ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βαθύτερη εμπλοκή σε Αφγανιστάν και «αντιπυραυλική ασπίδα»

Αποκαλυπτικός ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στη χτεσινή ενημέρωση στη Βουλή. Φανερώνονται τα ανταλλάγματα στις επαφές Ομπάμα - Παπανδρέου

Την αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο του Αφγανιστάν, μέσω της μετατροπής του εκεί ελληνικού τάγματος «ειδικής σύνθεσης» (Μηχανικό), σε τάγμα εκπαιδευτών του αφγανικού στρατού και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην υπό ΝΑΤΟικό μανδύα «αντιπυραυλική ασπίδα» των Αμερικανών, ανήγγειλε χτες από τη Βουλή, στη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής για τις σχέσεις της Ελλάδας - ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος.

Οι εξαγγελίες δημιουργούν εκ των πραγμάτων συνειρμούς για ανταλλάγματα που δόθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση στην πρόσφατη συνάντηση Ομπάμα - Παπανδρέου.

Σε σχέση με την ελληνική στρατιωτική δύναμη στην Καμπούλ, ο Ευ. Βενιζέλος είπε πως θα γίνει «μετατροπή του τάγματος από "ειδικής σύνθεσης" σε "εκπαιδευτικό τάγμα"», με τη συγκρότηση 3 εκπαιδευτικών ομάδων που θα αριθμούν η πρώτη 31 στελέχη, η δεύτερη 17 και η τρίτη 10 στελέχη.

Συνολικά, 58 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα αναλάβουν την εκπαίδευση αντίστοιχων τμημάτων του αφγανικού στρατού, θα είναι δηλαδή ένα είδος «τεχνικών συμβούλων» που θα κατευθύνουν μάχιμες μονάδες του αφγανικού στρατού στα πολεμικά πεδία. Η δύναμη αυτή, με μία ακόμα μεγαλύτερη δύναμη υποστήριξής τους, θα απαρτίζουν το ελληνικό τάγμα το οποίο πλέον θα αλλάξει πλήρως χαρακτήρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο υπουργός Αμυνας, ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει αίτημα για εκπαίδευση Αφγανών πιλότων μεταγωγικών αεροσκαφών «C-27» και εξελίσσονται διαπραγματεύσεις σχετικά με το αν αυτή θα γίνει στην Ελλάδα ή στο Αφγανιστάν. Βέβαια δεν παρέλειψε να πει ότι η ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν, «τελεί υπό αυστηρούς εθνικούς περιορισμούς», δηλαδή παραμένει εντός της Καμπούλ. Ωστόσο, η αφγανική πρωτεύουσα είναι από τις πλέον επικίνδυνες ζώνες.

Με τα μπούνια στην «αντιπυραυλική»

Αποκαλυπτικός ήταν ο Ευ. Βενιζέλος και στο θέμα της «αντιπυραυλικής ασπίδας», καθώς ανέφερε ότι «θα μετάσχουμε με τη σοβαρότητα και την επιφυλακτικότητα που απαιτείται». Ο ίδιος αναμάσησε τη γνωστή προπαγάνδα ότι «η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τη διπλωματική θέση της χώρας».

Αναφορικά με τη δύναμη που βρίσκεται στο Κόσσοβο είπε ότι «διεκδικούμε τη συμμετοχή στην KFOR με ηγετικό ρόλο». Για τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού αεροπορικού κέντρου στη Λάρισα (CAOC), ο Ευ. Βενιζέλος επισήμανε ότι θα υπάρξει ενεργοποίησή του και «θα δούμε με ποιο σχήμα διοίκησης» προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θέτει με έντονο τρόπο το θέμα της διασυνδεσιμότητας των ραντάρ στο Αιγαίο», ενώ «εκκρεμεί το θέμα των θέσεων διοίκησης».

Βέβαια, προσπέρασε το κρίσιμο ζήτημα του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου, την υψηλή ευθύνη για τον οποίο έχει ούτως ή άλλως το ΝΑΤΟικό Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης.

Τη θέση του ΚΚΕ για απόσυρση όλων των ελληνικών στρατευμάτων από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. «Είναι προκλητικό, τόνισε αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, να λες σε έναν που παίρνει 500 ευρώ, πλήρωνε φόρο και την ίδια ώρα να χρηματοδοτείς τη δολοφονία λαών ολόκληρων». Για την παραμονή ελληνικής δύναμης στο Κόσσοβο ο Θ. Παφίλης σημείωσε: «Τόσα χρόνια ο ελληνικός στρατός στο Κόσσοβο τι κατάφερε; Να υπάρχει σήμερα ό,τι δεν ήθελε η Ελλάδα: Να υπάρχει ένα Κόσσοβο ανεξάρτητο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε το πάγιο επιχείρημα περί της παραμονής στο ΝΑΤΟ προκειμένου να υπάρξουν οφέλη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόνισε πως «το ΝΑΤΟ δε διασφάλισε ούτε και διασφαλίζει τα σύνορα και την ανεξαρτησία, αντίθετα τα υπονομεύει». Εθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για το αν το ΝΑΤΟ «πήρε θέση για τα Ιμια» και αν «παίρνει θέση για το θέμα του Αιγαίου».

Ιδιαίτερη αναφορά στο Αφγανιστάν έκανε στη δική της παρέμβαση η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, θυμίζοντας ότι η Ευρώπη έχει στηρίξει τους Ταλιμπάν με τεράστια ποσά και τώρα χρηματοδοτεί τον αγώνα εναντίον τους.

«Δωράκι» 1 δισ. στις πολυεθνικές

Στο μεταξύ, «δωράκι» αξίας 1 δισ. ευρώ στις πολεμικές βιομηχανίες κάνει η κυβέρνηση με την αποδέσμευση των χρημάτων που είχαν καταθέσει ως εγγυήσεις για τη σωστή υλοποίηση των «αντισταθμιστικών ωφελημάτων» (ΑΩ), παρά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι. Την εξαγγελία αυτή έκανε χτες έμμεσα από το βήμα του συνεδρίου για ζητήματα της Ασφάλειας και της Αμυνας, «ExpoSec 2010», ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης.

Σύμφωνα με το νόμο για τις «ελληνοποιήσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων», προβλέπεται υποχρεωτική συμμετοχή κατά 40% των ελληνικών βιομηχανιών στην υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πράγμα που ποτέ δεν έγινε και όποτε παρουσιάζεται ως «ελληνική προστιθέμενη αξία» κάποιο σχετικά υψηλό ποσοστό, αυτό οφείλεται σε «ελληνοποιήσεις» των στρατιωτικών προμηθειών που περνάνε από μεσάζοντες με έδρα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα ακόμα και με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΒΕΑ, στις ελληνικές εταιρείες (στη συντριπτική πλειονότητα στην ΕΑΒ) καταλήγει μόνο το 25% των ΑΩ, ενώ η μερίδα του λέοντος πηγαίνει σε ξένες εταιρείες.


ΕΕΔΥΕ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ
Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα

Πλατιά καμπάνια ενημέρωσης και δράσης, με τη συμμετοχή μαζικών φορέων του εργατικού και λαϊκού κινήματος

Κατάμεστη η αίθουσα των Λογιστών, όπου έγινε χτες η σύσκεψη
Κατάμεστη η αίθουσα των Λογιστών, όπου έγινε χτες η σύσκεψη
Κανένας Ελληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα. Κανένας Ελληνας στρατιωτικός και αστυνομικός για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αμεση επιστροφή απ' όλα τα πολεμικά μέτωπα, απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και απ' όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Μ' αυτούς τους στόχους πάλης, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε πολύμορφη δράση τους εργάτες και τις εργάτριες, τα λαϊκά στρώματα, τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες, τις μητέρες και τους πατεράδες, τους νέους και τις νέες, όσους υπηρετούν τη θητεία τους, τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που προβληματίζονται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Σε πλατιά σύσκεψη που έγινε χτες στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ, αποφασίστηκε η οργάνωση καμπάνιας, με στόχο να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα που θα καταδικάσει αποφασιστικά την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, την πολιτική και τις πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε όλη την υδρόγειο.

Στη σύσκεψη, στην οποία αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση και κατατέθηκαν προτάσεις, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 25 και πλέον Επιτροπές Ειρήνης του Λεκανοπεδίου, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της νεοσύστατης ΠΑΣΕΒΕ, της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου και άλλων φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος. Παραβρέθηκε ακόμα ο Ηλ. Λέγγερης, από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευ. Μαχαίρας περιέγραψε συνοπτικά την κατάσταση που επικρατεί στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα και την ανάγκη να ασκηθεί πίεση ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα όλοι οι Ελληνες στρατιώτες. Ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, στην κεντρική εισήγηση της σύσκεψης, αναφέρθηκε στις τελευταίες επισκέψεις του Γ. Παπανδρέου σε Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ, καθώς και στους κινδύνους που προκύπτουν από την ολοένα και μεγαλύτερη ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

«Τώρα είναι η στιγμή να ξεδιπλώσουμε μιας μεγάλης έκτασης καμπάνια πανελλαδικά με τη συμβολή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα που να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική πολιτική αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που κρατούν τη χώρα δέσμια αυτής της πολιτικής», τόνισε ο Δ. Καλτσώνης. Σ' αυτή την κατεύθυνση κάλεσε σε δράση για ενημέρωση του λαού, με κάθε μορφής κινητοποιήσεις, παραστάσεις κλπ., ώστε να φτάσει παντού το αντιιμπεριαλιστικό κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ