ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νέες ενισχύσεις στην πλουτοκρατία

Μείωση στη φορολογία κερδών κατά 5 μονάδες (20% από 25%), νέας κοπής κίνητρα και ενισχύσεις. Συρρίκνωση του αφορολόγητου για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους

Την ανταγωνιστικότητα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και συνολικά τις μερίδες της πλουτοκρατίας έρχεται να υπηρετήσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Τα σπασμένα, για μια ακόμη φορά, πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, που μετά τις τρανταχτές ανατιμήσεις στο ΦΠΑ και σ' όλους τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης βρίσκονται αντιμέτωπα και με την ουσιαστική συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει για τα προσωπικά εισοδήματα.

Η φοροδιαφυγή είναι το απόλυτα σαθρό πρόσχημα για την παραπέρα κλιμάκωση του πακέτου με τα μέτρα που συναποφάσισαν με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και τα άλλα κέντρα του κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μια μικρή δράκα από μεγαλοεπιχειρηματίες, που να σημειωθεί ότι συνεχίζει την επιχειρηματική της δράση, έχει συσσωρεύσει βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 15 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλού στοχεύει. Σε αντίθεση με την πολιτική της απέναντι στα λαϊκά στρώματα και παρά την καπιταλιστική κρίση, τα εμφανιζόμενα ελλείμματα και τις «δημοσιονομικές αστοχίες», έρχεται τώρα να ενισχύσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες με νέα προκλητικά κίνητρα, «εξαιρέσεις» και ενισχύσεις, χώρια αυτά που ετοιμάζει να φέρει με το νέο λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο.

Οι νέες ρυθμίσεις παίρνουν τη μορφή νομοσχεδίου που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Το νέο νομοθέτημα προβλέπει και τα παρακάτω:

  • Παραπέρα φορο-ελάφρυνση στα κέρδη των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων. Ο συντελεστής από 25% μειώνεται σταδιακά κατά 5 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες για να υποχωρήσει στο 20%. Η πρώτη δόση ελάφρυνσης, κατά μία μονάδα (δηλαδή στο 24%), μπαίνει για τα φετινά κέρδη (2010) και έπεται συνέχεια τα επόμενα χρόνια. Ολάνοιχτα είναι τα παράθυρα και για τα λεγόμενα μη διανεμόμενα κέρδη, που μόνο στα λόγια θα φορολογούνται παραπάνω.
  • Δίνεται φορολογική αμνηστία σε κάθε είδους τρωκτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου για «επαναπατρισμό κεφαλαίων» και μάλιστα με συμβολικό φόρο (μόλις 5%).
  • Θεσπίζονται «νέα κίνητρα» (έκπτωση από τα φορολογητέα κέρδη) για επιχειρήσεις που δηλώνουν δαπάνες για «έρευνα» και «τεχνολογική καινοτομία».
  • Με πρόσχημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας εισάγονται και φοροαπαλλαγές για ισχυρές επιχειρήσεις που δηλώνουν μειωμένο τζίρο, κ.ά.

Την ίδια στιγμή κάποιοι επαγγελματίες (π.χ. βενζινοπώλες) φαίνεται να εγκλωβίζουν τον προβληματισμό τους στο θέμα της εγκατάστασης ή όχι ταμειακών μηχανών. Είναι ολοφάνερο ότι με αυτόν τον τρόπο αποσιωπούν, ή υποτιμούν το γεγονός ότι απαρέγκλιτος στόχος ΕΕ και κυβέρνησης είναι η παραπέρα φορολογική τους επιβάρυνση με κάθε τρόπο, κάτι που σε περίπτωση που δεν ανατραπεί η ίδια η φιλομονοπωλιακή φορολογική πολιτική, θα πραγματοποιηθεί, ανεξάρτητα αν έχουν στα μαγαζιά τους ταμειακή μηχανή ή όχι.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καλεί σε πάλη ενάντια στη νέα φορο-ληστεία

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας με αφορμή τη νέα αύξηση του ΦΠΑ

Να διεκδικήσουν τη δραστική μείωση του ΦΠΑ και την κατάργησή του σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης καλεί τους εργαζόμενους και όλες τις λαϊκές οικογένειες το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωση με αφορμή τις νέες αυξήσεις στη φορολογία, η Εκτελεστική Γραμματεία σημειώνει:

«Εργαζόμενε, αυτοαπασχολούμενε, νέα, νέε,

Ελα με το ΠΑΜΕ στον αγώνα να αποκρούσουμε την άγρια φορο-ληστεία με την αύξηση του ΦΠΑ, με την ακρίβεια, με τα διόδια, τη μείωση σε μισθούς και συντάξεις.

Να διεκδικήσουμε:

  • Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
  • Επίδομα ανεργίας και μέτρα προστασίας για όλους τους ανέργους.
  • Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια.
  • Να μειωθεί δραστικά ο ΦΠΑ, να καταργηθεί στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα τρόφιμα, στο γάλα, στο ψωμί, στα καύσιμα, στη ΔΕΗ και στο νερό.

Μην πιστεύεις τίποτα από όσα σου λένε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - μεγαλοεπιχειρηματίες. Ορίστε ποιοι είναι οι κερδοσκόποι που σε ληστεύουν:

  • Είναι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι που θησαυρίζουν μέσω των διοδίων. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τους παρέδωσαν τους οδικούς άξονες, δίνοντάς τους μεγάλες αυξήσεις στα διόδια αλλά και προκλητικές επιδοτήσεις. Στην ουσία το δημόσιο χρηματοδοτεί τα έργα και αυτοί συμμετέχουν μόλις κατά 10%, ενώ τους παραχωρείται το δικαίωμα να τα εκμεταλλεύονται για δεκαετίες (30 - 35 έτη)!
  • Είναι το καρτέλ που ελέγχει τα διυλιστήρια και το χονδρεμπόριο των καυσίμων.
  • Είναι το καρτέλ των μεγαλεμπόρων και των σούπερ μάρκετ.
  • Είναι το κράτος που φορολογεί άγρια τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους για να δώσει φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματίες αλλά και τεράστιες κρατικές επιχορηγήσεις. Που παίρνει μέτρα για να κάνει πιο φτηνό τον εργάτη και για να εκτοπίσει τους μικρούς βιοτέχνες και εμπόρους από την αγορά για να γίνει πιο ισχυρό και κερδοφόρο το μεγάλο κεφάλαιο. Που εμπορευματοποιεί και παραδίδει στο κεφάλαιο την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Ο αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα. Κοινό μέτωπο τώρα, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών στη γραμμή: Καμία θυσία για την πλουτοκρατία.

Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, οι μεγάλοι επιχειρηματίες, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες. Να φορολογηθούν τα κέρδη τους με 45%. Να καταργηθούν τα προνόμιά τους.

Ελα μαζί μας να οργανώσουμε την πάλη μας σε κάθε εργασιακό χώρο για τα σύγχρονα δικαιώματά μας.

Καμιά εμπιστοσύνη πια στα κόμματα της ΕΕ. Ο δρόμος που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου μόνο δεινά φέρνει για το λαό.

Εμπιστοσύνη στη δύναμή μας. Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς τους μεγάλους επιχειρηματίες. Αυτοί δεν μπορούν να κερδίζουν χωρίς εμάς».

ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ακόμη 392 εκατ. μάζεψε η «Αλφα»

Με στήριγμα την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις της περιόδου οι τραπεζικοί όμιλοι συνέχισαν και στο 12μηνο του 2009 να αποσπούν τεράστια ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Χαρακτηριστικό είναι και το δείγμα γραφής που δίνει ο ισολογισμός της «Αλφα Μπανκ», η οποία σε πείσμα και της καπιταλιστικής κρίσης συγκέντρωσε καθαρά κέρδη ύψους 392 εκατ. ευρώ! Να σημειωθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα, όπως και στις άλλες τράπεζες, εμφανίζεται ιδιαίτερα συμπιεσμένο εξαιτίας των λογιστικών εγγραφών για τυχόν επισφαλή δάνεια της πελατείας τους.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει κάθε λόγο να συγχαίρει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι η «νομοθετική υλοποίηση των εξαγγελθέντων μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης επενδυτών και καταναλωτών και κατ' επέκταση την επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας:

  • Στο τέλος Δεκέμβρη του 2009 τα αντληθέντα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχαν φτάσει στο αστρονομικό ύψος των 10,3 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που ξεπερνά το 4% του ΑΕΠ που παράχθηκε μέσα στην ίδια χρονιά. Πρόκειται για τη σχεδόν τζάμπα ρευστότητα με την οποία ενισχύονται οι τραπεζικοί όμιλοι σε όφελος και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας. Επιπρόσθετα, από το εθνικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ ενισχύθηκε με 2 δισ. ευρώ.
  • Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη (πριν την έκτακτη εισφορά) έφτασαν σε 391,5 εκατ. ευρώ (από 513,4 εκατ. στο 12μηνο του 2008).

Η καπιταλιστική κρίση ενδεχομένως και να ευνοεί νέες επιχειρηματικές κολεγιές στο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Σε αυτό το πλαίσιο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παίζει το ρόλο «στρατηγικού επενδυτή» - προφανώς μετά από κυβερνητικές υποδείξεις - στην «Ασπίς Μπανκ», η οποία και βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ
Μπαράζ νέων ανατιμήσεν

Δεν έχει τέλος η ανηφόρα της τιμής της βενζίνης που διπλά και τριπλά επιβαρυμένη από τους ειδικούς φόρους, το ΦΠΑ και τα αυξανόμενα περιθώρια κέρδους των εταιρειών που την εμπορεύονται, έχει μετατραπεί σε βραχνά της καθημερινότητας για τους εργαζόμενους. Η τελευταία αύξηση διαπιστώθηκε με τις μετρήσεις της περασμένης Παρασκευής, πριν ακόμη επιβληθεί η αύξηση του ΦΠΑ, που σημαίνει ότι ήδη έχει επιβληθεί και νέα ανατίμηση.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του αρμόδιου υπουργείου, την Παρασκευή 12 του Μάρτη η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στα 1,394 ευρώ ανά λίτρο, από 1,369 ευρώ ανά λίτρο την προηγούμενη Παρασκευή. Η αύξησή της διαμορφώθηκε στο 1,83%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο

Για το φορολογικό νομοσχέδιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Και με το φορολογικό νομοσχέδιο μένει στο απυρόβλητο το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο, το οποίο ταυτόχρονα ενισχύεται περισσότερο με πολλούς και νέους τρόπους, όπως με τα περιβόητα κίνητρα, το Ασφαλιστικό, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη μείωση μισθών και συντάξεων, κ.ά.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο όταν ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μιας κατηγορίας μεσαίων εισοδημάτων, τη νύφη θα πληρώσουν και πάλι η εργατική τάξη και η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ