ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΟΣΑ
Σφυροκόπημα για εργαζόμενους και νέους άνεργους

Αμεσα σκληρά μέτρα ακόμα και κατά των ανέργων, και περαιτέρω χτύπημα εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, προτείνει ο ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση, προκειμένου τάχα, να αντιμετωπίσει την εκτίναξη της ανεργίας των νέων στο 28% μέσα στο 2010. Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ «πατούν» στις συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και το πρόγραμμα σταθερότητας για να συμπληρώσουν τα αντεργατικά μέτρα με νέες ρυθμίσεις, που όχι μόνο δε θα αντιμετωπίσουν την ανεργία, αλλά θα βαθύνουν την εκμετάλλευση των ήδη εργαζομένων. Επιβεβαιώνεται το αυτονόητο, ότι όλοι τους, ΕΕ, ΟΟΣΑ, κυβέρνηση και λοιποί υποστηρικτές, εργάζονται μεθοδικά, αδίστακτα και συντεταγμένα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, σε βάρος της εργατικής τάξης και των παιδιών της.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει:

  • Ενθάρρυνση των νέων να συμμετέχουν σε σεμινάρια εύρεσης εργασίας αμέσως μόλις μένουν άνεργοι και υλοποίηση των προγραμμάτων υψηλότερου κόστους για όσους βρίσκονται στην ανεργία για παρατεταμένο διάστημα.
  • Περικοπή των επιδοτήσεων για θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν εκπαίδευση και παροχή επιδοτήσεων στους μακροχρόνια νέους άνεργους, τους άνεργους που δεν ολοκλήρωσαν τη βασική εκπαίδευση και στους νέους άνεργους που δεν εργάστηκαν ούτε επιμορφώθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Καθιέρωση ενιαίας σύμβασης εργασίας που προβλέπει περιορισμένη αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης και επιμήκυνση της δοκιμαστικής περιόδου για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν εργαζομένους με το βασικό μισθό σε θέσεις που παρέχουν εκπαίδευση.
  • Χάραξη ενιαίας επαγγελματικής πορείας στις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με συνδυασμό διδασκαλίας ακαδημαϊκών και πρακτικών γνώσεων.
  • Εμπλουτισμός των πρακτικών με περισσότερα επαγγέλματα και ενθάρρυνση των, μικρότερων κυρίως, επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν περισσότερους μαθητευόμενους.

Με τη «συνταγή» του ΟΟΣΑ, διευκολύνονται ουσιαστικά οι μεγαλοεργοδότες να απολύουν εργαζόμενους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας για να προσλαμβάνουν νέους, χαμηλόμισθους, με λειψά δικαιώματα ασφάλισης και εργασίας. Παράλληλα, πλήττονται τα ασφαλιστικά Ταμεία, που για να «σωθούν» θα πρέπει να μειώσουν κι άλλο συντάξεις και παροχές. Με λίγα λόγια, πρόκειται για προτάσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέους κύκλους αδικίας, αφαίρεσης δικαιωμάτων, έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

ΝΑΟΥΣΑ - ΕΝΚΛΩ
Ανάγκη να βγουν πολιτικά συμπεράσματα

Στη συνέλευση των εργατών μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης

Την ανάγκη να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα που έχουν συσσωρεύσει και να προσανατολίσουν τον αγώνα τους σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, πάλης για μια άλλη ανάπτυξη, που θα υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέλευση των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας.

Στη συνέλευση, που πήρε χαρακτήρα συγκέντρωσης, συμμετείχαν και εργαζόμενοι των εργοστασίων «Γ» και «ΚΟΠΛΑΝ» της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» (ΕΝΚΛΩ), που εδώ και 14 μήνες είναι απλήρωτοι, χωρίς δουλειά και κάτω από την απειλή της οριστικής ανεργίας.

Ο Α. Τζέκης ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος που συζητήθηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή για τις εξελίξεις στον όμιλο της ΕΝΚΛΩ και τη δεινή θέση των εργαζομένων. Οπως είπε, μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική απλόχερης στήριξης του Λαναρά και των τραπεζιτών που σήμερα ελέγχουν τον όμιλο, αφού είναι έτοιμη να παράσχει εγγύηση του δημοσίου για νέα χρηματοδότηση του ομίλου προκειμένου να στραφεί σε άλλες δραστηριότητες.

Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, οι εξελίξεις στην ΕΝΚΛΩ αποκαλύπτουν το αδιέξοδο του συστήματος. Το πρόβλημα της ανάπτυξης, όπως το καταλαβαίνει ο λαός μας, δηλαδή ανάπτυξη για να έχουν δουλειά και εισόδημα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα οι εργαζόμενοι, δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε αυτό το σύστημα που μοναδικό γνώμονα έχει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οι θέσεις εργασίας θα συνεχίσουν να χάνονται κατά χιλιάδες και οι βιομήχανοι να κλείνουν τα εργοστάσιά τους και να στρέφονται επενδυτικά σε άλλους κλάδους πιο πρόσφορους για την κερδοφορία τους. Ο Α. Τζέκης ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αναζητήσουν τη διέξοδο κόντρα σ' αυτή την πολιτική. Να διεκδικήσουν άλλη ανάπτυξη, μέσα από μια λαϊκή οικονομία και εξουσία. Μέσα από σχεδιασμένη ανάπτυξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στη βάση βαμβάκι - νήμα - ένδυση, με την αξιοποίηση των γεωργικών και κτηνοτροφικών δυνατοτήτων της χώρας. Προϋπόθεση αποτελεί η ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Οπως είπε, μόνο αυτή η ανάπτυξη θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, θα προσαρμόζεται απόλυτα στην ικανοποίηση των διευρυνόμενων αναγκών του εργαζόμενου λαού, από τη μια μεριά για πλήρη σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα και από την άλλη για ένδυση ποιοτική, αντίστοιχη των εκάστοτε αναγκών του πληθυσμού, ανάλογα με τις γεωγραφικές, κλιματολογικές συνθήκες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΔΡΑΣΗ ΨΑΛΙΔΑ»
Αποφασισμένοι να μην πληρώσουν την «κρίση» της εργοδοσίας

Απειλεί με κλείσιμο της επιχείρησης η εργοδοσία. Απάντηση με συγκέντρωση αύριο το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση του αγώνα τους είναι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση μετάλλου «ΕΔΡΑΣΗ ΨΑΛΙΔΑΣ» στις κεντρικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί, καθώς παραμένουν περίπου τέσσερις μήνες απλήρωτοι. Σε επίσχεση εργασίας εδώ και πολύ καιρό, προχώρησαν από την περασμένη βδομάδα ένα βήμα παραπάνω και απέκλεισαν την είσοδο των κεντρικών εγκαταστάσεων. Συσπειρωμένοι και ενωμένοι έχοντας σταθερά στο πλευρό τους το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τη Γραμματεία Μεσογείων του ΠΑΜΕ αλλά και την Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων Βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου, διαμηνύουν στην εργοδοσία καθημερινά έξω από την πύλη, ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Οργισμένοι καταγγέλλουν, ότι όταν ο εργοδότης θησαύριζε με τις δουλειές από τα μεγάλα έργα εκείνοι δεν κέρδισαν τίποτα και σήμερα απλήρωτοι τους καλεί να βάλουν «πλάτη» για να ξεπεράσει την «κρίση». Από την πλευρά της η εργοδοσία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους περίπου 400 εργαζόμενους που απασχολεί και στις κεντρικές εγκαταστάσεις και σε όλα τα υπόλοιπα εργοτάξια, διαδίδοντας ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και σε περίπτωση αρνητικής κατάληξης θα προχωρήσει στο κλείσιμο της επιχείρησης. Ετσι, οι εργαζόμενοι όλης της επιχείρησης πλέον ετοιμάζονται να συντονιστούν και να κατέβουν αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι σε δήμους

Κλειστός έμεινε χτες ο Δήμος Ζεφυρίου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των 150 εργαζομένων τις προηγούμενες μέρες, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ειδικότερα, οι μόνιμοι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι περίπου ένα μήνα και από 4 έως 5 μήνες οι εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση.

Απλήρωτοι εδώ και πάνω από δύο μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ζακύνθου. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει δήλωση της δημοτικής αρχής (ΝΔ) πως κάποιοι από τους παιδικούς σταθμούς μπορεί να κλείσουν ή να μειωθεί το προσωπικό τους και άρα ο αριθμός των παιδιών που θα μπορούν να δέχονται. Αντίστοιχα και στους υπαλλήλους καθαριότητας και της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης του δήμου οφείλονται αναδρομικά επιδόματα ετών και μισθοί.

Καμιά απάντηση για τους εργαζόμενους του ΟΠΑΔ

Χωρίς λύση σε κανένα απ' τα καυτά προβλήματα του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) έφυγαν χτες οι εργαζόμενοι του Οργανισμού απ' τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, όπου το προεδρείο του Συλλόγου τους είχε συναντήσεις με τις αντίστοιχες πολιτικές ηγεσίες.

Το μόνο που εισέπραξαν ήταν η υπόσχεση ότι θα οργανωθεί κοινή σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων με τη Διοίκηση του ΟΠΑΔ και τη συμμετοχή των εργαζομένων. Την Παρασκευή το πρωί θα συνεχιστεί η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που διακόπηκε χτες για να γίνουν οι συναντήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει την κράτηση συνδικαλιστή

Την κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα του επικεφαλής της παράταξης ΔΑΣ και μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Πάτρας, Τάκη Σκιαδά, μετά από μήνυση που του έκανε το απόγευμα της Τρίτης η δικαστική αντιπρόσωπος Κατερίνα Ζαφειροπούλου κατά τη διάρκεια των εκλογών του σωματείου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ. Ο συνδικαλιστής αφέθηκε ελεύθερος μετά την άμεση παρέμβαση των συναδέλφων του εργαζομένων στο δήμο, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα. Η ανακοίνωση σημειώνει πως τέτοιες μέθοδοι δεν πρόκειται να εμποδίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και τη συσπείρωση πλατιών μαζών εργαζομένων γύρω από το ΠΑΜΕ. Αλλωστε, και το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών στο Σωματείο Εργαζομένων του δήμου, που κατέγραψε αύξηση κατά 70% των δυνάμεων της ΔΑΣ, δείχνει ότι πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι αψήφησαν την τρομοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ