ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Νέα φασιστική πρόκληση

Τα φασιστοειδή παρελαύνουν στη Ρίγα
Τα φασιστοειδή παρελαύνουν στη Ρίγα
Για άλλη μια φορά, η πορεία των Λετονών φασιστοειδών των λεγόμενων λεγεώνων των Waffen SS και των ομοϊδεατών τους στη Ρίγα, προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο στη Λετονία (χώρα - μέλος της ...δημοκρατικής και ευαίσθητης ΕΕ) όσο και στο εξωτερικό.

Λίγες μόλις βδομάδες πριν την 65η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης κι ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρίγας απαγόρευσε την πορεία των ναζί, δικαστήριο της Ρίγας το βράδυ της 15 Μαρτίου ακύρωσε την απαγόρευση της πορείας των λεγεώνων των Waffen SS.

Ετσι την Τρίτη 16 Μάρτη στο κέντρο της λετονικής πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκε η πορεία των λεγεώνων των Waffen SS από το κέντρο της πόλης προς το μνημείο της «Ελευθερίας», στην οποία συμμετείχαν περίπου χίλια άτομα.

Αν και ο δήμαρχος της Ρίγας, Νιλ Ουσακόφ, επικεφαλής του συνασπισμού «Κέντρο Ομόνοιας», κάλεσε τους πολίτες να αγνοήσουν τις εκδηλώσεις, ώστε να αποφευχθούν προβοκάτσιες, η «Λετονική Αντιφασιστική επιτροπή» είχε οργανώσει αντιπορεία διαμαρτυρίας, στην οποία πήραν μέρος μερικές δεκάδες διαδηλωτές. Οι αστυνομικές αρχές εμπόδισαν με κάθε τρόπο την επαφή των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις, συλλαμβάνοντας ορισμένους αντιφασίστες διαδηλωτές.

Να σημειωθεί πως στην απόφαση του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης καταδικάζονται τα εγκλήματα όλων των ναζιστικών στρατευμάτων SS, και μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις κάποιο τμήμα των SS, που να μην έχει συμμετάσχει σε αυτήν την εγκληματική δράση». Στην απόφαση της Δίκης επίσης υπογραμμίζεται πως «η απόφαση για την αναγνώριση του εγκληματικού χαρακτήρα της υπόδικης οργάνωσης (SS) είναι οριστική και δεν μπορεί να διαμφισβητηθεί σε οποιαδήποτε επόμενη δίκη για την υπόθεση των μερικών μελών της οργάνωσης».

64 χρόνια μετά, η ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και η αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου προκαλεί την ένταση των προσπαθειών διαστρέβλωσης της Ιστορίας του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, που στις χώρες της Βαλτικής συνοδεύεται με τη δικαίωση των ναζί, που παρουσιάζονται στα σχολικά βιβλία και στην επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα ως «ήρωες της ελευθερίας». Προσπάθεια που έχει και την στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ.


Ι.Π.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Κούβας

Την αγανάκτησή της για την απαράδεκτη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου (11 Μάρτη) για την κατάσταση των λεγόμενων «πολιτικών κρατουμένων και κρατουμένων συνείδησης» στην Κούβα, με αφορμή το θάνατο - ύστερα από απεργία πείνας - του φυλακισμένου για ποινικά αδικήματα Ορλάντο Σαπάτα, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Σημειώνει πως «αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια της ΕΕ να δώσει υπόσταση στις χιλιοδιασπασμένες αντεπαναστατικές ομάδες στο εσωτερικό της Κούβας, που διατηρούνται και χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ουάσιγκτον», και τονίζει πως αποτελεί συνέχεια και επιβεβαίωση της κοινής θέσης της ΕΕ. Η ΕΕΔΔΑ υπογραμμίζει επίσης πως η απόφαση «επιχειρεί να προσανατολίσει τη συνεργασία της ΕΕ με την Κούβα χρησιμοποιώντας, όπως αναφέρει, τις αντεπαναστατικές "ομάδες που υποστηρίζουν μια ειρηνική μετάβαση" σ' αυτό που η ίδια βαφτίζει "δημοκρατία". Αυτό σημαίνει καθαρά χρηματοδότηση ανατρεπτικών ενεργειών με τη βοήθεια των περιβόητων μη κυβερνητικών οργανώσεων». Τέλος, δηλώνει πως θα συνεχίσει να καταγγέλλει τις προσπάθειες χειραγώγησης της ΕΕ σε βάρος της Κούβας και θα κάνει ό,τι μπορεί για την ενημέρωση όλων των οργανώσεων με τις οποίες συνεργάζεται.

  • Την ίδια στιγμή, ισπανόφωνοι δήθεν «ευαίσθητοι» καλλιτέχνες και συγγραφείς υπογράφουν μια πρωτοβουλία με τίτλο «Κατηγορώ την Κούβα», με στόχο την απελευθέρωση των λεγόμενων «αντιφρονούντων» στην Κούβα. Ανάμεσα σε αυτούς ο σκηνοθέτης - σεναριογράφος Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα, η Κουβανή Γιοάνι Σάντες που έχει γίνει γνωστή για το «μπλογκ» της που στρέφεται κατά της σοσιαλιστικής Κούβας και στηρίζεται από τις ΗΠΑ, κ.ά.
ΜΕΞΙΚΟ
Απειλές ΗΠΑ με πρόσχημα τα ναρκωτικά

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι δολοφονίες των τριών Αμερικανών άμεσα σχετιζόμενων και υπαλλήλων του προξενείου των ΗΠΑ στη συνοριακή πόλη Σιουδάδ Χουάρες λαμβάνουν πλέον διαστάσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας καθώς ήδη η αμερικανική κυβέρνηση απέστειλε πράκτορες του FBI, ώστε να συμμετάσχουν άμεσα στις έρευνες που ήδη διεξάγει η κυβέρνηση του Μεξικού.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υφυπουργού εξωτερικών ειδική για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Μεξικού, Ρομπέρτα Σ. Τζάκομπσον, ότι «το ερώτημα που παραμένει να απαντηθεί είναι ο πραγματικός λόγος αυτών των δολοφονιών», προσθέτοντας ότι από την απάντηση αυτή θα εξαρτηθεί η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης συνολικά. Πάντως, δύσκολα μπορεί να αποκρυβεί ο στόχος καθώς στο όνομα του πολέμου κατά των ναρκωτικών και της βίας που φέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν σχέδια άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης στα εσωτερικά της Κεντρικής Αμερικής μέσω σειράς συμφωνιών «ασφαλείας».

Ηδη το Μεξικό γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει ο πόλεμος αυτός, καθώς πάνω από δύο χρόνια έχει τεθεί σε εφαρμογή του «Σχέδιο Μεξικό» αναλόγου περιεχομένου με το «Σχέδιο Κολομβία». Αποτέλεσμα μία εκατόμβη νεκρών καθώς από το 2006, οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Φελίπε Καλντερόν και έχει ξεκινήσει αυτός ο «βρώμικος πόλεμος» μεταξύ καρτέλ και αρχών ασφαλείας, έχουν δολοφονηθεί περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι. Τις τελευταίες δε 3 ημέρες πάνω από 100 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Εκμετάλλευση μέχρι θανάτου

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Νεκρή έπεσε μια 34χρονη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών 2 και 5 ετών, το περασμένο Σάββατο στη Ρουμανία έπειτα από πολλές ώρες εργασίας που την οδήγησαν σε εξάντληση και υπερκόπωση. Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης με την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και της ανέχειας, σε συνδυασμό με την κατάργηση σημαντικών κατακτήσεων που υπήρχαν στη χώρα κατά τη διάρκεια του σοσιαλισμού έχουν οδηγήσει το λαό σε συνεχιζόμενο άγχος για το εργασιακό του μέλλον.

Η Ραμόνα Τσίτσιου εργαζόταν περισσότερο από το απαιτούμενο 8ωρο ως προγραμματίστρια στην πολυεθνική εταιρεία διαδικτυακών δημοσκοπήσεων «Ispos Interactive Services», ενώ σε πολλές περιπτώσεις μετέφερε τη δουλειά και στο σπίτι. Εξαιτίας των απολύσεων εργαζομένων στην εταιρεία, αναγκάστηκε να καλύψει ένα σημαντικό φόρτο εργασίας το τελευταίο διάστημα. Την περασμένη Τρίτη κατέρρευσε την ώρα που δούλευε στον υπολογιστή της και έπεσε στη συνέχεια σε βαθύ κώμα με κατάληξη το θάνατό της.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι παρόμοια με μια άλλη πριν από τρία χρόνια, όταν η Ραλούτσα Στροέσκου, υπάλληλος στην εταιρεία «Ernst & Young» βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της έπειτα από απώλεια πολλών κιλών που προκάλεσε καρδιακή ανεπάρκεια, εξαιτίας της πολύωρης εργασίας (πάνω από 10 ώρες).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ