ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κατάργησαν το χαράτσι των διοδίων σε 13 σταθμούς σε όλη τη χώρα

ΜΑΛΓΑΡΑ

Motion Team

ΜΑΛΓΑΡΑ
Σε μια δυναμική και συντονισμένη κινητοποίηση σε 13 σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα, προχώρησαν χτες το απόγευμα στελέχη του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων για περισσότερο από 2 ώρες για να περνούν οι οδηγοί χωρίς να πληρώνουν το άγριο χαράτσι των διοδίων που έχουν επιβάλει οι μεγαλοεργολάβοι με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Χαράτσι που αυξάνεται διαρκώς, επειδή αυτό προβλέπουν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, ενώ από την περασμένη Δευτέρα αυξήθηκε κι άλλο, εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από 19% σε 21%.

Το κεντρικό σύνθημα χτες ήταν: «Ξεσηκωμός. Ολοι στους δρόμους. Κάτω τα μέτρα που πνίγουν το λαό». Με αυτό τον τρόπο το ΠΑΜΕ καλούσε τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα να αντισταθούν στην αντεργατική λαίλαπα, που προωθεί το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - ΕΕ μαζί με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

  • Στην Αττική, οι «μπάρες σηκώθηκαν» στους σταθμούς Αφιδνών (1,90 ευρώ), Ελευσίνας (2,90 ευρώ) και Μεταμόρφωσης (2,70 ευρώ). Το πανό που δέσποζε έδινε το στίγμα: «Να καταργηθούν όλα τα διόδια. Εχεις πληρώσει για όλα». Από τα μεγάφωνα, τα μέλη του ΠΑΜΕ καλούσαν τους οδηγούς: «Ελα με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για να αποκρούσουμε την άγρια φοροληστεία, με την αύξηση του ΦΠΑ, με την ακρίβεια, με τα διόδια, τη μείωση σε μισθούς και συντάξεις».
  • ΑΚΤΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑ
    ΑΚΤΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑ
    Στην Πελοπόννησο, η κινητοποίηση διήρκεσε για περίπου τρεις ώρες. Στις 5 το απόγευμα, στελέχη του ΠΑΜΕ σήκωσαν τις μπάρες σε Ισθμό (2,90 ευρώ), Κιάτο (2,90 ευρώ), Σπαθοβούνι (1,40 ευρώ), Νεστάνη (1,30 ευρώ), Ρίο (2,90 ευρώ) και στη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου (12 ευρώ), καταργώντας στην πράξη το χαράτσι.
  • Στη Θεσσαλία η κινητοποίηση έγινε στα διόδια Μοσχοχωρίου (2,30 ευρώ) και Πελασγίας (2,40 ευρώ). Οι συγκεντρωμένοι απηύθυναν κάλεσμα ταξικής συσπείρωσης στο ΠΑΜΕ και τόνιζαν την ανάγκη για ανάπτυξη αγώνων όχι μόνο για την κατάργηση των διοδίων, αλλά για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Στη Θεσσαλονίκη τα αυτοκίνητα περνούσαν «ελεύθερα» από τα διόδια των Μαλγάρων (2 ευρώ) για δύο ώρες.
  • Στη ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας (3 ευρώ) σε ένα έργο που κόστισε 50 δισ. δρχ. και έγινε με χρήματα του λαού, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κράτησαν «ανοιχτή» τη σήραγγα για δύο ώρες.

ΑΦΙΔΝΕΣ
ΑΦΙΔΝΕΣ

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΛΙΕΡΓΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Απεργοσπάστης το κράτος των εργοδοτών

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ στον υφυπουργό Απασχόλησης

Μηχανισμός απροκάλυπτης στήριξης των εργοδοτών, νομιμοποίησης απολύσεων απεργών και πρόσληψης απεργοσπαστών αποτελούν οι κρατικές υπηρεσίες και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ δίνει ρέστα και επιτρέπει στους πλοιοκτήτες της Μηχανιώνας να επανδρώσουν τα σκάφη τους με απεργοσπάστες, ώστε να ακυρώσουν στην πράξη την απεργία που πραγματοποιούν για περισσότερο από δύο μήνες οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, διεκδικώντας αμοιβές που να ανταποκρίνονται στη σκληρή και επικίνδυνη δουλειά που κάνουν και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους.

Οι πλοιοκτήτες από την αρχή είχαν την προκλητική στήριξη υπουργείου Εργασίας, Λιμενικού, Αστυνομίας, δημάρχου, των άλλων αιρετών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του εργοδοτικού Σωματείου Αλιεργατών Μηχανιώνας που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ. Εξαπέλυσαν πογκρόμ διώξεων σε βάρος των Αιγύπτιων με στόχο να τους πετάξουν από τα σκάφη τους, αλλά και από την Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η απεργία κρίθηκε νόμιμη από τα αρμόδια δικαστήρια, οι πλοιοκτήτες όχι μόνο δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των απεργών, αλλά καταθέτουν στον ΟΑΕΔ οι ίδιοι έγγραφα οικειοθελών αποχωρήσεων για λογαριασμό των Αιγυπτίων και αναγγελίες νέων προσλήψεων. Η διαδικασία αυτή είχε παγώσει από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ, επειδή ο νόμος 1264 απαγορεύει τις προσλήψεις κατά τη διάρκεια νόμιμης απεργίας, αλλά η κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ έδωσε άλλη εντολή, γιατί «δεν υφίσταται ρητή διάταξη νόμου, που να παρέχει στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ δυνατότητα μη παραλαβής». Ετσι η κυβέρνηση έδωσε το σύνθημα στους πλοιοκτήτες να προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις απεργοσπαστών. Οπως και έγινε. Από προχτές καταθέτουν μαζικά αναγγελίες προσλήψεων Βούλγαρων εργαζόμενων για να δουλέψουν τα καράβια τους κοψοχρονιάς.

Το πρόβλημα έθεσαν χτες στον υφυπουργό Απασχόλησης το ΠΑΜΕ και αντιπροσωπεία των Αιγύπτιων αλιεργατών, στο περιθώριο του συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι ...θα εξετάσει το ζήτημα.

Την αλληλεγγύη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στους αγωνιζόμενους αλιεργάτες εξέφρασε ο Βαλεντίν Πάτσο, αναπληρωτής Γραμματέας, στη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με αντιπροσωπεία τους. Ανακοίνωσε ότι η ΠΣΟ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να ενημερώσει τα συνδικάτα που συσπειρώνει ώστε να εκφραστεί έμπρακτα και παγκόσμια η αλληλεγγύη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ