το το Δικαστήριο χαρακτήρισε «σοβαρή εισβολή στον προσωπικό χώρο των πολιτών» , κατάχρηση της εξουσίας των υπηρεσιών, η οποία δε σεβόταν τη συνταγματική προστασία της ιδιωτικής επικοινωνίας.

Η απόφαση ωστόσο, τονίζουν οι νομικοί, δε στρέφεται εναντίον της αρχής της ίδιας της ευρωπαϊκής οδηγίας και το Δικαστήριο δεν αποκλείει την τήρηση στοιχείων. Η απόφαση, ουσιαστικά, στρέφεται μόνον εναντίον της ερμηνείας της οδηγίας από τη γερμανική πολιτεία. Υπό αυτό το πρίσμα με τροποποιήσεις στο νόμο, το Βερολίνο θα μπορούσε να «εφαρμόσει την οδηγία χωρίς προβλήματα».

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Δεκάδες νεκροί

ΚΑΜΠΑΛΑ.--

Φονικές απεδείχθησαν οι καταρρακτώδεις βροχές, οι λασποπλημμύρες και οι κατολισθήσεις που έπληξαν το βράδυ της Δευτέρας πάνω από τρία χωριά στην ορεινή περιοχή της ανατολικής Ουγκάντας, Μπουντούντα. Τουλάχιστον 70 άτομα (ανάμεσά τους πολλά παιδιά) ανασύρθηκαν χτες νεκρά μέσα από λίμνες λάσπης, ενώ πάνω από 250 άτομα αγνοούνται...

Ο υπουργός Αντιμετώπισης Καταστροφών Μούσα Εκουέρου ανακοίνωσε πως η κατάσταση στην περιοχή είναι απελπιστική και πως έχει κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη. Οι άστεγοι πλημμυροπαθείς ξεπερνούν τους 2.000 και σχεδόν όλη η τοπική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές.

Στις πληγείσες περιοχές εκλήθη να παίξει το ρόλο των ανύπαρκτων συνεργείων διάσωσης και ο στρατός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ