ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπό βαρύ κλίμα η επίσκεψη Μπάιντεν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατά τη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατά τη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε βαρύ κλίμα μετά την απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών για ανέγερση 1.600 νέων κατοικιών στον εποικισμό Ραμάτ Σλόμο, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συναντήθηκε χτες στη Ραμάλα με την παλαιστινιακή ηγεσία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε όσα είχε αναφέρει στην πρώτη γραπτή του ανακοίνωση. Χαρακτήρισε την απόφαση «βήμα υπόσκαψης» της εμπιστοσύνης που προσπαθεί να οικοδομήσει η αμερικανική διπλωματία για επανέναρξη ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων διά της διαμεσολάβησης του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Τζον Μίτσελ. Τόνισε ότι η αμερικανική θέση για «λύση δύο κρατών» δεν αλλάζει και κατέληξε ότι η ισραηλινή απόφαση βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν «των εποικοδομητικών συνομιλιών» που ο ίδιος είχε, πριν τη γνωστοποίησή της, με την ισραηλινή ηγεσία.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μ. Αμπάς, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «η ισραηλινή απόφαση δίνει τέλος στις έμμεσες συνομιλίες πριν καν αρχίσουν» και επαναδιατύπωσε την ετοιμότητά του για «συνομιλίες που θα καταλήξουν σε οριστική διευθέτηση όλων των σημαντικών ζητημάτων - ανατολική Ιερουσαλήμ, εποικισμοί, σύνορα», συμπληρώνοντας ότι «στόχος είναι μια συνολική ειρήνη και μεταξύ Ισραήλ - Συρίας και μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου, αλλιώς δεν θα επιτευχθεί ειρήνη». Η παλαιστινιακή πλευρά φέρεται να ζήτησε από την Ουάσιγκτον «έργα και όχι καταδικαστικά λόγια».

«Απαράδεκτη», «άκαιρη», «παράνομη» και «επικίνδυνη» χαρακτήρισαν, μεταξύ άλλων, την ισραηλινή απόφαση οι Γερμανία, Γαλλία, Νορβηγία και ΟΗΕ. Εκτάκτως, επρόκειτο να συνεδριάσει αργά χτες ο Αραβικός Σύνδεσμος για να εξετάσει το ζήτημα.

Τουρκική παρέμβαση

«Ετοιμος» να προσφέρει «τις διαμεσολαβητικές του υπηρεσίες» για την επανάληψη των έμμεσων ισραηλινο-συριακών διαπραγματεύσεων δήλωνε και ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η Συρία «έχει, ήδη, ζητήσει την τουρκική διαμεσολάβηση», ενώ «αναμένεται ανάλογη θετική απάντηση και από την ισραηλινή πλευρά». Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα συζήτησαν εκτενώς, την Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμάντ Νταβούτογλου, με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ, κατά την επίσκεψη του πρώτου στη Δαμασκό.

Μήνυση - καταγγελία

Στην ισραηλινή Δικαιοσύνη προσέφυγε, τελικά, η οικογένεια της Αμερικανίδας ακτιβίστριας Ράχελ Κόρι, που συνεθλίβει κάτω από τις ερπύστριες ισραηλινού στρατιωτικού εκσκαφέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, το Μάρτη του 2003, στην προσπάθειά της να εμποδίσει την κατεδάφιση ενός ακόμη παλαιστινιακού σπιτιού. Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε τότε σε μια τυπική έρευνα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο οδηγός του εκσκαφέα «δεν την είδε» και ότι «ήταν ατύχημα».

Η οικογένεια της 23χρονης μίλησε για προσβολή και για υποκρισία άνευ προηγουμένου, καθώς υπάρχει πληθώρα μαρτύρων, Παλαιστινίων και ξένων, που καταθέτουν ότι ο οδηγός του εκσκαφέα έβλεπε καθαρά την Κόρι. Η οικογένεια κατήγγειλε την ισραηλινή ηγεσία για «μεροληπτική και βίαιη αντιμετώπιση των ακτιβιστών που τάσσονται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού» και ζητά από τον ισραηλινό στρατό αποζημίωση 324.000 δολάρια. Την έντονη δυσφορία της έχει εκφράσει η ισραηλινή κυβέρνηση μιλώντας για αντι-ισραηλινά κίνητρα.

Σχέδια πυρηνικών αντιδραστήρων από Ισραήλ - Συρία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την πρόθεση του Ισραήλ να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες του γνωστοποίησε ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομών, Ούζι Λαντάου, στο πλαίσιο διεθνούς συνόδου για την «ειρηνική πυρηνική ενέργεια» που διοργάνωσε ο ΟΟΣΑ στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Λαντάου υποστήριξε ότι «το Ισραήλ έχει την τεχνική υποδομή, την τεχνογνωσία και το κίνητρο της αναγκαιότητας, για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση», τονίζοντας ότι «θα ήθελε το σχέδιο αυτό να υλοποιηθεί σε συνεργασία με άραβες γείτονές του, για το καλό ολόκληρης της περιοχής».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομών διαβεβαίωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός που θα κατασκευαστεί «θα υπόκειται στους διεθνείς κανονισμούς». Αρνήθηκε, όμως, επισταμένα, κατά την πάγια ισραηλινή τακτική, να αναφερθεί στο πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα που θεωρείται βέβαιο ότι διαθέτει το Ισραήλ και στο γεγονός ότι οι ισραηλινές ηγεσίες όχι μόνο δεν έχουν δεχθεί επιθεωρήσεις σε αυτό, αλλά ούτε έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στην ίδια σύνοδο, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάν έκανε μια παρόμοια αναφορά. Ο Μεκντάν μίλησε για «αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της Συρίας» και για τα σχέδια της συριακής ηγεσίας ν' αναζητήσει τη λύση «σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής».

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, ερωτώμενος από δημοσιογράφους για τη συριακή παρέμβαση, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «όλοι έχουν δικαίωμα στην πυρηνική ενέργεια, αρκεί να υπάρχουν υπεύθυνες ηγεσίες». Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλαπλά είναι τα δημοσιεύματα, τον τελευταίο καιρό, ότι η ισραηλινή ηγεσία απεργάζεται σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού, σε συνεργασία με την Ιορδανία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Προετοιμάζεται η «μεγάλη σφαγή»

Συνεχίζεται η επιθεώρηση του υπουργού άμυνας των ΗΠΑ στην κατεχόμενη χώρα, ενώ επίσκεψη στην Καμπούλ πραγματοποιεί και ο Πρόεδρος του Ιράν

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Περιοδεία στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος χτες επιθεώρησε αμερικανική βάση της Καμπούλ. Με τις προετοιμασίες για τη νέα επίθεση στην Κανταχάρ να συνεχίζονται, ο Αμερικανός επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι πρόκειται να δοθούν σκληρές μάχες στην επόμενη αποφασιστική φάση του πολέμου, που αναμένεται να ξεκινήσει με την άφιξη των 30.000 επιπλέον κατοχικών στρατιωτών από τις ΗΠΑ.

Ο Ρ. Γκέιτς προειδοποιεί τι θα ακολουθήσει για τον αφγανικό λαό, αναφέροντας ότι οι κατοχικές αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις δε θα πρέπει να διακατέχονται από υπεραισιοδοξία, μετά τις «επιτυχίες τους» στη Χελμάντ, καθώς η Κανταχάρ είναι πολύ πιο δύσκολη περιοχή και διαφορετικής φιλοσοφίας, υπογραμμίζοντας ότι θα ακολουθήσουν σκληρές συγκρούσεις αποκαλύπτοντας τα σχέδια για κλιμάκωση και περαιτέρω αναζωπύρωση του πολέμου. Ο Αμερικανός υπουργός κατά τις δηλώσεις του στο Αφγανιστάν επέλεξε να παρέχει στήριξη στον εγκάθετο πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, ενώ δε σταματά να ζητά συνεχώς ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων από τους «συμμάχους», έστω και υπό τη μορφή «εκπαιδευτών» για τις επόμενες μέρες του πολέμου.

Στο Αφγανιστάν έφτασε χθες για συνομιλίες με τον Χ. Καρζάι ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με επίσημο στόχο της επίσκεψης την «επέκταση των οικονομικών σχέσεων» των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει επανειλημμένως το Ιράν για «διπλό παιχνίδι» στο Αφγανιστάν με την παράλληλη παροχή βοήθειας στους Ταλιμπάν και διατήρησης καλών σχέσεων με την αφγανική κυβέρνηση. Ο Μ. Αχμαντινετζάντ από την πλευρά του, κατηγόρησε τις δυνάμεις κατοχής για διπλό παιχνίδι σημειώνοντας ότι «αυτοί που σήμερα ισχυρίζονται ότι πολεμάνε τους τρομοκράτες είναι αυτοί που δημιούργησαν τρομοκράτες».

Την ίδια στιγμή στο Πακιστάν και ενώ συνεχίζονται οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», με δεκάδες θύματα που δεν αποκαλύπτεται αν είναι τελικά «Ταλιμπάν» ή άμαχοι, η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ εξακολουθεί να στηρίζει τις αμερικανικές θανάσιμες επιθέσεις στο έδαφός της και ανακοίνωσε ότι θέλει να έχει ενεργό ρόλο στο σχέδιο «εθνικής συμφιλίωσης», του Χ. Καρζάι με τους «Ταλιμπάν». Στο Πακιστάν επρόκειτο να μεταβεί μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του χτες, ο Αφγανός πρόεδρος, προκειμένου να έχει συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του πολέμου.

Στο μεταξύ χτες «μαχητές» φέρονται να επιτέθηκαν σε γραφεία ανθρωπιστικής οργάνωσης στο βορειοδυτικό Πακιστάν, με αποτέλεσμα έξι εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ ακόμα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην επαρχία Πάκτικα του Αφγανιστάν, εκ των οποίων οι δύο αστυνομικοί και οι τρεις στρατιώτες.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Προς συμφωνία για «εθνική αμυντική στρατηγική»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σε σχετικά καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, χτες, μια ακόμη συνάντηση των εκπροσώπων όλων των λιβανικών πολιτικών παρατάξεων και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για τη χάραξη ενός κοινού πλαισίου «εθνικής αμυντικής στρατηγικής». Ουσιαστικά, οι συζητήσεις αυτές, που έχουν αρχίσει από το 2006, έχουν στο επίκεντρο το τι μέλλει γενέσθαι με το ένοπλο πολυπληθές τμήμα της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ».

Σε αντίθεση με το συγκρουσιακό κλίμα των προηγούμενων συναντήσεων, χτες, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς η σουνιτική πλειοψηφία υπό τον πρωθυπουργό Σάαντ Χαρίρι και η σιιτική μειοψηφία υπό τη «Χεζμπολάχ» (το πλειοψηφία και μειοψηφία προκύπτει από τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιούνη), συγκυβερνούν στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης». Υπό το πρίσμα αυτό, δε θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Χαρίρι, που παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει «απειλή για τη χώρα» το ένοπλο σκέλος της «Χεζμπολάχ», χτες δήλωνε ότι «όποιος επικρίνει τα όπλα της Χεζμπολάχ θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν του ότι ο λιβανικός στρατός δεν είναι ακόμη καλά εξοπλισμένος και δεν μπορεί μόνος του ν' αντιμετωπίσει μια εξωτερική απειλή, όπως το Ισραήλ».

Ο Χαρίρι υποστήριξε ότι τελικός στόχος είναι η εξεύρεση ενός νέου τρόπου σταθερής σχέσης μεταξύ του στρατού και του ενόπλου σκέλους της «Χεζμπολάχ». Η συνέχιση των διαπαραταξιακών συνομιλιών ορίστηκε για τις 15 Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ