ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Επέλαση αντιλαϊκών μέτρων

ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ._

Υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας η δέσμη νέων μέτρων λιτότητας που στην ουσία στηρίζουν το κεφάλαιο για να μην πειραχθεί η κερδοφορία του. Ανάμεσα στα άλλα, τα αντιλαϊκά μέτρα προβλέπουν το «πάγωμα» των μισθών για τα επόμενα τρία χρόνια, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, περικοπή των δημόσιων δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν απομείνει, περικοπές των επιδομάτων, «φραγμό» στην δημιουργία θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα κ.ά.

Ουσιαστική στήριξη στην κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες έδωσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα - το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης - που επιλέγοντας να απέχει από την ψηφοφορία έδωσε έμμεση υποστήριξη στα κυβερνητικά μέτρα. Αρχικά - πιθανά για δημαγωγικούς λόγους - είχε ανακοινώσει ότι θα καταψήφιζε τα μέτρα λιτότητας, ωστόσο με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο «Fitch», συμφώνησε να απέχει από την ψηφοφορία αλλά και να βάλει πλάτη στο όνομα της εθνικής υπόθεσης της αντιμετώπισης της κρίσης.

«Αποφασισμένος» να προχωρήσει σε νέα μέτρα λιτότητας δήλωσε χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο μιλώντας στο κοινοβούλιο, όπου και ανακοίνωσε πως μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η κυβέρνησή του θα εξαγγείλει ένα πρόγραμμα περικοπών για τις δημόσιες επιχειρήσεις. Εχουν προηγηθεί αντιδραστικές αλλαγές τόσο στο συνταξιοδοτικό σύστημα όσο και στις εργασιακές σχέσεις, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 19% του ενεργού πληθυσμού. Βλέπουμε ότι στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου ακριβώς με τα ίδια ιδεολογήματα που χρησιμοποιούν και στην Ελλάδα οι αστικές δυνάμεις, φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα για να αυγαταίνει τα κέρδη της η πλουτοκρατία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απεργιακός πυρετός

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέος γύρος τετραήμερων απεργιών από το ιπτάμενο προσωπικό του βρετανικού αερομεταφορέα, «British Airways», ξεκίνησε χτες τα μεσάνυχτα με κύρια αιτήματα πάντα τις αυξήσεις των αποδοχών τους και αλλαγές στις συνθήκες εργασίας, δύο πτυχές που βρίσκονται υπό άμεση απειλή, εξαιτίας του προγράμματος που εκπόνησε η διοίκηση της εταιρείας για την «αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει και τον κλάδο».

Μάλιστα το συνδικάτο UNITE, που εκπροσωπεί τους εργαζομένους και το ιπτάμενο προσωπικό, κατηγόρησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ότι προσπαθεί να διαλύσει το σωματείο τους λόγω της ενέργειας της διοίκησης να αποσύρει προνόμια από τους εργαζόμενους που έλαβαν μέρος στις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, με το επιχείρημα ότι δεν ήταν μέρος των συμβάσεών τους. Το σωματείο θεωρεί την ενέργεια ως εκδικητική για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και δηλώνει διά των εκπροσώπων του ότι όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την αποκατάσταση αυτών των προνομίων. Επίσης σε επιστολή τους, που δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», 95 Βρετανοί ακαδημαϊκοί λένε ότι οι ενέργειες του διευθύνοντος συμβούλου της «British Airways», Γουίλι Γουόλς, «παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις του, εξηγούνται μόνο από την επιθυμία του να διαλύσει το σωματείο που εκπροσωπεί τα πληρώματα καμπίνας».

Παράλληλα, σε απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν από μερικές ώρες έως τέσσερις ημέρες, από τις 6 Απρίλη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στους βρετανικούς σιδηροδρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση θέσεων εργασίας και τις συνθήκες απασχόλησης, όπως ανακοίνωσαν τα δύο συνδικάτα RMT και η Ενωση Μισθωτών των Μεταφορών (TSSA) της εταιρείας διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου «Network Rail». Πρόκειται για την πρώτη πανεθνική κινητοποίηση των σιδηροδρομικών εδώ και 16 χρόνια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Λύση εκτός της νήσου Οκινάουα για τη μετεγκατάσταση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων φέρεται πως αναζητά η ιαπωνική κυβέρνηση, που σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα, θα έχει ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Στις 4 Μάη θα ξεκινήσει η δίκη ενάντια στον πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Πάντο, Λεοπόλντο Φερνάντες, ο οποίος κατηγορείται ως ο κύριος υπεύθυνος της σφαγής των αγροτών στις 11 Σεπτεμβρίου του 2008, όπου τουλάχιστον 26 σφαγιάστηκαν ενώ αρκετοί ακόμη αγνοούνται. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, εναντίον του Φερνάντες θα καταθέσουν 26 μάρτυρες, μεταξύ αυτών και συνεργάτες του στη σφαγή στις κοινότητες Πορβενίρ και Φιλαντέλφεια. Το σύνθημα «Πατρίδα ή θάνατος, θα νικήσουμε» είναι το νέο σλόγκαν των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από Προεδρικό Διάταγμα του Εβο Μοράλες.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-- Η κυβέρνηση του Κεμπέκ πρότεινε νόμο εναντίον της μουσουλμανικής μαντίλας, νόμο που θα απαγορεύει την πρόσβαση σε όλες τις κυβερνητικής υπηρεσίες και παροχές - από την εκπαίδευση μέχρι και την ιατρική υποστήριξη - σε μουσουλμάνες οι οποίες έχουν πλήρως καλυμμένο το πρόσωπό τους με μπούρκα.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών σημειώθηκε στη Χιλή, χωρίς όμως να υπάρξουν αναφορές για ζημιές. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 75 χιλιόμετρα νότια της πόλης Κοπιάπο και εστιακό βάθος 60 χιλιομέτρων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στην κινεζική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Περού, Χοσέ Αντόνιο Γκαρσία Μπελαούντε, προκειμένου να διαβουλευθεί νέους όρους συνεργασίας και εμπορικών συναλλαγών στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Κλιμάκωση της βίας και συγκρούσεις μεταξύ των ιδιωτικών στρατών, διαφόρων ισχυρών πολιτικών της χώρας, αναμένεται στις Φιλιππίνες όσο πλησιάζουν οι εκλογές, καθώς η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην απαγόρευσή τους.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Ελπίδες για την επιστροφή του στην εξουσία εκφράζει ο πρώην βασιλιάς του Νεπάλ, Γκιανέντρα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επαναφορά της μοναρχίας στη χώρα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενα βήμα πριν τη συμφωνία πώλησης στον Ρώσο εκατομμυριούχο Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, βρίσκεται η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ» σύμφωνα με ανακοίνωση των επικεφαλής των δύο εκδόσεων της βρετανικής εφημερίδας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Γραφείο της EE με στόχο τους Σέρβους...

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Γραφείο στο βόρειο σερβοκατοικούμενο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου άνοιξε χτες η ΕΕ, με υποτιθέμενο στόχο την «πιο ουσιαστική» παρουσία του οργανισμού στην περιοχή, αλλά απώτερο σκοπό την εφαρμογή του σχεδίου της ευρωενωσιακής αστυνομικοδικαστικής αποστολής EULEX για υπαγωγή και «ενσωμάτωση» των αυτόνομων διοικητικών δομών των Σέρβων στην Πρίστινα και στον πλήρη έλεγχο των Κοσσοβάρων Αλβανών...

Εκπρόσωπος της ΕΕ στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχει οριστεί από καιρό ο Ιταλός πρέσβης στην Πρίστινα, Μικέλε Γκιφόνι, ο οποίος εγκαινίασε χτες τον...«Οίκο της ΕΕ» στο βόρειο τομέα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, λέγοντας ότι αυτό θα εξασφαλίσει την «ουσιαστική παρουσία» στην περιοχή και θα αποκλιμακώσει την ένταση.

Ενα 48ωρο νωρίτερα, εκατοντάδες Σέρβοι στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα διαδήλωσαν κατά του σχεδίου της ΕULEX για ενσωμάτωση των διοικητικών δομών τους σε αυτούς των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Η δυσωδία φτάνει ως τον Πάπα

ΒΑΤΙΚΑΝΟ.--

«Επίθεση» στον Ποντίφικα βλέπουν οι εφημερίδες του Βατικανού στα συνεχόμενα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν την έκταση της δυσωδίας στα ρωμαιοκαθολικά ιδρύματα και τις εκκλησίες, δηλαδή το πραγματικό πρόσωπο αυτού του «ιερού θεσμού» επιβολής αλλά και καταστολής.

Τελευταίο σκάνδαλο που ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος «κάλυπτε» τον Αμερικανό ιερέα που κατηγορείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά πάνω από 200 αγόρια με προβλήματα ακοής. Οι Επίσκοποι της Γαλλίας με σημερινή επίσημη δήλωσή τους εκφράζουν την «ντροπή» και τη «λύπη» τους για τις «αποτρόπαιες πράξεις» παιδεραστίας στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και προσφέρουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία την «υποστήριξή» τους στον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο, ενώ εφημερίδα του Βατικανού αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν μία επαίσχυντη επίθεση κατά του Πάπα και δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη.

Εντούτοις, οι αποκαλύψεις είναι ορυμαγδός. Αρχικά ήταν η Ιρλανδία, μετά η Ολλανδία και η Γερμανία, όπου πάλι «άγγιζε» τον Πάπα, τότε καρδινάλιος Ράτζινγκερ και ο κατάλογος είναι ανοικτός.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Συνεχίζονται οι δολοφονίες και οι συλλήψεις

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Σε «προληπτικές συλλήψεις» 16 στελεχών του Συνδικάτου των Εργαζομένων στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Ονδούρας (SitraUnah)του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRH) - πρώην Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα - με κατηγορίες για στάση, ανταρσία και υπονόμευση του κράτους της Ονδούρας, προχώρησαν οι κατασταλτικές αρχές της Ονδούρας με διαταγή της κυβέρνησης του Προέδρου Πορφίριο Λόμπο, που αποτελεί τη συνέχεια του πραξικοπήματος της 28ης Ιούνη.

Η σύλληψη των 16 συνδικαλιστών έγινε μετά από ένταλμα που εξέδωσε ο δικαστής Μέλβιν Μπονίγια, και πρόκειται για ένα κατηγορητήριο που ποινικοποιεί την πολιτική δράση ανέφερε ο δικηγορός τους Χόρχε Λάγκος στο ειδησεογραφικό δίκτυο «Τελεσούρ» προσθέτοντας ότι το βασικό ζήτημα ήταν «ότι όλοι τους ήταν μέλη του FNRH» και καταλήγοντας ότι οι 11 ήδη έχουν προφυλακιστεί ενώ 6 αφέθηκαν με εγγυήσεις ελεύθεροι.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συλλήψεις έγιναν χτες, λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση της πανεθνικής απεργίας και των διαδηλώσεων που είχε προγραμματίσει το FNRH ενάντια στη δολοφονική καταστολή.

ΠΓΔΜ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Στενότερες σχέσεις

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην πολιτική σταθερότητα και ευημερία των Σκοπίων δήλωσε χτες μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτοβλου μετά από συνάντηση που είχε στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ με τον ομόλογό του Αντόνιο Μιλόσοφσκι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο άνδρες υποστήριξαν πως οι διμερείς σχέσεις είναι «κάτι παραπάνω από φιλικές και ιδιαίτερες». Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός, που ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ, επισήμανε ότι η Αγκυρα στηρίζει την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο δρόμος της Μακεδονίας προς την ΕΕ θα πρέπει να είναι ανοιχτός και η Τουρκία θα υποστηρίξει τη χώρα προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Σε άλλο σημείο είπε ότι η Αγκυρα θα ενθαρρύνει Τούρκους επιχειρηματίες να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις τους στα Σκόπια, που σήμερα (σύμφωνα με τον Νταβούτοβλου) ξεπερνούν τα 500.000.000 δολάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ