ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 2010
Σελ. /40

Γρηγοριάδης Κώστας

Σενάρια επί σεναρίων στις TV για τις συνεδριάσεις «Γιούρογκρουπ» και «Εκοφίν»...

****

Ολα για ν' αποπροσανατολίζεται ο τηλέπαθος...

****

Να μπερδεύει τις αγωνίες του κεφαλαίου για δικές του...

****

Και τις αντιθέσεις μεταξύ μερίδων του κεφαλαίου για το ποιος θα φάει τα περισσότερα για «εθνικές»...

****

Κάθε πράγμα στον καιρό του: Το περί «δικαιοσύνης», που θα αποδοθεί τάχα με το φορολογικό, που λεγότανε σωρηδόν όλο το τελευταίο διάστημα, τώρα δεν πολυλέγεται...

****

Αλλωστε, τι να πουν μέρα εφαρμογής του αυξημένου ΦΠΑ...

****

Εκτός κι αν είναι κανείς πολύ θρασύς...

****

Δηλαδή ΠΑΣΟΚ...

****

Και μέσα στο γενικό χαμό μάς προκύπτει και Γιουροβίζιον με Αλκαίο...

****

Δηλαδή και Γιουροβίζιον σκέτη μας έφτανε...

****

Ερώτηση προς τηλέπαθους (ξυπνητούς): Τι κίνητρο έχει αυτός που φτιάχνει οφ-σορ εταιρεία;;;

****

Ακόμα και ο μη ξυπνητός τηλέπαθος θα σου πει πως το μοναδικό κίνητρο είναι ν' αποφύγει τη φορολογία...

****

Αρα τι ΠΑΣΟΚισμοί είναι αυτοί για το πόσο έχουν σκοπό να τις φορολογήσουν;;;

****

Ο,τι και να πουν λόγια θα 'ναι...

****

Ο Σαρκοζίς εμφανίστηκε με την Μπρούνι στις δημοτικές εκλογές και διέλυσε τα σενάρια για πιθανό διαζύγιο...

****

Ευτυχώς δηλαδή, γιατί ο τηλέπαθος είχε λιώσει απ' την αγωνία...

****

Γιουροβίζιον...


Γρηγοριάδης Κώστας


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι... «Λουδίτες» της γραφής

«

Στο ορατό μέλλον δε θα χρησιμοποιούμε καν πληκτρολόγια για να γράφουμε» υποστηρίζει ο Γιόχαν Πέτερ Παλουντάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Σπουδών του Μέλλοντος, στην Κοπεγχάγη. Στο ίδιο τηλεγράφημα του ΑΠΕ διαβάζουμε, ότι ο καθηγητής Νιλς Εγκελουντ της Δανικής Σχολής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Ααρχους, προσθέτει ότι ήδη είναι αρκετά δύσκολο να... «αποκρυπτογραφήσει γραπτά κείμενα φοιτητών από διάφορους διαγωνισμούς». «Τέτοιο θέμα δεν υπήρχε πριν από 25 χρόνια» λέει ο καθηγητής. «Σήμερα πολλοί φοιτητές έχουν δυσκολία στο να ελέγξουν τις κινήσεις τους και κρατούν τις πένες με έναν αλλόκοτο τρόπο. Απλά γιατί δεν έχουν συνηθίσει να γράφουν καθημερινά» συμπληρώνει ένας άλλος συνάδελφός του.

Η ανησυχία των καθηγητών δεν είναι αβάσιμη. Αλλά η αιτία του προβλήματος δεν είναι το γεγονός ότι οι φοιτητές τους «ξεσυνήθισαν» να γράφουν καθημερινά με μολύβι. Αντίθετα είναι και αυτό αποτέλεσμα μιας άλλης, πολύ βαθύτερης αιτίας. Της ίδιας που ευθύνεται για την απειλή εξαφάνισης δεκάδων γλωσσών στον πλανήτη. Που κάνει τα παιδιά να μπερδεύουν τον Λευκό Οίκο με τον Λευκό Πύργο, να δυσκολεύονται να βρουν τη χώρα τους στο χάρτη και να «βάζουν» τον Κολοκοτρώνη να... ρίχνει τους Ιταλούς στη θάλασσα το 1940.

Ποια είναι αυτή; Το καλοκαίρι του 2007, η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προετοιμάζοντας το διεθνές συνέδριο για «τις επιχειρήσεις, τις γλώσσες και τις διαπολιτισμικές δεξιότητες» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου έδωσε το «σύνθημα»: «LANGUAGES MEAN BUSINESS». Δηλαδή: «Γλώσσες σημαίνουν μπίζνες». Διότι: «Χιλιάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χάνουν συμβόλαια ως συνέπεια της έλλειψής τους στις γλωσσικές δεξιότητες και στη διαπολιτισμική ικανότητα». Και η «πρόκληση» για τις πολυεθνικές «είναι να ενσωματώσουν τις διαφορετικές επιχειρησιακές φιλοσοφίες και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόδοση». Η δε σχετική ενότητα του συνεδρίου είχε και το χαρακτηριστικό τίτλο: «Η σύνδεση μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων και της γλώσσας που χρειάζονται οι επιχειρήσεις»...

Επιπλέον, εγκαινιάστηκε και ένα νέο «επιχειρηματικό φόρουμ για την πολυγλωσσία, στα πλαίσια του οποίου θα εξεταστεί η αποτελεσματική χρήση της πολυγλωσσίας, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα επιχειρηματικά αποτελέσματα». Αλλωστε, όσες επιχειρήσεις «επένδυσαν» στη γλώσσα αύξησαν τις εξαγωγές τους κατά 40% σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές. Η ίδια η ΕΕ «κάλεσε» τις επιχειρήσεις να θέσουν «τις γλωσσικές δεξιότητες σταθερά μεταξύ των βασικών δεξιοτήτων» και να «εκτιμήσουν» τη γλωσσική κληρονομιά... «ως πόρο για τον πολιτισμό και την επιχείρηση»! Διότι, «σε έναν διεθνοποιημένο κόσμο οι γλωσσικές ικανότητες αυξάνουν όλο και περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, των ατόμων και των τοπικών οντοτήτων».

Τα πράγματα λοιπόν θα χειροτερεύουν για τους φοιτητές των αξιοσέβαστων καθηγητών και όχι μόνο στις Σκανδιναβικές χώρες. Διότι, εν τέλει, η γλωσσική επάρκεια δεν απειλείται από τα πληκτρολόγια, με τον ίδιο τρόπο που η θέση των εργατών «Λουδιτών» του 19ου αιώνα δε χειροτέρεψε λόγω της εμφάνισης των μηχανών που έσπαγαν. Και τότε και τώρα, αιτία είναι η εκμετάλλευση. Ο προσανατολισμός του νέου ανθρώπου να επικοινωνεί με το ελάχιστο των λέξεων που χρειάζεται το κεφάλαιο για την αναπαραγωγή του.

Σημ: Οι «Λουδίτες» ήταν πρώιμο, ανώριμο εργατικό κίνημα στην Αγγλία του 19ου αι. που θεωρούσε ως υπεύθυνη για τη χειροτέρευση της θέσης της εργατικής τάξης στην παραγωγή την εισαγωγή της τεχνολογίας και συγκεκριμένα των υφαντουργικών μηχανών. Το αποτέλεσμα ήταν να σπάνε τις μηχανές αφήνοντας πίσω τους γραμμένο το όνομα «Νεντ Λουντ», ένα πιθανότατα φανταστικό πρόσωπο που θεωρούσαν «ηγέτη» τους.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ