ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Σε επίπεδα ασφυξίας και το Φλεβάρη

Σε επίπεδα ασφυξίας συνεχίστηκε η τραπεζική χρηματοδότηση και το Φλεβάρη του 2009, καθώς στην πλειοψηφία των επιχειρηματικών κλάδων και των νοικοκυριών, οι ετήσιοι ρυθμοί χρηματοδότησης, εμφάνισαν περαιτέρω συρρίκνωση. Αν μάλιστα η ροή χρηματοδότησης δεν είχε επηρεαστεί σημαντικά με ενδο - ομιλικές μεταβολές εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα ( κινήσεις κεφαλαίων μεταξύ των τραπεζών), η καθαρή ροή χρηματοδότησης θα ήταν αρνητική κατά 120 εκατ. ευρώ.

Σε ετήσια βάση το Φλεβάρη του 2010, η χρηματοδότηση των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, σημείωσε αύξηση 3,9%, η οποία όμως είναι εικονική, γιατί επηρεάστηκε από την αύξηση της χρηματοδότησης μεταξύ των ίδιων των τραπεζών κατά 18,9%. Χωρίς την παράμετρο αυτή, ο ρυθμός μεταβολής θα ήταν αρνητικός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο τέλος του Φλεβάρη του 2010, ανήλθε στα 255 δισ. ευρώ, και είναι αυξημένο κατά 3,9% σε σχέση με το Φλεβάρη του 2009.

Το χρέος των νοικοκυριών ανέρχεται στα 119,7 δισ. ευρώ (ετήσιος ρυθμός μεταβολής 2,7%), από τα οποία τα 80,9 δισ. ευρώ αφορούν χρέη από στεγαστικά δάνεια (ετήσια αύξηση 3,6%), 35,8 δισ. ευρώ χρέη από καταναλωτικά δάνεια (ετήσια μεταβολή 1,1%), ενώ στα 3 δισ. ευρώ ανέρχεται το χρέος των λοιπών δανείων (αύξηση 0,5%).

Την ίδια περίοδο το συνολικό χρέος των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 135,3 δισ. ευρώ (ετήσια μεταβολή 4,9%), με τη βιομηχανία, γεωργία και εμπόριο να εμφανίζουν τάσεις απόλυτης μείωσης.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Μόνιμα μέτρα» απέναντι στο λαϊκό εισόδημα

Στη Βουλή οι τελικές ρυθμίσεις. Νέα προκλητικά προνόμια και ελαφρύνσεις για την κεφαλαιοκρατία

Καθημερινά και πιο επίκαιρο γίνεται το σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»
Καθημερινά και πιο επίκαιρο γίνεται το σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»
Με τις ρυθμίσεις που προβλέπουν τη μόνιμη συνεχή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και την ακόμα πιο ευνοϊκή μεταχείριση των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, κατατέθηκε χτες στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να «περάσει» με ταχύτατες, εκτός κοινοβουλευτικών συνηθειών, διαδικασίες.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα γίνει σε τρεις συνεδριάσεις, τη Μ. Δευτέρα, τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη. Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί την Πέμπτη μετά το Πάσχα σε 5 συνεδριάσεις, οι οποίες όμως θα συρρικνωθούν σε ένα 3ήμερο με συνεδριάσεις πρωί-βράδυ. Μάλιστα, για την επιτάχυνση της διαδικασίας η Βουλή θα συνεδριάσει και το μεθεπόμενο Σάββατο.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου κινούνται στην κατεύθυνση των μέτρων μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης, που συναποφασίστηκαν με τα κέντρα της κεφαλαιοκρατίας (ΕΕ, ΔΝΤ, κ.ά.). Είναι η πρώτη φάση και για το επόμενο βήμα. Σήμερα πετσοκόβουν το αφορολόγητο όριο συνδέοντάς το με την αξία των αποδείξεων λιανικής, δηλαδή με την ικανότητα προς κατανάλωση που έχει το κάθε νοικοκυριό. Εφαρμόζουν σειρά από δήθεν «αντικειμενικά» κριτήρια διαβίωσης προκειμένου να ανεβάσουν κατακόρυφα τον πήχη της φοροαφαίμαξης. Αποκαλυπτικό ακόμη γι' αυτά που μεθοδεύουν είναι και το γεγονός ότι τα αντικειμενικά κριτήρια έχουν κατώτατο σημείο «αντικειμενικού εισοδήματος» στα 3.000 ευρώ το άτομο και στα 5.000 ευρώ για το ζευγάρι! Σωρεία πρόσθετων επιβαρύνσεων προβλέπονται για τις όποιες δαπάνες μειώνουν το φόρο, όπως για τους τόκους που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Η κάθετη μείωση των ονομαστικών μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που αποφασίστηκε με την εισοδηματική πολιτική, κλιμακώνεται παραπέρα με τη δήθεν ενιαία φορολογική κλίμακα, από την οποία όμως αφήνουν στην απέξω τους τόκους και τις άλλες πηγές πλουτισμού για την πλουτοκρατία. Σε πρωτόγνωρα ύψη απογειώνεται και η φοροαφαίμαξη των μικροεπαγγελματιών, ενώ οι διαπιστωμένοι μεγαλοφοροφυγάδες, που έχουν φεσώσει την εφορία με δεκάδες δισ. ευρώ, συνεχίζουν προκλητικά στο απυρόβλητο. Από την άλλη πλευρά, τα «δημοσιονομικά ελλείμματα» που εμφανίζει η πολιτική τους δεν τους εμπόδισαν να προχωρήσουν στη μείωση κατά 5 ολόκληρες μονάδες (20% από 25%) του συντελεστή για τα κέρδη των ισχυρών επιχειρήσεων. Ετσι, για παράδειγμα, το τραπεζικό κεφάλαιο θα καταβάλλει για τα υπερκέρδη φόρο της τάξης του 10%, ενώ ταυτόχρονα εκχωρούνται στις μερίδες της πλουτοκρατίας νέα προνόμια και ενισχύσεις.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Μειώνεται στο μισό το πενιχρό αφορολόγητο όριο (στα 6.000 από 12.000 ευρώ που ισχύει από το 2007 χωρίς καμία αναπροσαρμογή). Για ατομικά εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ το χρόνο και για την «κάλυψη» του αφορολογήτου καθιερώνεται «κλίμακα αποδείξεων» που ξεκινά από 10% (ποσά μέχρι 12 χιλιάδες) και ανεβαίνει στο 30% για τα παραπάνω ποσά.
  • Εφόσον η αξία των αποδείξεων είναι μικρότερη από τις απαιτήσεις της κυβέρνησης τότε επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 10% πάνω στη «διαφορά» των αποδείξεων που τους «λείπει».
  • Καταργείται, αναδρομικά από 1η του Γενάρη 2010, η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων. Αποζημιώσεις, επιδόματα και αμοιβές που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς εντάσσονται στη νέα κλίμακα φορολογίας.
  • Προχωρούν στη συρρίκνωση και για το αφορολόγητο όριο στην αγορά πρώτης κατοικίας. Σε επόμενη φάση έρχονται και νέες ανατιμήσεις πάνω στις αντικειμενικές αξίες που θα προσθέσουν νέα εμπόδια στην απόκτηση στέγης από τα λαϊκά νοικοκυριά. Σύντομα οι «αντικειμενικές τιμές» που προσδιορίζει το υπουργείο Οικονομικών θα φτάσουν στις εμπορικές αξίες. Παραπέρα επιβάρυνση της λαϊκής κατοικίας συνεπάγονται και οι «αλλαγές» στον υπολογισμό της έκπτωσης τόκων στεγαστικού δανείου για την αγορά πρώτης κατοικίας. Η τελευταία ρύθμιση (δάνεια 2009-2010 ) προέβλεπε έκπτωση 40% στα ποσά των τόκων, που στο εξής πέφτει στο μισό (20%).
  • Καθιερώνονται τεκμήρια διαβίωσης για όλα τα νοικοκυριά, ακόμη και για όσους μένουν στο νοίκι. Πρόσθετα βάρη συνεπάγονται και σε περιπτώσεις, για παράδειγμα, που ένας σύζυγος έχει μείνει στην ανεργία και κατά συνέπεια δεν μπορεί να «δικαιολογήσει» στην κυβέρνηση το αντίστοιχο τεκμαρτό εισόδημα για τη χρήση σπιτιού, αυτοκινήτου, κ.ο.κ.

-- Για την κύρια, ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη, κατοικία 60 ευρώ για τα πρώτα 80 τ.μ. και 80 ευρώ για τα επιπλέον. -- Για δευτερεύουσα (εξοχική) κατοικία 30 ευρώ για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και 40 ευρώ για τα επιπλέον. -- Για την κατοχή ΙΧ αυτοκινήτου 1.200 κυβικών, 3.000 ευρώ. Για κάθε 100 κυβικά επιπλέον, το τεκμαρτό εισόδημα προσαυξάνεται κατά 200 ευρώ. -- Για τα παιδιά που πηγαίνουν σε ιδιωτικό σχολείο σε 2.000 ευρώ (νηπιαγωγείο), 4.000 (δημοτικό) και 6.000 (γυμνάσιο - λύκειο). -- Σε κάθε περίπτωση η ταρίφα ανάβει στα 3.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 5.000 για το ζευγάρι! Ετσι προσδιορίζουν τη «γενική ετήσια αντικειμενική δαπάνη» για κάθε φορολογούμενο, δηλαδή απλώς «γιατί αναπνέει».

  • Γενικεύεται ο λογιστικός προσδιορισμός με τη χρήση ταμειακών μηχανών για όλες τις επαγγελματικές ομάδες (ταξί, λιανοπωλητές, περίπτερα, βενζινάδικα, κ.ά.). Το μέτρο θα εφαρμοστεί με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα ισχύσει από την 1η του Ιούλη 2010.

Η επίκληση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι το απόλυτο ψέμα. Στην αντίπερα όχθη είναι η φορολογική πολιτική τους για το κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Ο φορολογικός συντελεστής στα μη διανεμόμενα επιχειρηματικά κέρδη μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%, όπως δηλαδή προβλέπεται και στο νόμο της ΝΔ. Η υπαγωγή στη φορολογική κλίμακα των διανεμόμενων κερδών στους μετόχους είναι στάχτη στα μάτια. Για παράδειγμα, οι μετοχές των εισηγμένων στο χρηματιστήριο μετοχών είναι στην κατοχή σε ποσοστό πάνω από 50% ξένων λεγόμενων επενδυτών που δηλώνουν έδρα σε κράτη με τα οποία υπάρχουν «διακρατικές συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας» και οι οποίοι δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή, όπως ακριβώς έκαναν και στο παρελθόν. Τα παράθυρα είναι ορθάνοιχτα και για τους «ντόπιους» κεφαλαιοκράτες.
  • Από τη λεγόμενη ενιαία κλίμακα φορολόγησης εξαιρούνται οι τόκοι καταθέσεων και οι τόκοι από ομόλογα, σε όφελος των τραπεζών και άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας. Να σημειωθεί πως το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου προέρχεται από τόκους και βέβαια φορολογείται «αυτοτελώς».
  • «Επαναπατρισμός κεφαλαίων» αντί συμβολικού φόρου 5%. Είναι η απόλυτη πρόκληση με τη χορήγηση φορολογικής αμνηστίας σε κάθε είδους και προέλευσης κεφάλαια, προκειμένου να ενισχυθεί και η επάρκεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε όφελος της κεφαλαιοκρατίας στην ολότητά της. Σε περίπτωση που μέσα σε δυο χρόνια τα κεφάλαια αυτά «επενδυθούν» θα τους γυρίσουν πίσω και το μισό φόρο, δηλαδή ακόμη 2,5%. Η κυβέρνηση τους δίνει τη δυνατότητα να τα δηλώσουν τώρα και να τα αφήσουν στο εξωτερικό με αντίτιμο 8%.
  • Εξω από κάθε τεκμήριο ήταν και παραμένει η δημιουργία Ανώνυμων Εταιρειών, η αγοραπωλησία μετοχών, η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων.
  • Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών στο χρηματιστήριο με τη μοναδική προϋπόθεση ότι οι μετοχές δε θα μεταβιβαστούν για ένα τρίμηνο. Στην εποχή των «ελλειμμάτων» ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές παραμένει στο συμβολικό 1,5 τοις χιλίοις.
  • Νέες φοροαπαλλαγές στο όνομα της διατήρησης θέσεων εργασίας. Το μπόνους διαμορφώνεται σε μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών κατά 2 μονάδες και αφορά σε επιχειρήσεις που δηλώνουν μείωση του τζίρου για τρία στη σειρά χρόνια.
  • Εκπτώσεις στα φορολογητέα κέρδη επιχειρήσεων που δηλώνουν δαπάνες για «έρευνα και τεχνολογική καινοτομία» με τη δημιουργία «αφορολόγητου αποθεματικού».

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
«Γλυκά» κέρδη από φαρμακερές αποδόσεις

Σε 33,9% ανήλθαν και το 2008 τα περιθώρια μεικτού κέρδους στη φαρμακοβιομηχανία και ιδιαίτερα των πολυεθνικών

Τις υψηλές αποδόσεις κεφαλαίων που διασφαλίζουν την υψηλή κερδοφορία στη φαρμακοβιομηχανία - και κυρίως των πολυεθνικών - πιστοποιούν τα στοιχεία της έρευνας της HELLASTAT που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.

Η HELLASTAT ανέλυσε τα στοιχεία 113 επιχειρήσεων - εκ των οποίων 30 εγχώριες - και διαπίστωσε ότι παρότι η «αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων υποχώρησε από 30,4% σε 23,5%, ωστόσο η επίδοση αυτή θεωρείται υψηλή και είναι πολύ καλύτερη από τη μέση τιμή της ελληνικής οικονομίας (3,2%)»! Η εξέλιξη της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων ήταν: 2005: 21,5%, 2006: 24,5%, 2007: 30,4% και 2008: 23,5%. Ετσι τα περιθώρια κέρδους «παρά - κατά την έρευνα - την επιδείνωση έναντι του 2007, είναι ικανοποιητικά»: Το 2008 τα περιθώρια του μεικτού κέρδους ήταν 33,9% έναντι 35,5% το 2007 και 32,9% το 2006. Τα περιθώρια του καθαρού κέρδους (προ φόρων) ανήλθαν το 2008 σε 3,5%, έναντι 4,8% το 2007 και 3,4% το 2006.

Τα αποτελέσματα αυτά επέτρεψαν σε 87 επιχειρήσεις να είναι κερδοφόρες, ενώ ζημιές παρουσίασαν 18. Ο αθροιστικός κύκλος των εργασιών των εταιρειών ανήλθε σε 6,15 δισ. ευρώ. Απ' αυτά τα 4,8 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη λεγόμενη ex factory τιμή (τιμή πώλησης απ' το εργοστάσιο), 5,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων διανέμεται μέσω των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων.

Παρά τη ληστεία των αρρώστων και ταμείων στην ώρα της ανάγκης, οι φαρμακοβιομήχανοι εξακολουθούν να εκβιάζουν με αποσύρσεις φαρμάκων, επικαλούμενοι την ανακοστολόγηση - με μεσοσταθμική μείωση των τιμών 20% - και την εφαρμογή της λίστας που προωθεί νομοθετικά η κυβέρνηση, στο όνομα της εξυγίανσης των οικονομικών της Υγείας. Αλλωστε κι όσες φορές ανακοινώθηκαν μειώσεις τιμών ή άλλα μέτρα, τελικά η φαρμακευτική δαπάνη εκτινασσόταν στα ύψη καθώς έμεινε στο απυρόβλητο η κερδοφορία των επιχειρήσεων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κλιμακώνεται η πολιτική αφαίμαξης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο

Με ανακοίνωσή του για το φορολογικό νομοσχέδιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί κλιμάκωση της πολιτικής για την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και ενίσχυση των προνομίων και φοροαπαλλαγών που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο.

Τη στιγμή που καταργεί ουσιαστικά το αφορολόγητο όριο για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, που αυξάνει τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, που συρρικνώνει το αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας, την ίδια στιγμή μειώνει σταδιακά τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου από 25% σε 20%, εξαιρεί από την ενιαία φορολόγηση τα έσοδα από τόκους ευνοώντας τις τράπεζες, διευκολύνει τον "επαναπατρισμό κεφαλαίων", βοηθώντας ουσιαστικά στο "ξέπλυμα" χρήματος, συνεχίζει τις χαριστικές φοροελαφρύνσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, διατηρεί και δίνει νέες φοροαπαλλαγές στην πλουτοκρατία με τη μορφή κινήτρων για έρευνα, διατήρηση θέσεων εργασίας, για "πράσινη ανάπτυξη" κ.λπ.

Η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων, που προβλέπει το νομοσχέδιο, δε στοχεύει στα μεγάλα χαρτοφυλάκια που εύκολα μετακινούνται στο εξωτερικό και μεταβιβάζονται στα διάφορα επενδυτικά σχήματα. Ο στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι οι μικροεπενδυτές και οι αποδόσεις των επενδυμένων με τη μορφή μετοχών αποταμιεύσεών τους.

Και αυτή τη φορά, η φορολογική πολιτική του αστικού κράτους συμβάλλει στη μεταβίβαση μεγαλύτερου μέρους του κοινωνικού πλούτου από τους εργαζόμενους στο κεφάλαιο.

Οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί "δικαιότερης φορολόγησης του συνόλου των εισοδημάτων" είναι το δόλωμα, για να ακινητοποιηθεί η λαϊκή αντεπίθεση. Οι αντιλαϊκοί φόροι, οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, τα κρατικά δάνεια, οι επιδοτήσεις και τα αναπτυξιακά προγράμματα, όλα υποτάσσονται στο σκοπό του κέρδους των μονοπωλιακών ομίλων, είναι σε αντίθεση με την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Είναι ψέμα, που στόχο έχει να εμποδίσει τη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση, ο ισχυρισμός ότι η κρίση απαιτεί συναίνεση, ότι η "ανάκαμψη" δηλαδή η έξοδος από την κρίση, είναι εθνικός στόχος και μας αφορά όλους. Η αλήθεια είναι ότι και την περίοδο όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης σημαντικό τμήμα του κεφαλαίου συνεχίζει την πορεία κερδοφορίας του, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησής του.

Η επίκληση του δημοσιονομικού προβλήματος, του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων αποτελεί το "τυράκι" στη φάκα για την παγίδευση των εργαζομένων.

Πίσω από την αύξηση του δημόσιου χρέους βρίσκεται η υπέρογκη κρατική χρηματοδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες για τα σχέδια του ΝΑΤΟ, οι συνέπειες της έκθεσης της εγχώριας παραγωγής στον ανταγωνισμό της "απελευθερωμένης" αγοράς της ΕΕ, από την οποία επωφελούνται συγκεκριμένοι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Η διόγκωση των ελλειμμάτων οφείλεται στην επιδείνωση της θέσης της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες μεγαλύτερης απελευθέρωσης των αγορών και όξυνσης του ανταγωνισμού, σε ανακατατάξεις στο συσχετισμό ανάμεσα σε ισχυρές χώρες και κεφάλαια στις αγορές, στην όξυνση των προβλημάτων που προέρχονται από την αναρχία και την ανισομετρία στην καπιταλιστική παραγωγή.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι εάν μειωθεί το δημόσιο χρέος μπορεί να δοθούν αυξήσεις, να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές υπηρεσίες, να μειωθεί η έμμεση και άμεση φορολογία των λαϊκών στρωμάτων. Η πίεση στο λαϊκό εισόδημα θα είναι συνεχής. Σήμερα για να μειωθούν τα ελλείμματα, αύριο για να μην αυξηθούν.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη φορολογική "μεταρρύθμιση" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η λαϊκή αναμονή και συναίνεση είναι "λάδι" στη μηχανή της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι τώρα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, να απαιτήσουν να πληρώσουν τα μονοπώλια.

  • Να ανέβει άμεσα ο συντελεστής φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%.
  • Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.
  • Να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 40.000 ευρώ και από 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.
  • Να διεκδικήσουν άμεσα πραγματικές αυξήσεις».
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήρια στις 8 Απρίλη για το φορολογικό

Σε συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας ενάντια στα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες και τους νέους των λαϊκών οικογενειών το ΠΑΜΕ στις 8 του Απρίλη κλιμακώνοντας την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στο Σύνταγμα στις 7.30 το απόγευμα.

Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στο Αγαλμα του Βενιζέλου στις 7 το απόγευμα. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ προγραμματίζει σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, την Τρίτη 30 του Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ