ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Το Μαυροβούνιο και πάλι στο προσκήνιο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Για άλλη μια φορά, το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει, όσον αφορά το γιουγκοσλαβικό παζλ και οι δίγλωσσες εξωτερικές παρεμβάσεις ανασυνθέτουν το σκηνικό, όπου ο κίνδυνος για μία ανάφλεξη ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή.

Αφορμή γι' αυτές τις εκδηλωμένες αντιθέσεις ήταν οι αλλαγές του Ομοσπονδιακού Συντάγματος της Γιουγκοσλαβίας, που προώθησε αιφνιδιαστικά ο Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη. Μετά από μία έκτακτη συνεδρίαση που κράτησε όλη τη νύχτα της Παρασκευής, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου υιοθέτησε τις προτάσεις της τοπικής κυβέρνησης και απέρριψε τις επίμαχες αλλαγές, χαρακτηρίζοντάς τες «παράνομες και απαράδεκτες». Αλλά, όπως και η κυβέρνηση, έτσι και το Κοινοβούλιο κράτησε χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης και φωνές βουλευτών που ζητούσαν άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την απόσχιση του Μαυροβουνίου.

Σε αυτή την κίνηση του Μαυροβουνίου, ο υπουργός Πληροφοριών της Γιουγκοσλαβίας, Αλεξάντρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα «πάρει μέτρα για να προστατεύσει τη συνταγματική τάξη», χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει τα μέτρα που θα ληφθούν. Στο θέμα απάντησε εκ νέου, τόσο ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, όσο και ο πρωθυπουργός Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

Πιο «εμπρηστικός» αυτή τη φορά, ο Τζουκάνοβιτς δήλωσε χθες ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επέλεξε να καταστρέψει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (RFY) για να μην παρουσιαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ και εκτίμησε πως οι συνταγματικές τροποποιήσεις που υιοθέτησε την περασμένη βδομάδα το γιουγκοσλαβικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αποτελούν «πολιτική και νομική παραβίαση και μια βάναυση επίθεση» εναντίον της RFY. «Ο λόγος της πολιτικής και νομικής αυτής παραβίασης είναι σαφής: Εχει αποκλειστικό στόχο να διασφαλίσει την παραμονή στην εξουσία του Μιλόσεβιτς», καταλήγει ο Τζουκάνοβιτς. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός είπε πως η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας «πολιτικής αυτοσυγκράτησης» και θέλει να αποφύγει κάθε σύγκρουση με το Βελιγράδι.

Πάντως, το Μαυροβούνιο εμφανίζεται να αποκτά και νέους «συμμάχους» πέρα από την ΕΕ, η οποία εξέφρασε την απόλυτη στήριξή της προς την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Συγκεκριμένα, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Μαυροβούνιο και στον Πρόεδρο Τζουκάνοβιτς και καταδίκασαν τις ενέργειες του Μιλόσεβιτς. Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι τρεις πρωθυπουργοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τη σημερινή κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, που αποτελεί απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Η ανακοίνωση αυτή είναι απότοκη της τριμερής διάσκεψης των πρωθυπουργών της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δυρράχιο της Αλβανίας.

Οι συνομιλίες των τριών αποσκοπούν στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και επίσημες πηγές δήλωσαν ότι επιλέχτηκε η πόλη του Δυρραχίου για τη διάσκεψη, λόγω της σημασίας του λιμανιού της, το οποίο θεωρείται ότι θα είναι η κεντρική πόρτα του «Διαδρόμου οκτώ», που θα «ενώσει» την ανατολική με τη δυτική Ευρώπη. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Επίσης, τονίζονται τα «θετικά βήματα» στις σχέσεις των χωρών αυτών, και σαν παράδειγμα αναφέρεται η υπογραφή πριν από λίγους μήνες του πρωτοκόλλου συνεργασίας, στην Ποντγκόριτσα, μεταξύ Αλβανίας και Μαυροβουνίου και η διάνοιξη δύο συνοριακών φυλακίων από τις δύο χώρες.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΑΤΑΜΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αισιοδοξία στις συναντήσεις, μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους

Ιρανοί οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδηλώνουν στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ιρανού Προέδρου

Associated Press

Ιρανοί οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδηλώνουν στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ιρανού Προέδρου
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

«Νέο ξεκίνημα» και «αισιόδοξη νέα αρχή», χαρακτήρισαν ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοχάνες Ράου και ο Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, αντίστοιχα, την επίσημη τριήμερη επίσκεψη που άρχισε, χτες, στη Γερμανία ο Ιρανός Πρόεδρος Μωχάμαντ Χαταμί. Η διπλωματική θετική ατμόσφαιρα, πάντως, δεν περιόρισε τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες η γερμανική αστυνομία, που βρέθηκε, χθες, αντιμέτωπη και με χιλιάδες Ιρανούς αντιφρονούντες που διαδήλωσαν στο κέντρο του Βερολίνου.

«Πρόκειται για μια πολύ ικανοποιητική επίσκεψη που μας αφήνει το περιθώριο συνεργασίας σε πολλά πεδία, κυρίως στο οικονομικό και το πολιτιστικό», τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό Πρόεδρο, ο Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Γερμανός Καγκελάριος παραδέχτηκε ότι παραμένουν μεγάλες οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε εξίσου θετικό ύφος κινήθηκαν οι δηλώσεις και του Γερμανού Προέδρου Γιοχάνες Ράου, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρούσε η Γερμανία με το Ιράν. Ο Ράου, πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη καταδίκη από ιρανικό δικαστήριο 10 Ιρανών Εβραίων, υπογραμμίζοντας ότι «είναι θεμέλιο κάθε δημοκρατίας η προστασία των μειονοτήτων».

Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος τόνισε ότι το Ιράν είναι δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένοι στο δρόμο της προόδου. Εξέφρασε την ελπίδα ότι έχει, ήδη, ξεκινήσει ένας διαπολιτιστικός διάλογος σε βάθος του Ιράν με την Ευρώπη «με σεβασμό, πάντα, στην πολιτιστική αυτοτέλεια της κάθε πλευράς, χωρίς να αποκλείεται η εύρεση κοινών σημείων».

Υπό αστυνομικό κλοιό το Βερολίνο

Μέτρα υψίστης ασφαλείας έχει λάβει η γερμανική Αστυνομία, τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της άφιξης του Ιρανού Προέδρου καθώς υπήρχαν πληροφορίες ακόμη και για βίαιες συγκρούσεις μελών μιας από τις ισχυρότερες ιρανικές αντιπολιτευτικές οργανώσεις με τους άνδρες της γερμανικής ασφάλειας. Οπως έγινε γνωστό, την περασμένη βδομάδα, η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια 50 αντικαθεστωτικών Ιρανών ακτιβιστών ενώ, παράλληλα, εκτεταμένοι και αυστηροί ήταν οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στα σύνορα της χώρας.

Ισχυρές δυνάμεις της γερμανικής αστυνομίας αναπτύχθηκαν, χθες, μπροστά από τους χιλιάδες Ιρανούς αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη Βόννη και προσπάθησαν να πλησιάσουν την Πύλη του Βραδεμβούργου. Κυριότερα συνθήματα των διαδηλωτών, που στην πλειοψηφία τους ήταν υποστηρικτές του Εθνικού Συμβουλίου Ιρανικής Αντίστασης, του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Λαού» που δρα στο Ιράν, ήταν τα: «Χαταμί έξω από τη Γερμανία», «Το εμπόριο με τους μουλάδες είναι αντίθετο με τα δικαιώματα του ανθρώπου» κ.ά. Επίσης, δεκάδες ήταν τα πορτρέτα του ηγέτη του ενόπλου σκέλους Μασούντ Ραντζαβί, του οποίου μαγνητοσκοπημένο μήνυμα μεταδόθηκε από γιγαντοοθόνες.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, του οποίου οι μετακινήσεις ακόμη και εντός του Βερολίνου γίνονται με ελικόπτερο, σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα στην αντίθετη άποψή του». Κατά της επίσκεψης του Χαταμί στη Γερμανία είχε εκφραστεί τόσο η τοπική εβραϊκή κοινότητα όσο και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία κάλεσε τη γερμανική ηγεσία να ασκήσει πιέσεις στον Ιρανό Πρόεδρο για τη βελτίωση των όρων σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιβίωσε ο ισραηλινός κυβερνητικός συνασπισμός

Αρχίζει, σήμερα, στο Καμπ Ντέιβιντ η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύνοδος κορυφής υπό τις έντονες πιέσεις της Ουάσιγκτον

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Επιβίωσε, τελικά, της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησής του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, του οποίου η αντιπολίτευση, παρά την αποχώρηση τριών κομμάτων από τον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία για να ανατρέψει την κυβέρνηση. Υπό αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας, ο Μπάρακ μεταβαίνει, σήμερα, στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση κορυφής με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Παρά τις 54 ψήφους υπέρ, έναντι 52 κατά και 7 αποχών, το «Λικούντ» δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη σχετική πλειοψηφία και να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 61 ψήφους προκειμένου να ανατρέψει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Εχούντ Μπάρακ μετά από πολύωρη συνεδρίαση, που έληξε αργά χτες το βράδυ. Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, ο Εχούντ Μπάρακ άνοιξε τη χτεσινή συνεδρίαση δηλώνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει στη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον, σεβόμενος τις πάγιες αρχές της ισραηλινής διπλωματίας, αλλά, παράλληλα, «σεβόμενος και τη λαϊκή εντολή για προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστινίους», που έλαβε, πριν από ένα χρόνο, από περισσότερους από 2 εκατομμύρια Ισραηλινούς. Τη θέση του Μπάρακ ήρθε να ενισχύσει και μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε, χτες, και έδειχνε ότι η πλειοψηφία του ισραηλινού λαού τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής της συνόδου στις ΗΠΑ.

Στις απόψεις τους, όμως, επέμειναν και τα τρία δεξιά κόμματα που αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Το «Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα», το υπερορθόδοξο εβραϊκό κόμμα «Σας» και το κόμμα των Ρώσων μεταναστών «Israel B' Aliya» κατηγόρησαν τον Μπάρακ για μεγάλες υποχωρήσεις απέναντι στους Παλαιστινίους και του στέρησαν 26 βουλευτές και 6 υπουργούς, μετατρέποντας την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς στηρίζεται μόνο από 42 βουλευτές, έναντι 68 που είχε μέχρι σήμερα.

Στο πλευρό του Εχούντ Μπάρακ έσπευσε να σταθεί και η Ουάσιγκτον, χωρίς να παραλείψει, στιγμή, να επαναλάβει τη μέγιστη σημασία που αποδίδει στη σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ που αρχίζει σήμερα. Την ικανοποίησή της για «το πάθος και την επιμονή του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην πορεία της ειρήνης» εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, που αναγνώρισε ότι η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ περιπλέκει την ήδη προβληματική κατάσταση. Εξίσου πεπεισμένος για την αποφασιστικότητα του Μπάρακ εμφανίστηκε και ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ, απέφυγε να σχολιάσει την ισραηλινή κυβερνητική κρίση και επέμεινε στη λαϊκή εντολή που έχει ο Μπάρακ να προωθήσει την ειρήνη, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσιγκτον «περιμένει πολλά και από τις δύο πλευρές».

Παραιτήθηκε ο Ισραηλινός Πρόεδρος

Την παραίτησή του υπέβαλε, χτες το απόγευμα, και επισήμως ο Εζέρ Βάισμαν, αποχωρώντας από τη θέση του τρία χρόνια πριν από την κανονική λήξη της δεύτερης θητείας του. Το κείμενο της παραίτησης ανέγνωσε στο ισραηλινό Κοινοβούλιο ο πρόεδρός του Αβραάμ Μπουργκ, ο οποίος και θα αναλάβει χρέη Προέδρου μέχρι την 31η Ιουλίου, οπότε η Κνεσσέτ θα προχωρήσει σε εκλογή νέου Προέδρου. Ως επικρατέστερος διάδοχος εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες.

Η παραίτηση Βάισμαν ήταν αναμενόμενη μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς, κατά τη διάρκεια της βουλευτικής και υπουργικής του θητείας στη δεκαετία του '80.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ