ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
Αγρότες - εργάτες διαδηλώνουν σήμερα μαζί

Κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ

Να δώσουν συνέχεια στους αγώνες, διαδηλώνοντας σήμερα μαζικά μαζί με τους απεργούς εργάτες, στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, καλεί τη φτωχομεσαία αγροτιά η Πανελλαδική Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Καλούμε τους αγρότες, που μαζί παλέψαμε στους δρόμους και στα μπλόκα του αγώνα, συνεχίζοντας την πάλη μας ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική λαίλαπα, να συμμετέχουμε μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε 69 (σ.σ. 70) πόλεις στις 24 Φλεβάρη, να σπάσουμε την τρομοκρατία. Καμιά συναίνεση στην πολιτική φτώχειας και μιζέριας για τους πολλούς για να κερδίζει η πλουτοκρατία.

Οι αγώνες μας θα είναι πιο αποτελεσματικοί, όσο ενισχύεται η κοινωνική συνεργασία και συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της αντιαγροτικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Η παραπέρα κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων επιβάλλει την κοινή δράση με τους εργατοϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους πάνω σε κοινά αιτήματα και με κοινούς στόχους.

Γιατί ο δικός μας πατριωτισμός μετριέται με τον κοινό αγώνα για παραγωγή ποιοτικών και φτηνών, εγχώριων τροφίμων που θα αξιοποιούν τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας και θα εξασφαλίζουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Ετσι θα αντιμετωπίζεται η φτώχεια και η ανεργία.

Γι' αυτό κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Με εξορμήσεις σε όλη την ύπαιθρο οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας, ενάντια στην αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας που εφαρμόζουν την ΚΑΠ και την πολιτική της ΕΕ.

Ολοι μαζικά, αγωνιστικά στις συγκεντρώσεις στις 24 Φλεβάρη».

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
«Μπλόκαραν» το Χρηματιστήριο

Τις εισόδους του Χρηματιστηρίου Αθηνών «έφραξαν» χτες το ξημέρωμα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργάτες να ξεσηκωθούν ενάντια στην καταλήστευσή τους

Μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας έστειλαν οι εργάτες, με τη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας έστειλαν οι εργάτες, με τη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
«Να ανέβουν οι δείκτες» της ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων απαίτησαν χτες μαχητικά και αποφασιστικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, πραγματοποιώντας συμβολικό αποκλεισμό στο Χρηματιστήριο Αθηνών στη λεωφόρο Καβάλας. Το κάλεσμα σε απειθαρχία στα «φιρμάνια» της εργοδοσίας και των κομμάτων της, αλλά και στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) απεργία με το ΠΑΜΕ ήχησε από το κτίριο που συμβολίζει την καταλήστευση του ιδρώτα των εργαζομένων, των ασφαλιστικών τους ταμείων και όλου του πλούτου από μια χούφτα καπιταλιστές. Οι ταξικές δυνάμεις κήρυξαν και χτες ασυμβίβαστο πόλεμο με το μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας, των κομμάτων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού της ηγεσίας των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Λίγο μετά τις 6.30 το πρωί, οι τρεις είσοδοι του Χρηματιστηρίου γέμισαν με εργαζόμενους συνδικαλιστές και νεολαίους των λαϊκών οικογενειών που έστησαν μπροστά πανό που έγραφαν «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Πικέτες που αποκάλυπταν «Να πού είναι τα λεφτά» κάλυψαν την πρόσοψη του Χρηματιστηρίου, ενώ τρικάκια με το κάλεσμα στην απεργία γέμισαν τους δρόμους.

Ανάμεσα σε άλλα, οι πικέτες καταγγέλλουν:

  • «Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων το 2004: 36 δισ. ευρώ. Το 2009: 136 δισ. ευρώ».
  • «Δεν υπάρχει σάλιο στον ΟΑΕΔ για τους ανέργους, λέει η κυβέρνηση. Από την άλλη 28 δισ. ευρώ δίνει στους εργοδότες χάρισμα».
  • «250 χιλ. εργαζόμενοι παίρνουν 740 ευρώ μισθό. Την ίδια ώρα, 700 δισ. ευρώ είναι στις τσέπες των μεγάλων επιχειρήσεων».
  • «ΠΑΣΟΚ - ΝΔ γέμισαν τις τσέπες των τραπεζιτών από 233 δισ. ευρώ με 579 δισ. ευρώ».

Οι εργαζόμενοι όσο περνούσε η ώρα πλήθαιναν έξω από το Χρηματιστήριο Αθήνας, κάνοντας ξεκάθαρο με τα συνθήματά τους πως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

«Η συμβολική μας αυτή κίνηση στοχεύει στο να καταδείξει τη ληστεία που γίνεται εδώ και χρόνια ενάντια στους εργαζόμενους. Χρήματα υπάρχουν», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από τους επιχειρηματίες λεφτά για τα ελλείμματα. «Εμείς λέμε καθαρά στους εργαζόμενους: "Καμία θυσία για την πλουτοκρατία", την κρίση να την πληρώσουν αυτοί, ούτε ένα ευρώ να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι».

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί ανοχής απέναντι στο ΠΑΜΕ, είπε: «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμία ανοχή στην πολιτική της κυβέρνησης. Εμείς ως ΠΑΜΕ δεν τρομοκρατούμαστε, θα συνεχίσουμε και καλούμε όλους τους εργαζόμενους αύριο (σήμερα) μαζικά, αποφασιστικά, μαχητικά στην 24ωρη απεργία με το ΠΑΜΕ, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια».

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Σε θέση μάχης

Σε θέση μάχης βρίσκονται φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές απέναντι στον πόλεμο που έχει κηρύξει στη ζωή της εργατικής τάξης η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ολες οι προηγούμενες μέρες χαρακτηρίστηκαν από τη δραστηριότητα που ανέπτυξαν φοιτητές και σπουδαστές μέσα κι έξω από τις σχολές για την καλύτερη επιτυχία της σημερινής απεργίας.

«Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, η πλειοψηφία των αυριανών μισθωτών επιστημόνων, έχουμε αντικειμενικό συμφέρον να συγκρουστούμε με αυτή την πολιτική, να συνταχθούμε με το ταξικό εργατικό κίνημα και να πούμε καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», υπογραμμίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και καλεί φοιτητές/σπουδαστές να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες στην πολιτική του κεφαλαίου συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στους κλακαδόρους των εργατοπατέρων, στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΕΑΑΚ.

«Δε θα γίνουμε οι δούλοι του 21ου αιώνα! Δε θα αφήσουμε να αλωνίζουν γιατί δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Δεν είναι ώρα για αναστολές, αναβολές και ψευτοδιλήμματα. Είναι ώρα για μαζική, μαθητική δράση δίπλα στο λαό», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και υπενθυμίζει ότι τη μάχη της απεργίας τη δίνει η εργατική οικογένεια όλη μαζί. Η απεργία «είναι αγώνας για το σήμερα, είναι αγώνας για το αύριο. Το δικό μας μέλλον ετοιμάζουν... Με αυτά τα μέτρα θέλουν να αλυσοδέσουν τη γενιά μας στα δεσμά της εκμετάλλευσης. Για τον ίδιο σκοπό μάς "εκπαιδεύουν" στα σχολεία τους», αναφέρει το ΣΑΣΑ και καλεί 15μελή και 5μελή να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις και να πάρουν απόφαση συμμετοχής, ενώ καλεί και τους καθηγητές να κάνουν πέρα τις συμβιβασμένες απεργοσπαστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ STAGE
Ολοι στην Ομόνοια

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή απεργία και στη συγκέντρωση της Ομόνοιας στις 12 το μεσημέρι, απευθύνει στους εργαζόμενους με stage η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή τους. Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει και στους εργαζόμενους που απασχολούνται στις περιφέρειες να συμμετάσχουν στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

«Λύσσαξαν» τα παπαγαλάκια

«Λύσσαξαν» χτες τα παπαγαλάκια του κεφαλαίου λόγω της δυναμικής κινητοποίησης του ΠΑΜΕ που στοχοποίησε το «ναό» της πλουτοκρατίας. Τι για «προεόρτια φασισμού» έκαναν λόγο, τι «για ενέργειες που θυμίζουν άλλες εποχές»...

«Και τι αφορά δηλαδή τον εργάτη άμα συνεδριάσει ή όχι το χρηματιστήριο;» επισήμανε ο Γιώργος Πέρρος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την παρέμβαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ζητούσαν π.χ. ο Αρης Πορτοσάλτε και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Τον αφορά γιατί από αυτό εξαρτάται αν θα πληρωθεί, απαντούσαν οι διάφοροι «αντικειμενικοί» δημοσιογράφοι.

Ωστόσο, ανήμποροι(;) στη συνέχεια να εξηγήσουν γιατί ενώ τα έσοδα από το χρηματιστήριο εκτοξεύονται οι εργάτες βυθίζονται στην ανεργία και στη μιζέρια, κατέφευγαν σε αντικομμουνισμό και αναμάσησαν ξανά τις γνωστές ανησυχίες του κεφαλαίου περί «δημοκρατίας». Μήπως είναι δημοκρατία να λένε τα ΜΜΕ όλη την ώρα για την ανάγκη να πέσουν τα μεροκάματα; Είναι δημοκρατία να προβάλλετε συνέχεια όσους μιλούν για την κατάργηση του 14ου μισθού; Είναι δημοκρατία να δουλεύει κάποιος μέχρι τα γεράματα;» σημείωσε το στέλεχος του ΠΑΜΕ αποκαλύπτοντας πως για τα αστικά ΜΜΕ δημοκρατία είναι ό,τι δεν προκαλεί τριγμούς στα σχέδια του κεφαλαίου.

«Λύσσαξαν» τα αστικά ΜΜΕ γιατί η χτεσινή κινητοποίηση «χάλασε» τη διεθνή εικόνα της χώρας. Γιατί υπάρχουν εργάτες και συνδικάτα που αντιστέκονται και αγωνίζονται για το δίκιο της τάξης τους. Κι αυτό τους φοβίζει γιατί μπορεί να ξεσηκώσει πολύ περισσότερους. Ας μεγαλώσει λοιπόν η σημερινή απεργία αυτό τους το φόβο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ