ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Συνεχίζεται ο διαγκωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι από το σεισμό της 12ης Γενάρη κινδυνεύουν άμεσα... Ούτε καν η υποτιθεμένη «Σύνοδος των Δωρητών», υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μάρτη στη Νέα Υόρκη, μπορεί να προλάβει να σώσει τη ζωή τους. Παράδειγμα οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν πλημμύρες στους πρόχειρους αυτοσχέδιους καταυλισμούς, με τους Αϊτινούς που έχουν καταφύγει σε αυτούς να τρέχουν για άλλη μία φορά πανικόβλητοι να σωθούν.

Ο χρόνος είναι αδυσώπητος για τους απελπισμένους της λαβωμένης Αϊτής καθώς η περίοδος των εαρινών βροχών πλησιάζει επικίνδυνα πλέον, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν αβοήθητοι. Η κατάσταση είναι ερεβώδης και η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, που τονίζει ότι ακόμη υπάρχουν σεισμόπληκτοι που δεν έχουν λάβει καμία αρωγή όσον αφορά τα τρόφιμα και ότι μόλις το 60% των 1,3 εκατομμυρίων αστέγων έχουν λάβει πλαστική τέντα ώστε να μπορούν να καλυφθούν από τις βροχές, απλώς αποτελεί ένα αποτύπωμα της τραγωδίας που εξελίσσεται.

Την ίδια στιγμή, οι διαγκωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων συνεχίζονται πάντα υπό το μανδύα της «ανθρωπιστικής βοήθειας». Σπεύδουν λίγο πριν τη «Σύνοδο των Δωρητών» να προσφέρουν «βοήθεια» σε μία καταφανή προσπάθεια προάσπισης των συμφερόντων τους. Η ΕΕ ανακοίνωσε το διπλασιασμό της βοήθειάς της, παρέχοντας ένα δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, ενώ την ίδια στιγμή η Inter-American Development Bank παραγράφει το χρέος της σεισμόπληκτης χώρας, ύψους 479 εκατ. δολαρίων.

Πάντως τα αμερικανικά συμφέροντα προσπάθησαν να προασπίσουν οι πρώην πρόεδροι Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, οι οποίοι προεδρεύουν του ιδρύματος για την Αϊτή με εντολή των ΗΠΑ - ο Μπιλ Κλίντον είναι και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ - οι οποίοι επισκέφτηκαν τη Δευτέρα την Αϊτή. Οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ περιηγήθηκαν στο Πορτ - Ο - Πρενς και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της χώρας Ρενέ Πρεβάλ, αλλά «απέφυγαν» τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της παρουσίας τους, παρουσία που σήμανε την ανατροπή και την διά της βίας εκδίωξη του προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ και την επιβολή έκτοτε της κατοχής από τον ΟΗΕ.

ΗΠΑ
Η Υγεία παραμένει στα χέρια των εταιρειών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τις απαραίτητες τυμπανοκρουσίες και διθυράμβους υπογράφτηκε χτες από τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Υγείας, που υπερψηφίστηκε από το Κογκρέσο και με την υπογραφή του μετατράπηκε σε νόμο του κράτους, δίνοντας τέλος στις προσπάθειες ενός χρόνου να περάσει τη νομοθεσία που τόνισε ότι θα καθορίσει την προεδρία του.

Οσο για το επίμαχο νομοσχέδιο, αφού δέχτηκε «πολλές μεταρρυθμίσεις» μετά από σειρά συμβιβασμών κυρίως με τα μεγαθήρια των εταιρειών που λυμαίνονται εδώ και έναν αιώνα το χώρο της Υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν έχουν και εξακολουθούν να παραμένουν, παρά τις τυμπανοκρουσίες, χωρίς δημόσιο σύστημα υγείας.

«Σήμερα μετά από περίπου έναν αιώνα προσπαθειών, σήμερα έπειτα από ένα χρόνο διαβουλεύσεων, σήμερα αφού καταμετρήθηκαν όλες οι ψήφοι, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας γίνεται νόμος των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια τελετής με Δημοκρατικούς βουλευτές στο Λευκό Οίκο. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του συστήματος Υγείας από το Κογκρέσο σημειώνει την αρχή μιας «νέας εποχής στις ΗΠΑ», καθώς αυτός ο νόμος «θα θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μάχονταν γενιές Αμερικανών».

Τα 32 εκατομμύρια ανασφάλιστοι μπορεί να αποκτούν «δικαίωμα» να έχουν «ασφάλιση», αφού το νομοσχέδιο υποχρεώνει τς ασφαλιστικές να τους ασφαλίζουν, όμως «αποτελούν» το νέο πεδίο κερδών των ασφαλιστικών. «Πρώτα και κύρια η νομοθεσία δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ πριν το 2014», αναφέρει ο πρώην ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος Ραλφ Νέιντερ και συμπληρώνει ότι «μέσα σε αυτή την τριετία 180.00 Αμερικανοί θα πεθάνουν. Είναι ο αριθμός αναίτιων θανάτων Αμερικανών κατά μέσο όρο σε τρία χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης ασφαλιστικής κάλυψης» και καταλήγει δυσοίωνα: «Επίσης, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όντως θα έχουν ασφάλεια. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν εύκολα να ξεγελάσουν το σύστημα και οι 2.500 σελίδες του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου είναι γεμάτες με ευκαιρίες και παραθυράκια για να μπορέσουν να ελιχθούν οι εταιρείες και τελικά η κατάσταση να είναι πολύ χειρότερη»...

ΓΑΛΛΙΑ
Μαζική απεργία στο Δημόσιο

Χτες στη Μασσαλία διαδήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι
Χτες στη Μασσαλία διαδήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν, χθες, στις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες πόλεις της Γαλλίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα και των πέντε μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων για 24ωρη απεργία με βασικό αίτημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη διαφύλαξη των μισθών, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη μη αλλαγή του υπάρχοντος συνταξιοδοτικού καθεστώτος. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχε ολόκληρος ο δημόσιος τομέας με αιχμή του δόρατος την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τους δικαστικούς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξέφρασαν ικανοποίηση για το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία, που, στους περισσότερους τομείς, ξεπέρασε το 55%. Επίσης, στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα εκτιμάται ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι, με τις μαζικότερες διαδηλώσεις να καταγράφονται στην Τουλούζη, στο Μπορντό, στη Μασσαλία, στην Γκρενόμπλ, στη Λιόν, στο Κλερμόν Φεράν, στο Σεντ Ετιέν και φυσικά στο Παρίσι. Οπως έγινε σαφές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις όσο η κυβέρνηση Σαρκοζί «κωφεύει» στα λαϊκά αιτήματα.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Η πλειοψηφία κατά της ένταξης στην ΕΕ

ΟΣΛΟ.--

Κατά της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει το 55,8% των Νορβηγών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο «Norstat» για την κρατική τηλεόραση την περίοδο 9-15 Μαρτίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων, δηλαδή το 30,6%, απάντησε θετικά σε μια τέτοια ένταξη. Το Φεβρουάριο, η διαφορά ήταν αισθητή μικρότερη, με το 38,1% των πολιτών να δηλώνουν υπέρ και το 49,4% κατά.

Υπενθυμίζεται ότι οι Νορβηγοί έχουν ψηφίσει κατά της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση δύο φορές, το 1972 και το 1994.

ΡΩΣΙΑ
Εν αναμονή της νέας συνθήκης

ΜΟΣΧΑ.--

Το ζήτημα της εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη καθώς και κάποια άλλα επιμέρους ζητήματα παραμένουν ακόμα στο τραπέζι των συνομιλιών ώστε να επιτευχθεί τελικά μια συμφωνία για την υπογραφή μιας νέας συνθήκης για το λεγόμενο πυρηνικό αφοπλισμό, σε αντικατάσταση του START 1 που έληξε το Δεκέμβρη. Τα παραπάνω δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Νικολάι Μακάροφ σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε χτες στην εφημερίδα «Ρωσίσκαγια Γκαζέτα». Πρόσθεσε επίσης, πως η νέα συνθήκη θα πρέπει να έχει ισότιμο χαρακτήρα και πως η δυνατότητα και ο χρόνος υπογραφής της θα εξαρτηθούν κυρίως από την προθυμία των δύο χωρών για αμοιβαία συνεκτίμηση των συμφερόντων τους.

Τόσο ο Μακάροφ όσο και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει πως η υπογραφή της νέας συνθήκης μπορεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές του Απρίλη, πριν από την επερχόμενη Σύνοδο Πυρηνικής Ασφάλειας που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 12-13 Απρίλη.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Μπίζνες στις αγορές φτωχών χωρών με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

ΓΕΝΕΥΗ.-- Συμφωνία για δέσμευση των αγορών αναπτυσσόμενων χωρών μέχρι το 2020 πέτυχαν χτες μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες με «ευαγή» ιδρύματα πολυεθνικών εταιρειών (π.χ. «Microsoft») με Δούρειο Ιππο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, ο οποίος ευθύνεται ετησίως για το θάνατο 1,6 εκατ. ανθρώπων.

Πρωτοβουλία σ' αυτή τη συμφωνία πήρε η αυτοαποκαλούμενη «Παγκόσμια Συμμαχία Εμβολίων και Ανοσοποίησης» (GAVI), που εδρεύει στη Γενεύη και εξασφάλισε χρηματοδότηση της αγοράς των εμβολίων από τη Βρετανία, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Ρωσία, τη Νορβηγία και το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Στην παρούσα συμφωνία ακολουθείται νέα στρατηγική που αποκαλείται «δέσμευση μελλοντικών αγορών» (advance market commitment) και εγγυάται στις εταιρείες τη λειτουργία αγορών για εμβόλια σε αναπτυσσόμενες χώρες, θέτοντας «πλαφόν» στις τιμές χρέωσης.

Η «Pfizer» και «GlaxoSmithKline» θα προσφέρουν η καθεμία 30 εκατομμύρια δόσεις στην τιμή των 7 δολαρίων ανά δόση για το πρώτο 20% των παραγγελιών, ενώ για το υπόλοιπο 80% η τιμή θα πέσει στα 3,5 δολάρια ανά δόση. Στις αγορές των πλούσιων χωρών εταιρείες όπως η «Pfizer» και η «Glaxo» χρεώνουν από 54 έως 108 δολάρια για τα εμβόλια «Prevnar» και «Synfloriz» αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ