ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΟΜΠΑΜΑ
Προμήνυμα για νέα δεινά και ανατροπές

Τίποτα καλό για το λαό δεν προέκυψε από τις επαφές στην Ουάσιγκτον

Σ' ένα επικοινωνιακό σόου, που στόχο έχει να συγκαλύψει την ενεργότερη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια, εξελίχθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Λευκό Οίκο και η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπ. Ομπάμα.

Η «πολιτική στήριξη» στην κυβέρνηση, η κατάργηση της «βίζας» και η δήλωση του Μπ. Ομπάμα ότι «ο λαός της Ελλάδας θα έχει πάντα ένα σταθερό σύμμαχο και αυτός είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες», συνοδεύονται από ισχυρότατα ανταλλάγματα, τα αποτελέσματα των οποίων θα σκάσουν άμεσα στις πλάτες του ελληνικού και των άλλων λαών της περιοχής.

Αυτό προμηνύουν τόσο οι προχτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, όσο και οι ομιλίες του ίδιου και του Μπ. Ομπάμα στην καθιερωμένη εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για την επέτειο της Επανάστασης του 1821, προχτές αργά το βράδυ.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «προβλήματα» που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα «διαφορών» πέραν της υφαλοκρηπίδας, ενόψει και της αναθέρμανσης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει «τη στήριξη των ΗΠΑ». Ο πρωθυπουργός ζήτησε ακόμα τη βούληση της Τουρκίας για να δοθεί «μια ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού», παραδίδοντας την επίλυση του προβλήματος στα ευρωενωσιακά επιτελεία.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε επίσης την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αναλάβει «πρωταγωνιστικό ρόλο» στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων το 2014 στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενος ότι αυτή η εξέλιξη θα σημάνει «την επίλυση των διμερών προβλημάτων στην περιοχή», παραδίδοντας ουσιαστικά το θέμα των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη και ειδικότερα το ζήτημα της «ονομασίας» με την ΠΓΔΜ, στα νύχια των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική ηγεσία σκοπεύει να αναγνωρίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Οι πιέσεις των ΗΠΑ για άμεση επίλυση του θέματος της ονομασίας, εδράζονται στις στοχεύσεις των ΗΠΑ για διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνδέονται ταυτόχρονα με την εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων με τις χώρες από τις οποίες θα περάσουν οι αγωγοί φυσικού αερίου.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε σαφέστατες δεσμεύσεις και για τη σταθερή και ενισχυμένη - όπως άφησε να διαφανεί ο Λευκός Οίκος - παρουσία της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην απόφαση των ΗΠΑ για την άρση της βίζας που, όπως είπε, θα ενισχύσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, ενώ ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της Ελλάδας που συνεργάζεται στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας». Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Γ. Παπανδρέου και στην αποπροσανατολιστική προπαγάνδα περί κοινού μετώπου ΗΠΑ - ΕΕ κατά των κερδοσκόπων. Ο Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους κατά της κερδοσκοπίας στην επόμενη συνάντηση των «G20».


Οι χαφιέδες αντικαθιστούν τη βίζα

Περίσσεψαν οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης και των αστικών ΜΜΕ για την κατάργηση της βίζας όσων ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ. Τι κρύβουν; Οτι η κατάργηση της βίζας εδράζεται πάνω σε προϋποθέσεις που καρατομούν δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, εντείνουν το χαφιεδισμό, τη συλλογή και ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων και επιβάλλουν ο κάθε ταξιδιώτης να αντιμετωπίζεται σαν εν δυνάμει τρομοκράτης - απειλή για τις ΗΠΑ. Ολες οι παραπάνω προϋποθέσεις περιλαμβάνονται στο «Μνημόνιο κατανόησης Ελλάδας - ΗΠΑ» για την κατάργηση της βίζας, το οποίο προετοιμάστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα (27-28/6/2009) και ψηφίστηκε στις 2 του Σεπτέμβρη 2009 από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στη Βουλή.

Τι προβλέπει το «Μνημόνιο»:

1. Τα δύο μέρη «επιθυμούν να ενισχύσουν την ασφάλειά τους, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων νέες δυνατότητες για τον εντοπισμό και την πρόληψη των μετακινήσεων των τρομοκρατών». Προβλέπονται «συμφωνίες εφαρμογής» που θα περιέχουν «ρυθμίσεις που αφορούν στην ανταλλαγή πληροφοριών για τους επιβάτες». Σε κάθε περίπτωση, ο ταξιδιώτης θα μπορεί να μένει στις ΗΠΑ για 90 το μέγιστο μέρες και να διαθέτει έγκυρο εισιτήριο μετ' επιστροφής ή προώθησης σε άλλο προορισμό, που θα έχει εκδοθεί από αεροπορική εταιρεία η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας.

2. Η χώρα θα αξιολογείται από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους. «(...) Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, προτίθεται να αξιολογήσει την επίδραση που θα έχει η ένταξη της Ελληνικής Δημοκρατίας στα συναφή με την ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και τη μετανάστευση συμφέροντα των ΗΠΑ».

3. Στο «Μνημόνιο» αναφέρεται συγκεκριμένα το «Ηλεκτρονικό Σύστημα Αδειών Ταξιδιού (ΗΣΑΤ)». Σε εφαρμογή του από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά όσα βιογραφικά και «άλλα στοιχεία» κρίνει το υπουργείο αναγκαία για να διαπιστώσει πριν το ταξίδι την «καταλληλότητα» ενός Ελληνα υπηκόου να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Οπως σημειώνεται στις διευκρινίσεις που διένειμε χτες η αμερικάνικη πρεσβεία, οι επισκέπτες στις ΗΠΑ θα πρέπει πριν την αναχώρησή τους να αυτοφακελώνονται, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που απαιτεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα για την Εγκριση Ταξιδίου (ESTA).

4. Σε παράγραφο του «Μνημονίου», τιτλοφορούμενη ως «Ανταλλαγή πληροφοριών», ορίζεται ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεργάζονται με τους Αμερικανούς «για την παροχή προσδιοριστικών της ταυτότητας στοιχείων» προκειμένου να κρίνουν οι δεύτεροι αν επίδοξος ταξιδευτής προς τις ΗΠΑ απειλεί τα συμφέροντά τους. Θα συλλέγουν, αναλύουν, χρησιμοποιούν και ανταλλάσσουν «εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με τους επιβάτες». Επίσης, θα συλλέγουν, αναλύουν, χρησιμοποιούν και ανταλλάσσουν πληροφορίες και για τις Καταστάσεις Επιβατών.

5. Στις ΗΠΑ θα ταξιδεύουν μόνο οι Ελληνες που έχουν «ηλεκτρονικά διαβατήρια, δηλαδή αναγνώσιμα από μηχάνημα διαβατήρια, τόσο με ψηφιακή φωτογραφία όσο και με ένα ηλεκτρονικά αναγνώσιμο τσιπ που περιέχει συγκεκριμένα δεδομένα του ταξιδιωτικού εγγράφου». Τέτοια διαβατήρια εκδίδει πλέον η ΕΛ.ΑΣ. Ο παραπάνω όρος επαναλαμβάνεται και στις χτεσινές διευκρινίσεις της αμερικάνικης πρεσβείας. Ανοιχτό είναι πάντα το ενδεχόμενο αυτό το τσιπ να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα βιομετρικά στοιχεία.

6. Πατώντας σε τρεις πρότερες σχετικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ (του Απρίλη 2007 και Μάρτη 2008), η Ελλάδα αποδέχεται ότι θα «συνεργάζεται» με «αρμόδιες» αμερικανικές αρχές προκειμένου να «διασφαλίζονται» «τα πρότυπα ασφαλείας των αερολιμένων και οι διαδικασίες ασφαλείας των αερομεταφορέων». Δηλαδή, εκτός από τους επιβάτες, στην κρησάρα των Αμερικανών μπαίνουν και υποδομές της χώρας, καθώς θα ελέγχονται από απεσταλμένους «ειδικούς» τους.

7. Τέλος, η Ελλάδα «μπορεί να εκτιμήσει τη δυνατότητα χρήσης προσωπικού ασφαλείας (...) στις πτήσεις προς ΗΠΑ». Αλλά και «να επιτρέπει στο ομοσπονδιακό προσωπικό ασφαλείας πτήσεων των ΗΠΑ να ασκεί τα καθήκοντά του, φέροντας εγκεκριμένο οπλισμό, σε πτήσεις αερομεταφορέων των ΗΠΑ, από και προς την Ελληνική Δημοκρατία».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι πανηγυρισμοί δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τη συνάντηση Παπανδρέου - Ομπάμα

Σε ανακοίνωση για τη συνάντηση Παπανδρέου - Ομπάμα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν αφορούν το λαό και τα συμφέροντά του.

Οι τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο κατά της "διεθνούς τρομοκρατίας" και ότι έχει με τις ΗΠΑ κοινές αξίες σημαίνουν ότι η ελληνική πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό θα συμμετέχουν πιο αποφασιστικά στην επιδρομή των ιμπεριαλιστών - τρομοκρατών κατά των λαών. Αυτή είναι η βάση για τη στήριξη που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η πολιτική στήριξη από τον Μπ. Ομπάμα σημαίνει στήριξη στον πόλεμο που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση κατά του λαού, σε συνεργασία με την ΕΕ και τα άλλα αστικά κόμματα, στήριξη για την κατάργηση όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει στην εργατική τάξη και τη γενίκευση των συνθηκών γαλέρας στην εργασία και στο εισόδημα.

Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε σημαντικά ανταλλάγματα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και υπέρ της προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή και ευρύτερα. Η κυβέρνηση οφείλει να πει στον ελληνικό λαό τι δεσμεύσεις ανέλαβε στις αξιώσεις των ΗΠΑ στο Αιγαίο, όσον αφορά τη συνεκμετάλλευση του πετρελαίου από την ελληνική και τουρκική πλουτοκρατία, την ένταξη του Αιγαίου στο σχεδιασμό της "αντιπυραυλικής ασπίδας", καθώς και στην αξίωση για νομιμοποίηση των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο.

Οφείλει να πει στο λαό το ρόλο που ανέλαβε για πιο ενεργητική υποστήριξη των συμφερόντων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, τη χρησιμοποίηση της FYROM ως χώρας προτεκτοράτο τους, ώστε να ελέγχονται από τα αμερικανικά κεφάλαια οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και οι δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η παραχώρηση βίζας που εμφανίζει η κυβέρνηση ως κατάκτηση, σημαίνει με βάση τις κατάπτυστες συμφωνίες τη νομιμοποίηση του φακελώματος του ελληνικού λαού (δακτυλικά αποτυπώματα, DNA, προσωπικά δεδομένα κ.ά.) και από τις αμερικανικές "αντιτρομοκρατικές" υπηρεσίες, τον έλεγχο και την επιτήρηση των ελληνικών αεροδρομίων και των υπηρεσιών έκδοσης των διαβατηρίων από αυτές και την παρουσία ένοπλων πρακτόρων τους στις υπερατλαντικές πτήσεις.

Η απεμπλοκή της χώρας από τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αντιθέσεις πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Πρέπει να αποτελέσει συστατικό στοιχείο της πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των στρατηγικών επιλογών που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ