ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Καθημερινό, πλατύ άνοιγμα στη νεολαία

Νεανικές συναντήσεις σε γειτονιές και χωριά, εστίες αντίστασης, γόνιμου προβληματισμού και διαλόγου, σκηνές προβολής της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Αυτοί είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που ταιριάζουν στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που με σύνθημα «τραγουδάμε κι αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση», συνεχίζει το ταξίδι του για τέταρτη βδομάδα.

Μετά τον επιτυχημένο σταθμό που έκανε το Φεστιβάλ στο Ακτιο και τη Λευκάδα, οι οργανώσεις της ΚΝΕ διευρύνουν την επικοινωνία τους με τη νεολαία, μέσα από τις δεκάδες εκδηλώσεις του που πραγματοποιούνται κάθε βδομάδα. Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες είναι:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

- Στις Εργατικές Κατοικίες της Κηφισιάς, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στην κεντρική πλατεία του Κολωνού, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στο Νέο Κόσμο, στην πλατεία ΙΚΑ, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στην πλατεία Αγ. Δημήτρη, στην Πετρούπολη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

- Στον πεζόδρομο του Εσταυρωμένου, στο Αιγάλεω, στις 8 μ.μ., με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στην παραλία του Φαλήρου (στάση Μπάτη), στις 8 μ.μ., με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τις συνέπειές τους.

- Στο πάρκο Δηλαβέρη, στην Αγία Σοφία του Πειραιά, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Ειρήνη και αντιιμπεριαλιστική δράση».

- Στον Παντελεήμονα Πιερίας, στην παραλία, στις 9 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

- Στην παραλία της Πάτρας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Μαθητικό κίνημα και ανεργία».

  • Αύριο, Σάββατο 15/7:

- Στην παραλία της Ελευσίνας, στις 8:30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής.

- Στην Κουνινά Αιγίου, στις 8 μ.μ., με θέμα «μαθητικό κίνημα και αγροτικό κίνημα».

- Στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας, στις 8:30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην «ανεργία».

- Στη Ζαγορά του Πηλίου, στις 8:30 μ.μ., με θέμα «νέοι και πολιτισμός».

- Στον Κένταυρο Ξάνθης, στις 8:30 μ.μ., με θέμα «ανεργία».

  • Την Κυριακή 16/7:

- Στην πλατεία Αλεξάνδρας, στον Πειραιά, στις 8:30 μ.μ., με θέμα «ειρήνη και αντιιμπεριαλιστική δράση».

- Στη Λούτσα, εκδήλωση που θα περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφίας σκίτσου, αγώνες σκάκι κ.α., σε περίπτερα που θα λειτουργούν μετά τις 8 μ.μ.

- Στο Αργος, στην πλατεία του Αγ. Πέτρου, στις 8μ.μ., με θέμα «ανεργία».

- Στη Μεγάρχη Τρικάλων, στις 9 μ.μ., με θέμα «ειρήνη».

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ
Από 21 Ιούλη οι αιτήσεις

Την πολιτική αδιοριστίας καταγγέλλουν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί

Από τις 21 Ιούλη μέχρι τις 4 Αυγούστου του 2000 θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα γίνει τα Σαββατοκύριακα 23 και 24 Σεπτέμβρη και 30 Σεπτέμβρη - 1 Οκτώβρη. Από το διαγωνισμό αυτό θα γίνει - παράλληλα με την επετηρίδα - το μεγάλο ποσοστό των διορισμών για τα επόμενα δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Παιδείας, τη διετία 2001 και 2002 θα γίνουν συνολικά 7.156 διορισμοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 4.320 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τους οποίους οι 1.078 από την επετηρίδα.

Οι θέσεις ανά κλάδο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κατανέμονται ως εξής: 1.071 Νηπιαγωγοί, 5.252 Δάσκαλοι, 12 Αγγλικής Γλώσσας, 85 Φυσικής Αγωγής. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οι θέσεις κατανέμονται ως εξής: 175 Θεολόγοι, 839 Φιλόλογοι, 211 Μαθηματικοί, 493 Φυσικής, 55 Γαλλικής Γλώσσας, 140 Αγγλικής Γλώσσας, 44 Γερμανικής Γλώσσας, 25 καλλιτεχνικών μαθημάτων, 61 Οικονομολόγοι, 15 Κοινωνιολόγοι, 126 Φυσικής Αγωγής, 43 Πτυχιούχοι Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, 98 Οικιακής Οικονομίας, Πληροφορικής (ΠΕ19) 986 και Πληροφορικής (ΠΕ20) 667.

Σε ανακοίνωσή της μετά τη γνωστοποίηση του αριθμού διορισμών η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών τονίζει ότι «οι διορισμοί αυτοί δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης σε διδακτικό προσωπικό» ενώ επισημαίνει επιπρόσθετα ότι «η τάση περιορισμού των διορισμών αποδεικνύεται "μακράς πνοής" αφού και την προσεχή διετία ο αριθμός των διορισμών προσδιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα». Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν επίσης το μεγάλο αριθμό αναπληρωτών που θα προσληφθούν αυτή τη χρονιά (15.137 και στις δύο βαθμίδες) ρωτώντας γιατί δεν καλύπτονται αυτές οι θέσεις με κανονικούς διορισμούς. «Η καλή παρατήρηση των διορισμών της τελευταίας 10ετίας, αποδεικνύει πως η αναλογία μόνιμων και αναπληρωτών στις προσλήψεις διαμορφώνεται σταθερά στο 1 προς 3 υπέρ των δεύτερων», επισημαίνει και τονίζει ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναμένει τη μαχητική αντίδραση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ
Απλήρωτοι χιλιάδες καθηγητές

Απλήρωτοι από πέρυσι παραμένουν, σύμφωνα με καταγγελίες, χιλιάδες καθηγητές των δημοσίων ΙΕΚ όλης της χώρας που εργάζονται ως ωρομίσθιοι. Γι' αυτούς τους καθηγητές, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιφύλαξε τις εργασιακές σχέσεις της απλήρωτης εργασίας. Ετσι, αφού τους υποχρέωσε και συνεχίζει να τους υποχρεώνει με τη σύμβαση που υπογράφουν στη συγγραφή και διανομή πλήθους διδακτικών σημειώσεων, παραβιάζοντας την εργοδοτική υποχρέωση, το σχετικό όριο σύμβασης και την «ισχύουσα» νομοθεσία (αριθμ. Ζ/4432/1992 απόφαση του υφυπουργού ΥΠΕΠΘ), σταμάτησε την πληρωμή των μισθών που τους οφείλει για το διδακτικό τους έργο από τον Οκτώβρη του 1999. Φαίνεται πως η κυβέρνηση θεωρεί τους καθηγητές των ΙΕΚ «δικούς της» ανθρώπους, αν λάβουμε υπόψη το διαβλητό σύστημα επιλογής και το πλήθος των παρεμβάσεων στις οποίες προβαίνουν οι μηχανισμοί του. Αλλωστε, το διαβλητό αυτού του συστήματος καταγγέλλεται και στην εξώδικη διαμαρτυρία που έστειλαν το Μάη οι καθηγητές από 12 ΙΕΚ προς τον ΟΕΕΚ και τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, στην οποία, εκτός από την απαίτηση των χρημάτων τους, καταγγέλλουν ότι όχι μόνο διαιωνίζεται ένα αδιαφανές και πλήρως διαβλητό σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού στα δημόσια ΙΕΚ, αλλά και διαμορφώνονται συνθήκες ομηρίας για τμήμα των εκπαιδευτικών αυτών.

Το υπουργείο Παιδείας, μετά από μια πρόχειρη ανακοίνωσή του στα τέλη Μάη ότι «αναζητεί τρόπους για την ταχύτερη δυνατή καταβολή αυτών των αμοιβών», τηρεί έκτοτε σιγήν ιχθύος. Οσο για τον ΟΕΕΚ, φαίνεται ότι δεν τον απασχολεί καθόλου το θέμα της πληρωμής των δεδουλευμένων, αλλά η ...επίδειξη πνεύματος. Ετσι, χωρίς να δίνει καμία απάντηση στο πρόβλημα των απλήρωτων δεδουλευμένων, διαψεύδει την καταγγελία των καθηγητών για το αδιαφανές και πλήρως διαβλητό σύστημα προσλήψεων και επικαλείται ως απόδειξη «τον πολύ μικρό αριθμό ενστάσεων που έχουν καταγραφεί, παρά το μεγάλο αριθμό εκπαιδευτών που προσλαμβάνονται κάθε εξάμηνο (9.000 εκπαιδευτές ανά εξάμηνο στα ΙΕΚ)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ