ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Επτά στους δέκα βλέπουν χειροτέρευση

Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης χτυπούν άμεσα τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ

Οι επιπτώσεις της συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων και της αντιλαϊκής λαίλαπας που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο αποτυπώνονται ανάγλυφα στην έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) η εταιρεία «Marc», η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσα στο Φλεβάρη σε ένα δείγμα 809 επιχειρήσεων, από τις οποίες οι περισσότερες, ποσοστό 62,1%, απασχολούν 1-5 άτομα και 22,1% είναι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό. Τα στοιχεία της έρευνας αποτελούν «χαστούκι» για τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία στην ουσία όχι μόνο στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα, όχι απλά προσπαθεί να ευνουχίσει το αγωνιστικό κλίμα που διαμορφώνεται στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων, αλλά στέκεται στην πρώτη γραμμή της υπονόμευσης των κινητοποιήσεων που γίνονται με πρωτοβουλία των διαφόρων οργανώσεων και ΕΒΕ.

Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό σε ένα βαθμό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας δημοσκοπήσεων, υπάρχουν σήμερα μεγάλες επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν εταιρείες που ειδικεύονται στις ...απολύσεις προσωπικού.

Μεταξύ άλλων από την τελευταία έρευνα προκύπτουν τα εξής:

  • Επτά στους δέκα ερωτηθέντες, ποσοστό 71,8%, δήλωσε ότι η κατάσταση της επιχείρησής τους επιδεινώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, ποσοστό 24,4% δήλωσε ότι η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη και μόνο 3,7% ότι βελτιώθηκε. Ας σημειωθεί ότι στην έρευνα του Μάη το ποσοστό που πρόβλεπε επιδείνωση της κατάστασης ανερχόταν σε 36,8%.
  • Περισσότεροι από τους μισούς, ποσοστό 55,4%, κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2010, ποσοστό 27,3% προβλέπει ότι η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη και 11% ότι θα βελτιωθεί. Ειδικά για τον τζίρο, το 53,2% εκτιμά ότι θα μειωθεί ο τζίρος τους, ενώ μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει η επιχείρησή του προβλέπει το 52,2%.
  • Επτά στους δέκα απάντησαν ότι ο τζίρος μειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου χρόνου (ποσοστό 70,7%) και 22,6% ότι έμεινε αμετάβλητος, ενώ η μεγαλύτερη πτώση αναφέρθηκε στη μεταποίηση, στους αυτοαπασχολούμενους και στις επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι 5 άτομα.
  • Επτά στις δέκα επιχειρήσεις προχώρησαν σε μείωση των παραγγελιών τους (ποσοστό 70,1%) το δεύτερο εξάμηνο του 2009, ενώ μόνο μισές (47,5%) είχαν προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη στην έρευνα του Μάη.
  • Σχεδόν μία στις πέντε επιχειρήσεις προχώρησε σε απολύσεις (ποσοστό 21,1%) με τον κλάδο της μεταποίησης το ποσοστό να ξεπερνάει το 30% και τα μεγαλύτερα ποσοστά να παρατηρούνται στις μεγάλες επιχειρήσεις. Με την υπόθεση ότι κάθε επιχείρηση προσέλαβε ή απέλυσε έναν εργαζόμενο προκύπτει ότι χάθηκαν περίπου 100-110 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Εκτιμάται ακόμη ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 θα χαθούν άλλες 60.000 θέσεις, ενώ μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, θα κλείσουν περίπου 65.000 επιχειρήσεις.
  • Οσον αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ποσοστό 75,9%, δηλώνει ανασφάλεια σχετικά με το συνταξιοδοτικό. Την ίδια στιγμή, 4 στους 10 (ποσοστό 39,3%) δηλώνουν ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ή αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ.
ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Σε πτωτικούς ρυθμούς και το Γενάρη

Σε οριακή ανάκαμψη η ευρωζώνη

Σε πτωτικούς ρυθμούς συνέχισε και για το μήνα Γενάρη του 2010 ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα εργοστάσια μεταποίησης της χώρας σε αντίθεση με τα άλλα κράτη της ευρωζώνης όπου καταγράφηκαν σημάδια οριακής ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ):

  • Μεταποίηση: Εμφανίζεται υποχώρηση 0,6% έναντι καθίζησης 17,3% πέρσι. Σε πραγματικούς όρους η μάζα της παραγωγής έχει συρρικνωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά του έτους 2000. Η εξέλιξη δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά γενικότερη διαχρονική τάση.
  • Ορυχεία - λατομεία: Καταγράφεται πτώση 2,5% έναντι πτώσης 13,7% το Γενάρη του 2008.
  • Στον «ηλεκτρισμό» εμφανίζεται υποχώρηση 6,7% και στην παροχή νερού 2,7%.
  • Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (ορυχεία - λατομεία, μεταποιητικές βιομηχανίες, ηλεκτρισμός, παροχή νερού) καταγράφει πτώση 2,5% έναντι πτώσης 13,7% πέρσι.

Στη βάση της καταγραφής κατά «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» εμφανίζονται τα εξής: Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -2,5%, κεφαλαιουχικά αγαθά: -8,5%, ενέργεια: -4,6%. Σε θετικούς ρυθμούς κινήθηκαν οι κλάδοι: Ενδιάμεσα αγαθά: 2,6% και διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 6,4%.

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ (Γενάρης 2010), η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη εμφανίζει ανάκαμψη 1,4% και συνολικά στην ΕΕ των 27 κρατών 1,5%.
«Δεσμεύτηκαν» φορτία λιαστής τομάτας

Αρνητικά στην ύπαρξη του ιού ηπατίτιδας Α, εμφανίζονται τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων στις παρτίδες λιαστής τομάτας προέλευσης Τουρκίας, που έχουν δεσμευτεί από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Περίπου 52 τόνοι του συγκεκριμένου προϊόντος έχουν δεσμευτεί προληπτικά, έπειτα από την έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας Α που παρατηρήθηκε κυρίως στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία αποδίδεται σε κατανάλωση τροφίμων που περιείχαν αποξηραμένες τομάτες, τουρκικής προέλευσης.

Τέλος, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, τα κρούσματα του ιού για το χειμώνα που πέρασε, είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, ενώ δεν έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα ηπατίτιδας Α που να σχετίζεται με κατανάλωση τροφίμου.

ΚΡΗΤΗ
Συγκεντρώσεις για το Κιλελέρ

Τιμώντας αγωνιστικά τα 100 χρόνια από τον ξεσηκωμό των κολίγων στο Κιλελέρ η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ μαζί με αγροτικούς συλλόγους του νομού και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα προχωρούν τη Δευτέρα 22 Μάρτη σε συγκέντρωση και συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Συγκέντρωση για τα 100 χρόνια από τον ξεσηκωμό των κολίγων στο Κιλελέρ διοργανώνει η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ την Κυριακή 21 Μάρτη. Η συγκέντρωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία Αρχανών στις 5.30 το απόγευμα με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Καραβιώτη, γεωπόνο, μέλος της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συναντήσεις... προσέγγισης

Τη λήψη μέτρων απλοποίησης της διαδικασίας έκδοσης βίζας, για την τόνωση του τουρισμού κυρίως από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κίνα και χώρες της Μέσης Ανατολής, συζήτησαν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα.

Μεταξύ άλλων, θα μειωθεί το κόστος έκδοσης βίζας, θα επιταχυνθεί η διαδικασία, κατά περίπτωση θα επιμηκύνεται η διάρκεια ισχύος. Εξετάζεται και η δυνατότητα μη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο προξενείο για την έκδοση βίζας για όσους κατοικούν πολύ μακριά από τα προξενεία. Συμφωνήθηκε επίσης η κοινή δράση προβολής του Μαραθωνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα.

Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης «με όχημα τον πολιτισμό και τον τουρισμό». Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση ότι θα ακολουθήσει «σειρά επαφών με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδας - Τουρκίας τις προσεχείς εβδομάδες».

Την επιστροφή κονδυλίων ύψους 132,3 εκατ. ευρώ ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα, εξαιτίας «αδυναμιών» που εντοπίζει στο σύστημα ελέγχου των επιδοτήσεων στον τομέα του βάμβακος και στα προγράμματα «ανάπτυξης της υπαίθρου». Συνολικά, η Επιτροπή ζητά την επιστροφή κονδυλίων συνολικού ύψους 346,5 εκατ. ευρώ, από 20 κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για παρατυπίες που διαπιστώθηκαν σε αγροτικές δαπάνες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Κλειστά τα πρατήρια αύριο

Με κλείσιμο των πρατηρίων υγρών καυσίμων αύριο 18 Μάρτη και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης ακόμα και μέσα στο Πάσχα αντιδρούν οι βενζινοπώλες με απόφαση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) στην επιβολή έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης από ταμειακές μηχανές χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση συστήματος ελέγχου εισροών - εκροών. Οι βενζινοπώλες καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση οδηγεί σε βίαιη περιθωριοποίηση τα πρατήρια και επιδιώκει να παραδώσει την αγορά στα μονοπώλια και τις αλυσίδες μεγάλων επιχειρήσεων, οδηγώντας τους καταναλωτές σε ομηρία. Αναφερόμενοι στις νέες αυξήσεις των φόρων και στα καύσιμα χτες οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση στο όνομα της κρίσης για την οποία ο λαός δεν ευθύνεται παίρνει τα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων δεκαετιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ