ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μάχεται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ο Α. Σαμαράς επιχαίρει που η κυβέρνηση υιοθετεί μέρος των προτάσεών του και πιέζει για την ταχύτερη υλοποίηση των ανατροπών

Μάχη για τα συμφέροντα των «φορέων της αγοράς», δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δίνει καθημερινά η ηγεσία της ΝΔ, προβάλλοντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους ως μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση.

Η Ρηγίλλης εξέφρασε την ικανοποίησή της επειδή η κυβέρνηση ικανοποίησε ένα από «τα 23 μέτρα - ανάσες» για το κεφάλαιο που έχει προτείνει η ΝΔ και αφορά το σκανδαλώδες πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, ύψους 2 δισ. ευρώ, για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούν νέα πελατεία στις τράπεζες. Ταυτόχρονα, κλιμακώνει τις πιέσεις για γρήγορη υλοποίηση και των υπόλοιπων μέτρων.

Καθόλου συμπτωματικά, ο Α. Σαμαράς ξεκίνησε από χτες έναν κύκλο επαφών με τους εκδότες και στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΔΟΛ Στ. Ψυχάρη, με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε μια συζήτηση «εφ' όλης της ύλης».

«Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση και στην εφαρμογή και των υπολοίπων μέτρων. Κάθε μέρα που περνάει, κάθε ώρα που χάνεται, κάθε λεπτό που χάνεται, χωρίς να υιοθετούνται μέτρα ανάπτυξης, μέτρα-ανάσες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, μπορεί να αποβεί μοιραία για την ελληνική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Παναγιωτόπουλος, εμφανίζοντας τα φιλομονοπωλιακά μέτρα του κόμματός του ως την μοναδική διέξοδο για να αποφευχθεί η ύφεση.

Την ίδια έκκληση προς την κυβέρνηση απηύθυνε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γ. Κασιμάτης μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Α. Σαμαρά. «Ελπίζω - και θέλω να πιστεύω - ότι τόσο η υπουργός που είναι αρμόδια για τα θέματα Ανάπτυξης, η κα Κατσέλη, όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να ακούσουνε την αγωνία των παραγωγικών τάξεων, αλλά και τις παραινέσεις, τις σωστές και προς το σωστό δρόμο, του προέδρου της ΝΔ του κ. Σαμαρά», δήλωσε εξερχόμενος από τη Ρηγίλλης. Χαρακτήρισε καθοριστικό το ρόλο του προέδρου της ΝΔ στην υιοθέτηση του προγράμματος για το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο όπως είπε ήταν «ένα από τα αιτήματα που οι παραγωγικές τάξεις είχαν προτείνει και στον ίδιο και που ενέταξε στα 23 μέτρα που έχει προτάξει».

Αναταράξεις στο εσωτερικό

Με δεδομένη την ταξική συναίνεση που προσφέρει στην κυβέρνηση, η ηγεσία επιχειρεί να προκαλέσει δυσανάλογο θόρυβο για ορισμένες ανούσιες διαφωνίες σε επιμέρους μέτρα, προκειμένου να εγκλωβίσει, όσο μπορεί, τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ταυτόχρονα επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, δίχως βέβαια να αποκηρύξει την πολιτική που εφάρμοσε, αλλά και από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της που έτσι και αλλιώς έχουν φθαρεί.

«Είναι αδύνατον για τη Νέα Δημοκρατία να στηρίξει τα πάντα, σε ό,τι αφορά τον κ. Αλογοσκούφη, τον ομιλούντα στο Υπουργείο Τουρισμού, τον οποιοδήποτε συνάδελφο. Είναι αδιανόητο να τα καλύψουμε όλα. Αυτό δεν γίνεται, πρέπει να το ξεχάσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά (στον «Αθήνα 9,84») ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος. Αντίστοιχα, ο Γ. Μανώλης δήλωσε (στο «Θέμα») ότι «αν δεν εκφράσουμε την αντίδραση του κόσμου θα έχουμε πρόβλημα να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους».

Την ίδια στιγμή το εσωκομματικό ρήγμα βρίσκεται ξανά σε φάση «υπερδιέγερσης», προκαλώντας αναταράξεις. Αφορμή αποτέλεσε η προχτεσινοβραδινή συνέντευξη της Ντ. Μπακογιάννη η οποία εμφανίστηκε ως επικεφαλής εσωκομματικής τάσης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ απέφυγε να σχολιάσει τα όσα είπε η πρώην υπουργός, ενώ επανέλαβε εκ νέου το κάλεσμα του Α. Σαμαρά για «πλήρη συμπόρευση και γόνιμη συνεργασία» με όλα τα στελέχη της ΝΔ. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι στη Ρηγίλλης ενισχύονται οι φωνές που ζητούν την επίδειξη πυγμής ακόμα και διαγραφή της Ντ. Μπακογιάννη στο επόμενο «στραβοπάτημα», προκειμένου «να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο κόμμα».

Η ίδια η Ντ. Μπακογιάννη, πάντως, χαρακτήρισε δύσκολη τη σχέση της με τον Α. Σαμαρά, αλλά και μεγάλες τις μεταξύ τους διαφορές. Υποστήριξε ότι υπάρχουν τάσεις μέσα στη ΝΔ και τόνισε ότι η ζωή θα δείξει «αν θα γίνει σύνθεση αυτών των τάσεων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στόχος να μη μείνει τίποτα όρθιο στον ιδιωτικό τομέα

Σαρωτικές ανατροπές που θα γυρίσουν την εργατική τάξη δεκαετίες πίσω σχεδιάζουν τα επιτελεία της Ευρωένωσης για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων

Η ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας τρέφεται με τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία!
Η ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας τρέφεται με τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία!
Τα σκληρά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στην Ελλάδα για λογαριασμό της ντόπιας και ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας αποτελούν ενιαίο στρατηγικό στόχο της καπιταλιστικής ΕΕ. Είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και η επέκτασή τους στον ιδιωτικό τομέα θεωρείται δεδομένη, με διακηρυγμένο στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Αυτό επιβεβαιώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τόσο από τις αποφάσεις που πήρε τη Δευτέρα και την Τρίτη το Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης στις Βρυξέλλες, όσο και τις αποφάσεις στο ΕΚΟΦΙΝ τον περασμένο Νοέμβρη (9-10/11/2009).

Τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αντεργατικές ανατροπές που ετοιμάζεται άμεσα να προωθήσει και η ελληνική κυβέρνηση, έσπευσε να περιγράψει και ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, σε χτεσινή συνέντευξή του στο «Βήμα», θεωρώντας τις ανατροπές στον ιδιωτικό τομέα δεδομένες, μετά τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και τα οποία πλήττουν κατά κύριο λόγο τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

Μετά απ' όλα τα παραπάνω, ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή το κυβερνητικό νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας», στο πλαίσιο της «διαβούλευσης».

Οι αποφάσεις των υπουργών Εργασίας

Η επιβολή των «βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», με στόχο την παραπέρα διάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της εαρινής Συνόδου Κορυφής, όπως προετοιμάστηκε από το Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης, που συνεδρίασε Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Με τη «στρατηγική εξόδου από την κρίση» προς όφελος του κεφαλαίου να παραμένει το πάγιο σημείο αναφοράς, οι υπουργοί Απασχόλησης ενέκριναν τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020», που διαδέχεται τη Στρατηγική της Λισαβόνας, ενισχύοντας το αντιδραστικό της περιεχόμενο.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζονται ανάμεσα σε άλλα:

-- Η ανάγκη «αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας και των επιπτώσεων αυτής». Αύξηση που προωθείται μέσα από την παραπέρα ελαστικοποίηση της απασχόλησης, με γνώμονα την αρχή της «ευελφάλειας» - flexicurity, που σαρώνει το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, διογκώνοντας την υποαπασχόληση και τις άλλες ελαστικές μορφές απασχόλησης. Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται η ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και εξίσωσής τους με τους άνδρες, με τυπικό δείγμα την προωθούμενη εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με στόχο την ενίσχυση της «οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης».

-- Στα έγγραφα όπου παραπέμπουν τα συμπεράσματα, γίνονται αλλεπάλληλες αναφορές στη «γήρανση του πληθυσμού», που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής πρέπει να οδηγήσει και στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, για τη βιωσιμότητα δήθεν των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων οικονομικών. Στο ίδιο πνεύμα γίνονται αναφορές και στις παροχές του τομέα Υγείας, που θα πρέπει να γίνει «λιγότερο ζημιογόνος».

Η προώθηση των αντιδραστικών μέτρων έχει προγραμματισθεί να επικυρωθεί και από τους «κοινωνικούς εταίρους», τα εργοδοτικά συνδικάτα, με τα οποία συνεργάζεται η ΓΣΕΕ, αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Για την υιοθέτηση των αντιδραστικών μέτρων αναμένεται να γίνει τριμερής Σύνοδος, με τη συμμετοχή των «κοινωνικών εταίρων», όπου θα συζητηθούν τόσο τα άμεσα μέτρα «εξόδου από την κρίση», όσο και οι «μακροπρόθεσμες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ΕΕ και οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν επ' αυτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου των υπουργών Εργασίας, στην τριμερή θα συμμετάσχουν η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πρόεδροι των κυριότερων Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και Εργατικών Ενώσεων.

«Συστάσεις» από τον Ο. Ρεν

Στο πνεύμα των παραπάνω αποφάσεων, ο Ο. Ρεν δεν παρέλειψε να εξάρει για ακόμα μια φορά τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τα «τολμηρό και στιβαρό πρόγραμμα (...) ολοκληρωμένο και συνεκτικό πακέτο ουσιαστικών και μόνιμων μέτρων», που «επαναφέρει την Ελλάδα στη σωστή πορεία». Επανέλαβε ακόμα την ικανοποίησή του για την «ισχυρή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει τη χώρα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον πρέπει η Ελλάδα να επεκτείνει τα μέτρα και στον ιδιωτικό τομέα τόνισε: «Η Ελλάδα θα πρέπει να αναστρέψει την απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της». Και επειδή η «ανταγωνιστικότητα» για την οποία μιλάει η ΕΕ είναι σύμφυτη με την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την ικανοποίηση των στρατηγικών απαιτήσεων της πλουτοκρατίας για τσεκούρωμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η παραίνεση του επιτρόπου της ΕΕ δείχνει σαφέστατα το δρόμο της επέκτασης των αντιλαϊκών μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα. Η εκάστοτε κυβέρνηση, άλλωστε, δουλεύει πρώτα και κύρια για την πλουτοκρατία και τα κέρδη της.

Ο ίδιος ο Ο. Ρεν υπογραμμίζει ότι «στο πλαίσιο των συστάσεών μας αναμένουμε η Ελλάδα να προωθήσει ένα σύνολο διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο τομέα, την προώθηση της μεταρρύθμισης στην Υγεία, τη βελτίωση της λειτουργικότητας στην αγορά εργασίας και στη διαδικασία κατάρτισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη λειτουργία της αγοράς αγαθών. Οπως αντιλαμβάνεστε η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει δέσμη ολοκληρωμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Είναι η αρχή και όχι το τέλος

Με άλλα λόγια, οι μεταρρυθμίσεις και τα σκληρά μέτρα όχι μόνο δε βρίσκονται στο τέρμα, αλλά στην αφετηρία τους. Επεκτείνονται σε ένα «σύνολο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο: Περικοπές μισθών, δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων, επιδόματος καλοκαιρινής άδειας, μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, αναδιαρθρώσεις - ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, απελευθέρωση των απολύσεων, κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν, ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, υπογράμμισε σχετικά: «Η περικοπή των επιδομάτων στους μισθούς του δημοσίου, αναπόφευκτα, θα συμπαρασύρει και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Σε πολλές χώρες έγινε αυτό. Τα μέτρα για τους μισθούς του δημοσίου έχουν επίπτωση και στον ιδιωτικό τομέα, με την έννοια ότι στην ίδια αγορά εργασίας είναι φυσικό να υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μισθούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Θέλει κι αυτός «άλλο μείγμα πολιτικής»

Μετά τη ΝΔ, εμφανίστηκε και ο έτερος θιασώτης μιας άλλης διαχείρισης για την εκτόνωση της καπιταλιστικής κρίσης

Με αντιφάσεις και προτάσεις ενταγμένες στη λογική της διαχείρισης του συστήματος ήταν «διανθισμένη» η συνέντευξη που παραχώρησε χτες στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Από τη μια κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «οδήγησε σε ξέρα την οικονομία» και αναπαρήγαγε τον ισχυρισμό «εδώ βουλιάζουμε», από την άλλη είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, προβάλλοντας την «ευρωζώνη» σαν τον αποτρεπτικό παράγοντα μιας τέτοιας εξέλιξης.

Οπως είπε: «Μια οικονομία που είναι μέσα στο ευρώ (...) δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία» και «δεν είναι δυνατόν να αφήσουν μια χώρα σε χρεοκοπία όταν είναι μέσα στο σκληρό πυρήνα του ευρώ, στην ευρωζώνη, εκτός αν έχουν αποφασίσει να διαλύσουν την ευρωζώνη».

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για το λόγο ότι δεν προσπάθησε να κάνει «το πρόβλημα της Ελλάδας πρόβλημα της Ευρώπης, πρόβλημα του ευρώ» και γιατί δεν «διεκδίκησε από την αρχή άλλες πολιτικές», αφήνοντας να «σέρνεται» η αυταπάτη ότι είναι δυνατή η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ του λαού στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ΕΕ.

Αποδεχόμενος ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επείγοντα μέτρα, μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι αυτά θα πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση της «αναπτυξιακής προοπτικής, αλλαγής της παραγωγικής βάσης, να μην είναι μια οικονομία που διαρκώς δανείζεται και καταναλώνει». Υπερασπίστηκε τη δυνατότητα να ακολουθηθεί «ένας δρόμος που περνάει μέσα από διαφορετικού είδους μείγμα πολιτικής που θα στηρίζει την κοινωνία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή».

Παρακάτω αποσαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται το πρόβλημα αλλά διαφωνεί με τη λύση που επιλέγει η κυβέρνηση, προσάπτοντάς της «ερασιτεχνικό χειρισμό» και προσδιόρισε τη φύση του προβλήματος σαν «δανειακή».

Κατά τα λοιπά, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τη συμπόρευση με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες λέγοντας: «Η πολιτική μας προτεραιότητα είναι να πορευθούμε μαζί. Εμείς πρώτοι βγήκαμε και μιλήσαμε για την ανάγκη ευρύτατου μετώπου, ενός μεγάλου κοινωνικού συνασπισμού που θεωρούμε ότι και η ΓΣΕΕ πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο».

Ζήτησε «χαλιναγώγηση» των δυνάμεων καταστολής που «σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής όξυνσης (...) θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο» (!) και «ειρηνικές διαδηλώσεις». Δήλωσε τέλος «δικαιωμένος» εκ μέρους του κόμματός του για τα όσα προεκλογικά έλεγαν για το ΠΑΣΟΚ, όταν δηλαδή ισχυρίζονταν ότι «το ΠΑΣΟΚ λέει θετικά πράγματα δεν ξέρω όμως αν είναι αρκετά»...

Το ΕΚΟΦΙΝ είχε στρώσει το χαλί από το Νοέμβρη

Χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, μείωση των μισθών, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι μερικά μόνο από τα όσα έχει συνυπογράψει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις αντεργατικές ανατροπές στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη - μέλη, αλλά και τα μέτρα που «συνέστησε» στην ελληνική κυβέρνηση ο Ολι Ρεν για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, έχουν την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης ήδη από τις αρχές Νοέμβρη. Στις 9 και 10 Νοέμβρη συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης (ΕΚΟΦΙΝ) με τη συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, που συνυπέγραψε ο Ελληνας υπουργός, προτείνονταν:

-- Αλλαγή του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων. Στόχος είναι η καθιέρωση ακόμα και χαμηλότερων αμοιβών στον κατώτερο μισθό, με προοπτική την πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους από τις ατομικές διαπραγματεύσεις. Ηδη, η απόφαση της κυβέρνησης για τη μείωση των μισθών σε μια σειρά πρώην ΔΕΚΟ, καταργεί στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σ' αυτές.

-- Να συνδεθεί η παραγωγικότητα με τους μισθούς. Η κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα συνδέεται άμεσα με τη συγκεκριμένη απόφαση της ΕΕ για σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα.

-- Ενδυνάμωση των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση προωθεί προγράμματα «διά βίου κατάρτισης» και απόκτησης «εργασιακών δεξιοτήτων» που προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο κάθε έννοια σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα.

-- Απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στις επιχειρήσεις. Το θέμα τέθηκε από το κλιμάκιο της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επισκέφτηκαν την Ελλάδα και αποτελεί απαίτηση του ΣΕΒ και του μεγάλου κεφαλαίου.

-- Να ενισχυθεί ο συνδυασμός της ευελιξίας με την ασφάλεια (flexicurity). Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις βρίθει από προτάσεις για την επέκταση της «μερικής απασχόλησης». Ενισχύει το καθεστώς «ενοικίασης των εργαζομένων». Εμπεριέχει διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να θέτουν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό έως τρεις μήνες με το μισό μισθό.

-- Μείωση του υψηλού επιπέδου προστατευτισμού στους μόνιμους υπαλλήλους. Κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, έχουν θέσει θέμα «άρσης της μονιμότητας» στο δημόσιο τομέα, ενώ οι πρόσφατες περικοπές στον 13ο και 14ο μισθό και στα επιδόματα κατά 12% των δημοσίων υπαλλήλων υπάγονται σ' αυτή την κατεύθυνση.

-- Να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο εκπαιδευτικό σύστημα με ενίσχυση της διά βίου μάθησης. Το μοντέλο της «διά βίου μάθησης» είναι ο πυρήνας του κυβερνητικού προγράμματος για την Παιδεία με στόχο την «παραγωγή» ημικαταρτισμένων εργαζομένων που θα «εκπαιδεύονται» σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους για μια θέση μερικής απασχόλησης.

--Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Το έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις 2 Φλεβάρη, όταν παρουσίασε το δεύτερο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων.

-- Αρση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Κοινωνική Ασφάλιση προβλέπει την καθιέρωση «αντικινήτρων» (μείωση συντάξιμων αποδοχών) για την έξοδο από την εργασία παρατείνοντας την παραμονή σ' αυτή μέχρι τα 68 χρόνια!

Για όλες τις παραπάνω αποφάσεις η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στα όργανα της ΕΕ, στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή της ενίσχυσης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανταγωνιστικότητα σημαίνει σφαγή δικαιωμάτων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ σχετικά με τις θέσεις του Ολι Ρεν για τον ιδιωτικό τομέα

Σε σχόλιο σχετικά με τις θέσεις του επιτρόπου για οικονομικά θέματα, Ολι Ρεν, για τον ιδιωτικό τομέα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Η σφαγή των δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση του βασικού μισθού και η απελευθέρωση των απολύσεων, η δραστική περικοπή των ήδη υποβαθμισμένων παροχών Υγείας, δεν είναι μόνο επιδίωξη της ΕΕ αλλά και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της πλουτοκρατίας.

Αυτό εννοούν όταν μιλούν για προώθηση της ανταγωνιστικότητας την οποία έχουν βασικό στόχο στα προγράμματά τους τα κόμματα της ΕΕ. Αυτήν υπηρετούν οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισαν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Τις νέες αντιδραστικές αλλαγές επιχειρούν ήδη να τις επιβάλλουν με την τρομοκρατία οι εργοδότες στους χώρους δουλειάς.

Πανεργατικός ξεσηκωμός σε όλους τους χώρους δουλειάς, συσπείρωση στη γραμμή: Να μην πτωχεύσει ο λαός, να πτωχεύσει η πλουτοκρατία. Ολοι στην απεργία και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και προστασία των ανέργων. Οι εργαζόμενοι δε θα παραιτηθούν και θα υπερασπιστούν τα κεκτημένα δικαιώματα όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να αποκρούσουμε τα άγρια μέτρα, να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ