ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ»
Κερδισμένα και πάλι τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Με ...διαφορετικό σχέδιο θα προχωρήσει η τσιμεντοποίηση τμήματος του Ελαιώνα
Με ...διαφορετικό σχέδιο θα προχωρήσει η τσιμεντοποίηση τμήματος του Ελαιώνα
Κερδισμένο θα βγει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο και από τη νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη λεγόμενη «Διπλή Ανάπλαση» σε Αμπελοκήπους και Ελαιώνα. Σύμφωνα με το σχέδιο των νέων ρυθμίσεων που έδωσε χτες στους ενδιαφερόμενους φορείς (Δήμος Αθήνας, ΠΑΕ ΠΑΟ, εταιρεία Βωβού) η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, η τσιμεντοποίηση της έκτασης που βρίσκεται μέσα στον Ελαιώνα θα πραγματοποιηθεί, έστω και σε μικρότερη έκταση, αφού εκεί θα «φυτευθούν» 98.800 τετραγωνικά μέτρα αθλητικών και εμπορικών εγκαταστάσεων. Η μείωση από τα 164.600 τετραγωνικά που προέβλεπε η αρχική νομοθετική ρύθμιση, προέρχεται κυρίως από την κατάργηση του πολυλειτουργικού κτιρίου 42.500 τ.μ. που επρόκειτο να κατασκευάσει στον Ελαιώνα ο Δήμος της Αθήνας.

Ειδικότερα, η εταιρεία Μπ. Βωβός μπορεί και τώρα να κατασκευάσει ένα εμπορικό κέντρο - μεγαθήριο 52.000 τετραγωνικών, καθώς της δίνεται συντελεστής δόμησης 1,2 από 1,6 της αρχικής ρύθμισης. Επίσης, η ΠΑΕ ΠΑΟ μπορεί να κατασκευάσει σε δημόσια έκταση και με επιχορηγήσεις μέχρι στιγμής 50 εκατ. ευρώ από το δήμο και το κράτος (την ώρα που τα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης παραμένουν άστεγα) το γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά και εμπορικές χρήσεις, κάποιες από τις οποίες θα ενσωματωθούν στο εμπορικό κέντρο του Βωβού. Καταργείται, όμως, το γήπεδο μπάσκετ του ερασιτέχνη ΠΑΟ (8.500 τμ), αν και αυξάνονται οι αθλητικές χρήσεις που προβλέπονται γι' αυτόν από την προηγούμενη ρύθμιση κατά 2.500.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κανένα στοιχείο δε δόθηκε για την τύχη της έκτασης των Αμπελοκήπων, τη στιγμή που έχει μπει «στο μάτι» διαφόρων καταπατητών, μεταξύ αυτών και της εκκλησίας. Θριαμβευτικά, πάντως, υποδέχτηκε το σχέδιο ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος μίλησε για «θυσία» του πολυλειτουργικού κέντρου του δήμου, προκειμένου να προχωρήσει η ανάπλαση. Αντίθετα, η ΠΑΕ ΠΑΟ διά του εντεταλμένου συμβούλου της Β. Σαμαρά επισημαίνει ότι αυτό ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα για την κατασκευή του γηπέδου, προφανώς επειδή προσδοκά περισσότερη έκταση για να ασκήσει τα εμπορικά και επιχειρηματικά της σχέδια.

ΛΑΡΙΣΑ
Εντονες αντιδράσεις για τη «Βιοκεράλ»

Εντείνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων και φορέων της Λάρισας για την καύση επικίνδυνων υλικών στην κεραμοποΐα «Βιοκεράλ» και την προκλητική στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που είχε προχωρήσει τον περασμένο Δεκέμβρη στην ένταξη της επιχείρησης στο Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου, την οποία, τελικά, υποχρεώθηκε να ανακαλέσει.

Κάλεσμα στους Λαρισαίους να πάρουν την υπόθεση προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος στα χέρια τους απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην κεραμοποΐα «Βιοκεράλ». Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΛ «η Λάρισα είναι μία από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά πόλεις της Ευρώπης κι αυτό οφείλεται στην πλήρη αδιαφορία των αρμόδιων αρχών (Νομαρχία - Υπουργείο Περιβάλλοντος - Υγειονομικές Υπηρεσίες κλπ.) που ουσιαστικά ενισχύουν με τη στάση τους την αυθαιρεσία των επιχειρήσεων στη μόλυνση του περιβάλλοντος». Και υπογραμμίζει: «Εδαφος, υπέδαφος, ατμόσφαιρα έχουν παραδοθεί άνευ όρων στο κεφάλαιο. Οι ασθένειες (καρκίνοι, λευχαιμίες κ.ά.) θερίζουν τους εργαζόμενους του νομού μας. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση των αρμοδίων. Για τη ΒΙΟΚΕΡΑΛ, ιδιαίτερα, έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές τόσο για την παύση του ΠΕΤ - ΚΟΚ, όσο και για την λυματολάσπη και τα νοσοκομειακά απόβλητα που καίγονται. Ομως και αυτή η επιχείρηση απολαμβάνει την προστασία των κυβερνήσεων και των υπηρεσιών».

Καταλήγοντας, το ΕΚΛ επισημαίνει: «Το επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες μαζί με άλλους φορείς της πόλης μας, για να αναγκάσουμε τους αρμόδιους φορείς να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής μας».

Στο μεταξύ, την αναστολή της λειτουργίας της κεραμοποΐας «Βιοκεράλ», λόγω παραβιάσεων περιβαλλοντικών όρων, που υποχρεούται να τηρεί, αποφάσισε το Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Λάρισας.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΚΡΟΣ από πυρά ενός άνδρα έπεσε στις 2.40 χτες το μεσημέρι ένας αλλοδαπός στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άνδρες άρχισαν να διαπληκτίζονται - για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο - στη συμβολή των οδών Αριστομένους και Αγαθουπόλεως και στην προσπάθεια του θύματος να φύγει, ο άγνωστος - σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, αλλοδαπός και αυτός - έβγαλε ένα όπλο και τον πυροβόλησε. Το θύμα έχασε ακαριαία τη ζωή του, ενώ ο δράστης εξαφανίστηκε και αναζητείται από την αστυνομία.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ:Στον «αέρα» βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 70 συμβολαιογράφων, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και η ακύρωσή του και αυτό γιατί διαπιστώθηκε μεγάλη απόκλιση σε γραπτά κατά την αναβαθμολόγησή τους. Συγκεκριμένα, το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για 70 θέσεις συμβολαιογράφων, ενώ οι υποψήφιοι ήταν 1.200 άτομα. Από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο 1/3 των γραπτών διαπιστώθηκε απόκλιση μέχρι και 8 μονάδες μεταξύ του βαθμολογητή και του αναβαθμολογητή. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης και μετά από αυτή την εξέλιξη ο υπουργός Χ. Καστανίδης έδωσε εντολή να ερευνηθούν αναλυτικά όλες οι βαθμολογίες. Επίσης, ερευνάται αν στην υπόθεση εμπλέκονται και παιδιά συμβολαιογράφων.

ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΙ «ΑΛΛΑΤΙΝΗ»: «Μπλόκο» βάζει το Ε' Τμήμα του ΣτΕ στην ανέγερση έξι νέων κτιρίων και την κατασκευή υπόγειου σταθμού στάθμευσης 400 αυτοκινήτων, στο χώρο του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος «Αλευρόμυλοι Αλλατίνη» της Θεσσαλονίκης. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε παράνομη την ανέγερση των νέων κτιρίων στο συγκρότημα της «Αλλατίνης» που είναι η πρώτη βιομηχανική εγκατάσταση της συμπρωτεύουσας, καθώς για τα έξι κτίρια προβλέπονταν συντελεστής δόμησης 4,2, ενώ ο επιτρεπόμενος είναι 2,2.

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ είναι ο νόμος που επέτρεψε την μεταολυμπιακή χρήση του «THE MALL» στο Μαρούσι, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 24 του Συντάγματος και επιφέρει επιδείνωση στο οικιστικό περιβάλλον. Αυτό θα προτείνει ο εισηγητής Ν. Ρόζος στην Ολομέλεια του ΣτΕ την Παρασκευή. Η ανέγερση του εμπορικού κέντρου «THE MALL» (70.000 τ.μ.), όπως και άλλων εγκαταστάσεων κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγιναν απευθείας με νόμο και συγκεκριμένα τον προολυμπιακό Ν. 3207/2003. Ο νόμος αυτός τροποποίησε τα πολεοδομικά σχέδια της περιοχής του Αμαρουσίου και επέτρεψε να ανεγείρονται κτίρια με μεγάλο συντελεστή δόμησης και χωρίς να προβλέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών.

Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τα 65 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου, διοργανώνει εκδρομή σε Λένιγκραντ - Στάλιγκραντ - Μόσχα, από 18 έως 26 Μάη 2010. Μεταξύ άλλων θα γίνουν επισκέψεις: Στο Μαυσωλείο του Λένιν, στην Κόκκινη πλατεία, στο Κρεμλίνο, σε μουσεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πλατείες και μνημεία της Νίκης, στο Λόφο Μαμάεφ στο Στάλιγκραντ, στα χειμερινά ανάκτορα, στο θωρηκτό Αβρόρα κλπ. (Θέσεις περιορισμένες - δηλώσεις συμμετοχής έως 10 Μαρτίου. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 8225.407 και 210 8831.368, πρωινές ώρες).

Εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλογρέζας

Γίνεται την Κυριακή 7.3.2010 στο χώρο του Μνημείου

Τους 22 ήρωες κομμουνιστές εκτελεσμένους του Μπλόκου της Καλογρέζας τιμούν οι Οργανώσεις Βορειοδυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ν. Ιωνίας και συγγενείς των εκτελεσμένων, με εκδήλωση που διοργανώνουν, την Κυριακή 7 Μάρτη 2010 ώρα 11 το πρωί, στο χώρο του Μνημείου των εκτελεσθέντων, στην Καλογρέζα. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10.15 π.μ. στην πλατεία Αναπήρων Καλογρέζας.

Η θυσία των καλύτερων παιδιών της εργατικής τάξης, τονίζεται στη σχετική διακήρυξη για την εκδήλωση, είναι πηγή έμπνευσης και διδαχής για όλες τις επόμενες γενιές, που φωτίζει το δρόμο του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Φωτίζει το μοναδικό δρόμο που έχει ο λαός, το δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης, του ισχυρού κοινωνικοπολιτικού λαϊκού μετώπου που αντιπαλεύει την εξουσία των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό.

ΠΕΚΑΜ
Εκδήλωση για τους Μακρονησιώτες

-- Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), τιμώντας τους ηρωικούς νεκρούς και όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Μακρονήσου, διοργανώνει, την Κυριακή 7 Μάρτη και ώρα 11 το πρωί στο Λαύριο, ιστορική πολιτιστική εκδήλωση.

Στην εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ στο Λαύριο, συμμετέχουν και τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τους νεκρούς και όλους τους αγωνιστές της Μακρονήσου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Κατάθεση στεφάνων στο «Μνημείο της Μάνας του Μακρονησιώτη», ομιλίες - χαιρετισμούς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο παλαιό Μηχανουργείο.

Πούλμαν της ΠΕΚΑΜ θα αναχωρήσει ώρα 8.30 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Για συμμετοχή: Στο Μουσείο Μακρονήσου (τηλ: 210 3247.820, καθημερινά από 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα 5-7 μ.μ.).

Επίσης, πούλμαν βάζει και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ που θα αναχωρήσει από την Κάνιγγος, ώρα 8.30 το πρωί (για συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210 8831.368, 210 8222.952, καθημερινά 8 π.μ. - 1 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ