ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Μονόδρομος ο αγώνας για το Ασφαλιστικό

Παρέμβαση της Επιτροπής με αφορμή τον ...«κοινωνικό διάλογο» στον οποίο επιχειρούν τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια να σύρουν τους ΕΒΕ

Από τη συμμετοχή της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα στην απεργιακή πορεία της 24ης του Φλεβάρη

*

Από τη συμμετοχή της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα στην απεργιακή πορεία της 24ης του Φλεβάρη
Το δρόμο του αγώνα για το Ασφαλιστικό δείχνει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ, σχολιάζοντας τη διοργάνωση, από τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Αθήνας και Πειραιά, θεματικού συνεδρίου για το Ασφαλιστικό των ΕΒΕ ως «συμβολή» στον... κοινωνικό διάλογο. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Τα διάφορα "συνέδρια" που οργανώθηκαν και οργανώνονται απ' τους συγκεκριμένους φορείς ένα στόχο έχουν: Να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος. Να κρύψουν τις πολιτικές ευθύνες αυτών που εφαρμόζουν τη γνωστή Ευρωενωσιακή πολιτική χρόνια τώρα. Να υφαρπάξουν τη συναίνεσή μας στη διάλυση του Ασφαλιστικού. Να εμφανίσουν σαν μονόδρομο την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Η απάντησή μας, μπορεί να είναι μόνο μία. Αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση των προτάσεων της ΠΣΕΑ, για το Ασφαλιστικό. Μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους ανέργους, τις γυναίκες, τους φοιτητές γυρίζουμε την πλάτη σε αυτές τις πολιτικές και στους εκφραστές τους. Διεκδικούμε αγωνιστικά την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα παίρνει υπ' όψη της, τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες μας και θα τις υλοποιεί, ενάντια στα μονοπώλια και στους πολιτικούς τους εκφραστές».

Η Γραμματεία της Συντονιστικής προσθέτει: Ομιλητές, παρεμβαίνοντες, προσκεκλημένοι, όλοι αυτοί που ο καθένας από το πόστο του και με το δικό του τρόπο, έβαλαν το «λιθαράκι τους» στη διάλυση του ασφαλιστικού μας συστήματος σαν Δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Είναι απορίας άξιο, εκτός απ' τα γνωστά και τετριμμένα που αναμασώνται κάθε φορά:

  • Το Ασφαλιστικό κοστίζει πολλά χρήματα και είναι δυσβάσταχτο.
  • Το Ταμείο, είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης.
  • Η «εισφοροδιαφυγή» είναι εκτεταμένη.
  • «Πρέπει να βρεθούν» νέοι πόροι (αλήθεια, ποιος θα τους πληρώσει;) και πολλά άλλα τέτοια που έχουν ακουστεί και ακούγονται κάθε φορά μαζί με τόνους κροκοδείλια δάκρυα. Θα ασχοληθεί το «Θεματικό Συνέδριο», θα προσπαθήσει να απαντήσει σε μερικά ζητήματα όπως:

Πού πήγαν τα λεφτά των ασφαλισμένων, που μαζεύτηκαν κατά τη «φάση ωρίμανσης» του Ταμείου;

Ποια εφαρμοζόμενη πολιτική καταλήστεψε τα αποθεματικά, υποβάθμισε και υποβαθμίζει βήμα - βήμα τις παρεχόμενες υπηρεσίες;

Τι είναι αυτό που εκτοξεύει κάθε χρόνο τις δαπάνες της περίθαλψης σε δυσθεώρητα ύψη;

Ποια πολιτική και γιατί μεθοδεύει την μετατροπή της Δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης σε προνοιακό επίδομα;

Μπορεί να ζήσει συνταξιούχος με 600 ευρώ, που είναι η σύνταξη του ΟΑΕΕ;

Γιατί δεν υπάρχει κλάδος βαρέων - ανθυγιεινών στον ΟΑΕΕ; Μήπως οι βιοτέχνες π.χ. μηχανουργεία, οικοδομή δεν έχουν τέτοια ανάγκη;

Γιατί δεν υπάρχει καμία ειδική μέριμνα για τις γυναίκες ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ;

Μπορεί να «ζήσει» Ταμείο μόνο με τα χρήματα των ασφαλισμένων;

Γιατί, ενώ οι δικές τους κυβερνητικές μελέτες διαπιστώνουν ότι μόνο με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης μπορεί να σταθεί ο ΟΑΕΕ, αυτοί προχωρούν στη μείωσή της;

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ
Ζητά σύγκληση των αντιπροσώπων της ΕΣΕΕ

Για να αποφασιστεί η αντίδραση στις κυβερνητικές αποφάσεις

Τη σύγκληση των ανώτατων οργάνων της ΕΣΕΕ, προκειμένου να αποφασιστεί η αντίδρασή της στις αποφάσεις της κυβέρνησης, προτείνει η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» (υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ). Στην επιστολή της προς το προεδρείο και το ΔΣ της ΕΣΕΕ, σημειώνει:

«Απ' ό,τι φαίνεται η διαβούλευση της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό. Τα "πατριωτικά" μέτρα, τμηματικά και συνοπτικά, αποφασίστηκαν και εξαγγέλθηκαν.

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων πιστεύει ότι:

Ολα όσα γίνονται, αποφασίζονται και δρομολογούνται μας αφορούν άμεσα. Επηρεάζουν καθοριστικά την παραμονή μας στη δουλειά, την ύπαρξη του μαγαζιού μας, το επίπεδο της ζωής μας, το δικό μας μέλλον και αυτό των παιδιών μας.

Ανεξάρτητα από το πόσο επαρκές και σίγουρο για τις αποφάσεις του αισθάνεται το Προεδρείο και το ΔΣ της ΕΣΕΕ, καθώς και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι εξελίξεις επιβάλλουν και απαιτούν την ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων μας.

Γι' αυτό προτείνουμε και ζητάμε:

Αμεση σύγκληση πανελλαδικής σύσκεψης των αντιπροσώπων της ΕΣΕΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ΔΣ Εμπορικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών Εμπορικών Συλλόγων με θέμα: οι αποφάσεις της κυβέρνησης και η δική μας αντίδραση.

ΥΓ:

1. Εναλλακτικά θα μπορούσε να επισπευσθεί η Ετήσια ΓΣ της ΕΣΕΕ.

2. Η ΑΣΕ καλεί κάθε Ομοσπονδία, Σύλλογο και Αντιπρόσωπο που συμφωνεί με την αναγκαιότητα μιας τέτοιας σύγκλησης να το ζητήσει επίσης με το δικό του έγγραφο προς το Προεδρείο και το ΔΣ της ΕΣΕΕ».

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΣΠΑ
Ξεκίνησε η διαβούλευση για το νομοσχέδιο

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από χτες και μέχρι τις 8 του Μάρτη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Αποκέντρωση, Απλοποίηση και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο τροποποιεί το νόμο 3614/07 και έχει ως βασικό στόχο να κάνει πιο εύκολη τη ροή του χρήματος προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, για τους οποίους προορίζονται τα 10,3 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ για το 2010 και όσα θα ακολουθήσουν, ώστε να κάνουν «ανάπτυξη». Σ' αυτούς θα διοχετευθούν τα κλεμμένα από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Στην εισηγητική έκθεση γίνεται λόγος για «πολυπλοκότητα» και γραφειοκρατία του υφιστάμενου πλαισίου που οδήγησε σε σοβαρές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η απορροφητικότητα του συνολικού σχεδίου να μην ξεπερνά το 5%. Βασικά στοιχεία του είναι η μετάθεση στις Περιφέρειες της ευθύνης υλοποίησης των προγραμμάτων. Θα υπογράφεται μια «Επιχειρησιακή Συμφωνία Υλοποίησης» με τα συναρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια, όπου θα αναγράφονται αναλυτικά τα έργα. Κάθε δύο μήνες θα γίνεται έλεγχος και το υπουργείο θα μπορεί να αναδιανέμει πόρους από έργα που καθυστερούν σε άλλα ή ακόμη και ανάμεσα στις Περιφέρειες.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προσανατολίζεται σε κλείσιμο των πρατηρίων

Σε κινητοποιήσεις με κλείσιμο των πρατηρίων τους μετά τις 8 Μάρτη προσανατολίζονται οι βενζινοπώλες, όπως ανακοίνωσε χτες η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) αντιδρώντας στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς παράλληλη εγκατάσταση συστήματος εισροών - εκροών όγκου καυσίμων. Η Ομοσπονδία επικαλείται πληροφορίες ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μην εφαρμόσει το νόμο για ταυτόχρονη εγκατάσταση αυτού του συστήματος και των ταμειακών μηχανών και καταγγέλλει ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με άρνηση της κυβέρνησης να ελέγξει αποτελεσματικά τη διακίνηση των καυσίμων εξυπηρετώντας ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Ακόμη, η ΟΒΕ καταγγέλλει τις νέες αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο για τα καύσιμα και στο ΦΠΑ υπογραμμίζοντας ότι θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παραγωγή, τις μεταφορές και την κατανάλωση. «Η ΟΒΕ δηλώνει για άλλη μια φορά την αντίθεσή της στις αυξήσεις των φόρων και καλεί τους καταναλωτές να συνειδητοποιήσουν ποια είναι η αιτία της ακρίβειας στα καύσιμα, στις μεταφορές, στα προϊόντα», καταλήγει η Ομοσπονδία.

ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Συστήθηκε η εταιρεία κατασκευής

Με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ θα διευκολύνει τη ροή και υγροποιημένου αερίου

Τη συμφωνία ίδρυσης της εταιρείας που θα κατασκευάσει τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου υπέγραψαν χτες στη Θεσσαλονίκη οι εταιρείες «IGIPoseidonSA» (στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου-ΔΕΠΑ και η Ιταλική «Edison») και η BEH («BulgarianEnergyHolding»). Οι δύο εταιρείες θα συμμετέχουν ισομερώς στη νέα εταιρεία. Ο αγωγός θα ξεκινά από τον ελληνοτουρκικό αγωγό στην Κομοτηνή και θα έχει μήκος 168 χλμ. με αναμενόμενη μεταφορική ικανότητα 3-5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 140 εκατ. ευρώ και αναμένεται να λειτουργήσει το 2013.

Στο μεταξύ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είχε πλούσια δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη. Η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη συναντήθηκε με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας και τους διαβεβαίωσε ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν έχουν ως σκοπό να τιμωρούν, αλλά να συνεργάζονται για τη βελτίωση της βιομηχανίας! Συναντήθηκε επίσης με το διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, με στελέχη των εταιρειών που εμπλέκονται στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, τον υφυπουργό Ενέργειας της Ιταλίας και τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Μίλησε επίσης στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπου και ανέπτυξε το σύνολο της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των πολυεθνικών της ενέργειας και θα προκαλέσει σημαντικές επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά πολύ σύντομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ