ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Κι άλλο αίμα για το πολυεθνικό πετρέλαιο

Εκατό νεκροί, ο πρώτος απολογισμός της έκρηξης, που σημειώθηκε σε πετρελαιαγωγό στο Δέλτα του Νίγηρα

Για άλλη μια φορά, βαρύς είναι ο «φόρος» που πλήρωσαν στο πολυεθνικό κεφάλαιο οι κάτοικοι της Νιγηρίας

Associated Press

Για άλλη μια φορά, βαρύς είναι ο «φόρος» που πλήρωσαν στο πολυεθνικό κεφάλαιο οι κάτοικοι της Νιγηρίας
ΛΑΓΟΣ.-

Τραγικός, για άλλη μια φορά, ο απολογισμός της νέας έκρηξης πετρελαιαγωγού, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στο Δέλτα του Νίγηρα. Μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν ανακαλυφθεί περισσότερα από 100 απανθρακωμένα πτώματα ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κατά πολύ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούσαν για άλλους 100 τραυματίες, εκ των οποίων οι περισσότεροι, φοβούμενοι τη σύλληψη, δε μεταφέρθηκαν για νοσηλεία και περισσότερους από 100 αγνοουμένους.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πολλά παιδιά που διακρίνονταν μόνο από τις σχολικές ποδιές τους, είχαν, μέχρι χθες το απόγευμα, καταμετρηθεί στη λίστα των θυμάτων από την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε σε πετρελαιαγωγό ανάμεσα στα χωριά Αντέζε και Οντιρι - Κορτ. Τα δύο χωριά βρίσκονται, μόλις, 20 χιλιόμετρα βορείως του λιμανιού Ουάρι στο Νίγηρα του Δέλτα και πολύ κοντά στην πόλη Τζέσε, που έχει γίνει γνωστή από μία παρόμοια έκρηξη, που το 1998 στοίχισε τη ζωή σε 700 ανθρώπους. Ολη την περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα εκμεταλλεύονται βρετανικές, αμερικανικές και ολλανδικές πετρελαϊκές πολυεθνικές.

Οι νιγηριανές αστυνομικές αρχές έχουν αποκλείσει όλη την περιοχή, όπου έχουν σπεύσει και εκατοντάδες εργάτες της πετρελαϊκής εταιρίας για να επισπευσθεί η επιδιόρθωση του αγωγού. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη, αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και ανώνυμες πηγές, προσκείμενες στις αρχές, εκτιμούν ότι ο αγωγός είχε υποστεί φθορά από βανδάλους που του είχαν καταφέρει ρωγμές με αιχμηρά αντικείμενα, προκειμένου να υπάρχουν διαρροές πετρελαίου, το οποίο, συνήθως, πωλούν λαθραία. Οπως και στις άλλες ανάλογες εκρήξεις, και σ' αυτήν, τα περισσότερα θύματα είναι χωρικοί και παιδιά, τα οποία συνωστίζονται στους πετρελαιαγωγούς για να μαζέψουν μικρές ποσότητες πετρελαίου για να καλύψουν τις καθημερινές ενεργειακές τους ανάγκες.

Τη βαθιά της θλίψη εξέφρασε, διά μέσω του υπουργού Εσωτερικών Τζέρι Γκάνα, η νιγηριανή κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή του, ο Γκάνα μιλά για «απώλεια σοβαρού αριθμού ανθρωπίνων ζωών», αλλά και «για καταστροφή ενός ζωτικού πετρελαϊκού αγωγού για την οικονομία της χώρας». Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε όλους τους Νιγηριανούς να «προστατεύσουν τους αγωγούς» και τόνισε ότι η νιγηριανή κυβέρνηση έχει, επανειλημμένως, προσπαθήσει να «εκπαιδεύσει» το νιγηριανό λαό, προκειμένου «να αντιλαμβάνεται τη μέγιστη σημασία που έχει η παραγωγή πετρελαίου για τη χώρα, καθώς από την εξαγωγή ακατέργαστου μαύρου χρυσού προέρχεται το 80% των εσόδων της».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νιγηριανής κρατικής εταιρίας πετρελαίου, μόνο τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκαν 497 περιπτώσεις βανδαλισμών έναντι 57 το 1998. Την ίδια στιγμή, οι νιγηριανές αρχές αρνούνται να σχολιάσουν και συστηματικά υποβιβάζουν τη δράση των ανταρτικών οργανώσεων που απαιτούν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για όλους τους κατοίκους των πλούσιων πετρελαϊκών περιοχών, την καταβολή αποζημιώσεων για την εκμετάλλευση της γης τους και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που έχουν προκαλέσει οι πετρελαϊκές πολυεθνικές.

13η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑIDS
Χρήματα και χρόνος για τις «ασθένειες της φτώχειας»

ΝΤΟΥΡΜΠΑΝ.-

Αρκετά χρόνια θα χρειαστούν ακόμη για να ανακαλυφθούν τα φάρμακα εκείνα, που θα καταστήσουν εφικτή την ουσιαστική αντιμετώπιση του ιού HIV και θα οδηγήσουν στην εξεύρεση μεθόδων θεραπείας του AIDS. Αυτό ήταν το κοινό σημείο των περισσότερων ομιλιών, που πραγματοποιήθηκαν, χθες, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας εργασιών της 13ης Διεθνούς Διάσκεψης για το AIDS, που πραγματοποιείται στη Νότια Αφρική. Σημείωσαν, επίσης, όλοι ανεξαιρέτως ότι η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού εμφανίζεται ως συνέπεια των άθλιων οικονομικών όρων και των απάνθρωπων συνθηκών υγιεινής, στις οποίες έχουν καταδικαστεί εκατομμύρια συνάνθρωποί μας στη μαύρη ήπειρο.

«Τα υπάρχοντα φάρμακα είναι αδύνατο να θεραπεύσουν ολοκληρωτικά την ασθένεια», σημείωσε ο Μάουρο Σχέχτερ, διευθυντής του Βρετανικού Κέντρου Κολούμπια με ειδίκευση στην αντιμετώπιση του HIV, καθώς, όπως τόνισε, ο ιός έχει τη δυνατότητα να «κρύβεται» στα κύτταρα του λεμφικού ιστού, όπου και δεν μπορεί να ανιχνευτεί, αλλά ούτε και να πληγεί από τα φάρμακα. Ως προσωρινή εναλλακτική λύση, ο Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Μολυσματικών Ασθενειών, παρουσίασε την πειραματική μέθοδο της διακοπτόμενης θεραπείας που εφαρμόζεται σε διάφορες κλινικές. Ο Φάουτσι τόνισε ότι η μέθοδος αυτή αντιμετωπίζει την ικανότητα αντίστασης στα φάρμακα που αναπτύσσει σταδιακά ο ιός, ενώ παράλληλα επιδρά ευεργετικά και στην ψυχολογία των ασθενών, που ευελπιστούν ότι δε θα περάσουν ολόκληρη τη ζωή τους σε θεραπεία.

Τη δρομολόγηση νέων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης ανακοίνωσε η Λιεβ Φράνσεν, συντονίστρια των προγραμμάτων της ΕΕ για το AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Θαρραλέα μέτρα», ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να λάβει η καθηγήτρια Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Ασθένειες της φτώχειας και της εξαθλίωσης», χαρακτήρισε το AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση η Μπρούτλαντ, υπενθυμίζοντας ότι, κάθε χρόνο, στερούν τη ζωή από 4 εκατομμύρια ανθρώπους, κατοίκους κυρίως αναπτυσσόμενων χωρών.

Η ομιλία της Μπρούτλαντ διεκόπη από δεκάδες ακτιβιστές της οργάνωσης κατά του AIDS «ACT UP», οι οποίοι εισέβαλαν στην αίθουσα, κατηγορώντας τους διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις, αλλά και τον ΠΟΥ ότι δίνει βάρος μόνο στην πρόληψη, αποφεύγοντας επισταμένα να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για τη θεραπεία και για τη μείωση των τιμών των υπαρχόντων φαρμάκων.

Associated Press

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Διαδηλώσεις κατά «της δικτατορίας των μουλάδων»

Σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό κλίμα διεξήχθη, χτες, η συνάντηση του Ιρανού Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί με τους ισχυρότερους εκπροσώπους του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου. Ο Χαταμί τόνισε ότι προτίθεται να επιμείνει στις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις και διαβεβαίωσε ότι θα δημιουργήσει θετικότερες συνθήκες για ξένες επενδύσεις στο Ιράν, οι οποίες θα εξασφαλίζουν στις ξένες εταιρίες τη δυνατότητα να «εξάγουν» από τη χώρα τα κέρδη τους, κάτι που δεν είναι, μέχρι σήμερα, εφικτό. Τον Χαταμί συνόδευε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βέρνερ Μιούλερ, που χαρακτήρισε «θετικότατες» τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο Ιράν και «φίλο της Γερμανίας» τον Ιρανό Πρόεδρο.

Διαφορετική άποψη, όμως, είχαν οι διαδηλωτές, μέλη της ιρανικής αντιπολίτευσης, αλλά και πολλών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συγκεντρώθηκαν, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά «της δικτατορίας των μουλάδων», αλλά και κατά του Γκέρχαρντ Σρέντερ, που αποδέχτηκε έναν, «κατ' εξακολούθηση, καταπατητή των ανθρωπίνων ελευθεριών στη χώρα του».

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

ΜΑΝΙΛΑ.-

Οι φωνές αγωνίας των αγνοούμενων που θάφτηκαν κάτω από τόνους σκουπιδιών έχουν πάψει πια να ακούγονται, με αποτέλεσμα ο προσωρινός τραγικός απολογισμός των 78 νεκρών από την κατολίσθηση σε χωματερή της Μανίλας, να θεωρείται υπερβολικά μικρός.

Χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν το έργο τους για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων, αν και οι ελπίδες έχουν αρχίσει να σβήνουν για τους καταφρονημένους της παραγκούπολης του προαστίου Κεζόν που θάφτηκε κάτω από τη χωματερή Παγιάτας. Εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων δήλωσε ότι συνεχίζουν παρά το γεγονός ότι οι φωνές κάτω από τους σωρούς των σκουπιδιών από τη νύχτα σιώπησαν. Ακόμα και οι συγγενείς των αγνοουμένων, αυτών που κατοικούσαν στις περίπου 100 παράγκες που θάφτηκαν κάτω από τους τεράστιους όγκους σκουπιδιών και λάσπης, έχουν χάσει πια κάθε ελπίδα.

«Δυστυχώς δε γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που είναι θαμμένοι κάτω από τα σκουπίδια. Ορισμένοι μιλούν για 100, άλλοι για λιγότερους και άλλοι για περισσότερους», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθνικών Καταστροφών των Φιλιππίνων Ορλάντο Μερκάντο, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των παγιδευμένων θα συνεχιστούν για τουλάχιστον τέσσερις μέρες ακόμα και τόνισε ότι τα συνεργεία διάσωσης θα χρειαστούν ελαφρότερα μηχανήματα, καθώς τα μηχανήματα του στρατού είναι βαριά και υπάρχει φόβος να υποχωρήσουν οι σωροί των σκουπιδιών θάβοντας βαθύτερα τους εγκλωβισμένους.

ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ
Νέα εμπλοκή στην κρίση

ΣΟΥΒΑ.-

Το σκηνικό που ήθελε την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει εδώ και επτά βδομάδες να οδεύει προς τον οριστικό τερματισμό, μάλλον ανατρέπεται καθώς χτες υποστηρικτές του Σπέιτ εισέβαλαν και κατέλαβαν ένα υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο στο Νησί της Χελώνας, το οποίο βρίσκεται ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής του κυρίως νησιού των Φίτζι, Βίτι Λέβου, όπως ανακοίνωσε το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον 40 ξένοι τουρίστες, ανάμεσά τους και 19 Αυστραλοί, βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας, αλλά χωρίς κανείς να κινδυνεύει, πρόσθεσε εκπρόσωπος του στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο που πρωταγωνιστούν οι υποστηρικτές του Τζορτζ Σπέιτ, αφού όλη τη βδομάδα πρωταγωνιστούν με το να καταλαμβάνουν αστυνομικά τμήματα και να στήνουν οδοφράγματα, σε μια προσπάθειά τους να επιτύχουν παραχωρήσεις από το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας. Ολες αυτές οι κινήσεις υπό το πρίσμα της συμφωνίας των δυνάμεων του Σπέιτ με τη στρατιωτική ηγεσία του Φίτζι, με στόχο την έξοδο της μικρής αυτής νησιωτικής χώρας από την πολιτική κρίση, που έχει ξεσπάσει εδώ και επτά βδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζορτζ Σπέιτ και οι υποστηρικτές του επέδραμαν στις 19 του Μάη στο Κοινοβούλιο και συνέλαβαν ομήρους 27 μέλη της κυβέρνησης, τον πρώτο ινδικής καταγωγής πρωθυπουργό Μαχέντρα Τσόντρι και μέλη της κυβέρνησής του. Δέκα ημέρες αργότερα ο στρατός κατέλαβε την εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ