ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Το Σάββατο ξεκινούν οι εκλογές

Η πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση υπερψήφισε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό

Πρωτοστατώντας στην πάλη των εργαζομένων στην «Καριπίδης» το σωματείο ανέδειξε τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης
Πρωτοστατώντας στην πάλη των εργαζομένων στην «Καριπίδης» το σωματείο ανέδειξε τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης
Ψήφος αγωνιστική, για το δυνάμωμα της δράσης του σωματείου, για τη συνέχιση και ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού που χαράζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, της κοινής δράσης μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, κόντρα στην κυρίαρχη αντεργατική πολιτική, ήταν το κάλεσμα- δέσμευση της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης» στην πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων.

Αυτή ακριβώς η αναγνώριση της καθημερινής και πλούσιας δράσης που ανέπτυξε το σωματείο στους χώρους δουλειάς, της συνεπούς και σταθερής γραμμής πάλης του με γνώμονα και μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΟΙΥΕ και του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, που βάζουν πλάτη για την καταστρατήγηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αποτυπώθηκε και με την υπερψήφιση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού της απερχόμενης διοίκησης.

Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση εκλέχθηκε επίσης εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του σωματείου, οι οποίες θα διεξαχθούν 20, 21 και 22 του Μάρτη και ώρες 9 π.μ. έως 9 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Αποφασίστηκε επίσης η τροποποίηση στο άρθρο 23 του καταστατικού στο σημείο που αφορά στη διάρκεια θητείας της διοίκησης του σωματείου, η οποία επεκτάθηκε από τα 2 στα 3 χρόνια.

Ο πλούσιος αγωνιστικός απολογισμός της διοίκησης του σωματείου, που παρουσιάστηκε από την πρόεδρο του σωματείου, Τασία Κίτσου, καταδείχθηκε επιπλέον από τις τοποθετήσεις για τους αγώνες που αναπτύχθηκαν, όπως στην επιχείρηση «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ», σε συνθήκες σκληρής και άγριας σύγκρουσης με την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία για την καταβολή των δεδουλευμένων και την υπεράσπιση της εργασίας, στα «Καρφούρ» και «Τζάμπο», όπως και πρόσφατα στο σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» ενάντια στις απολύσεις. Παρεμβάσεις ενάντια στην εντατικοποίηση της δουλειάς, όπως στα «Λιντλ», μάχες για να μην περάσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και μια σειρά άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση των εργαζομένων στο σωματείο, προβάλλοντας και άλλες πτυχές σχετικά με τις ανάγκες των εργαζομένων, όπως η ψυχαγωγία, ο ελεύθερος χρόνος και ο πολιτισμός, πραγματοποιώντας σε αυτή την κατεύθυνση πολιτιστικό διήμερο.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ανάγκη το Κέντρο Υγείας στη ΒΙΠΕ

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες οι ταξικές δυνάμεις

Την ανάγκη άμεσης δημιουργίας Κέντρου Υγείας στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Πάτρας ή κοντά σε αυτήν που θα εξυπηρετεί και τους κατοίκους των γύρων περιοχών αξίωσε η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες συνδικαλιστικά της στελέχη.

Συγκεκριμένα, με αφορμή και τον πρόσφατο θάνατο του εργάτη Ρίστο Αριάν, πατέρα δύο παιδιών, που έχασε τη ζωή του στο εργοστάσιο ανακύκλωσης Tyresherco (στεγάζεται στη ΒΙΠΕ), εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα δημιουργίας Κέντρου Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΒΙΠΕ δουλεύουν περισσότεροι από 4.000 εργάτες και τα εργατικά ατυχήματα είναι σε ημερήσια διάταξη.

Με την παύση λειτουργίας του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» στην Πάτρα, μετά το σεισμό του 2008, τα επείγοντα περιστατικά αναγκαστικά διακομίζονται στο νοσοκομείο του Ρίου. Γίνεται αντιληπτό ότι μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο από το Νοσοκομείο του Ρίου, να παραλάβει τον τραυματία και να διακομιστεί πίσω στο νοσοκομείο απαιτείται πολύς χρόνος που πολλές φορές είναι κρίσιμος. Καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι «η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - του πολιτικού και συνδικαλιστικού τους προσωπικού χτίζει τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα».

  • Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ προχώρησε χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣΕΠΕ για το γεγονός ότι σε πολλούς εργασιακούς χώρους η υγιεινή και ασφάλεια - ιδιαίτερα στο μέταλλο και στον κατασκευαστικό τομέα - είναι ανύπαρκτη. Δε λείπουν και προσπάθειες κάλυψης εργοδοτών από συγκεκριμένους υπαλλήλους του ΣΕΠΕ που προσπαθούν να αποτρέψουν εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους όταν αυτά καταστρατηγούνται. Τέλος, συμφωνήθηκε να μεταβαίνουν σε χώρους δουλειάς και να συμμετέχουν στα κλιμάκια ελέγχου και στελέχη των ταξικών συνδικάτων.
Οργιάζει η απλήρωτη εργασία

Αυξάνεται ο αριθμός των εργατών που μένουν απλήρωτοι, αναδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι η μεγαλοεργοδοσία φορτώνει τα σπασμένα της κρίσης στους εργάτες.

Περίπου 40 ηλεκτροτεχνίτες, που δουλεύουν στο μεγαλοεργολάβο Μπ. Βωβό, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δυόμισι μήνες. Προχτές, μαζί με το ταξικό Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας, προχώρησαν στη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου και ήδη σχεδιάζουν τις επόμενες ενέργειες.

Αντίστοιχα, οι 90 εργαζόμενοι που εργάζονται στα κεντρικά γραφεία της τεχνικής εταιρείας ΕΔΡΑΣΗ, και είναι τέσσερις μήνες απλήρωτοι, έχουν ήδη προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα και πραγματοποιούν καθημερινά συγκεντρώσεις στην είσοδο του εργοταξίου. Επίσης προγραμματίζουν, για τις επόμενες μέρες, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Οι εργάτες της, επίσης κατασκευαστικής εταιρείας, ΕΡΓΑΝΗΣ, βρίσκονται αυτή τη στιγμή για έκτο μήνα απλήρωτοι και έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των γραφείων της εταιρείας.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση των εργαζομένων στην τεχνική εταιρεία ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ, που όπως δηλώνουν και σε χτεσινή τους ανακοίνωση, βρίσκονται εδώ και έξι μήνες σε επίσχεση εργασίας, δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα... δέκα μηνών.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΜΗΧΑΝΙΚΗ»: Σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ», στο εργοτάξιο του ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΗ, που τους οφείλει δεδουλευμένα 5 μηνών.

ΕΚΑΒ: Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε προσωπικό, τον πεπαλαιωμένο και μικρό αριθμό ασθενοφόρων κτλ. Γύρω στις 10 προχώρησαν σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Αγίου Δημητρίου και κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης.

ΟΕΦΣΕΕ: Παρέμβαση στη φαρμακοβιομηχανία KLEVA, όπου από 1η Απρίλη η εργοδοσία θα επιβάλει εκ περιτροπής εργασία, με 4ήμερη εργασία και αντίστοιχη μείωση αποδοχών, έκανε χτες η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). Οι συνδικαλιστές μιλώντας με τους εργαζόμενους ξεκαθάρισαν ότι δεν πρέπει να δεχτούν τη μείωση των αποδοχών τους, πρέπει να απορρίψουν το ψευτοδίλημμα της εργοδοσίας «ή απολύσεις ή εκ περιτροπής εργασία».

ΟΤΕ-ΟΣΕ-ΕΛΤΑ: Τρίωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως 3 μ.μ.) θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε ΟΤΕ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ την Τρίτη 23 Μάρτη ενάντια στην περικοπή μισθών και επιδομάτων, στη μείωση των συντάξεων. Η απόφαση λήφθηκε στη χτεσινή συνάντηση των τριών αντίστοιχων Ομοσπονδιών και των Συλλόγων Συνταξιούχων.

«ΑΛΕΞ - ΠΑΚ»: Την τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενου στο «Αλεξ Πακ», στη Λάρισα καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων του νομού, επισημαίνοντας ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να επιβάλει «σιωπητήριο» απέναντι στις τρομοκρατικές μεθοδεύσεις της.

«ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ» - ΚΙΛΚΙΣ
Ανακοίνωσε «λουκέτο»

Στο δρόμο της ανεργίας οδηγούνται οι 102 εργαζόμενοι του βαφείου της ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ στο Κιλκίς, μετά την απόφαση των εργοδοτών να βάλουν λουκέτο στο εργοστάσιο από την Παρασκευή 19 Μάρτη. Οι εργοδότες επικαλούνται αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας λόγω των χρεών που έχει συσσωρεύσει η επιχείρηση. Ομως βασικοί χρεώστες της επιχείρησης είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της που ταυτόχρονα ως κλωστοϋφαντουργοί βιομήχανοι ήταν και πελάτες της.

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι που ενημερώθηκαν προχτές για την τελευταία εξέλιξη - απόφαση της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι στο παρελθόν αποδέχθηκαν και αναγκαστικές άδειες και εκ περιτροπής εργασία. Είδαν λοιπόν πως η πολιτική συμβιβασμού και υποταγής στα σχέδια της εργοδοσίας τους οδήγησε τελικά μπροστά στον κίνδυνο της οριστικής ανεργίας. Χτες το απόγευμα πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο, καταγγέλλοντας την απόφαση της εργοδοσίας.

Σήμερα το πρωί, οι ταξικές δυνάμεις θα κάνουν εξόρμηση στο εργοστάσιο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλει τη φοροληστεία

Τη νέα φοροληστεία που συντελείται σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος με την αύξηση του ΦΠΑ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για άγρια μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που συναποφασίστηκαν με την ΚΟΜΙΣΙΟΝ και τα άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας, τα οποία συνυπέγραψαν και ανέλαβαν να τα υλοποιήσουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.». Και τονίζει: «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχθούν και να συμβιβαστούν με τη νέα φοροληστεία από την αύξηση του ΦΠΑ, στο όνομα να σώσουμε δήθεν τη χώρα. Αντίθετα, πρέπει να κλιμακώσουν την πάλη τους για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Πλούτος υπάρχει και μάλιστα προκλητικός, αυτόν που παράγουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και τα τσεπώνουν μια χούφτα πλουτοκράτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ