ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ενιαία η επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων

Η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της αξιοποιούν την κρίση σαν ευκαιρία για να σαρώσουν δικαιώματα και κατακτήσεις

Η απήχηση που έχουν οι αγώνες του ταξικού κινήματος στην Ελλάδα ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της χώρας
Η απήχηση που έχουν οι αγώνες του ταξικού κινήματος στην Ελλάδα ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της χώρας
Τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, αξιοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει τη βάρβαρη επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού, με μέτρα λιτότητας και περικοπές σε δικαιώματα και κατακτήσεις που έμειναν όρθια από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τι κρύβει; Οτι τα μέτρα που προωθεί ήταν προαποφασισμένα. Καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στα κείμενα, τις συνθήκες, τις στρατηγικές και τις συναποφάσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι κυβερνήσεις των οποίων αξιοποιούν τώρα την «ευκαιρία» της κρίσης για να ξεμπερδεύουν με εργασιακά δικαιώματα που εμποδίζουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής ευρωενωσιακής οικονομίας. Μια ματιά σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωζώνης, δείχνει πως η επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού είναι κοινή. Παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, οι εταίροι της καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν ενιαία αντεργατική - αντιλαϊκή στρατηγική προς όφελος της πλουτοκρατίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο συνδετικός τους κρίκος.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Θαπατέρο προχώρησε σε συνολικές περικοπές δαπανών ύψους 50 δισ. ευρώ στο δημόσιο τομέα και στις κοινωνικές παροχές. Νομοθέτησε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Προχώρησε σε αύξηση του ΦΠΑ από 16% σε 18%. Το αντιλαϊκό «πακέτο» συνοδεύεται με ανατροπές στα εργασιακά, με έμφαση στην ευελιξία της αγοράς εργασίας. Η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία στη χώρα ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια (20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού) με το 44,5% των Ισπανών κάτω των 25 χρονών να είναι άνεργοι.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σόκρατες προχώρησε στο πάγωμα των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το 2013 και σε περικοπή των επιδομάτων τους. Αποφάσισε παύση των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και ιδιωτικοποίηση μιας σειράς κρατικών επιχειρήσεων.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Η κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» (κεντροδεξιοί και «πράσινοι») προχώρησε σε περικοπές μισθών συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, για περίπου 300.000 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα (πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα). Οι περικοπές στους μισθούς εκτείνονται από 8% έως 15%. Πέρσι την άνοιξη είχε επιβληθεί μείωση μισθών κατά 7%. Στους δημόσιους υπαλλήλους επιβλήθηκε πρόσθετη «φορολογική εισφορά» ύψους 7%, ενώ υπήρξαν μειώσεις σε όλες τις συντάξεις.

Περικοπές έγιναν και στις προνοιακές παροχές, ύψους 760 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μειώσεις κατά 4,1% για όλους τους δικαιούχους. Το «επίδομα παιδιού» μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 10% ή 16 ευρώ το μήνα. Το επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 4%. Το επίδομα αναπηρίας και το επίδομα για τη νοσηλευτική φροντίδα μειώθηκαν κατά 36 ευρώ. Οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αλλά 980 εκατομμύρια ευρώ περικόπτονται για τις δαπάνες των σχολείων και των νοσοκομείων. Μειώθηκαν κατά 6% οι δαπάνες για την παιδεία και 4% επιπλέον για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε ότι αφορά στους έμμεσους φόρους, επιβλήθηκε «φόρος διοξειδίου του άνθρακα» στα καύσιμα, που οδήγησε σε αύξηση της τιμής των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης περίπου 5%. Επιβλήθηκε φόρος στην υδροδότηση, που ήταν δωρεάν στη χώρα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Γερμανίας προχώρησε σε μείωση των συντάξεων 5% κατά μέσο όρο. Αποφάσισε επίσης τη μείωση των κρατικών δαπανών (δηλαδή των κοινωνικών παροχών) κατά 5,9 δισ. ευρώ για το 2010 και μείωση των συντάξεων κατά μέσο όρο 5%. Την ίδια ώρα, το Γενάρη του 2010, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, υπήρξε αύξηση κατά 4,3% των βιομηχανικών παραγγελιών στις μεγάλες βιομηχανίες συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 2009.

ΙΤΑΛΙΑ: Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι θεσμοθέτησε και ενίσχυσε το καθεστώς των «ατομικών συμβάσεων εργασίας» και του καθεστώτος της «απελευθέρωσης των απολύσεων». Αποφάσισε επίσης την περικοπή 43.000 θέσεων έκτακτων καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ιταλία.

ΒΕΛΓΙΟ: Η κυβέρνηση του Βελγίου προωθεί την καθιέρωση της «άδειας άνευ αποδοχών» στις επιχειρήσεις, την ενίσχυση της «εθελουσίας εξόδου» καθώς και την «προσωρινή μείωση των μισθών» και την «απελευθέρωση» των απολύσεων στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας». Τα μέτρα έχουν ανοίξει την όρεξη των μονοπωλίων. Το Γενάρη, 2.600 εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας «Oπελ» απολύθηκαν ομαδικά στη μονάδα παραγωγής της Αμβέρσας στο βόρειο Βέλγιο. Το Φλεβάρη η πολυεθνική «Καρφούρ» ανακοίνωσε την ομαδική απόλυση περίπου 1.700 εργαζομένων.

ΓΑΛΛΙΑ: Η κυβέρνηση Σαρκοζί ετοιμάζει «μπαράζ» νομοσχεδίων που έχει καταθέσει για «διάλογο» με τα συνδικάτα. Για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται: Απελευθέρωση των ορίων των απολύσεων. Κατάργηση του 35ώρου (με «δέλεαρ» επιπλέον μισθό, βάσει των ωρών, χωρίς όμως την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες). Κατάργηση των «συλλογικών συμβάσεων εργασίας» και αντικατάστασής τους από «συμβάσεις κατά επιχειρήσεις». Κατάργηση των «βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων» και αναπροσαρμογή του καθεστώς τους.

Στο δημόσιο τομέα έχουν ήδη αποφασιστεί οι περικοπές εκπαιδευτικών. Για τρεις που θα φεύγουν από την εργασία τους θα προσλαμβάνεται ένας. Παράλληλα εξετάζεται η επέκταση της «εργασιακής ευελιξίας» στο Δημόσιο, με την καθιέρωση της «αλλαγής» τομέων στους δημόσιους υπαλλήλους και τη θέσπιση κριτηρίων «αξιολόγησης» της απόδοσής τους, η οποία θα συνδέεται και με τις αποδοχές τους. Δραστικές είναι οι περικοπές και στον τομέα της Υγείας, με «αλλαγή στη διάρθρωση του συστήματος» και την καθιέρωση της «ανταποδοτικότητας» δηλαδή της πληρωμής - πέρα των εισφορών τους - από τους εργαζόμενους για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Υπολογίζεται ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του επόμενου μήνα θα προχωρήσει σε περικοπές 20 δισ. λιρών (30 δισ. ευρώ) στις δημόσιες δαπάνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κοινωνικές παροχές και τους μισθούς. Ηδη έχει νομοθετηθεί η εκ περιτροπής εργασία με την καθιέρωση της τριήμερης ή τετραήμερης απασχόλησης, με αντίστοιχη μείωση των μισθών.


Χαμένοι και κερδισμένοι στη Δανία

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το παράδειγμα μιας ακόμα χώρας εκτός της Ευρωζώνης, της Δανίας. Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ένα νέο πακέτο μέτρων που προωθούν το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, τη συρρίκνωση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, με σκοπό να εξασφαλιστούν πάνω από 4 δισ. ευρώ στο κράτος.

Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία να προχωρήσει σε πιο ριζικές αναδιαρθρώσεις και η ηγεσία του εργοδοτικού συνδικαλισμού δήλωσε έτοιμη να συμβάλλει στο πέρασμα των μέτρων.

Την ίδια ώρα, οι 20 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 250.000 εργαζόμενους και είναι εντεταγμένες στο χρηματιστήριο, το 2009 είχαν κύκλο εργασιών περίπου 77 δισ. ευρώ και κέρδη 9 δισ. ευρώ. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οι τράπεζες. Μόνο η τράπεζα «Danske Bank», παρουσίασε το 2009 κέρδη ύψους 230 εκατ. ευρώ. Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν τη γενικευμένη εφαρμογή της ευελφάλειας (flexicurity) σαν το σοβαρότερο παράγοντα για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, οι οποίες απολύουν χωρίς επιβάρυνση ή μειώνουν τα ωράρια απασχόλησης κατά βούληση.

Στις 20 πιο κερδοφόρες εταιρίες βρίσκονται η μεταφορική εταιρία «DSV» η οποία απέλυσε 5.000 εργαζόμενους, η εταιρία «Danfoss» που ασχολείται με την ενέργεια και απέλυσε 6.000 εργαζόμενους, η εφοπλιστική εταιρία MRSK που μεταξύ άλλων ασχολείται με την εξυπηρέτηση του αμερικάνικου στρατού στον Περσικό και απόλυσε 7.000 εργαζόμενους, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία TDC που απόλυσε πάνω από 1.000 εργαζόμενους, η εταιρεία «πράσινης οικονομίας» VESTAS που απέλυσε 1.900 εργαζόμενους και μια σειρά άλλες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ