ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να «ριζώσει» το ΠΑΜΕ σε κάθε τόπο δουλειάς

Εγινε την περασμένη Κυριακή η ετήσια γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου

Με σύνθημα «καμιά θυσία στην πλουτοκρατία. Οργάνωση και αντεπίθεση», έγινε η ετήσια συνέλευση του ΕΚΛ που «κλείνει» 100 χρόνια ζωής
Με σύνθημα «καμιά θυσία στην πλουτοκρατία. Οργάνωση και αντεπίθεση», έγινε η ετήσια συνέλευση του ΕΚΛ που «κλείνει» 100 χρόνια ζωής
Η αναγκαιότητα αποφασιστικής δράσης για ένα ρωμαλέο και αποφασιστικό συνδικαλιστικό κίνημα, ταξικά προσανατολισμένο, δεμένο γερά, σε κάθε τόπο δουλειάς και κλάδο, που προϋποθέτει το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, επισημάνθηκε στην ετήσια γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), την περασμένη Κυριακή στην ΔΕΥΑΛ.

Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκ μέρους της οποίας απηύθυνε χαιρετισμό ο Γ. Πέρρος, που μεταξύ των άλλων τόνισε ότι η πάλη για την ενίσχυση του ταξικού εργατικού κινήματος, για αλλαγές προς όφελος της εργατικής τάξης, απαιτεί την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ και τη σύγκρουση για την ανατροπή των αντιλαϊκών επιλογών και της εξουσίας που υπηρετεί τα μονοπώλια. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα, δε, στη σημασία της σημερινής 24ωρης απεργίας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό που θα συμβάλει στην κλιμάκωση της ταξικής πάλης.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Ρ. Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και ο Σπ. Δεμίρης, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των ΕΒΕ Λάρισας, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών με την εργατική τάξη, προσθέτοντας ότι η κοινή κάθοδός τους στους αγώνες θα δημιουργήσει ισχυρό μέτωπο αντεπίθεσης για ν' ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Στην εισήγηση, που παρουσίασε ο Θ. Βάιος, αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, τόνισε ότι στο χρόνο που πέρασε την ίδια στιγμή που στην περιοχή προχωρούν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (ALFAWOOD-Shelman), νέες μεγάλες επενδύσεις γίνονται σε μια σειρά κλάδους όπως στην ιδιωτική υγεία (ΙΑΣΩ κ.ά.), στο εμπόριο («LerroyMerlin», ΙΚΕΑ), έγιναν εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων, ανεβάζοντας στα ύψη την ανεργία.

Οσον αφορά στη δράση του ΕΚΛ, επισήμανε ότι μαζί με τα σωματεία του πήρε μέρος σε όλους τους εργατικούς αγώνες, για να αποκρούσουν τα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Οργάνωσε απεργίες, καταλήψεις στον ΟΑΕΔ, για τους απολυμένους της RAPTEX και όλους τους άνεργους, σε ΤΖΑΜΠΟ, LIDL, ΓΑΛΑΞΙΑΣ για την επαναπρόσληψη απολυμένων εργαζομένων, πραγματοποίησε πολλές παρεμβάσεις για την προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, για τα ζητήματα της Παιδείας, της Υγείας, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, για τη μάστιγα των ναρκωτικών, για την κατάργηση των διοδίων, για την υπεράσπιση των μεταναστών, για την εργατική διεθνιστική αλληλεγγύη κ.ά.

Σχετικά με την περαιτέρω δράση, υπογράμμισε ότι το κύριο ζήτημα την περίοδο αυτή είναι η οργάνωση της πάλης, βασικά στους χώρους εργασίας. Αναφέρθηκε δε στη συμπλήρωση, φέτος, των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΕΚΛ, σημειώνοντας ότι η επέτειος αυτή αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός - αφορμή, για να αναδειχθεί μέσα από τα ιστορικά γεγονότα η πορεία της ταξικής πάλης στην περιοχή, καθώς και η συμβολή του Εργατικού Κέντρου στο εργατικό κίνημα του νομού.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Επόμενος σταθμός τα πανσυνταξιουχικά συλλαλητήρια

Στην Αθήνα η σημερινή προσυγκέντρωση είναι στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Με τη συνέχιση των αγώνων τους απαντάνε οι συνταξιούχοι στην εντεινόμενη αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και το κεφάλαιο με τη στήριξη της ΝΔ. Σήμερα συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις, με προσυγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 11.30 π.μ. , ενώ κλιμακώνουν με τα πανσυνταξιουχικά συλλαλητήρια στις 3, 4 και 5 του Μάρτη.

Την οργή και την αγανάκτηση των συνταξιούχων εκφράζει ανάγλυφα η επιστολή που έχει στείλει προς τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό υπογραμμίζουν ότι αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και δηλώνει ότι θα το εφαρμόσει απαρέγκλιτα οδηγεί στη συνειδητή εξόντωση των συνταξιούχων «προκειμένου να "βρεθούν" λεφτά για να τα παραδώσετε στους άρπαγες». Η Ενωση καταλήγει καλώντας στο πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο της Αθήνας που θα γίνει στις 3 του Μάρτη και στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 10 το πρωί με το σύνθημα «Ολοι στους δρόμους για τις συντάξεις μας - για την Κοινωνική Ασφάλιση».

Σε άλλη επιστολή της προς τον Οίκο Ναύτου η Ενωση διαμαρτύρεται για την απαράδεκτη απόφασή του να αποσύρει τον ένα και μοναδικό γιατρό που υπάρχει στο παράρτημα του Οίκου Ναύτου στη Σαλαμίνα και τον έναν στο παράρτημα στη Χίο. Η Ενωση απαιτεί αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, επανατοποθέτηση των γιατρών στα νησιά Χίο και Σαλαμίνα, κάλυψη των κενών θέσεων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Ξεκινά το Σάββατο το 27ο Συνέδριο

Ξεκινούν το Σάββατο 27 Φλεβάρη στη Λάρισα οι διήμερες εργασίες του 27ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Στο συνέδριο, που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο, θα συμμετάσχουν περίπου 150 αντιπρόσωποι. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις γάλακτος, τροφίμων και ποτών φθάνουν σχεδόν τους 200.000.

Από το 2004 μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι έχουν εμπιστευτεί την Ομοσπονδία στις ταξικές δυνάμεις, ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Την ίδια στιγμή, οι άλλες δυνάμεις συσπειρώνονται σε αντι-ΠΑΜΕ μέτωπο. Στο 25ο Συνέδριο, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) κατέβηκαν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία, ενώ στο 26ο Συνέδριο κατέβηκαν με το ίδιο ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Η παρουσία των ταξικών δυνάμεων στο τιμόνι της Ομοσπονδίας μετρά χειροπιαστά αποτελέσματα στην υπόθεση υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και οργάνωσης του αγώνα. Σημαντική είναι η πείρα από τους αγώνες για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων, την εφαρμογή τους κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία, αλλά και την επέκτασή τους με αποτέλεσμα σήμερα να καλύπτουν την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία με μπροστάρη τις ταξικές δυνάμεις βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων των εργαζομένων σε διάφορους χώρους δουλειάς. Αγώνες που είχαν ως αποτέλεσμα την ανάκληση απολύσεων ή το σταμάτημά τους, όπως στην «Κατσέλης» και στη ΦΑΓΕ. Μπήκε σε καινούριους χώρους δουλειάς που πριν θεωρούνταν άβατα. Στήριξε τη δημιουργία Εργοστασιακών Επιτροπών, βοήθησε στη δημιουργία κλαδικών Συνδικάτων όπως στη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, επιχειρησιακών σωματείων όπως στην «Κατσέλης» και στη «Βίκος», παρενέβη για την ενεργοποίηση σωματείων που ήταν στην κυριολεξία σε αδράνεια όπως στην «Tasty». Ακόμα, στήριξε τη δράση του Κλαδικού Συνδικάτου στην Αθήνα που διπλασίασε τις δυνάμεις του.

ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη

Στις 10 π.μ. έξω από τον τοπικό ΟΑΕΔ

Με τη μαζική συμμετοχή τους σήμερα στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εποχιακοί εργαζόμενοι της Νάουσας. Αύριο Πέμπτη συνεχίζουν με νέα κινητοποίηση στις 10 το πρωί έξω από τον ΟΑΕΔ της Νάουσας.

Τα Σωματεία διαλογής και ψύξης φρούτων και λαχανικών και των Φορτοεκφορτωτών νωπών φρούτων καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης που υλοποιώντας κατά γράμμα τη στρατηγική της Λισαβόνας, σαρώνει τα δικαιώματά τους και τους καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οπως καταγγέλλουν, τους βαφτίζουν μόνιμους εργάτες, ενώ δουλεύουν εποχικά. Τους αφαιρούν το δικαίωμα ένταξης στο Ταμείο Ανεργίας με 100 ημερομίσθια και τους κλέβουν τα ψίχουλα των 450 ευρώ για 5 μήνες το χρόνο. Τους αφαιρούν το δικαίωμα στην ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το δικαίωμα στη σύνταξη. Την ίδια ώρα, παραδίδουν μέσω του ΟΑΕΔ 700 εκατ. ευρώ στους μεγαλοβιομήχανους εφοπλιστές, χαρίζουν στους βιομηχάνους από 40 εκατ. ευρώ το χρόνο που δεν αποδίδονται στο ΙΚΑ. Αυτή είναι η πολιτική τους, εχθρική για τους εργαζόμενους. Με αυτή την πολιτική θα αναμετρηθούμε, δηλώνουν.

«ΜΕΤΚΑ» - ΒΟΛΟΣ
Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις

Συγκέντρωση έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας, στο Βόλο, στα πλαίσια της δίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», πραγματοποίησαν χτες το πρωί μεταλλεργάτες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και ταξικών συνδικάτων, έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των τριών συναδέλφων τους στο εργοστάσιο μεταλλοκατασκευών «ΜΕΤΚΑ». Εκεί, παρέμειναν καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης φωνάζοντας αγωνιστικά συνθήματα. Εκείνη την ώρα, μέσα στην Επιθεώρηση Εργασίας βρισκόταν σε εξέλιξη τριμερής συνάντηση για το θέμα, όπου η εργοδοσία αρνήθηκε να πάρει πίσω τις τρομοκρατικές απολύσεις ισχυριζόμενη προκλητικά ότι μπορεί να απολύει όποτε θέλει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ