ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Κατεπείγον να απαντηθεί ταξικά η βαρβαρότητα

Με προκλητικά επιχειρήματα, η κυβέρνηση προσπάθησε χτες στην Επιτροπή της Βουλής να νομιμοποιήσει στις λαϊκές συνειδήσεις τα μέτρα - λαιμητόμο

Ούτε λεπτό δεν πρέπει να πάει χαμένο στην οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης στα βάρβαρα μέτρα

*

Ούτε λεπτό δεν πρέπει να πάει χαμένο στην οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης στα βάρβαρα μέτρα
Με τις διαδικασίες - εξπρές του «κατεπείγοντος» - που στήριξαν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. - και σε μία και μόνο συνεδρίαση, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τα οικονομικά μέτρα - φωτιά που λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα.

«Κατεπείγον δεν είναι το νομοσχέδιο, κατεπείγον είναι να απαντήσει ο λαός στην επίθεση που γίνεται εναντίον του», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του τόσο με τη διαδικασία όσο και με την ουσία των κυβερνητικών μέτρων.

Σχολιάζοντας τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι «δε μας εμπιστεύονται οι αγορές», ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση λογοδοτεί στις αγορές, στην ΕΕ και το ΝΔΤ, σε αυτούς δηλαδή που εθελοντικά έχει εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα, τους οποίους μάλιστα εμφανίζει ως τιμητές. Η Ελλάδα, συνέχισε, δεν πιέζεται από διεθνείς οργανισμούς, αλλά συμμετέχει ενεργά στο σχεδιασμό αυτών των μέτρων, αφού έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Δρομολογημένα μέτρα

Στα πλαίσια αυτά, είπε, όποια λαϊκή κατάκτηση υπήρχε, πρέπει να εξαφανιστεί για να έρθει στη συνέχεια το κεφάλαιο να επανεπενδύσει σε μια ερημοποιημένη από κάθε δικαίωμα κατάσταση. Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, είχε προειδοποιήσει πριν τις εκλογές ότι θα έχουμε πόλεμο κατά των δικαιωμάτων. Και σε αυτόν τον πόλεμο πρέπει να απαντήσει ο λαός χωρίς ηττοπάθεια.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι τα μέτρα δεν παίρνονται λόγω της κρίσης, αλλά έχουν δρομολογηθεί εδώ και καιρό, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι το Ασφαλιστικό «άνοιξε» από το 1985 όταν δεν υπήρχε κρίση.

Η κυβέρνηση, τόνισε, στη διαπάλη των διάφορων ιμπεριαλιστικών κέντρων έχει διαλέξει στρατόπεδο και συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς και τις κατευθύνσεις για ακόμα σκληρότερα μέτρα. Ο λαός, υπογράμμισε δεν πρέπει να διαλέξει ούτε την Σκύλλα της ΕΕ ούτε τη Χάρυβδη των ΗΠΑ και του ΔΝΤ, δεν πρέπει να διαλέξει τον ιμπεριαλιστή που θα τον δολοφονήσει.

Τα μέτρα, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, έχουν μόνιμο χαρακτήρα στρατηγικής κατεδάφισης των λαϊκών δικαιωμάτων και γι' αυτό ο λαός πρέπει να απαντήσει στο μαύρο μέτωπο ΕΕ, ΔΝΤ, κυβέρνησης και κομμάτων της πλουτοκρατίας, αφού πατριωτισμός σήμερα σημαίνει να ξεσηκωθούν όλοι, καθώς τα μέτρα είναι σίγουρο ότι θα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκληση και κοροϊδία

Τον προκλητικό ισχυρισμό ότι οι Ελληνες στηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης, αφού ξέρουν ότι δεν υπάρχει άλλη στρατηγική για τη χώρα, ανέπτυξε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Είπε ότι μετά την ανακοίνωση των μέτρων φάνηκαν τα πρώτα σημάδια αναστροφής του αρνητικού διεθνώς κλίματος και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σωτηρία για τη χώρα».

Ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα και προσπάθησε να θολώσει τα νερά λέγοντας ότι, όταν ξεπεραστεί η κρίση, μπορεί να επιστραφεί ένα μέρος των εισοδηματικών απωλειών μέσω του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Για τη σημερινή κατάσταση έριξε όλες τις ευθύνες στα πέντε χρόνια των κυβερνήσεων της ΝΔ κατά τα οποία είπε ότι έπεσαν έξω όλοι οι προϋπολογισμοί του κράτους και ενημερώνονταν η ΕΕ με ψεύτικα στοιχεία. Αποτέλεσμα, ανέφερε, είναι σήμερα να μην πιστεύει κανένας την Ελλάδα αφού έχει χαθεί η αξιοπιστία της χώρας.

Ανακοίνωσε ότι φέτος η Ελλάδα θα δανειστεί 54 δισ. ευρώ, διαδικασία που δυσκολεύεται λόγω της αναξιοπιστίας για την οποία υπεύθυνη είναι η ΝΔ. Ο υπουργός είπε ότι από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για περικοπές εξαιρούνται οι υπάλληλοι της Βουλής για Συνταγματικούς λόγους, αφού αρμόδιος να απαντήσει είναι ο πρόεδρος της Βουλής. Ο Φ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι για τους υπαλλήλους της Βουλής θα ισχύσουν οι μειώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Συναίνεση με στρατηγικό χαρακτήρα

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Χ. Σταϊκούρας ψήφισε κατά του νομοσχεδίου με διαδικαστικού χαρακτήρα διαφωνίες, όπως ότι η κυβέρνηση άργησε να πάρει τα μέτρα και επέδειξε αδράνεια, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει με χρεοκοπία! Υπενθύμισε δε τη στήριξη που από την αρχή είχε δώσει η ΝΔ στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων και είπε ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Με τη δήλωση ότι «είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης» ο Μ. Βορίδης του ΛΑ.Ο.Σ. στήριξε τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα ψηφίζοντας «παρών». Είπε ότι οι βασικές ρυθμίσεις ειδικά στα φορολογικά είναι σωστές και δε δίστασε να αναφέρει ότι θα χρειαστεί «να γίνουν περισσότερα».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαδημούλης ανέλαβε να ξελασπώσει την αντιλαϊκή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τα μέτρα σαν απόκλιση από την πολιτική του. Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα πράττει μετεκλογικά και σπέρνοντας ψευδαισθήσεις για το χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε την δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι τα μέτρα είναι εκτός της ιδεολογίας της κυβέρνησης.

Μετά από αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τις ίδιας της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Β. Παπανδρέου αποσύρθηκε το άρθρο 18 του νομοσχεδίου που προέβλεπε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων που προμηθεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι βουλευτές εμφάνισαν σαν αιτία της αντίδρασής τους την εκτίμηση ότι η μείωση των τιμών των φαρμάκων δεν ήταν αρκετή.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθούν οι βουλευτικές συντάξεις

Αυτή η θέση αρχής του Κόμματος, που συνοδεύεται από πρόταση για δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, αποσιωπάται από τα αστικά κόμματα και τα Μέσα που ελέγχουν

Με τη σύσταση «ταμείου στήριξης της Ελλάδας», στο οποίο θα κατατίθενται οι «προσφορές» για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους, επιχειρεί η κυβέρνηση να παραπλανήσει το λαό και να αποσπάσει την υποταγή του στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Στο πνεύμα της συναίνεσης που έντεχνα καλλιεργείται, το «παρών» στο εν λόγω εγχείρημα σπεύδουν να δώσουν πρώτοι οι βουλευτές της κυβέρνησης, του ΛΑ.Ο.Σ. και της ΝΔ. Αυτοί που με το ένα χέρι ψηφίζουν τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού, με το άλλο, γεμάτοι υποκρισία, ρίχνουν φραγκοδίφραγκα στο παγκάρι για να διασκεδάσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να μείνουν στο απυρόβλητο τα φιλομονοπωλιακά μέτρα.

Πρόκειται για κινήσεις εντυπωσιασμού που χρησιμεύουν για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού. Γιατί την ίδια στιγμή που το πενιχρό εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων καταληστεύεται από τα αντιλαϊκά μέτρα, έρχονται οι διάφοροι «φιλάνθρωποι» καλοθελητές να παρέχουν το δικό τους άλλοθι: Δήθεν όλοι κάνουν θυσίες. Και μάλιστα, είναι τόσο «πατριώτες» που δεν περιμένουν να τους ζητήσει κανείς τη θυσία, αλλά τάχα την παραχωρούν από μόνοι τους. Σαν τους «περαστικούς» που ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι του προσφέρουν το μισθό τους στο δρόμο.

Κάπως έτσι εμφανίζεται ο Χρ. Παπουτσής που «πέταξε» τις προάλλες το πυροτέχνημα να κοπεί κατά 50% η αποζημίωση για την κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τα χρήματα να πάνε στο ταμείο. Μόνο που κάτω από τις αντιδράσεις, αναγκάστηκε να υποχωρήσει ακόμα και από τη δημαγωγία. Κάπως έτσι εμφανίζεται και ο Γ. Καρατζαφέρης να προσφέρει με φιλευσπλαχνία το αυτοκίνητό του στη Βουλή και να ζητά προσωρινή (!) περικοπή στη βουλευτική αποζημίωση.

Την ίδια στιγμή, όλοι αυτοί οι καλοθελητές και τα ΜΜΕ των αστών, σφυρίζουν αδιάφορα απέναντι στην πάγια θέση του ΚΚΕ που υποστηρίζει: Να καταργηθούν οι βουλευτικές συντάξεις, να περιοριστούν δραστικά οι βουλευτικές αποζημιώσεις, να καταργηθούν τα επιδόματα που παίρνουν οι βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των διαφόρων επιτροπών. Και βέβαια, η συγκεκριμένη θέση του ΚΚΕ είναι θέση αρχής και δεν ακούγεται πρώτη φορά τώρα, εξαιτίας της κρίσης.

Αλλά οι «φιλάνθρωποι» και «πατριώτες» εκπρόσωποι των κομμάτων της πλουτοκρατίας, καταπίνουν τη γλώσσα τους και κάνουν γαργάρα την πρόταση. Χώρια τα αστικά ΜΜΕ που τη «θάβουν» στην κυριολεξία. Ακριβώς γιατί ο πατριωτισμός τους είναι συνδεδεμένος και υποταγμένος στην υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Εκείνο που στην πραγματικότητα τους ενδιαφέρει είναι να αξιοποιήσουν την κρίση και τα ελλείμματα για να βαθύνουν τη στρατηγική επίθεση της πλουτοκρατίας ενάντια στους εργαζόμενους, να αφαιρέσουν δικαιώματα και κατακτήσεις, να καταρρακώσουν το ηθικό του λαού, ώστε το κεφάλαιο με καλύτερους όρους να μετρήσει ραγδαία αύξηση στην κερδοφορία του. Και το εν λόγω «ταμείο» χρησιμεύει ακριβώς στον αποπροσανατολισμό και την εξαπάτηση του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ