ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
Σελ. /32
Κατάρρευση ευρω-μύθων και διέξοδος

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι αποφάσεις του Γιουρογκρούπ - ΕΚΟΦΙΝ, εκτός των άλλων, ήρθαν να κονιορτοποιήσουν το παραμυθάκι περί «ευρω-σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας» που αναμασούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους, το οποίο μάλιστα παρουσίαζαν ως σίγουρο μετά το τελευταίο πακέτο των άγριων αντιλαϊκών μέτρων. Πρόκειται για έναν ακόμα μύθο που καταρρέει από τους αμέτρητους που είχαν την ίδια τύχη από την ένταξη στην ΕΕ και την ΟΝΕ, προκειμένου να εμφανιστεί η στρατηγική της πλουτοκρατίας ως «εθνικά συμφέρουσα» και «ωφέλιμη». Μέχρι πρόσφατα μας βομβάρδιζαν με το μύθο περί «θωρακισμένης οικονομίας» επειδή είχε την τύχη να βρίσκεται στο «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ, στον οποίο μάλιστα είχαμε ενταχθεί ως «ισότιμα μέλη». Ξεδιάντροπα ισχυρίζονταν ότι «αν δεν βρισκόμασταν στην ΟΝΕ οι συνέπειες της κρίσης θα ήταν πολύ πιο ολέθριες», ενώ τώρα μπορούμε «να υπολογίζουμε στην κοινοτική αλληλεγγύη». Ασφαλώς, η πλουτοκρατία μπορεί να υπολογίζει σε αυτή και ήδη της έχει δοθεί στήριξη στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που πήρε και τη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων που έχει ξεκινήσει... Το συμπέρασμα όμως που αβίαστα μπορεί να βγάλει ο εργαζόμενος λαός είναι ότι μια φιλολαϊκή έξοδος από την κρίση περνάει υποχρεωτικά από την αποδέσμευση από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Η εναλλακτική λύση στο ευρωσχέδιο και τη βάρβαρη επίθεση κατά του λαού δεν είναι βέβαια το ΔΝΤ, όπως διαρρέει η κυβέρνηση, αλλά η ανατροπή αυτής της πολιτικής και η λαϊκή εξουσία.

Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας...

Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας το 2009, σε σχέση με το 2008, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη για έναν άλλο τύπο σχεδιασμού και ανάπτυξης της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας - δημοσιεύθηκαν την περασμένη βδομάδα - το σύνολο των αδειών που εκδόθηκαν από τις Πολεοδομίες της χώρας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ήταν μειωμένο κατά 14,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μείωση, που αντιστοιχεί σε 24,1% λιγότερη χτισμένη επιφάνεια και σε 25,9% μείωση του όγκου (σε κυβικά μέτρα). Αποτέλεσμα αυτής της μείωσης είναι η εκτίναξη της ανεργίας στον κλάδο των κατασκευών, η οποία στους τόπους δουλειάς εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Με εντατικοποίηση της εργασίας, με εργοδοτική τρομοκρατία και φόβο για την ανεργία που έρχεται απ' την πλευρά των εργαζομένων, με καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Υπάρχει απάντηση σε αυτήν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στα γιαπιά όλης της χώρας; Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, από τον Οκτώβρη ακόμη, όταν και παρουσίασε το πλαίσιο πάλης, ξεκαθάρισε πως η πάλη ενάντια στη διόγκωση της ανεργίας πρέπει να συνδυαστεί με την πάλη για την αναζωογόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Σε ποια κατεύθυνση, όμως; Η οικοδομική δραστηριότητα να πάψει να γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες του κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη και αντιθέτως να υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων, τις ανάγκες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

... και ποιος κερδίζει

Πάνω σε αυτή τη βάση, ας αναρωτηθούμε: Πόσα σχολεία χτίστηκαν φέτος; Πόσα δημόσια νοσοκομεία; Πόσα και ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν; Υπήρξε αντισεισμική θωράκιση σε μια χώρα όπου εκλύεται το 50% της σεισμικής δραστηριότητας στην Ευρώπη; Τίποτα απ' τα παραπάνω δεν έγινε. Η Αθήνα, αυτή η τερατούπολη, έχει τον ίδιο αριθμό δημόσιων μαιευτηρίων που είχε και τη δεκαετία του ...1950 («Ελενα» και «Αλεξάνδρα»)! Στο δήμο της Αθήνας το 10% των σχολείων και στη Θεσσαλονίκη το 35% λειτουργούν σε διπλοβάρδια. Αρα χρειάζεται να χτιστούν σχολεία. Στον Πειραιά 53 σχολεία βρίσκονται υπό έξωση. Το 30,2% των σχολικών κτιρίων είναι χτισμένα πριν το 1959. Την ίδια στιγμή, κάθε χρόνο, με τις πρώτες νεροποντές, χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Είναι επιτακτική ανάγκη, σήμερα, οι εργαζόμενοι στην οικοδομή και στον κλάδο να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Οτι, δηλαδή, όσο συνεχίζεται η οικοδομική δραστηριότητα να έχει ως γνώμονα το κέρδος λίγων μεγαλοκαρχαριών, όχι μόνο δε θα έχουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα τα μεγάλα - στην κυριολεξία - εκείνα έργα που είναι αναγκαία για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους, αλλά επιπλέον, και οι ίδιοι οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές θα βρίσκονται μόνιμα υπό την απειλή της ανεργίας. Μόνο που, για να γίνει αυτό, χρειάζεται άλλος τρόπος ανάπτυξης, με κεντρικό σχεδιασμό. Και σε αυτή την περίπτωση το δίλημμα είναι ένα: «Εργα για τα μονοπώλια ή για το λαό;».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιμονοπωλιακό μέτωπο τώρα

Τα μονοπώλια είναι ο κοινός εχθρός. Ενας «μηχανισμός ακριβείας», που από την ίδια του τη φύση ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη συνεχή μεγιστοποίηση του κέρδους μέσω της μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Αυτή η αλήθεια, ειδικά τώρα που το σύστημα διέρχεται τη φάση της οικονομικής κρίσης, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια και του πιο δύσπιστου, σε όλο της το φρικιαστικό μεγαλείο. «Ζωντανεύει» με τα αντιδραστικά μέτρα που εξυπηρετούν τις συνολικότερες επιδιώξεις των μονοπωλίων. Κάθε στοιχειώδες ασφαλιστικό δικαίωμα πρέπει να αναιρεθεί. Θεμελιώδεις εργατικές κατακτήσεις, αποσπασμένες μία προς μία με αίμα πολύ, πρέπει να αφαιρεθούν. Κοινωνικά κεκτημένα και ελευθερίες, κερδισμένες με αγώνα, πρέπει να ποδοπατηθούν. Κάθε «κλειστή» αγορά πρέπει να «απελευθερωθεί». Αυτά είναι μερικά μόνο από τα «πρέπει» των μονοπωλίων, που μετατρέπονται αυθαίρετα από τους πολιτικούς υπηρέτες τους σε εθνικά, πατριωτικά, οικονομικά και αναπτυξιακά «πρέπει», που υποτίθεται ότι θα σώσουν τη χώρα από την κατάρρευση.

Είναι όμως καιρός, απέναντι σε αυτά τα «πρέπει» της πλουτοκρατίας, να ορθωθούν και να κατορθωθούν τα δίκαια «πρέπει» του λαού. Δε χωρά σ' αυτό καμία αμφιβολία και κανένας δισταγμός. Καμία καθυστέρηση, καμία αμφιταλάντευση. Ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια και στους πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς υπηρέτες και συμμάχους τους, είναι η μόνη διέξοδος για τον εργάτη, τον αγρότη, τον αυτοαπασχολούμενο, το συνταξιούχο, το νέο και τη γυναίκα, που ασφυκτιούν κάτω από την καταπίεση του μεγάλου κεφαλαίου. Κι έτσι όπως το χτύπημα των μονοπωλίων είναι συνολικό, συντονισμένο, γενικευμένο, έτσι πρέπει να είναι και η απάντηση όλων μαζί των θυμάτων τους με αγώνα κοινό, συντονισμένο, αντιμονοπωλιακό. Τα μέτρα στήριξης των μονοπωλίων δεν αποτελούν διέξοδο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Οι μισθοί δεν πρέπει να περικοπούν. Οι φόροι δεν πρέπει να αυξηθούν. Οι εργασιακές σχέσεις δεν πρέπει να χτυπηθούν. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα δεν πρέπει να συρρικνωθούν. Η Παιδεία δεν πρέπει να γίνει υπόθεση λίγων εκλεκτών. Η Υγεία δεν πρέπει να γίνει εμπόρευμα. Οι δημοκρατικές ελευθερίες δεν πρέπει να περικοπούν. Αλλά κι αυτά δεν αρκούν. Δεν αρκεί η άμυνα, δεν είναι λύση η όποια μικρή αναβολή του αναπόφευκτου, που προκύπτει από τη φύση της καπιταλιστικής τυραννίας.

Είναι καιρός, τώρα στα δύσκολα, στις κρισιμότερες ώρες, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Να αντικρούσουν το ιστορικό πισωγύρισμα για το οποίο παλεύουν τα μονοπώλια. Να επιβάλουν την επιλογή ενός καλύτερου κόσμου, σε βάρος των λίγων που απομυζούν τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί. Αυτές οι ώρες δεν είναι σαν όλες τις άλλες ώρες. Η εργατική τάξη δυναμώνει τον αγώνα της με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που αναδεικνύεται στη μόνη συνεπή και ικανή δύναμη αντίστασης. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες ακουμπούν στη δράση και τις θέσεις της ΠΑΣΥ, κόντρα στην πολιτική ξεκληρίσματός τους. Οι αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων δημιούργησαν την ΠΑΣΕΒΕ, την Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ. Αυτές οι δυνάμεις, με κοινό αγώνα, με ενιαία πάλη, ενωμένες σε ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο, συνιστούν τη δυνατότητα αντεπίθεσης για να επιβληθούν τα «πρέπει» του λαού, για μια λαϊκή οικονομία που θα την εγγυάται η λαϊκή εξουσία. Τα μονοπώλια είναι ο εχθρός τους και ο λαός η δύναμή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ