ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βρετανοί... κυνηγοί τρομοκρατών

Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας η Ουάσιγκτον, όπως είναι γνωστό, απαιτεί τη θεσμοθέτηση της δράσης των μυστικών της υπηρεσιών στην Ελλάδα, μέσα από την υπογραφή μιας συμφωνίας αστυνομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Την ίδια απαίτηση, φαίνεται πως διατυπώνουν και οι Βρετανοί, μετά το τελευταίο χτύπημα της «17 Ν» εναντίον του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, τον περασμένο μήνα. Ηδη χτες, Ελληνες και Βρετανοί «ειδικοί», υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης των δύο χωρών, είχαν μια «πρώτη γνωριμία» στο πλαίσιο διήμερου «σεμιναρίου».

Οπως είναι γνωστό, η επίθεση της «17 Ν» κατά του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου, «συνέπεσε» με ένα μπαράζ δημοσιευμάτων, από αμερικανικά ΜΜΕ, που κατηγορούσαν την ελληνική κυβέρνηση για ανικανότητα να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Τα δημοσιεύματα αυτά, κατά τις εκτιμήσεις κυβερνητικών και διπλωματικών παραγόντων, εντάσσονταν στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί η Ουάσιγκτον, προκειμένου να «θεσμοθετήσει» μέσα από μια διακρατική συμφωνία τη δράση αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα των πιέσεων, η δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να προσφέρει στους Βρετανούς «έμπρακτες αποδείξεις» των καλών της προθέσεων, «προσκαλώντας» τις μεγάλες πράγματι, αγγλικές εμπειρίες - και υπηρεσίες - στο «κυνήγι» των ελληνικών «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι Βρετανοί, ασφαλώς, δεν αρνήθηκαν την πρόσκληση και ήδη πρόσφεραν «ιδέες» που πρόθυμα σπεύδει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα τα διαφημιστικά μηνύματα, που στοχεύουν στην ενεργοποίηση των «καταδοτικών αντανακλαστικών» της κοινωνίας και τα οποία θα αρχίσουν να μεταδίδονται από σήμερα.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, υποστηρίζει πως ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ορίζοντας για σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι, ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων της τρομοκρατίας.

Την ίδια ώρα θα μεταδοθεί από όλους τους σταθμούς ένα κείμενο με τίτλο «Ενός λεπτού σιγή». Η συμβολική αυτή ενέργεια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Τύπου κ. Δ. Ρέππας, «έχει προφανή σημασία την οποία κατανοούν όλοι οι Ελληνες».

Το κείμενο, θα αναφέρει πως «η τρομοκρατία, με την περιφρόνηση που δείχνει για την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής, με την υπόσκαψη της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής σταθερότητας που επιδιώκει, αποτελεί προσβολή για τους Ελληνες. Είναι μια απειλή για τη σημερινή Ελλάδα. Είναι κάτι το ξένο προς την ίδια τη φιλοσοφία και τη λογική της Ελλάδας. Ξένο σε κάθε παράδοσή μας. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα. Προτεραιότητα, όχι μόνο για την Πολιτεία, αλλά και για τον ελληνικό λαό, τον πολιτικό πολιτισμό της. Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και επιδίωξη της κοινωνίας να μη σταματήσει η προσπάθεια, για να ξεριζωθεί η τρομοκρατία. Με κάθε τρόπο. Το οφείλουμε στα θύματα των τρομοκρατών. Το οφείλουμε στη Δημοκρατία και τις ανθρώπινες αξίες της. Το οφείλουμε στην Ελλάδα».

Το εν λόγω κείμενο, με άλλα λόγια, αποτελεί τη διακήρυξη της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τις προτεραιότητες που θέτει η Ουάσιγκτον, η οποία έχει «υποδείξει» την τρομοκρατία ως υπ' αριθμόν «ένα» παγκόσμιο πρόβλημα και τον εαυτό της ως τον «ακούραστο διώκτη» των, απανταχού της γης, τρομοκρατών.

Το σεμινάριο

Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, έσπευσαν χτες οι έμπειροι - με μακρά παράδοση στην Ιρλανδία και σε άλλες αποικιακές κτήσεις στο παρελθόν - Βρετανοί ειδικοί για να «επιμορφώσουν» τους Ελληνες συναδέλφους τους. Την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου χαιρέτισαν με σύντομες ομιλίες τους οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Δημόσιας Τάξης Δ. Χρυσοχοΐδης, καθώς και ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντ. Μέιντεν.

Οι δύο Ελληνες υπουργοί, αφού επανέλαβαν τα περί προσωπικής και εθνικής «συντριβής» «για το τραγικό συμβάν της τρομοκρατικής ενέργειας σε βάρος του Ταξίαρχου Σόντερς» υπογράμμισαν «την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με τον πιο αμείλικτο τρόπο, τον πιο αποφασιστικό τρόπο, το φαινόμενο της τρομοκρατίας».

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Συναινετικά και γρήγορα θέλει η κυβέρνηση

Τη βούλησή της να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και προπάντων συναινετικά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαίωσε χτες η κυβέρνηση σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη.

Οπως προέκυψε από τις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος ο Ευ. Βενιζέλος η κυβέρνηση επείγεται να «προσαρμόσει» το Σύνταγμα στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εκχωρώντας μέσα και από τον καταστατικό χάρτη κυριαρχικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες, όσο και να προχωρήσει στη θέσπιση αυταρχικών και αντιδημοκρατικών διατάξεων στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος ο Ευ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη όσο πρέπει γιατί «τα μέτωπα πολιτικής σύγκρουσης είναι λίγα. Είναι πολλά τα πεδία της πολιτικής συμφωνίας και της πολιτικής συναίνεσης. Θέλουμε να διατηρήσουμε μέχρι τέλους αυτό το συναινετικό χαρακτήρα και να συγκεντρώσουμε την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία γύρω από την αναθεώρηση των διατάξεων».

Ταυτόχρονα, όμως, ανέδειξε την ανάγκη να αναδειχτούν οι «σημαντικές τομές που γίνονται σε όλο το σύστημα των συνταγματικών διατάξεων». Αυτό, όπως διευκρίνισε, αφορά το πολιτικό σύστημα, το διοικητικό σύστημα, την οργάνωση της δικαιοσύνης, την τοπική αυτοδιοίκηση, τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ότι η Επιτροπή Αναθεώρησης θα αρχίσει να λειτουργεί μαζί με το Γ' τμήμα διακοπών και έχει προθεσμία να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τους εισηγητές των άλλων κομμάτων πριν αρχίσει τις εργασίες της η Επιτροπή. Οσον αφορά τη διαδικασία της συζήτησης ανέφερε ότι θα γίνει σε εφτά ενότητες και θα ολοκληρωθεί με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας ώστε να αρχίσει και η συζήτηση για το Σύνταγμα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έγινε συζήτηση για το θέμα των σχέσεων κράτους - εκκλησίας είπε ότι «δεν αποτελούν αντικείμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος» και πρόσθεσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει «το άρθρο 3 του Συντάγματος να αποτελέσει αντικείμενο της αναθεώρησης». Οι σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο «μπορούν να ρυθμιστούν με ένα πιο σύγχρονο, πιο ευέλικτο, πιο διορατικό τρόπο προς αμοιβαίο όφελος, χωρίς να απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος».

Η συζήτηση στη χτεσινή σύσκεψη έγινε πάνω σε κείμενο που είχε στείλει πριν από αρκετό καιρό ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος Ευ. Βενιζέλος, που περιλάμβανε το σύνολο των θέσεων για τις αναθεωρητέες διατάξεις. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης και οι υπουργοί Μιχ. Σταθόπουλος και Μιλτ. Παπαϊωάννου.

Συντηρούν τη διαπλεκόμενη κοροιδία

Την ανούσια και υποκριτική κοκορομαχία γύρω από τα διαπλεκόμενα φρόντισαν να συντηρήσουν χτες κυβέρνηση και ΝΔ, ενώ προβλέπεται και συνέχεια, καθώς σήμερα η ΝΔ καταθέτει πρόταση νόμου, η οποία θεωρεί ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της διαπλοκής στο δημόσιο τη συγκρότηση ανεξάρτητης διοικητικής αρχής. Από τη μια πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδίδεται σε «παιχνίδι σκανδαλολογίας» και επιχειρεί να κατασκευάσει με τεχνητό τρόπο ένα πεδίο αντιπαράθεσης για την ερχόμενη περίοδο. Υπεραμύνθηκε της ενέργειας του πρωθυπουργού να δώσει τις επιστολές στη δημοσιότητα, γιατί η ΝΔ με «τέτοιους είδους κουτοπονηριά» είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει την επιστολή για να δημιουργήσει θέμα εκ του μη όντος, πράγμα που ανέτρεψε ο Κ. Σημίτης. Σε ερώτηση γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να δημοσιοποιήσει τις επιστολές τη στιγμή που όλη η χώρα καιγόταν, απάντησε κυνικά ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραλύσει»(!). Από την άλλη «όχθη», ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας την αμηχανία που επικρατεί στη Ρηγίλλης, περιορίστηκε σε δήλωσή του να επισημάνει ότι ενώ ο πρωθυπουργός ομολογεί την ύπαρξη σοβαρότατου θέματος, από την άλλη, η κυβέρνηση εξαπολύει υβριστική επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ. Μετά από αυτά, δηλώνει με ταπεινοφροσύνη ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ακολουθήσει την κυβέρνηση στους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος, η ΝΔ θα καταθέσει σήμερα πρόταση νόμου κατά της αδιαφάνειας στις κρατικές προμήθειες και τα δημόσια έργα, υποστηρίζοντας ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο κατοχυρώνει «ένα ιδιότυπο και ιδιαιτέρως επικίνδυνο καθεστώς θεμιτής παρανομίας». Μάλιστα, επικαλείται το άρθρο 4 του νόμου 2522/1997, που επιτρέπει «ακόμη και αν ακυρωθεί ως μη νόμιμη από το αρμόδιο δικαστήριο μια ανάθεση σύμβασης δημόσιου έργου ή κρατικής προμήθειας, να διαιωνίζεται η παρανομία, αλλά και να αποζημιώνεται αυτός που δικαιώνεται δικαστικώς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ