ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Παραμένει το προνομιακό καθεστώς

Η Ιεραρχία αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής που θα συντάξει κείμενο προτάσεων για τη φορολόγηση της Εκκλησίας

Η γη και οι δασικές εκτάσεις που έχει στην κατοχή της η Εκκλησία πρέπει να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία (φωτ. από εκτάσεις που έχει καταπατήσει και εκμεταλλεύεται η Εκκλησία στο Ποικίλο Ορος)
Η γη και οι δασικές εκτάσεις που έχει στην κατοχή της η Εκκλησία πρέπει να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία (φωτ. από εκτάσεις που έχει καταπατήσει και εκμεταλλεύεται η Εκκλησία στο Ποικίλο Ορος)
Τη σύσταση επιτροπής που θα συντάξει κείμενο προτάσεων για τη φορολόγηση της Εκκλησίας και το οποίο θα σταλεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, αποφάσισε χτες, η έκτακτη Ιεραρχία της Εκκλησίας. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε με αφορμή τις προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο διατηρεί το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης της Εκκλησίας που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο παραμένουν οι φοροαπαλλαγές, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η προνομιακή φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας από την ακίνητη περιουσία, ενώ συνεχίζουν να παραμένουν στην κατοχή της Εκκλησίας δασικές εκτάσεις, ορεινοί όγκοι, λίμνες, λιμνοθάλασσες, ακτές, αιγιαλοί.

Στη σχετική ανακοίνωση της Ιεραρχίας, αναφέρεται - ανάμεσα σε άλλα - ότι η Εκκλησία ουδέποτε αρνήθηκε, ούτε και τώρα αρνείται τη φορολόγηση. Κατά την Ιεραρχία, η πρότασή της για την αποδέσμευση από την Πολιτεία της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, σκοπό έχει την από κοινού αξιοποίησή της, ώστε μέσω αυτής να ενισχυθεί η προσπάθεια για την ανακούφιση του λαού με συγκεκριμένα έργα διακονίας. Επιπρόσθετα, επιβραβεύει, τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας σημειώνοντας ότι «η συνεργασία της Ειδικής Επιτροπής με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, κινείται σε καλή προοπτική»...

Αξίζει να σημειωθεί πως τις σχετικές «αλλαγές» φαίνεται ότι δρομολόγησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά από διαβουλεύσεις που είχε η κυβέρνηση με την Εκκλησία. Για το επίμαχο ζήτημα της φορολόγησης των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων, διατηρείται τυπικά, όπως φαίνεται, ο συντελεστής του 20% για τη φορολόγηση των εσόδων από την εκμετάλλευση των εκκλησιαστικών ακινήτων. Να υπενθυμίσουμε, ότι η Εκκλησία έχει ζητήσει ο φόρος να επιβάλλεται στα καθαρά έσοδα από τα μισθώματα, ώστε να εκπίπτουν από το ακαθάριστο όλες οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες του κάθε εκκλησιαστικού νομικού προσώπου. Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο με μια προσθήκη, εξαφανίζεται σχεδόν ο φόρος στις χρηματικές δωρεές (αρχική πρόβλεψη 10%) και στις δωρεές ακινήτων (αρχική πρόβλεψη 5%) μειώνοντας το συντελεστή φορολόγησης στο 0,5%. Η αποδέσμευση των εκκλησιαστικών ακινήτων, για τα οποία υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση ενδέχεται, σύμφωνα με όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος χτες στην Ιεραρχία, να συζητηθεί την επόμενη βδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, σύσκεψη για το θέμα της φορολόγησης είχε συγκαλέσει προχτές ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με εκπροσώπους των πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, ενώ τη διαφωνία της για το καθεστώς φορολόγησης των Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων είχε εκφράσει και η Σύνοδος της Ρωμαιοκαθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος.

«ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ»
Καμπάνια συγκάλυψης των ευθυνών του κεφαλαίου

Με τη συμμετοχή της κυβέρνησης διά του υπουργείου Περιβάλλοντος και εκατοντάδων επιχειρήσεων και άλλων φορέων πραγματοποιείται για άλλη μια χρονιά φέτος η καμπάνια για την «Ωρα της Γης», με περιεχόμενο που επιχειρεί να συγκαλύψει την αποκλειστική ευθύνη του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών για τις κλιματικές αλλαγές και τα άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη και να χρεώσει «συνευθύνη» για όλα αυτά στους εργαζομένους. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της καμπάνιας αυτής που διοργανώνει σε όλο τον κόσμο η λεγόμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση WWF, καλούνται οι εργαζόμενοι να «διατρανώσουν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία» απέναντι στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κλείνοντας σήμερα στις 8.30 μ.μ. για μια ώρα μερικούς από τους διακόπτες του σπιτιού τους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η φιλοσοφία και πρακτική της διεθνούς οργάνωσης WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) είναι γνωστή από τη συνάφειά της με το μεγάλο κεφάλαιο και από τις καμπάνιες της με τις οποίες επιχειρεί να εξωραΐσει και να συγκαλύψει το ληστρικό για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία ρόλο του, αλλά και να καλλιεργήσει αυταπάτες στους εργαζόμενους και τη νεολαία για το δήθεν εθελοντισμό του κεφαλαίου στην προστασία του περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια, σπέρνοντας την ψευδή ελπίδα ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να απαρνηθούν τον εαυτό τους και τη δίψα τους για τα κέρδη και να νοιαστούν για το περιβάλλον και τον άνθρωπο...

Είναι γνωστές οι κατά καιρούς συνεργασίες της με μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η βρετανική τράπεζα HSBC, ενώ στελέχη της υπήρξαν «γαλαζοαίματοι» και εκπρόσωποι μεγάλων πολυεθνικών. Πρώτος πρόεδρός της (1962-1976) υπήρξε ο πρίγκιπας Βερνάρδος της Ολλανδίας, σύζυγος της βασίλισσας Βεατρίκης. Επόμενος πρόεδρος (1976-1981) υπήρξε ο «Μεγάλος γέροντας» της γνωστής πετρελαϊκής εταιρείας - κολοσσού «Shell», αλλά και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της «Chase Manhattan Bank», δηλαδή της τράπεζας των Ροκφέλερ. Από το 1981 έως το 1996 πρόεδρος υπήρξε ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο σύζυγος δηλαδή της Βασίλισσας της Αγγλίας.

Το ταξικό κίνημα και οι εργαζόμενοι, όμως, ξέρουν καλά ότι ένοχος για τις κλιματικές αλλαγές είναι η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη, με γνώμονα το κέρδος, την οποία υπηρετούν και οι διακηρύξεις περί «πράσινης ανάπτυξης». Γι' αυτό και κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα αντιπαλεύουν τις αιτίες και τους ενόχους, αγωνίζονται για μια κοινωνία χωρίς πλουτοκράτες και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

Αλλάζει από αύριο Κυριακή, 28 Μάρτη, η ώρα και αρχίζει να ισχύει η θερινή. Ετσι, στις 3 π.μ., οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα μπροστά και να δείχνουν 4 π.μ. Η θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη.

Παιχνίδια εθνικισμού στο στρατό

Ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα ακούστηκαν από τη διμοιρία των ένστολων του Λιμενικού Σώματος και συγκεκριμένα της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ), που συμμετείχε στη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη. Οι ένστολοι άρχισαν να φωνάζουν τα συνθήματα αφού πέρασαν από την εξέδρα των επισήμων, ενώ καθοδηγούνταν από άλλη ομάδα με πολιτικά που περπατούσε παράλληλα μαζί τους και βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό. Εκτός από τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύονται τέτοιες και άλλες μονάδες του λιμενικού και του στρατού, το περιστατικό αποτελεί και ένα παιχνίδι εντυπώσεων της πολιτικής ηγεσίας, την ώρα που δρομολογούνται επικίνδυνοι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με τη σφραγίδα και της κυβέρνησης. Από αυτήν τη σκοπιά, η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε ο αρχηγός του Λιμενικού Θ. Μπούσιος, η διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκε ο αξιωματικός του Σώματος που είχε ορισθεί επικεφαλής της διμοιρίας της ΜΥΑ, μόνο για λαϊκή κατανάλωση έγιναν, μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλήρης διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη φορολόγηση της Εκκλησίας

Με σχόλιό του για τη φορολόγηση της Εκκλησίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης της Εκκλησίας που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ παραμένει και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Οι φοροαπαλλαγές σε ό,τι αφορά τη γενική επιχειρηματική της δράση διευρύνονται στο πλαίσιο της γενικότερης ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου με τη μείωση των φορολογικών του συντελεστών, ενώ η φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας από την ακίνητη περιουσία της παραμένει προνομιακή.

Να φορολογηθεί άμεσα, με συντελεστή 45% η κερδοφορία που προέρχεται από οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής δράσης της Εκκλησίας, όπως και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων.

Να σταματήσει η μισθοδοσία των μητροπολιτών από το κράτος και να καταργηθούν όλα τα προνόμια που απολαμβάνουν.

Να περάσουν άμεσα στο δημόσιο οι δασικές εκτάσεις, οι ορεινοί όγκοι, οι λίμνες κ.ά. που ανήκουν σε μητροπόλεις και μονές.

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα, που επικαλείται η ιεραρχία της Εκκλησίας ως λόγο για να μη φορολογείται, είναι προσχηματική.

Σταθερή και πάγια είναι η θέση του ΚΚΕ για την ανάγκη πλήρους διαχωρισμού του κράτους από την Εκκλησία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ