ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Επίτευξη «ιστορικής» εμπορικής συμφωνίας

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Οπως διαφαίνεται, μετά από τέσσερα χρόνια συνομιλιών, μία «ιστορική συμφωνία» επιτεύχτηκε, που, όπως τονίζουν οι δύο πλευρές, θα είναι το βήμα που θα ρίξει τα τελευταία τείχη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και θα επιχειρήσει να επουλώσει τις πληγές που ανοίχτηκαν από τον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά του Βιετνάμ και τελείωσε νικηφόρα για το βιετναμέζικο λαό 25 χρόνια πριν.

Την είδηση, έδωσαν πηγές από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και δήλωσαν επίσης ότι η εμπορική εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Σαρλίν Μπαρσέφκυ και ο υπουργός Εμπορίου του Βιετνάμ, Βου Κόαν, έχουν επιλύσει τις κύριες διαφορές, που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πια απομένουν μόνο ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες και να μεταφραστεί η επιτευχθείσα συμφωνία στα βιετναμέζικα, ώστε να μπορεί να υπογραφεί.

Οσο για τη συμφωνία ΗΠΑ - Βιετνάμ, που απελευθερώνει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, τονίζουν ότι είναι πια γεγονός. Σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η συμφωνία θα προβλέπει μείωση των αμερικανικών δασμών για τις βιετναμέζικες εισαγωγές - από 40% στο 3% - και η βιετναμική ηγεσία θα απελευθερώσει πολλούς τομείς της οικονομίας. Παράλληλα, η εμπορική συμφωνία θα ανοίξει μια αγορά 77 εκατομμυρίων ανθρώπων στις αμερικανικές εταιρίες και συνεπώς θεωρείται ότι το Βιετνάμ θα γίνει εξαιρετικά ελκυστικό για επενδύσεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, του λιανεμπορίου και άλλων κλάδων. Το Βιετνάμ ετοιμάζεται, επίσης, να εγκαινιάσει εντός του μηνός το πρώτο του χρηματιστήριο.

Ορισμένοι Αμερικανοί αναλυτές βλέπουν τη συμφωνία σαν ένδειξη ότι οι ηγέτες του Βιετνάμ επιδιώκουν να προωθήσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που άρχισαν από τη δεκαετία του '80, ενώ μια σειρά αμερικανικές πολυεθνικές, με πρώτες την Cargill, την Caterpillar και τη Nike - που έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους στο Βιετνάμ - περιμένουν ανυπόμονα να επενδύσουν δυναμικά στη χώρα με το καλό και φτηνό εργατικό δυναμικό.

Από την άλλη πλευρά, για τον Πρόεδρο Κλίντον η συμφωνία θα είναι ένα ακόμη άλμα προς τη φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου, μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο του καθεστώτος διαρκών και κανονικών σχέσεων για την Κίνα.

Το Κογκρέσο θα δείξει κάποιες «αγκυλώσεις» για την παραχώρηση παρόμοιων προνομίων και στο Βιετνάμ, δεδομένης της αντίδρασης των συνδικάτων στην εισαγωγή φτηνών προϊόντων, καθώς και λόγω των χρόνιων «αντιβιετναμικών» ανακλαστικών, κυρίως των βετεράνων του Πολέμου, οι οποίες όμως δε θεωρούνται δύσκολο να καμφθούν και η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί και να επικυρωθεί από το Κογκρέσο.

Το επόμενο βήμα του Βιετνάμ θα είναι να διεκδικήσει μια θέση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά αυτό μάλλον θα πάρει μερικά χρόνια ακόμη, όπως θεωρούν και εκτιμούν πάντα, οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές.

13η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ AIDS
Στρατιές ορφανών αφήνει πίσω της η μάστιγα

ΝΤΟΥΡΜΠΑΝ.-

Στο θέμα των παιδιών που θα αναγκαστούν να μεγαλώσουν χωρίς τους γονείς τους, εξαιτίας του ιού HIV και της ασθένειας του AIDS επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον των συζητήσεων, χτες, τέταρτη ημέρα της 13ης Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη νόσο. Οι προβλέψεις των διεθνών οργανώσεων είναι, μάλλον, δυσοίωνες για το μέλλον.

Περισσότερα από 30 εκατομμύρια παιδιά αναμένεται να μείνουν ορφανά από τον έναν ή και από τους δύο γονείς μέχρι το τέλος της 10ετίας, εξαιτίας της ασθένειας του AIDS, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας παροχής βοήθειας USAID. Οπως υποστηρίζει στην έκθεσή της η αμερικανική υπηρεσία, ο αριθμός των παιδιών, που θα αναγκαστούν να μεγαλώσουν μόνα τους, επειδή θα χάσουν τους γονείς τους από κάποια «από τις ασθένειες της φτώχειας», δηλαδή το AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση, θα φτάσει τα 44 εκατομμύρια, το ίδιο χρονικό διάστημα. Αλλωστε, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν τις αναπτυσσόμενες χώρες και τους, ήδη, βυθισμένους στην εξαθλίωση, λαούς τους, δηλαδή τις χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Ο αριθμός των παιδιών που στερούνται τους γονείς τους από τον ιό HIV είναι υπερδιπλάσιος από το πλήγμα που είχαν καταφέρει όλες οι άλλες επιδημίες που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα κάποια ιστορική στιγμή, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση του Γραφείου Απογραφών των ΗΠΑ, με τίτλο «Παιδιά στο χείλος του γκρεμού». Η επικεφαλής του Γραφείου Απογραφών, Σούζαν Χάντερ, τόνισε ότι, ήδη, περίπου 15,6 εκατομμύρια παιδιά, μικρότερα των 15 ετών, έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους από την ασθένεια και διευκρίνισε ότι στις εκτιμήσεις της υπηρεσίας της δε συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά που γεννιούνται με τον ιό και κατά συνέπεια θα πεθάνουν πριν συμπληρώσουν τα 5 τους χρόνια.

Οι πρώτες αυτές εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το κοινωνικό τοπίο στην Αφρική θα υποστεί σοβαρές αλλαγές, καθώς όπως αναμένεται ενδεικτικά, μέσα στα επόμενα χρόνια, στη Ζάμπια το 61% των παιδιών θα μείνουν ορφανά, στην Τανζανία το 41%, στη Ζιμπάμπουε το 57.8%, στην Κένυα το 41%. Στη σύνοδο συζητήθηκε και το σχέδιο της κυβέρνησης της Σουαζιλάνδης, να προχωρήσει σε στείρωση όλων των ασθενών του AIDS, έτσι ώστε να περιορίσει τη μετάδοση του ιού στα παιδιά και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά χωρίς γονείς.

ΡΩΣΙΑ
Εκθεση σοβιετικών πλακάτ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

«Συμμαχία Δρεπανιού και Σφυριού» ονομάζεται η έκθεση πλακάτ που άνοιξε στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο (ΚΙΜ) και αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στη χώρα. Πρόκειται για την πέμπτη έκθεση του κύκλου «Σύμβολα της εποχής στα σοβιετικά πλακάτ». Από το πλούσιο απόθεμα των πλακάτ του ΚΙΜ, που συμπεριλαμβάνει 30.000 κομμάτια, στην έκθεση παρουσιάζονται 28 αντιπροσωπευτικά έργα της τέχνης των πλακάτ. «Παρουσιάζουμε δουλιές των καλλιτεχνών στην τέχνη των πλακάτ, οι οποίοι δημιουργούσαν τη μορφή του νέου εργάτη της σοβιετικής χώρας, εμπέδωναν στη συνείδηση της κοινωνίας την ηρωική θέση της εργατικής τάξης και προπαγάνδιζαν τη συμμαχία των εργατών και των αγροτών», δήλωσε η διευθύντρια του Μουσείου «Β.Ι. Λένιν», παράρτημα τώρα του ΚΙΜ, Τατιάνα Κολόσκοβα, η οποία διοργάνωσε την έκθεση. Οι επισκέπτες της έκθεσης βλέπουν τα πλακάτ, στα οποία απεικονίζονται πρωτοπόροι στη δουλιά, σταχανοφικοί, μετέχοντες στα κομμουνιστικά Σάββατα. Επίσης, εκτίθεται και μια ολόκληρη σειρά από τους λεγόμενους «δαίμονες» που απεικονίζουν άρπαγες της λαϊκής περιουσίας, μαστροχαλαστές, τεμπέληδες, κοπανατζήδες από τη δουλιά. Σ' ένα τέτοιο πλακάτ αναγράφεται η επιγραφή: «Για 3 μέρες κοπάνας ακολουθεί σοβαρή διοικητική τιμωρία, μέχρι και την απόλυση». Σε ορισμένα εκθέματα απεικονίζονται σκάρτα προϊόντα διαφόρων επιχειρήσεων. Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης πλακάτ που είχαν κυκλοφορήσει στις δεκαετίες '20-'30 σε τεράστια τιράζ που απεικονίζουν τους αρχηγούς Λένιν και Στάλιν. Στην έκθεση εκτίθεται για πρώτη φορά για το ευρύτερο κοινό, το πλακάτ του γνωστού καλλιτέχνη Πετρόφ-Βόντκιν, αφιερωμένο σε κομμουνιστικό Σάββατο. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή ως τις 30 Αυγούστου.

Associated Press

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ανθρωποι και σκουπίδια

Στη συνήθη ασχολία τους, οι γερανοί και εκσκαφείς μεταφέρουν τόνους σκουπιδιών. Μόνο που σε αυτή την άμορφη μάζα σκουπιδιών και λάσπης υπάρχουν τουλάχιστον 155 άνθρωποι, που θα παραμείνουν εκεί, καθώς τα σωστικά συνεργεία έπαψαν να τους αναζητούν...Εξάλλου, ήδη πέρασαν 5 μέρες από τη στιγμή που η χωματερή υποχώρησε και «ισοπέδωσε» την παραγκούπολη όπου ζούσαν, στο προάστιο Λουζόν της Μανίλας. Εως τώρα 136 πτώματα έχουν ανασυρθεί. Το τραγικότερο είναι πως τα περισσότερα ήταν παιδιά...

ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ
«Τεχνητή» διέξοδος από την πολιτική κρίση

ΣΟΥΒΑ - ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Τελικά, η συμφωνία μεταξύ της στρατιωτικής κυβέρνησης και των «αντρών» του Τζορτζ Σπέιτ βαίνει «καλώς», καθώς την Τετάρτη και χτες απελευθερώθηκαν 18 από τους 27 ομήρους που κρατούνταν στο Κοινοβούλιο από τις 19 Μαΐου, δηλαδή ο ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός Μαχέντρα Σόντρι και τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Χθες, ως ένδειξη τερματισμού της κρίσης, ανακοινώθηκε στην πρωτεύουσα Σούβα ότι διορίζεται από το Μεγάλο Συμβούλιο Αρχηγών, νέος Πρόεδρος στα νησιά Φίτζι, ο Ρατού Τζοζέφα Ιλόιλο, για να καλύψει την κενή θέση μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου Ρατού σερ Καμισέσε Μαρά, στις 29 Μαΐου μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Ο Ιλόιλο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θεωρείται «έμπιστος» του αρχηγού των πραξικοπηματιών Τζορτζ Σπέιτ και αμέσως μετά το διορισμό του δήλωσε ότι θα σχηματίσει την κυβέρνησή του τις επόμενες ημέρες. Από την πλευρά του ο Σπέιτ δήλωσε πως θα είναι «τιμή» του να αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας.

Αυτή η έκβαση είναι αποτέλεσμα της «τεχνητής» αναταραχής που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες με τους υποστηρικτές του χρεοκοπημένου επιχειρηματία και πραξικοπηματία ηγέτη Τζορτζ Σπέιτ να επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα, να καταλαμβάνουν στρατόπεδα και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τέσσερα τουριστικά θέρετρα και ξενώνες.

Διχασμένες είναι οι αντιδράσεις όσον αφορά την πολιτική κρίση στα νησιά Φίτζι. Ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Εργατικών Συνδικάτων, Φέλιξ Αντονι, εξέφρασε φόβους ότι η ταραχές θα συνεχιστούν παρά την απελευθέρωση των ομήρων. Επίσης και οι γειτονικές χώρες των Νησιών Φίτζι στον Ειρηνικό εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απελευθέρωση των 18 ομήρων, αλλά προειδοποίησαν πως η κρίση στη νησιωτική αυτή χώρα του Νότιου Ειρηνικού δε φαίνεται να τερματίζεται σύντομα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εξέφρασε φόβους ότι τα Νησιά Φίτζι οδεύουν προς την αναρχία, ενώ η κυβέρνηση της Αυστραλίας εξέφρασε ανησυχία για την απομάκρυνση της εκλεγμένης κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ