ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάρτη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Νικαριά μου...

«Νικαριά μου» τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τέσκου, που προβάλλεται (σε διανομή της «New Star») στους κινηματογράφους «Ααβόρα» (Ιπποκράτους 180, μετρό Αμπελόκηποι, τηλ. 2106462253), καθημερινά με μία προβολή στις 18.40 και «Ιλιον» (Τροίας 34 και Πατησίων, μετρό Βικτώρια, τηλ. 2108810602), καθημερινά σε δύο προβολές στις 21.00 και 23.00. Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται ένα τοπικό ικαριώτικο έθιμο (οι απαρχές του χάνονται στα βάθη του χρόνου), το «Μνημόσυνο», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα. Το έθιμο γίνεται αφορμή για να προβάλει ο σκηνοθέτης μια κοινωνία που διατηρεί αναλλοίωτους τους όρους λειτουργίας της ως κοινότητας. Δηλαδή, όπως λέει σε ένα σημείο ο βασικός αφηγητής της ταινίας, «Το "Μνημόσυνο" είναι το αποκορύφωμα της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ισότητας».

Πρόκειται για στοιχεία που δε λειτουργούν μόνο με όρους εντοπιότητας, αλλά, όποτε χρειαστεί, μετατρέπονται σε «όπλα» συλλογικής αντίστασης, όπως συνέβη το 1947, όταν η γιορτή του εθίμου αγκάλιασε και τους κομμουνιστές πολιτικούς εξόριστους στο νησί. Η ταινία του Σπύρου Τέσκου ξεπερνά, παρότι περιλαμβάνει, την ηθογραφία, τη λαογραφία ή τις «παρυφές» της ανθρωπολογίας και της κοινωνιολογίας. Η κάμερα δεν προσεγγίζει «εντομολογικά» το θέμα, αλλά μετατρέπεται σε «κλειδί» που ανοίγει διάπλατα την «πόρτα» στον θεατή για να γνωρίζει την πραγματική ζωή των ανθρώπων του «αλίμανου» νησιού.

Στο κλίμα των ημερών

Χρόνης Αηδονίδης, Νεκταρία Καραντζή
Χρόνης Αηδονίδης, Νεκταρία Καραντζή
Τραγούδια από τον «Επιτάφιο» και τα «Επιφάνια» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και Γιώργου Σεφέρη αντίστοιχα, καθώς και τραγούδια από έργα του Μάνου Χατζιδάκι και του Σταύρου Ξαρχάκου, συνθέτουν το πρόγραμμα της μουσικής παράστασης του Τάκη Κωνσταντακόπουλου, τη Μ. Τρίτη (9 μ.μ.), στον «Ιανό» (Σταδίου 24, 2103217810). Τον συνοδεύει πενταμελής λαϊκή ορχήστρα: Νίκος Κρέτσης (μπουζούκι Ι), Αρης Σιγάλας (μπουζούκι ΙΙ), Ηλίας Καραγιάννης (κιθάρα), Γιώργος Πολίτης (μπάσο), Γιώργος Σαλβάνος (πιάνο).

Στον ίδιο χώρο, τη Μ. Τετάρτη (9.30 μ.μ.), φιλοξενείται η μουσική παράσταση «Βυζαντινοί Υμνοι και Ψαλτοτράγουδα», με τον Χρόνη Αηδονίδη και την Νεκταρία Καραντζή. Τους συνοδεύει βυζαντινός χορός ισοκρατών και παραδοσιακή ορχήστρα. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το διπλό cd με τίτλο «Αφραστον Θαύμα», όπου ο κορυφαίος παραδοσιακός ερμηνευτής και δάσκαλος Χρ. Αηδονίδης και η μαθήτριά του στο παραδοσιακό τραγούδι Νεκταρία Καραντζή, αποδίδουν βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και ένα λαϊκό θρήνο της Μ. Βδομάδας.

«Ταξίδι» χρωμάτων

Τελευταία βδομάδα (διάρκεια έως 3/4) της έκθεσης ζωγραφικής του Δημήτρη Κούκου, στον «Εικαστικό Κύκλο» (Χαριλάου Τρικούπη 121). Με τίτλο «Ταξίδι», παρουσιάζονται 50 περίπου μικρά και μεγάλα ζωγραφικά έργα, που ξεδιπλώνονται σε τρεις ουσιαστικά ενότητες. Οπως σημειώνει ο ιστορικός Τέχνης Αθανάσιος Μουτσόπουλος: «Ο Κούκος είναι ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες στοχαστές του ζωγραφικού μέσου της εποχής μας. Η ζωγραφική του πορεία ξεκινάει από τα τέλη της δεκαετίας του '60 και διανύει σαράντα χρόνια έρευνας πάνω στο μέσο, εξερευνώντας κάθε εκδοχή ή τεχνοτροπία, πέρα από μορφολογικούς περιορισμούς ή παρωπίδες. Το έργο του Δημήτρη Κούκου κυμαίνεται από τις οριακές εκδοχές της ζωγραφικής αναπαράστασης έως την απόλυτα ανεικονική σύνθεση, από τη μικροκλίμακα του χαρτιού έως τη μνημειακή διάσταση του τελάρου και σ' αυτήν τη γκάμα κυμαίνεται και αυτή η έκθεση...».

Ανοιξιάτικος «περίπατος»

Σ' ένα μουσικό, νυχτερινό «περίπατο» στον «κήπο» της Ανοιξης, προσκαλούν ο Θοδωρής Κοτονιάς και τα «Μακρινά Ξαδέρφια», οι οποίοι φιλοξενούν τον Χρίστο Τσιαμούλη, σήμερα (28/3, 9 μ.μ.), στη μουσική σκηνή «Πυρήνας» (Μιχαλακοπούλου και Διοχάρους 11, 210-7237150). Παίζουν: Χρίστος Τσιαμούλης (oύτι, τραγούδι, νέι), Θοδωρής Κοτονιάς (τραγούδι, νέι), Εύα Ατματίδου ( κιθάρα, τραγούδι), Στέλιος Σφηκάκης (ηλ. κιθάρα, φωνητικά), Παναγιώτης Μπουραζάνης (ηλ. μπάσο), Νίκος Βερίκοκος (βιολί), Δημήτρης Μποσινάκος (τύμπανα, κρουστά). Θα ακολουθήσουν, στον ίδιο χώρο, οι εμφανίσεις του συγκροτήματος στις 9 ,16 και 23 Απρίλη (10.30 μ.μ.). Ο Θοδωρής Κοτονιάς και τα «Μακρινά Ξαδέρφια» θα βρίσκονται στη σκηνή του «Πυρήνα» με ανοιξιάτικη διάθεση για να παρασύρουν με πολύχρωμους ήχους, Ανατολής και Δύσης, σε ένα μουσικό ταξίδι, από τη σκοτεινή ...ως τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Μαζί τους η τραγουδοποιός και κιθαρίστρια Εύα Ατματζίδου.

Μεταφυσική διάσταση

Την καινούρια της δουλειά, παρουσιάζει η Αθηνά Λατινοπούλου στην έκθεση, που φιλοξενείται στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7). Τίτλος της, «Χαραμάδες». Το σχοινί και πάλι, όπως και στην προηγούμενη έκθεση, «συνομιλεί» με τη γεωμετρική δομή των πλευρών πλεούμενων, τα οποία είναι κουφάρια ροζιασμένα και «χτυπημένα» από τους ανέμους. Η καλλιτέχνης με τη χρωματική της γκάμα προσδίδει στις συνθέσεις της μία μεταφυσική διάσταση και «μιλά» για τη χαμένη τους ζωή. Οι φόρμες της, μέσα στη σιωπή και την εκρηκτικότητα της παρουσίας τους, καταθέτουν την υπαρξιακή αγωνία για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Στην έκθεση παρουσιάζεται και το βιβλίο - αφήγημα της Αθηνάς Λατινοπούλου με τίτλο «Οι κορδέλες της δικής μου πραγματικότητας». Η Αθηνά Λατινοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946 και σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική. Από το 1983 μέχρι σήμερα έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές - θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Διάρκεια έως 30/4.

Σε πρώτη παρουσίαση

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση παρουσιάζεται αύριο (Μ. Δευτέρα, 29/3, 8 μ.μ.), στο Θέατρο «Ολύμπια» της Λυρικής Σκηνής, το έργο του συνθέτη Νίκου Παπακώστα, με τίτλο «Requiem Mediteraneo». Το έργο είναι γραμμένο για συμφωνική και λαϊκή ορχήστρα, μεικτή και παιδική χορωδία, κλασικούς σολίστες και λαϊκό τραγουδιστή και κατά την παρουσίασή του επί σκηνής θα βρεθούν πάνω από εκατόν σαράντα συντελεστές. Ερμηνεύουν: Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού και οι σολίστ Βασίλης Λέκκας, Καλλιόπη Βέττα και Βασιλική Καραγιάννη. Επίσης, η Χορωδία του Εθνικού Ωδείου Καισαριανής, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κοντίτση και η Χορωδία του ΠΟ Δήμου Πεύκης υπό τη διεύθυνση του Χαράλαμπου Μιχαηλίδη. Τιμές εισιτηρίων: 40, 30, 25 ευρώ και 15 ευρώ φοιτητικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ