ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κλιμάκωση του αγώνα τώρα με οργάνωση στους τόπους δουλειάς

Την ανάγκη να δυναμώσει η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση μέσα στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές ανέδειξε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στη χτεσινή της συνεδρίαση

Motion Team

Να ανοίξει βαθιά και ουσιαστική συζήτηση στους χώρους δουλειάς και στις εργατογειτονιές, για να εδραιωθεί η πείρα των εργαζομένων, να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για τη συνέχιση του αγώνα, να αναδειχθεί σαφέστερα η ανάγκη του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, να δημιουργηθούν νέες επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς. Να ξεδιπλωθούν αγώνες με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τους ανέργους και άλλα ζητήματα.

Τα καθήκοντα αυτά έβαλε για το αμέσως επόμενο διάστημα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ που συνεδρίασε χτες, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη των απαιτήσεων για τις ταξικές δυνάμεις. Απαιτήσεις που πηγάζουν από την ακόμα πιο μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην τελευταία απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Αλλά και από τη σφοδρή ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που επιβάλλει την ένταση της μάχης, ώστε το ΠΑΜΕ να αποκτήσει περισσότερα και πιο γερά πόδια στους χώρους δουλειάς και στις εργατογειτονιές.

Εισηγητικά τονίστηκε ότι η αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων εκφράζει την αυξημένη δυσαρέσκεια και αντίθεση στα μέτρα της κυβέρνησης και δείχνει ότι δυναμώνει η παρέμβαση του ΠΑΜΕ, αυξάνεται ο εργατόκοσμος που το εμπιστεύεται. Γι' αυτό απαιτείται η ένταση της μάχης για την ανάδειξη της προοπτικής, του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Να γίνει πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους, τις επιτροπές αγώνες, τα ταξικά ψηφοδέλτια. Να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς και στις εργατογειτονιές, να δημιουργηθούν νέες επιτροπές αγώνα που να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση των εργαζομένων. Να δοθεί το σύνθημα «Τώρα έχουμε εμείς το λόγο - παίρνουμε τις αποφάσεις μας».

Πλούσιο πρόγραμμα δράσης

Παράλληλα με αυτή τη δράση προγραμματίζονται πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες για τις ΣΣΕ, την ανεργία, την Υγεία, τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό, κ.ά. Μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα οργανώσει σύσκεψη για την Υγεία στις 24 του Μάρτη με τη συμμετοχή συνδικάτων και συνταξιουχικών οργανώσεων. Στις 27 του Μάρτη η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη για τις απολύσεις και τους ανέργους στις 10 το πρωί στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πολύμορφες παρεμβάσεις. Στόχος, να διεκδικηθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους ανέργους. Ακόμα αναδείχθηκε η ανάγκη συμμετοχής των ταξικών συνδικάτων και δυνάμεων στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΠΑΣΥ στις 28 του Μάρτη στο Κιλελέρ. Ενώ στις 31 του Μάρτη θα γίνει ευρεία σύσκεψη του ΠΑΜΕ με Ομοσπονδίες, Συνδικάτα για τον έλεγχο της παρέμβασης και των συζητήσεων που αναπτύχθηκαν στους χώρους δουλειάς και για το ζήτημα των ΣΣΕ. Μέσα από αυτή τη δράση επιδιώκεται να διαλυθούν οι όποιες αυταπάτες για τους στόχους των μέτρων και να απορριφθούν από τους εργαζόμενους. Να γίνεται αντιληπτό ότι έρχονται και άλλα μέτρα και απαιτείται η καλύτερη οργάνωση του αγώνα.

Η μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επισημάνθηκε ότι τα μέτρα που έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση αλλά και τα νέα μέτρα που έρχονται υποτάσσονται στη γενική γραμμή παραπέρα μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης. Πρόκειται για συντονισμένη και συνδυασμένη γενική επίθεση που πλήττει βάναυσα το σύνολο της ζωής της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, σε όφελος των κεφαλαιοκρατών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες τονίστηκε ότι η μάχη για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών ΣΣΕ αποκτά μεγάλη σημασία και θα είναι πολύ σκληρή. Για τη μάχη αυτή οι θέσεις των ταξικών δυνάμεων έχουν ως αφετηρία τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να ικανοποιηθούν. Ακόμα και σήμερα παράγεται άφθονος πλούτος που μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες αλλά τον αρπάζουν οι κεφαλαιοκράτες ληστεύοντας τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Βασική κατεύθυνση στην πάλη για τις ΣΣΕ είναι η υπεράσπιση της εργατικής οικογένειας από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, η απόρριψη από την εργατική τάξη των παροχών πτωχοκομείου. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται να ενισχυθεί η συνείδηση της δύναμης που έχει η εργατική τάξη και που φάνηκε σε ένα βαθμό και στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις. Να κερδίζει έδαφος ότι η κατάκτηση βασικών δικαιωμάτων είναι θέμα πάλης, ρήξης και σύγκρουσης με τα μονοπώλια.

Με βάση τα παραπάνω, επισημάνθηκε η ανάγκη οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να προχωρήσουν σε συντονισμένη αγωνιστική δράση με όλα τα μέσα. Οπου οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία πρέπει να διευρύνουν τη δράση τους στους εργαζόμενους.

Ακόμα τονίστηκε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται να αποκαλυφθεί ακόμα πιο έντονα ότι η τακτική της ΓΣΕΕ να υπογράφει κατάπτυστες Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας υπονομεύει σημαντικά την προσπάθεια του ταξικού κινήματος για υπογραφή κλαδικών ουσιαστικών ΣΣΕ.

  • Σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων για την εκτίμηση των μέχρι σήμερα κινητοποιήσεων και εξελίξεων και τον προγραμματισμό της δράσης το επόμενο διάστημα. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου, πλατεία Μητροπόλεως 10.
Αύριο στο Περιστέρι

«Ολοι στο συλλαλητήριο». Με αυτό το κάλεσμα, το Συντονιστικό Μαζικών Φορέων Περιστερίου, καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες, τους νέους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα της πόλης, να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη, 18 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Αντωνίου, για να απαντήσουν στην αντιλαϊκή, αντεργατική λαίλαπα, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στην οργάνωση των εργαζομένων σε τοπικό επίπεδο.

Πρωτοβουλία αγωνιστικού συντονισμού αποτελεί και η κοινή εκδήλωση με τίτλο «Για να αποκρούσουμε την επίθεσή τους. Για να οργανώσουμε την πάλη μας και την αντεπίθεσή μας», που συνδιοργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Ενωση Γονέων 2ου Διαμερίσματος Αθήνας, η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Γούβας και οι σύλλογοι Γονέων 13ου Λυκείου, 123ου Δημοτικού, 91ου Δημοτικού, τη Δευτέρα, 22 Μάρτη στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 13ου Λυκείου Αθηνών (Δαμαγήτου 85).

Συλλαλητήριο στην Πάτρα

Αύριο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου

Σε νέο συλλαλητήριο καλεί αύριο, Πέμπτη 18 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλ. Γεωργίου, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και στην εργοδοτική αυθαιρεσία μεγαλοεπιχειρηματιών της πόλης, που στο όνομα της κρίσης απολύουν, καθυστερούν μισθούς, διατηρούν ανασφάλιστους εργαζόμενους και ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση - κάλεσμα για το αυριανό συλλαλητήριο η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, «τα κέρδη του κεφαλαίου έχουν στήσει τρελό χορό πάνω απ' τους νεκρούς και τους απολυμένους συναδέλφους μας. Είναι πλέον εγκληματικές οι ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και των τυχοδιωκτικών ομάδων τύπου ΚΟΕ και ΣΕΑΜ που τους υποστηρίζουν. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των δήθεν μηχανισμών ελέγχου, των επιθεωρήσεων εργασίας, του δήμου και της νομαρχίας. Πάνω απ' όλα όμως είναι δολοφονικές οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου».

ΠΣΟ
Εμπρακτη στήριξη στους Σομαλούς πρόσφυγες

Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία παίρνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία για τους πρόσφυγες Σομαλούς που ζουν στην Ελλάδα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με βασικές ανάγκες επιβίωσης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, θα συγκεντρώσει τρόφιμα, παιδικά ρούχα, πάνες μωρών και άλλα για να τα παραδώσει στους Σομαλούς στις 23 Μάρτη. Η συγκέντρωση του υλικού θα γίνεται μέχρι τις 20 Μάρτη. Τα παραπάνω είδη θα συγκεντρώνονται στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β) όσοι θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΠΑΜΕ στα τηλ: 210-3301.847, 210-3301.842, 210-3833.786.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ