ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Συντονισμένη δράση ενάντια στην ανεργία

Την ερχόμενη Πέμπτη το συλλαλητήριο των μαζικών φορέων

Συλλαλητήριο διοργανώνουν την Πέμπτη 18 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στον Αγιο Αντώνιο, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς του Περιστερίου προχωρώντας στην πράξη το κάλεσμα για παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στα νέα μέτρα. Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ύστερα από κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου και στο οποίο συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Αγωνιστική Συμπαράταξη» (ΠΑΣΥ).

Στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε και η χτεσινή συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο, με πρωτοβουλία της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων» Δήμου Περιστερίου, της δημοτικής παράταξης ΠΑΣΥ και των ταξικών δυνάμεων. Με τη συμβολική κατάληψη κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή που επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους πάνω από 150 εργαζόμενους με stage που απασχολεί. Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων» σε ανακοίνωσή της, «μετά από αίτηση που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία οικονομικών του δήμου σχετικά με τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους και των ενσήμων τους, η δημοτική αρχή μέσω υπηρεσιακών παραγόντων (...) με την απειλή της καταγγελίας των συμβάσεών τους και της διακοπής της εργασίας, ζήτησε από τους εργαζόμενους να ανακαλέσουν την αίτησή τους και να δηλώσουν εγγράφως ότι δεν έχουν καμία οικονομική απαίτηση από το δήμο».

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Ξεπέρασε το 10%

Αποκαλύπτεται η αδιέξοδη στρατηγική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι προχτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις καταδίκασαν την πολιτική που σκορπά την ανεργία (φωτ. από την Αθήνα)
Οι προχτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις καταδίκασαν την πολιτική που σκορπά την ανεργία (φωτ. από την Αθήνα)
Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο τον περασμένο Δεκέμβρη οι άνεργοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας. Το ποσοστό ανεργίας το μήνα αυτό ανήλθε σε 10,2%, έναντι 8,9% το Δεκέμβρη του 2008 και 10,6% το Νοέμβρη του 2009. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Δεκέμβρη του 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.457.657 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 505.110 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.323.071 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 5.730 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2008 (μείωση 0,1%) και κατά 6.573 άτομα σε σχέση με το Νοέμβρη του 2009 (μείωση 0,1%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 70.961 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2008 (αύξηση 16,3%) και μειώθηκαν κατά 26.843 άτομα σε σχέση με το Νοέμβρη του 2009 (μείωση 5,0%).

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σημειώνει: «Η αύξηση της ανεργίας και η πρόβλεψη ότι αυτή θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, ακόμα και όταν η οικονομία μπει σε φάση ανάπτυξης, καταδεικνύει πόσο εγκληματική είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Με τη βοήθεια της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. αξιοποιούν την κρίση και την αύξηση της ανεργίας, για να επιβάλουν βάρβαρα μέτρα, υπέρ της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. Εκτός των άλλων, αποκαλύπτουν πόσο αδιέξοδη είναι η στρατηγική τους, πόσο αγιάτρευτο και ξεπερασμένο είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Η μόνη εναλλακτική λύση που έχουν είναι το μοίρασμα της ανεργίας και της φτώχειας.

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η κλιμάκωση της πάλης τους για να αποκρούσουν τα άγρια μέτρα, στο δρόμο της απόρριψης συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας με στόχο τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους και όχι τα κέρδη των λίγων.

Ταξική ενότητα και αλληλεγγύη, αγωνιστική αφύπνιση σε κάθε τόπο δουλειάς και κλάδο, κατά των απολύσεων, για μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΟ «ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ»
Παζαρεύει με την εργοδοσία τα αντεργατικά της σχέδια

Δηλώνει διατεθειμένο να διαπραγματευτεί «το μέλλον των θέσεων εργασίας»!

Πλάτη για να επιβληθεί η εκ περιτροπής εργασία των τεσσάρων ημερών στην επιχείρηση «Ράδιο Κορασίδης» έβαλε με τη στάση του το επιχειρησιακό σωματείο.

Αφού κράτησε εντός των τειχών της επιχείρησης τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας, δηλώνει πανέτοιμο να βάλει πλάτη ακόμα και σε απολύσεις εργαζομένων. Ακρως αποκαλυπτική για το ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι η επιστολή που έστειλε η ηγεσία του σωματείου προς την εργοδοσία, όπου ούτε λίγο - ούτε πολύ υποδεικνύει στην εργοδοσία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση, να προχωρήσει σε απολύσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μάλιστα πάρα πολλοί εργαζόμενοι τείνουν στην περικοπή θέσεων εργασίας, όπου οι ίδιοι επιθυμούν να περικοπούν... οι δικές τους θέσεις εργασίας και να πάρουν την αποζημίωσή τους και ας μείνουν άνεργοι σε αναζήτηση εργασίας σε μια περίοδο βαριάς κρίσης όπως η σημερινή, παρά να εφαρμοστεί το σύστημα που μας προτείνατε»!

Διαπραγματεύεται το χρονικό διάστημα για το οποίο θα ισχύσει η εκ περιτροπής εργασία και καταλήγει: «Είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε το μέλλον των θέσεων εργασίας μας, αρκεί και εσείς να είσαστε διατεθειμένος να δεχτείτε τον όποιο αντίλογο και έλεγχο σε ό,τι δρομολογείται»!!!...

Μετά απ' αυτά βέβαια καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι, μόλις πριν δυο μέρες κι ενώ στελέχη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιούσαν περιοδείες στα καταστήματα της επιχείρησης καλώντας τους εργαζόμενους σε συσπείρωση στο σωματείο και ξεσηκωμό για να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής απασχόληση, η διευθύντρια στο κατάστημα στην οδό Δραγατσανίου ενημέρωσε τους συνδικαλιστές ότι ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου που επικοινώνησε μαζί τους δήλωσε ...ότι δεν έχουν καμία δουλειά με τους εργαζόμενους του «Κορασίδη» και να πάνε να βρουν τον ίδιο!

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Στην τελική ευθεία τα νέα πακέτα

Συνέχεια στα σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα δίνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρώντας στην εφαρμογή των κοινών αποφάσεων με την Κομισιόν. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε χτες ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υποδομών και Δικτύων. Στην ατζέντα μπαίνει το Ασφαλιστικό σύστημα καθώς και η παραπέρα καρατόμηση των δαπανών για Υγεία και Πρόνοια, δηλαδή το ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Εκοφίν - Γιούρογκρουπ). Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει στην Κομισιόν την απόφαση να προχωρήσει με νέα πακέτα που θα ανακοινωθούν από τον Απρίλη του 2010. Ηδη έχουν δεσμευθεί στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για το σύνολο των εργαζομένων. Συμπληρωματικά, με τη μείωση των ονομαστικών μισθών και το πάγωμα των προσλήψεων προχωρούν στην κάλυψη των κενών με αναδιανομή προσωπικού από υπηρεσία σε υπηρεσία. Στη συνάντηση, μετείχε και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και σύμφωνα με τις πληροφορίες συζητήθηκε και ο τρόπος «χειρισμού» των απολυμένων από την «Ολυμπιακή Αεροπορία».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Μέχρι τις 18 Μάρτη οι εκλογές

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής μέχρι και τις 18 Μάρτη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά στα γραφεία του συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη, Ομόνοια) από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Παράλληλα σήμερα θα στηθεί κάλπη στο ξενοδοχείο «Αθενς Πλάζα» από τις 12 μ. έως τις 6 μ.μ. καθώς και στο Ιλιον, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Μενελάου και Χρυσηίδας) από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ.. Αύριο Κυριακή η κάλπη πάει στο Καζίνο - Ξενοδοχείο και Τελεφερίκ Πάρνηθας από τη 1 μ.μ. έως τις 7 μ.μ. και στη Γλυφάδα στο παλιό Δημαρχείο από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ..

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ξεκινούν μεθαύριο οι εκλογές

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «η ΕΝΟΤΗΤΑ» καλεί τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές του σωματείου για την ανάδειξη νέας διοίκησης, που ξεκινούν μεθαύριο Δευτέρα. Οι εκλογές θα διεξαχθούν έως τις 24 Μάρτη στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Οι συνταξιούχοι μπορούν να προσέρχονται για να ψηφίζουν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Οι συνταξιούχοι καλούνται με την ψήφο τους στην «Ταξική Ενότητα» να συμβάλουν ώστε να αναδειχθεί ένα σωματείο ταξικό, αγωνιστικό, διεκδικητικό όπλο στα χέρια όλων των συνταξιούχων του νομού, στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Στήριγμα του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ