ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Προς φινάλε κορύφωσης της μάχης συμφερόντων

Και η Ξάνθη φωνάζει για το γνωστό κατεστημένο...

Icon

Και η Ξάνθη φωνάζει για το γνωστό κατεστημένο...
Οσο το φετινό επαγγελματικό πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας οδεύει προς το τέλος του τόσο φαίνεται να φουντώνει ο πόλεμος των συμφερόντων μεταξύ των επιχειρηματιών των ΠΑΕ. Η θέση που διεκδικεί η ομάδα - επιχείρηση την οποία ελέγχουν, και τα κέρδη ή οι ζημιές που αυτή θα αποφέρει κάνει πλέον τις ΠΑΕ να βρίσκονται σε ανοικτό πόλεμο. Ενας πόλεμος βέβαια που σκοπό έχει την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου από την πίτα των κερδών που προσφέρει η εκμετάλλευση του ποδοσφαίρου ως προϊόν προς πώληση. Η αδελφοποίηση των επιχειρηματιών πριν λίγα χρόνια όταν διεκδικούσαν για δικό τους όφελος το προϊόν από την πολιτεία (βλ. δημιουργία Σούπερ Λίγκας) φαίνεται να έχει δώσει τη θέση στα εσωτερικά μαχαιρώματα, τις λυκοφιλίες και τις κόντρες συμφερόντων.

Ο τίτλος του πρωταθλητή, η συμμετοχή στο «χρυσοφόρο» Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και η αντίστοιχη στην έτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση του αναβαθμισμένου (και με άλλα οικονομικά μεγέθη σε σχέση με το παρελθόν) Γιουρόπα Λιγκ και η παραμονή στην κατηγορία των... μεγάλων είναι τα πεδία στα οποία διεξάγεται η μάχη συμφερόντων. Πλέον, με τη λήξη και το αποτέλεσμα κάθε αγώνα ακολουθούν ανακοινώσεις, αμφισβητήσεις, «καρφιά» για ευνοούμενος και μη, υπονοούμενα για συμμαχίες και δορυφόρους, αμφισβητήσεις για το ρόλο των διαιτητών... Αυτά συνθέτουν το σκηνικό λιγο πριν το φινάλε του πρωταθλήματος και μάλιστα την ώρα που στη Δικαιοσύνη έχει παραδοθεί φάκελος της ΟΥΕΦΑ (ο τρίτος κατά σειρά) που αφορά υποψίες για στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα.

Τα πυρά της Ξάνθης δέχτηκε η ομάδα του Λεβαδειακού όσον αφορά την υπόθεση σωτηρίας...

Eurokinissi

Τα πυρά της Ξάνθης δέχτηκε η ομάδα του Λεβαδειακού όσον αφορά την υπόθεση σωτηρίας...
Την περασμένη Κυριακή γίναμε για μια ακόμη φορά θεατές στις κόντρες ομάδων που είτε παλεύουν για το πρωτάθλημα είτε προσπαθούν για την παραμονή τους στη Σούπερ Λίγκα.

Αρχισε ο... χαρτοπόλεμος

Ο «χαρτοπόλεμος» ξεκίνησε πριν σχεδόν τελειώσει ο αγώνας. Ο ΠΑΟΚ σε μακροσκελή ανακοίνωση μίλησε για διαιτησία - παρωδία και ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο Αρης δούλεψε για άλλες ομάδες που είναι κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, χαρακτηρίζοντας τους «κίτρινους» ως... πιόνια συμφερόντων. Ο Αρης πέρασε στην αντεπίθεση και με ανακοίνωση τόνισε ότι ο σύλλογος δεν είναι πιόνι κανενός και έπαιξε στα ίσα το ματς για την υστεροφημία του. Μάλιστα επέστρεψε το χαρακτηρισμό για «πιόνι» στους «ασπρόμαυρους», τονίζοντας ότι αυτοί τον ξέρουν το ρόλο καλύτερα. Μετά το ματς ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης ζήτησε... συγνώμη από τους παίκτες γιατί δεν τους προστάτεψε όσο έπρεπε σε αυτό το κρίσιμο ματς. Να τους προστατέψει από τι; Θέατρο του παραλόγου, που όμως έχει τετράγωνη λογική, αφού ο Ζαγοράκης ενδεχομένως και ο κάθε παράγοντας πολλά ξέρουν αλλά λίγα καταμαρτυρούν...

Περίεργη ήταν και η κατάσταση σε ένα ακόμη ματς της περασμένης Κυριακής, όπου ο Λεβαδειακός κέρδισε την Ξάνθη με 2-1. Η ανακοίνωση της θρακιώτικης ομάδας αναφέρει ότι κάποιοι θέλουν να παραμείνει η ομάδα της Βοιωτίας στην μεγάλη κατηγορία για να πηγαίνουν κάποιοι να τρώνε τα ωραία σουβλάκια της περιοχής! Προφανώς «φωτογραφίζοντας» τις μεγάλες ομάδες που προτιμούν να πάνε μια ώρα δρόμο στα εκτός έδρας ματς παρά να κάνουν ένα μεγάλο κουραστικό και οικονομικά επιβαρυντικό ταξίδι στην Ξάνθη.

Τα προβλήματα κορυφώνονται

Ο... χαρτοπόλεμος Αρη - ΠΑΟΚ ήταν το γεγονός της περασμένης εβδομάδας...

Motion Team

Ο... χαρτοπόλεμος Αρη - ΠΑΟΚ ήταν το γεγονός της περασμένης εβδομάδας...
Ασφαλώς όμως εδώ είναι το πρόβλημα. Το ποδόσφαιρο πλέον έχει χάσει το λαϊικό του έρεισμα και όλοι βλέπουν μόνο το αποτέλεσμα και τίποτα άλλο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες όλα είναι καχύποπτα και το κλίμα νοσηρό. Με αυτή την κατάσταση γίνεται αντιληπτό ότι οι οπαδοί-στρατοί των παραγόντων έχουν πάρει το νόμο στα... χέρια τους και τα επεισόδια πλέον είναι σε ημερήσια διάταξη. Την ώρα που οι παράγοντες μιλούν για αδικημένους και θύματα, ο πόλεμος των δρόμων τους δίνει το καλύτερο άλλοθι για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.

Ευθύνες της πολιτείας

Σε όλα αυτά, ποια είναι άραγε η θέση της πολιτείας και εξειδικευμένα της αρμόδιας αρχής - ΕΠΟ - για τα τεκταινόμενα; Είναι πολύ απλή η απάντηση: Νίπτει τας χείρας της, σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος και ζητάει να προστατευθεί η διαιτησία μιλώντας για παιχνίδι συμφερόντων. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση μετά τα όσα συνέβησαν στα ματς Αρη - ΠΑΟΚ και Λεβαδειακού - Ξάνθης.

Για αναίτια επίθεση εναντίον της διαιτησίας έκανε λόγο η ΕΠΟ απαντώντας σε όσα έχουν ειπωθεί μετά τη διεξαγωγή της 26ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «ανευθυνότητα» και «υποκρισία» και η οποία «πυροδοτεί εντάσεις μόνο και μόνο για "εσωτερική κατανάλωση"»...

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρει:

«Με περισσή ανευθυνότητα και υποκρισία, συγκεκριμένοι παράγοντες ομάδων εξαπέλυσαν προσβλητική και αναίτια επίθεση πυροδοτώντας εντάσεις μόνο και μόνο για "εσωτερική κατανάλωση".

Είναι πολύ δυσάρεστο που πρέπει να επαναλάβουμε, μόνο γι' αυτούς, ότι κοινός παρονομαστής των προσπαθειών της ΕΠΟ, είναι η αξιοπιστία. Δυστυχώς για τους θιασώτες του παρελθόντος, η λέξη αυτή φαίνεται πως παραμένει άγνωστη.

Θα τους θυμίσουμε λοιπόν ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο αξίζει ένα καλύτερο μέλλον και στην ΕΠΟ είμαστε αποφασισμένοι αυτό το μέλλον να το κερδίσουμε. Ας προσπαθήσουν να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα».


Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ