ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Παραδόθηκε στις φλόγες

Δραματική είναι η κατάσταση στο Κόσσοβο, όπου εκτός από τις καταστροφές από τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν και τις νάρκες που εκρήγνυνται συνεχώς, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας

Associated Press

Δραματική είναι η κατάσταση στο Κόσσοβο, όπου εκτός από τις καταστροφές από τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν και τις νάρκες που εκρήγνυνται συνεχώς, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας
ΡΩΜΗ - ΣΟΦΙΑ - ΜΑΣΣΑΛΙΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σχεδόν όλα τα Βαλκάνια, αλλά και η Νότια Ευρώπη έχει παραδοθεί στις φλόγες, που κατατρώγουν δάση, σπίτια, καλλιέργειες, ακόμη και ανθρώπους. Το δώρο του Προμηθέα προς του ανθρώπους έγινε μέσα σε ελάχιστες ώρες ο εφιάλτης που απειλεί να καταστρέψει τα πάντα. Από την Ισπανία ως την Τουρκία και από τη Ρουμανία έως την Ελλάδα οι εστίες της πύρινης κόλασης που ξεπήδησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι χιλιάδες.

Δεκάδες πυρκαγιές μαίνονται στην Ιταλία, που ήδη αρχίζει να μετρά νεκρούς. Επτά από τον καύσωνα στην Ιταλία και 3 από τις πυρκαγιές, δύο γέροντες και ένας πυροσβέστης όταν καταπλακώθηκε από το πυροσβεστικό όχημα, ενώ ο υπουργός Γεωργίας καταγγέλλει ότι η έξαρση των πυρκαγιών είναι έργο εμπρηστών. Φλέγεται όλη η χώρα και ιδιαίτερα ο νότος, καθώς έχουν εκδηλωθεί 122 πυρκαγιές. Οι περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα είναι οι περιφέρειες: Λάτσιο, Καμπανία, Απουλία και Καλαβρία, ενώ από το Σάββατο μαίνεται η φωτιά και στο δάσος του Πορτοφίνο. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

«Οι εμπρηστές είναι δολοφόνοι και εναντίον τους θα πρέπει να υπάρξουν βαρύτερες ποινές», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Πεκοράρο Σκάνιο και αποκάλυψε ότι οι εμπρησμοί έγιναν από το κύκλωμα που τροφοδοτεί με εποχικούς εργάτες για την πυρασφάλεια. Στην Καλαβρία οι ζημιές ανέρχονται στα 2.000 εκτάρια. Κάηκαν κατοικίες και οι κάτοικοι δύο χωριών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Οι δήμαρχοι και οι κάτοικοι κατηγορούν τις υπηρεσίες πυρόσβεσης για καθυστερημένες και αναποτελεσματικές επεμβάσεις. Τα εννιά πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν προλαβαίνουν να σβήσουν τις πυρκαγιές, καθώς ο δυνατός άνεμος κάνει προβληματική την επέμβασή τους στις διάφορες εστίες. Παράλληλα χτες ζητήθηκε η επέμβασή τους σε 15 διαφορετικά σημεία σε ολόκληρη την Ιταλία. Από τις πυρκαγιές έγινε αιτία να κλείσει η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Λέτσε και Μιλάνου και 600 τουρίστες απομακρύνθηκαν από χωριό κοντά στη Ματέρα.

Στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στη Μασσαλία, τρεις πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να κατασβήσουν και να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε, ενώ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε ετοιμότητα, αφού η Μετεωρολογική Υπηρεσία πρόβλεψε ότι θα ενισχυθούν οι άνεμοι στη Νότια Γαλλία. Από τις πυρκαγιές δασών έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι και χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων καταστράφηκαν.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Εκατόν σαράντα πυρκαγιές στις τελευταίες 14 ώρες, σε κατάσταση ανάγκης η περιφέρεια Χάσκοβο, αλλά και όλη η χώρα. Στη Νοτιοανατολική Βουλγαρία , η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Κυριακή το βράδυ εξαιτίας της τεράστιας πυρκαγιάς που ξέσπασε, καταστράφηκαν, μέχρι στιγμής, 50.000 στρέμματα δασών και 5.000 στρέμματα σιταριού, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ιβάν Κοστόφ.

Χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές συνεχίζουν τη μάχη με τη φωτιά στην περιοχή των πόλεων Χάσκοβο, Χαρμανλί, Σιμενοφγράντ, Δημητροφγκράντ και Σβιλενγκράντ - κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Πέρα από τις δασικές εκτάσεις και τις καλλιέργειες, οι φλόγες αποτέφρωσαν και αγροτικά κτίρια στο χωριό Κωνσταντίνοβο. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες οι άνδρες του πυροσβεστικής και στρατιώτες κατάφεραν, χτες βράδυ, να ανακόψουν τη φωτιά, λίγα μέτρα πριν από στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο χωριό Ιβάνοβο, όπου αποθηκεύεται μεγάλη ποσότητα οβίδων και άλλων πυρομαχικών, σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ.

Δύσκολη και περίπλοκη η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι κάτοικοι και οι δυνάμεις του ΟΗΕ προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο δεκάδες πυρκαγιές που υπολογίζουν ότι ξέσπασαν όταν λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών εξερράγησαν νάρκες. Πέντε στρατιωτικοί τομείς στο Νοτιοανατολικό Κόσσοβο, αλλά και τα χωριά Σάχου, Κόγιου και Πλανέγια εκκενώθηκαν και οι φλόγες έχουν καταστρέψει εγκαταστάσεις, αλλά και δεκάδες σπίτια.

Στην Ρουμανία ήρθη η απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων μετά την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ η χώρα προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τις πυρκαγιές και προετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα καύσωνα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν και τη Νότια Κροατία, όπου από πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χτες κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σπλιτ, καταστράφηκαν δύο εργοστάσια και έκλεισε προσωρινά τμήμα του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου. Οι ζημιές υπολογίζονται σε περίπου 300.000 δολάρια.

Τέλος, στις φλόγες έχει παραδοθεί και η περιοχή της Αττάλειας, στα παράλια της Τουρκίας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ζει και βασιλεύει η παραοικονομία

ΣΟΦΙΑ.-

Σχεδόν το ένα τέταρτο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας προέρχεται από το λαθρεμπόριο, το οργανωμένο έγκλημα και συνολικά την παραοικονομία. Και αυτή είναι η επίσημη εκδοχή, που σημαίνει ότι με «ρεαλιστικούς όρους» το πέρασμα της χώρας από το σοσιαλιστικό τρόπο διαχείρισης στον καπιταλιστικό αποδεικνύεται πολύ πιο οργιώδες και φυσικά «σκοτεινό».

Στο διά ταύτα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε χτες ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της, η παραοικονομία στη Βουλγαρία αντιστοιχεί στο 22% του βουλγαρικού ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις αυτές μάλλον είναι πολύ «συγκρατημένες», καθώς σε έκθεση που κατέθεσε, το 1999, ο αυστριακός καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου του Λιντζ Φρίντριχ Σνάιντερ ανεβάζει το ποσοστό επί του ΑΕΠ στο 32,7%.

Σε ανάλογο συμπέρασμα καταλήγει κανείς ακόμη και από τις επίσημες δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων, όπως του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών Μουραβέι Ράντεφ, που υποστηρίζει το ένα τρίτο των πωλήσεων λιανικής στη Βουλγαρία προέρχεται από την παράλληλη οικονομία. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, από τις αρχές του χρόνου η βουλγαρική κυβέρνηση επέβαλε την υποχρεωτική χρήση ταμειακών μηχανών και απηύθυνε έκκληση προς τους Βουλγάρους πολίτες να ζητούν απόδειξη λιανικής, ώστε να βοηθήσουν το κράτος στην είσπραξη φόρων.

Η καταπολέμηση του φαινομένου θα επιτρέψει τη δημιουργία πηγής εσόδων, η οποία «θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε τους φόρους», επισήμανε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών Εμμανουήλ Γιορντάνοφ ζήτησε προσφάτως από τους διανομείς προϊόντων μεγάλων εταιριών, όπως η Nestle και η Johnny Walker, να εντείνουν τα μέτρα κατά των παράνομων εισαγωγών. Ενδεικτικό είναι ότι το 35% των αλκοολούχων που καταναλώνονται στη Βουλγαρία προέρχεται από παράνομες εισαγωγές, ενώ το 10% με 13% παράγεται παρανόμως σε εγχώρια εργαστήρια, τα οποία ειδικεύονται σε απομιμήσεις ξένων ποτών.

Σύμφωνα με το Κέντρο «Σπουδών για τη Δημοκρατία» Σόφια, το 33% των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Βουλγαρίας και ΕΕ - 890 εκατ. ευρώ - συντελούνται μέσω καναλιών λαθρεμπορίου. Το 15% των βουλγαρικών εξαγωγών προς τις χώρες - μέλη της ΕΕ δεν εμφανίζονται στις στατιστικές του Eurostat. Από την άλλη, εμπορεύματα συνολικής αξίας 501 εκατ. ευρώ, τα οποία εξάγονται από τις χώρες της ΕΕ προς τη Βουλγαρία δεν εμφανίζονται ως εισαγωγές στη βόρεια γείτονά μας.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι αγόρασε το 1999 περί τα 500 εκατ. δολάρια των οποίων την προέλευση δεν ήταν σε θέση να δικαιολογήσει.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Εκρηξη στο Βλαντικαβκάζ

ΜΟΣΧΑ.-

Εξι άτομα σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν σαν αποτέλεσμα της έκρηξης μηχανισμού που σημειώθηκε την Κυριακή, 9 Ιούνη, στην κεντρική αγορά της πόλης Βλαντκαβκάζ, πρωτεύουσας της Βόρειας Οσετίας. Η ανάκριση διερευνά δυο εκδοχές: τρομοκρατική ενέργεια των Τσετσένων ανταρτών ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών εγκληματικών ομάδων.

Από την άλλη μεριά, το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές του γενικού επιτελείου των ομοσπονδιακών στρατευμάτων στο Βόρειο Καύκασο, μετέδωσε τη Δευτέρα ότι η έκρηξη στην πόλη Βλαντικαβκάζ και οι απειλές των Τσετσένων αυτονομιστών για την κατάληψη των πόλεων Γκρόζνι και Γκουντερμές, έχουν ως στόχο την απόσπαση της προσοχής από την προγραμματιζόμενη διείσδυση από τη Γεωργία τσετσενικών συμμοριών (1.500 άτομα), σύμφωνα με σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί αξιωματικοί γενικού επιτελείου χώρας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στον Ασλάν Μασχάντοφ ανατίθεται ο ρόλος του οργανωτή τρομοκρατικών ενεργειών, με σκοπό την απόσπαση της προσοχής των ρωσικών ομοσπονδιακών στρατευμάτων και των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή Ιτούμ-Καλά της Τσετσενίας που συνορεύει με τη Γεωργία. Εδώ ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει το πέρασμα στην Τσετσενία των συμμοριτικών ομάδων, οι περισσότερες των οποίων αποτελούνται από μισθοφόρους ισλαμιστές από αραβικές χώρες.

Στο μεταξύ, η συνοριακή διεύθυνση της Γεωργίας διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ για την ύπαρξη τσετσενικών συμμοριών στη Γεωργία και για προετοιμαζόμενη διείσδυσή τους από το φαράγγι Πανκισί στην Τσετσενία.

ΜΕΞΙΚΟ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αεροπορικές τραγωδίες

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Δύο αεροπορικές τραγωδίες έπληξαν τη Λατινική Αμερική, όταν δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα στην Κολομβία, ενώ στο Μεξικό συνετρίβη αεροσκάφος με 19 επιβαίνοντες.

Ενα αεροπλάνο, τύπου DC-4 της εταιρίας «Κοράλ» συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση από την πόλη Βιλαβιτσέντσιο στην Ανατολική Κολομβία, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ανακοίνωσε η τοπική Αστυνομία. Το αεροπλάνο με είκοσι επιβαίνοντες είχε προορισμό την πόλη Μίτου, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, αλλά έπεσε σε ένα αγρόκτημα και πήρε φωτιά, διευκρίνισε ο διευθυντής της τοπικής αστυνομίας, Ραμίρο Κόμπο και πρόσθεσε πως ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και εφτά αξιωματικοί της αστυνομίας, δύο από τους οποίους είναι νεκροί. Εφτά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα και εγκαύματα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε μηχανική βλάβη.

Βορειότερα, στο Μεξικό, αεροσκάφος της εταιρίας «Αεροκαρίμπε» με 17 επιβάτες και δύο πιλότους συνετρίβη τα ξημερώματα της Κυριακής κοντά στο χωριό Σουζνίλα, στα νότια της πολιτείας Τσιάπας, ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας του Μεξικού (DGAC).

Το αεροπλάνο, Jet Stream J-32, εκτελούσε δρομολόγιο ανάμεσα στην πολιτεία Τσιάπας και την πολιτεία Ταμπάσκο και σύμφωνα με την DGAC η επαφή του με τον πύργο ελέγχου της πρωτεύουσας της πολιτείας Τσιάπας διακόπηκε λίγο μετά την απογείωση. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ