ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Οι θέσεις του Κόμματος για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης

Τις θέσεις του για ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης του ελληνικού κινηματογράφου, προς όφελος των δημιουργών και του λαού, θα παρουσιάσει το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ στις 23 του Μάρτη στις 6.30 μ.μ., στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλατεία Καραϊσκάκη), στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι δύο δρόμοι για την ανάπτυξη του Ελληνικού Κινηματογράφου».

Ο τίτλος της εκδήλωσης αντανακλά το διαχρονικό δίλημμα που θέτει, αντικειμενικά, ο καπιταλισμός στους καλλιτέχνες: Αν θα μετατραπούν οι ίδιοι σε υπαλλήλους της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και τα έργα τους σε εμπορευματικά προϊόντα του, ή θα επιλέξουν το δρόμο της ρήξης με την κυρίαρχη, αλλά ιστορικά ξεπερασμένη και σάπια, αστική κουλτούρα, παλεύοντας και μέσα από το έργο τους μαζί με το λαό, ώστε τα έργα της ανθρώπινης διάνοιας να γίνουν πραγματικό κτήμα του.

Τη σημασία αυτής της παρέμβασης του ΚΚΕ υπογραμμίζει και το γεγονός ότι γίνεται την ώρα που αυτό το δίλημμα επιβάλλει αποφασιστική απάντησή του από τους δημιουργούς. Αφενός, διότι το αστικό κράτος προσανατολίζεται στην εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης του κινηματογράφου και γενικά της τέχνης, αφετέρου, γιατί ιδεολογικά συγκρούονται οι απόψεις του «εφικτού», δηλαδή της ενσωμάτωσης της δημιουργίας στην καπιταλιστική αγορά, με το πραγματικά εφικτό, δηλαδή το μονόδρομο της πάλης για μια εντελώς διαφορετική ανάπτυξη της κινηματογραφίας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις μικροαστικές (ενίοτε με «αριστερίζουσα» «προβιά») αντιλήψεις που ουσιαστικά ευνοούν την απρόσκοπτη κερδοφορία τους και την ιδεολογική χειραγώγηση δημιουργών και λαού, στις πλάτες και των δύο.

Οι προτάσεις του Κόμματος αποτελούν και πρόταση πραγματικής διεξόδου του συνόλου των ανθρώπων του πολιτισμού που προβληματίζονται με τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτισμικής επίθεσης του κεφαλαίου στους ίδιους και την κοινωνία. Αλλωστε, αυτή τη διάσταση θέλει να αναδείξει και το ΚΚΕ, συνοδεύοντας την πρόσκλησή του με την πάντα επίκαιρη ρήση του Ντιντερό: «Η Τέχνη δεν έχει καμία υποχρέωση να είναι προνόμιο για τους ακαμάτηδες, οφείλει να έχει κοινωνική αποστολή και χρησιμότητα».

Φτωχότερος ο κινηματογράφος μας

Ο Πάνος Γλυκοφρύδης
Ο Πάνος Γλυκοφρύδης
«Εφυγε» το βράδυ της Κυριακής ο Πάνος Γλυκοφρύδης, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς και αγαπημένος δάσκαλος πολλών νεότερων σκηνοθετών. Κηδεύεται σήμερα (4.30 μ.μ.) από το Νεκροταφείο Καισαριανής.

Γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1930. Σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου και στο Παρίσι. Ξεκίνησε ως βοηθός σκηνοθέτη κοντά στους Γρηγόρη Γρηγορίου, Βασίλη Γεωργιάδη και Ντίμη Δαδήρα. Το 1959 γύρισε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Δουλειές με φούντες». Το 1961 ξεκίνησε την πολύχρονη και γόνιμη συνεργασία του με τον Θανάση Βέγγο, χαρίζοντας στον ελληνικό κινηματογράφο κλασικές κωμωδίες.

Ο Πάνος Γλυκοφρύδης γύρισε συνολικά 21 ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Σημαντικότερη θεωρείται το δράμα, με θέμα την Εθνική Αντίσταση, «Με τη λάμψη στα μάτια» (1966), που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (βραβεία σεναρίου, μουσικής, Α΄ ανδρικού ρόλου), απέσπασε το Α΄ Κρατικό Βραβείο του υπουργείου Βιομηχανίας και προβλήθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά κινηματογραφικά έργα, στο πλαίσιο δύο μεγάλων αναδρομικών εκδηλώσεων που οργάνωσαν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (1993) και το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι (1995). Στο έργο του Γλυκοφρύδη ξεχωριστή θέση κατέχει επίσης η ταινία «Η δίκη των δικαστών» (1974), που αποτελεί μία από τις λίγες σοβαρές απόπειρες του ελληνικού κινηματογράφου να προσεγγίσει θέματα της νεότερης ιστορίας μας.

Σκηνοθέτησε, επίσης, πολλές θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές. Δίδαξε σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου, διατέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, μέλος των ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Ηπειρωτικού Θεάτρου και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

Εικαστική απώλεια

«Διαμαρτυρία», έργο του Δ. Γρατσία
«Διαμαρτυρία», έργο του Δ. Γρατσία
Εφυγε (13/3) και κηδεύτηκε χτες, ο ζωγράφος, καθηγητής στα ΤΕΙ Αθήνας, Δημήτρης Γρατσίας. Γεννημένος το 1938 στην Αθήνα, σπούδασε στην ΑΣΚΤ ζωγραφική και διακόσμηση με δασκάλους τούς: Γιάννη Μόραλη, Β. Βασιλειάδη, καθώς και κεραμική στο Λονδίνο. Από τα πρώτες καλλιτεχνικές του αναζητήσεις φανερώθηκε το ενδιαφέρον του για τις τεχνικές μετάπλασης της μορφής μέσα στο χώρο. Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1968 με έργα εμπνευσμένα από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, που διακρίνονται για τη χρωματική τους ποιότητα μέσω συνδυασμών των ψυχρών και θερμών τόνων. Η τελευταία ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε (Φλεβάρης 2009) στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου, όπου παρουσιάστηκαν δημιουργίες των χρόνων 1995-2005.

Το έργο του Δ. Γρατσία, επίκαιρο κοινωνικό - πολιτικό σχόλιο, καταγραφή της ανθρώπινης ύπαρξης με θεατρικά προσωπεία, δραματικό ρυθμό και κινησιολογία, εμπνέεται από το αρχαίο θέατρο των Αριστοφάνη και Αισχύλου, την υποκριτική τέχνη και το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Στα έργα του δεσπόζει η ανθρώπινη μορφή, συνεχώς μεταβαλλόμενη σε άμορφο σχήμα από την ψυχογραφική, χειρονομιακή έκφραση και την εξπρεσιονιστική χρήση του χρώματος. Είχε εκθέσει σε πολλές ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμη, συμμετείχε στη μεγάλη εικαστική έκθεση για τα 90χρονα του ΚΚΕ.

Παρουσίαση βιβλίου

Το βιβλίο του συντρόφου μας Γιώργη Μωραΐτη «Ο γερο-Τζιμ (made in USA) - Η βίβλος ενός αγίου» (εκδόσεις «Καστανιώτη») παρουσιάζει σήμερα, 7.30 μ.μ., ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο του στο δημοτικό πολυχώρο πολιτισμού «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245). Θα μιλήσουν η εκπαιδευτικός Μαρία Μαργιώλα και ο συγγραφέας. Η εκδήλωση πλαισιώνεται με μουσική και απαγγελίες συνεργατών των καλλιτεχνικών τμημάτων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας.

Προβολές στην Ταινιοθήκη

Βδομάδα ισπανικού κινηματογράφου διοργανώνει από 18 - 24/3 η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Θα προβληθούν 13 ταινίες μεγάλου μήκους, 5 κλασικών και 8 σύγχρονων δημιουργών. Πέντε από αυτές σε πρώτη ελληνική προβολή. Μεταξύ άλλων, θα προβληθεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του βωβού ισπανικού κινηματογράφου «Το οινοποιείο» (La bodega, 1929) του Μπενίτο Περόχο (1894 - 1974), από τους «πατέρες» του ισπανικού κινηματογράφου. H ταινία (ισπανο-γαλλική συμπαραγωγή), που αποκατέστησε η Ταινιοθήκη της Ισπανίας στη Μαδρίτη αντανακλά την εκμετάλλευση των φεουδαρχών και του κλήρου, την αθλιότητα και τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Το σενάριο συνυπογράφει ο Βιθέντε Μπλάσκο Ιμπάνιεθ, συγγραφέας του ομότιτλου μυθιστορήματος.

Χτες προβλήθηκε η ταινία «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρίς Σερό, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ταινιοθήκης «Κινηματογράφος και Θέατρο» που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Θέατρο και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η προβολή έγινε με αφορμή την παράσταση «Ερρίκος Εδουάρδος Ριχάρδος» που παρουσιάζει η ομάδα «1272» («Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας»).

To1o Βραβείο Ποίησης απένειμε στον Πέτρο Κασιμάτη η Ενωση Αργεντινών Συγγραφέων. Το βραβείο δόθηκε για το έργο του «Σαμαρκάνδη, στο αρχαίο αστεροσκοπείο», επιλεγμένο ανάμεσα σε 200 υποψηφιότητες απ' όλο τον κόσμο. Ο Π. Κασιμάτης εμπνεύσθηκε το έργο του από αθέατες όψεις που ανακάλυψε στη διάρκεια δημοσιογραφικών αποστολών του σε εμπόλεμες ζώνες (Αφγανιστάν, Λατινική Αμερική, Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή, Ν.Α. Ασία), αλλά και σε αρχαιολογικούς τόπους (Βαβυλώνα, Αρχαία Νινευή, ιερές πόλεις των Μάγια, έρημος της Ιουδαίας κ.ά.) Το βιβλίο συνοδεύει cd του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Σαμπουτίν.

Το ΚΘΒΕ ζητά άνδρες ηθοποιούς κάτω των 35 ετών για την καλοκαιρινή του παραγωγή. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ετοιμάσουν ένα τραγούδι, ένα μονόλογο, και αν παίζουν κάποιο μουσικό όργανο να το έχουν μαζί τους. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 23-24/3 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, 7ος όροφος, Θεσσαλονίκη). Δηλώσεις συμμετοχής - πληροφορίες έως τις 19/3, στα τηλέφωνα: 2310.270.398 και 266.039.

«Η βυζαντινή μουσική στα ρεμπέτικα τραγούδια ...και η αρχαιοελληνική καταγωγή του μπουζουκιού» τιτλοφορείται η συναυλία (17/3, 9μμ), στον «Ιανό» (Σταδίου 24, 210.3217.810). Ενα «ταξίδι» με αρχαίους «τρόπους», βυζαντινούς «ήχους», παραδοσιακούς «δρόμους», ρεμπέτικα «μακάμια», παραδείγματα ύμνων και τραγουδιών, κυρίως ρεμπέτικων. Ψάλει ο Γρήγορης Νταραβάνογλου συνοδεία ισοκρατών. Τραγουδούν: Νάντια Καραγιάννη, Μαρία Σταφυλοπάτη, Ανδρογιάννης κ.ά. Ο Χρίστος Μπινιάρης ερμηνεύει (α)μανέ. Συμμετέχουν: Νίκος Δημητράτος και Κώστας Σκόνδρας. Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Στογιώργης, Μιχάλης Δανιάς, Νίκος Τριήρης, Κώστας Σταυρόπουλος. Επιμέλεια: Πάνος Σαββόπουλος.

Ολοκληρώθηκε προχτές το «36ο Grand Prix Μαρία Κάλλας για Πιάνο». Απονεμήθηκαν: 2ο Βραβείο Ασημένιο μετάλλιο, 6.000 ευρώ, Δίπλωμα στον Ιάπωνα Τομοάκι Γιοσίντα, 3ο Βραβείο, Ασημένιο μετάλλιο, 3.000 ευρώ, Δίπλωμα στον Ιβάν Ρουντίν, Ρώσο ελληνικής καταγωγής και υπηκοότητας και 3ο Βραβείο, Ασημένιο μετάλλιο, 3.000 ευρώ, Δίπλωμα στην Μιγεόν Λι από την Κορέα. H διεθνής κριτική επιτροπή ομόφωνα δεν απένειμε 1ο Βραβείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ