ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ετοιμάζεται «μεσαιωνική επέλαση»

Σήμερα η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το ...«ηλεκτροσόκ» στις εργασιακές σχέσεις. Γ. Μαυρίκος: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα φέρει τα πάνω - κάτω». Θύελλα αντιδράσεων,  αντιρρήσεις ακόμα και από κυβερνητικούς συνδικαλιστές

Το «μαχαίρι» για το «πετσόκομμα» των εργασιακών δικαιωμάτων «ακονίζει» σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή. Το στίγμα των σημερινών αποφάσεων έδωσαν από χτες οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, με δηλώσεις τους αμέσως μετά την προχτεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις, σήμερα θα τεθεί «επί τάπητος» όλο το φάσμα των εργασιακών θεμάτων. Ενώ ιδιαίτερης... προτίμησης θα τύχουν: Η επέκταση της μερικής απασχόλησης, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η αύξηση του ορίου απολύσεων, η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, η πριμοδότηση της εργοδοσίας για τη δημιουργία δήθεν νέων θέσεων εργασίας και ο περιορισμός των υπερωριών. Αλλοθι στην κυβέρνηση για τη νέα έφοδο, θα κληθεί να δώσει βέβαια η ΓΣΕΕ μέσω της γνωστής μεθόδου του...«κοινωνικού διαλόγου».

«Μεσαιωνική επέλαση» χαρακτήρισε τα όσα προετοιμάζονται από την κυβέρνηση, ο Γιώργος Μαυρίκος μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και μέλος της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Ο Γ. Μαυρίκος με χτεσινές δηλώσεις του στον Τύπο έκανε σαφές ότι: «Εμείς σαν ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τα πάνω - κάτω γιατί εδώ παίζεται η ζωή, το μέλλον, η σιγουριά και η ασφάλεια που πρέπει να νιώθει ο κάθε άνθρωπος και κυρίως η εργατική τάξη σε αυτή τη ζωή. Και όχι μόνο οι σημερινοί εργαζόμενοι αλλά και τα παιδιά μας».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του «κοινωνικού διαλόγου», ο συνδικαλιστής υπογράμμισε ότι: «Η κυβέρνηση διαμορφώνει μια απατηλή κατάσταση ένα "σικέ" παιχνίδι, ένα στημένο παιχνίδι με την εξής διαδικασία: Η κυβέρνηση και η εργοδοσία ελέγχουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Εχουν συναποφασίσει στα πλαίσια της ΟΝΕ όλη αυτή τη μεσαιωνική επέλαση και θα κληθούν όλοι αυτοί οι ομοτράπεζοι και ομονοούντες υποτίθεται, να κάνουν κοινωνικό διάλογο. Σε μια λογική να στείλουν ένα μήνυμα προς τους εργαζόμενους που να λέει: μα όλοι συμφωνούν, είναι αναγκαία, είναι εφικτά, είναι ρεαλιστικά αυτά τα μέτρα».

Στο μεταξύ χτες ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης επανήλθε με νέες προκλητικές δηλώσεις, δίνοντας απανωτές συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Δεν μπορούμε να μένουμε σε δομές που μας πηγαίνουν πίσω» και πρέπει να γίνουν «αμοιβαίες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις»! Μίλησε ακόμα για «καθυστέρηση» της Ελλάδας σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την...«αντιμετώπιση της ανεργίας» και δε δίστασε να πει ότι: «Ξέρω στους εργαζόμενους δεν αρέσει η διευθέτηση του χρόνου εργασίας»...

Θύελλα αντιδράσεων

Η σφοδρή επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως αυτή σκιαγραφήθηκε από τις δηλώσεις των υπουργών Γ. Παπαντωνίου και Τ. Γιαννίτση, ανάγκασε ακόμα και τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές να εκφράσουν αντιρρήσεις και να κρατήσουν αυτή τη φορά κάποια προσχήματα. Ενδεικτικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος με συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι: «Αν το ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, τα μέτρα αυτά κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Διότι ενισχύουν το κέρδος των επιχειρηματιών»...

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της τονίζει, ότι τα όσα αναφέρθηκαν από τους δύο υπουργούς «αποτελούν κινήσεις αιφνιδιασμού και προκαλούν οργή και αγανάκτηση στους εργαζόμενους». Την αντίθεσή της στις επικείμενες αλλαγές, εκφράζει με ανακοίνωσή της και η ΟΤΟΕ.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΕΚ Θεσσαλονίκης στην οποία εκφράζεται η «ριζική αντίθεση» της διοίκησής του. Καλεί δε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή γιατί, όπως αναφέρει, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Το ΕΚ Πειραιά με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι: «Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι από τις πιο ευέλικτες στην Ευρώπη και επιπλέον κάθε αλλαγή θα διαλύσει κυριολεκτικά τις εργασιακές σχέσεις». Ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης ο ΣΥΝ και η ΑΚΟΑ.

Απεργία σήμερα στη Ζώνη

Στις 9 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η απεργιακή συγκέντρωση. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας 

Με 24ωρη απεργία οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κλιμακώνουν σήμερα τον αγώνα τους για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά και για να αποτρέψουν τα διαλυτικά κυβερνητικά σχέδια σε βάρος της Ζώνης, που αποτελεί τη μοναδική παραγωγική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Στα πλαίσια της απεργίας, οι εργάτες θα συγκεντρωθούν στις 9 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου οι απεργοί θα απαιτήσουν από τον υπουργό Χρ. Παπουτσή να δώσει «εδώ και τώρα» απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Η απεργία έχει κηρυχτεί από όλα τα σωματεία των εργαζομένων της Ζώνης, τα οποία, με κοινή τους ανακοίνωση, καταγγέλλουν ότι ενώ έχουν καταθέσει στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας με υπόμνημα τις προτάσεις και τα αιτήματά τους και παρά τη δέσμευσή του, εδώ περίπου και ένα μήνα, να φέρει το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο και να απαντήσει εντός 15 ημερών, αρνείται μέχρι και σήμερα ακόμα και να συναντηθεί μαζί τους.

Στην τελευταία κοινή σύσκεψη των σωματείων της Ζώνης, εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση, άλλα υπόσχεται στα λόγια και άλλα μεθοδεύει στην πράξη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις 17 Ιούνη κυβέρνηση και διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, με μια αυθαίρετη και προκλητική ενέργεια, επιχείρησαν να καταλάβουν το χώρο της επισκευαστικής βάσης στο Μόλο Δραπετσώνας και να τοποθετήσουν εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ), με στόχο τη συρρίκνωση της Ζώνης. Την ...επιχείρηση «χάλασε» η αποφασιστική παρέμβαση των σωματείων και των εργατών.

Τα σωματεία καλούν τους εργάτες και τους ανέργους να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να ανατρέψουμε κάθε απόπειρα για νέα χτυπήματα στη Ζώνη. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να υλοποιήσει μια άλλη πολιτική προς όφελος της Ζώνης». Κάνουν δε σαφές ότι: «Το Σεπτέμβρη μέσα από γενικές συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες θα οργανώσουμε τους αγώνες μας, με ένταση και μορφές που είναι σίγουρο ότι θα επιβάλουν το δίκιο μας».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Στα «σκαριά» νέα αντιναυτεργατικά μέτρα

Νέα επικίνδυνα αντιναυτεργατικά μέτρα σε βάρος των εναπομεινάντων ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία έχει στα «σκαριά» η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή σε διάστημα δύο περίπου μηνών. Ηδη, από σήμερα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής, θέτει σε εφαρμογή το τέχνασμα της ...τριμερούς συνεργασίας, καθώς - όπως ανακοίνωσε χτες κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες - στις 11 το πρωί ξεκινάει ο ...διάλογος μεταξύ του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Γιάννη Λύρα και του γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά.

Στη σημερινή συνάντηση, κατά τον υπουργό, θα καθοριστεί η θεματολογία του διαλόγου, ο οποίος δε θα διαρκέσει πάνω από δύο μήνες. «Αν δεν υπάρξει συναίνεση - σημείωσε ο υπουργός - τότε θα πάρουμε εμείς τις αποφάσεις, όπως με το ωράριο των ταχυπλόων σκαφών. Δε θα βαλτώσουμε». Το στίγμα των νέων μέτρων έχει δοθεί από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, από την πρώτη μέρα που κάθισε στην υπουργική καρέκλα. Από τις πρώτες δηλώσεις του, έχει κάνει σαφές ότι: «Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος για την ποντοπόρο ναυτιλία. Οι ανταγωνιστές μας λαμβάνουν συνεχή μέτρα, τα οποία πρέπει να παρακολουθούμε». Πρόκειται για την υιοθέτηση των αξιώσεων της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Τα νέα μέτρα στην ποντοπόρο ναυτιλία προωθούνται ταυτόχρονα με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα. Αύριο Παρασκευή, στις 12.30 το μεσημέρι, θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, που συγκρότησε ο υπουργός για να καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές του νέου θεσμικού πλαισίου.

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Δυναμική απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό

Ο εργαζόμενος της χωματερής Η. Αλμπάνης, που είχε συλληφθεί και παραπεμφθεί για κακούργημα με βάση την κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών, αφέθηκε τελικά χτες ελεύθερος, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που ξεσηκώθηκαν

Την αντίθεσή τους στον κυβερνητικό αυταρχισμό - αποκορύφωμα του οποίου ήταν η προχτεσινή σύλληψη και παραπομπή για κακούργημα ενός εργαζόμενου στη χωματερή Ανω Λιοσίων - και την απαίτησή τους για άμεση και χωρίς όρους άρση της πολιτικής επιστράτευσης που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους της χωματερής εξέφρασαν χτες η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων ΟΤΑ Αθήνας και μια σειρά άλλα σωματεία με συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) και στη συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, εκπρόσωπος του Πανεργατικού Μετώπου, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, καθώς και τα Σωματεία Μετάλλου και Κλωστοϋφαντουργίας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κ.ά.

Την ίδια ώρα η διοίκηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ πραγματοποιούσε Γενικό Συμβούλιο, στο οποίο αποφασίστηκε η προκήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας για αύριο Παρασκευή, με παράλληλη συγκέντρωση και διαμαρτυρία των εργαζομένων προς την κυβέρνηση για την άρση της πολιτικής επιστράτευσης. Η κινητοποίηση θα ανασταλεί, αν στη σημερινή συνάντηση που θα έχει η διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ με τον υφυπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Καϊσερλή αποφασιστεί η άρση της πολιτικής επιστράτευσης.

Στο μεταξύ στα δικαστήρια γινόταν η προανάκριση του εργαζόμενου της χωματερής Ηλία Αλμπάνη, μετά την τρομοκρατική του σύλληψη, επειδή καθυστέρησε να επιστρέψει στη δουλιά του από την άδειά του μια μέρα. Ο Η. Αλμπάνης αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, η κατηγορία ωστόσο παραμένει.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, συνοδευόμενη από τον βουλευτή του ΚΚΕ, έκανε παράσταση στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου εξέφρασε τη διαμαρτυρία των συγκεντρωμένων για τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, την πολιτική επιστράτευση, την τρομοκρατική σύλληψη του Η. Αλμπάνη. Ο υφυπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε και πάλι τη δημόσια υγεία για την εφαρμογή των τρομοκρατικών και αντεργατικών μέτρων. Από την πλευρά τους οι συγκεντρωμένοι υπογράμμισαν ότι η πολιτική επιστράτευση, η σύλληψη και η παραπομπή εργαζόμενου της χωματερής αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα, ενώ αρνήθηκαν το «μορατόριουμ» κινητοποιήσεων που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση.

Καταδικάζοντας τον κυβερνητικό αυταρχισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης δήλωσε: «Δε μας ξενίζει αυτό το γεγονός της τρομοκρατίας, του αυταρχισμού, γιατί το έχουμε ζήσει στο πετσί μας όλα αυτά τα χρόνια κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και το ζούμε ακόμα με τα αγροτοδικεία κλπ. Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο εκσυγχρονισμός του κυρίου Σημίτη δεν μπορεί να περπατήσει ομαλά, αφού η πολιτική αυτή εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα της ολιγαρχίας, του πλούτου. Αρα, λοιπόν, για να περπατήσει, χρειάζεται και την τρομοκρατία, χρειάζεται και τον αυταρχισμό. Βέβαια, αυτά όλα μπορούν να αποκρουστούν και να τα περιορίσουμε μονάχα με την ενεργό συμμετοχή όλων των εργαζομένων, των πολιτών, που πραγματικά πλήττονται από αυτές τις πολιτικές και που η κυβέρνηση δε διστάζει συγχρόνως να εφαρμόζει και αυτά τα μέτρα της τρομοκρατίας».

Νέο εργατικό δυστύχημα

Νέο τραγικό εργατικό δυστύχημα έγινε χτες, το τρίτο μέσα σε διάστημα 4 ημερών! Νεκρός είναι ο 45χρονος εργάτης Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος έμεινε επί τόπου όταν χτυπήθηκε από ρεύμα. Ο άτυχος εργάτης δούλευε σε έργα της ΔΕΗ, που εκτελούνται στην οδό Ανδριανουπόλεως στην Καισαριανή από την εταιρία Κ. Κουρτίδης ΑΕ.

Η υπόθεσης της ανάθεσης σε εργολάβους έργων της ΔΕΗ αποτελεί ένα μόνιμο σκάνδαλο, καθώς έχει αποδειχτεί ότι στα κατά τόπους εργοτάξια δεν τηρούνται ούτε στοιχειωδώς τα μέτρα ασφαλείας, γιατί αυτό, βέβαια, θα έχει κόστος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ